Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαράντα ακόμη νεκροί από τις επιθέσεις των ΗΠΑ σε Ιράκ και Συρία — Δηλώσεις καταδίκης από Χαμάς, Ρωσία, Ιράν

Φωτό αρχείου

Περί­που 40 άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν από τις δολο­φο­νι­κές αερο­πο­ρι­κές επι­δρο­μές των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία, στη διάρ­κεια της νύχτας, που απο­τε­λούν βήμα της κλι­μά­κω­σης και ρίχνουν νέο «λάδι στη φωτιά» του πολέ­μου στη Μέση Ανατολή.

Συγκε­κρι­μέ­να οι ΗΠΑ εξα­πέ­λυ­σαν αερο­πο­ρι­κές επι­δρο­μές ενα­ντί­ον περισ­σό­τε­ρων από 85 στό­χων, σκο­τώ­νο­ντας, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, σχε­δόν 40 άτομα.

ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΗΠΑ σε ΣΥΡΙΑ & ΙΡΑΚ: Πάνω από 85 χτυ­πή­μα­τα κατά στό­χων ανα­φέ­ρει το αμε­ρι­κα­νι­κό Πεντά­γω­νο _ Μπάι­ντεν: η απά­ντη­ση “θα συνεχιστεί”

Στη Συρία, τα πλήγ­μα­τα σκό­τω­σαν 23 άτο­μα που φρου­ρού­σαν τις συγκε­κρι­μέ­νες τοπο­θε­σί­ες, δήλω­σε ο Ράμι Αμπ­ντουλ­ραχ­μάν, διευ­θυ­ντής του Συρια­κού Παρα­τη­ρη­τη­ρί­ου Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των. Σύμ­φω­να με τον Ραχ­μάν, δέκα φιλοϊ­ρα­νοί μαχη­τές σκο­τώ­θη­καν στην επαρ­χία Ντέιρ Έζορ και 13 στην επαρ­χία Αλ Μαγια­ντίν. Ο απο­λο­γι­σμός των νεκρών περι­λαμ­βά­νει επί­σης εννέα Σύρους μαχη­τές και έξι Ιρα­κι­νούς, πρό­σθε­σε, διευ­κρι­νί­ζο­ντας πως κανείς άμα­χος δεν έχα­σε τη ζωή του.

ΚΚΕ για τους βομ­βαρ­δι­σμούς ΗΠΑ σε Συρία και Ιράκ: Βήμα κλι­μά­κω­σης, από­δει­ξη για το πόσο επι­κίν­δυ­νη είναι η ελλη­νι­κή εμπλοκή

Καταδίκη της επίθεσης από Χαμάς και Ρωσία

Η παλαι­στι­νια­κή οργά­νω­ση Χαμάς κατα­δί­κα­σε σήμε­ρα τα νυχτε­ρι­νά αερο­πο­ρι­κά πλήγ­μα­τα που εξα­πέ­λυ­σαν οι ΗΠΑ στη Συρία και το Ιράκ, εκτι­μώ­ντας πως οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» στη Μέση Ανα­το­λή και πως «φέρουν πλή­ρως την ευθύ­νη» για τυχόν αντίποινα.

Οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες “φέρουν την ευθύ­νη των συνε­πειών αυτής της στυ­γνής επί­θε­σης κατά του Ιράκ και της Συρί­ας, που ρίχνει λάδι στη φωτιά” ανέ­φε­ρε σε ανα­κοί­νω­σή της η Χαμάς.

«Δηλώ­νου­με πως η περιο­χή δεν θα βρει ούτε τη στα­θε­ρό­τη­τα ούτε την ειρή­νη, όσο δεν στα­μα­τούν η ισραη­λι­νή επί­θε­ση, τα εγκλή­μα­τα γενο­κτο­νί­ας και η εθνο­κά­θαρ­ση ενα­ντί­ον του λαού μας στη Λωρί­δα της Γάζας», ανέ­φε­ρε η οργάνωση.

Η εκπρό­σω­πος του ρωσι­κού υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών Μαρία Ζαχά­ρο­βα δήλω­σε πως η Ρωσία κατα­δι­κά­ζει τα αερο­πο­ρι­κά πλήγ­μα­τα των ΗΠΑ στο Ιράκ και στη Συρία και πως η κατά­στα­ση πρέ­πει να εξε­τα­στεί από το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ.

«Είναι προ­φα­νές πως τα αερο­πο­ρι­κά πλήγ­μα­τα σχε­διά­στη­καν επί­τη­δες ώστε να πυρο­δο­τή­σουν περαι­τέ­ρω τη σύγκρου­ση. Εξα­πο­λύ­ο­ντας επι­θέ­σεις, σχε­δόν χωρίς παύ­ση, σε εγκα­τα­στά­σεις φερό­με­νων ως φιλοϊ­ρα­νι­κών οργα­νώ­σε­ων στο Ιράκ και στη Συρία, οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες προ­σπα­θούν σκό­πι­μα να οδη­γή­σουν τις μεγα­λύ­τε­ρες χώρες στην περιο­χή στη σύγκρου­ση», ανέ­φε­ρε σε μια ανα­κοί­νω­ση η Ζαχάροβα.

Το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών του Ιράν κατα­δί­κα­σε τα αερο­πο­ρι­κά πλήγ­μα­τα των ΗΠΑ, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντάς τα «παρα­βί­α­ση της κυριαρ­χί­ας και της εδα­φι­κής ακε­ραιό­τη­τας» των δύο χωρών.

Ο εκπρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου Νάσερ Κανα­α­νί ανέ­φε­ρε σε μία δήλω­ση πως οι επι­θέ­σεις συνι­στούν «μια παρα­κιν­δυ­νευ­μέ­νη ενέρ­γεια και άλλο ένα στρα­τη­γι­κό λάθος εκ μέρους των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών, που θα έχει ως απο­τέ­λε­σμα μόνο να αυξη­θεί η έντα­ση και η αστά­θεια στην περιοχή».

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
via 902.gr

ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ Η ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: Οι ΗΠΑ βομ­βαρ­δί­ζουν στη Συρία και το Ιράκ

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο