Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ του ΝΑΤΟ: Αποφάσεις «φωτιά και λάβρα» για τους λαούς και αντιθέσεις στον «αφρό»

«Φωτιά και λάβρα» είναι η Δια­κή­ρυ­ξη της Συνό­δου Κορυ­φής του ΝΑΤΟ, που ολο­κλη­ρώ­θη­κε χτες στο Λον­δί­νο, η οποία στο φόντο μεγά­λων αντι­θέ­σε­ων και στο εσω­τε­ρι­κό της ιμπε­ρια­λι­στι­κής συμ­μα­χί­ας σημα­το­δο­τεί την επι­τά­χυν­ση των δολο­φο­νι­κών σχε­δια­σμών του ιμπε­ρια­λι­στι­κού οργα­νι­σμού, απέ­να­ντι στα άλλα ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα.

Η Δια­κή­ρυ­ξη της Συνό­δου, από την οποία στα 70 χρό­νια από την ίδρυ­ση της ιμπε­ρια­λι­στι­κής συμ­μα­χί­ας δεν θα μπο­ρού­σε να λεί­πει ο αντι­κομ­μου­νι­σμός με ανα­φο­ρές περί «σιδη­ρού παρα­πε­τά­σμα­τος», ξεκα­θα­ρί­ζει ότι τα κρά­τη — μέλη θα συνε­χί­σουν να αυξά­νουν τις στρα­τιω­τι­κές τους δαπά­νες, προ­σα­να­το­λι­σμέ­νες ως είναι στις ανά­γκες και τα προ­τάγ­μα­τα του ΝΑΤΟ, με τα στοι­χεία που παρου­σί­α­σε ο γγ της ιμπε­ρια­λι­στι­κής συμ­μα­χί­ας να κατα­γρά­φουν — ως ένδει­ξη κι αυτό της όξυν­σης των αντα­γω­νι­σμών — ότι αυτές αυξά­νο­νται τα τελευ­ταία 5 χρό­νια, με τους Ευρω­παί­ους και τους Κανα­δούς να έχουν προ­σθέ­σει πάνω από 130 δισ. δολά­ρια στον σχε­τι­κό προϋπολογισμό.

Παράλ­λη­λα, με το βλέμ­μα στη Ρωσία, για την οποία σημειώ­νει ότι «οι επι­θε­τι­κές ενέρ­γειές» της «συνι­στούν απει­λή για την ευρω­α­τλα­ντι­κή ασφά­λεια», η Δια­κή­ρυ­ξη σημειώ­νει ότι «αντι­με­τω­πί­ζου­με και θα συνε­χί­σου­με να αντι­με­τω­πί­ζου­με με μετρή­σι­μο και υπεύ­θυ­νο τρό­πο την ανά­πτυ­ξη από τη Ρωσία νέων πυραύ­λων ενδιά­με­σου βελη­νε­κούς, οι οποί­οι προ­κά­λε­σαν το τέλος της Συν­θή­κης INF και που θέτουν σημα­ντι­κούς κιν­δύ­νους για την ευρω­α­τλα­ντι­κή ασφά­λεια», ενώ στη Σύνο­δο εγκρί­θη­κε και σχε­τι­κό επι­χει­ρη­σια­κό σχέ­διο σχε­τι­κά με τις Βαλ­τι­κές χώρες.

Η Δια­κή­ρυ­ξη προ­κα­λώ­ντας… ανα­τρι­χί­λα σημειώ­νει μάλι­στα: «Ενι­σχύ­ου­με περαι­τέ­ρω την ικα­νό­τη­τά μας για απο­τρο­πή και άμυ­να με έναν κατάλ­λη­λο συν­δυα­σμό πυρη­νι­κών, συμ­βα­τι­κών και πυραυ­λι­κών αμυ­ντι­κών ικα­νο­τή­των, τις οποί­ες συνε­χί­ζου­με να προ­σαρ­μό­ζου­με. Οσο υπάρ­χουν πυρη­νι­κά όπλα, το ΝΑΤΟ θα παρα­μεί­νει μια πυρη­νι­κή συμ­μα­χία».

Να σημειω­θεί, εξάλ­λου, σε ό,τι αφο­ρά την ανά­πτυ­ξη των δολο­φο­νι­κών δυνα­το­τή­των του ιμπε­ρια­λι­στι­κού οργα­νι­σμού, πως ο Στόλ­τεν­μπεργκ γνω­στο­ποί­η­σε αργό­τε­ρα στη συνέ­ντευ­ξη Τύπου ότι οι ΗΠΑ έπια­σαν το στό­χο που είχαν βάλει στην περ­σι­νή Σύνο­δο Κορυ­φής να έχουν 30 τάγ­μα­τα, 30 αερο­πο­ρι­κές μοί­ρες και 30 πολε­μι­κά πλοία, δια­θέ­σι­μα και ετοι­μο­πό­λε­μα προς ανά­πτυ­ξη όπου Γης εντός το πολύ 30 ημε­ρών.

Και πλέ­ον ετοι­μά­ζο­νται και για αλλού, αφού επι­ση­μο­ποι­ή­θη­κε ότι το ΝΑΤΟ ορί­ζει πια και το Διά­στη­μα ως επι­χει­ρη­σια­κό χώρο, δίπλα σε γη, αέρα, θάλασ­σα και τον λεγό­με­νο κυβερνοχώρο.

Δεν περ­νά­ει εξάλ­λου απα­ρα­τή­ρη­το ότι στη Δια­κή­ρυ­ξη ως «απει­λές» κατα­γρά­φο­νται κάθε είδους «κυβερ­νη­τι­κές και υβρι­δι­κές απει­λές», η έννοια — λάστι­χο της «τρο­μο­κρα­τί­ας», αλλά και — με θρά­σος — η «αστά­θεια πέραν των συνό­ρων μας (που) συμ­βάλ­λει επί­σης στην παρά­νο­μη μετα­νά­στευ­ση», δίνο­ντας ένα ακό­μα πρό­σχη­μα για τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις και αποστολές.

Εξάλ­λου, στη Δια­κή­ρυ­ξη σημειώ­νε­ται πως «ενι­σχύ­σα­με τις εται­ρι­κές σχέ­σεις στη γει­το­νιά μας και πέραν αυτής, εμβα­θύ­νο­ντας τον πολι­τι­κό διά­λο­γο, την υπο­στή­ρι­ξη και τη δέσμευ­ση με τις χώρες εταί­ρους και τους διε­θνείς οργα­νι­σμούς. Επα­να­βε­βαιώ­νου­με τη δέσμευ­σή μας για μακρο­πρό­θε­σμη ασφά­λεια και στα­θε­ρό­τη­τα στο Αφγα­νι­στάν. Αυξά­νου­με τη συνερ­γα­σία μας με τα Ηνω­μέ­να Εθνη. Υπάρ­χει πρω­τό­γνω­ρη πρό­ο­δος στη συνερ­γα­σία ΝΑΤΟ — ΕΕ. Είμα­στε αφο­σιω­μέ­νοι στην πολι­τι­κή ανοι­κτών θυρών του ΝΑΤΟ, η οποία ενι­σχύ­ει τη Συμ­μα­χία και έχει φέρει ασφά­λεια σε εκα­τομ­μύ­ρια Ευρω­παί­ους. Η Βόρεια Μακε­δο­νία είναι εδώ μαζί μας (σ.σ. ο πρω­θυ­πουρ­γός Ζάεφ μετεί­χε στη Σύνο­δο με το καθε­στώς του “προ­σκε­κλη­μέ­νου”) σήμε­ρα και σύντο­μα θα είναι ο νεό­τε­ρός μας Σύμμαχος».

Για πρώτη φορά στο επίκεντρο και η Κίνα

Την ίδια ώρα, με την «άνο­δο της Κίνας» να μπαί­νει για πρώ­τη φορά στην ατζέ­ντα Συνό­δου Κορυ­φής του ΝΑΤΟ, στη Δια­κή­ρυ­ξη σκια­γρα­φού­νται μέτρα ενά­ντια στη διείσ­δυ­ση κινε­ζι­κών τηλε­πι­κοι­νω­νια­κών και άλλων κολοσ­σών στα δίκτυα και τις λεγό­με­νες κρί­σι­μες υπο­δο­μές χωρών του ΝΑΤΟ: «Θα συνε­χί­σου­με να αυξά­νου­με την ανθε­κτι­κό­τη­τα των κοι­νω­νιών μας, καθώς και της κρί­σι­μης υπο­δο­μής και της ενερ­γεια­κής μας ασφά­λειας. Το ΝΑΤΟ και οι Σύμ­μα­χοι, στο πλαί­σιο της αντί­στοι­χης εξου­σί­ας τους, δεσμεύ­ο­νται να δια­σφα­λί­σουν την ασφά­λεια των επι­κοι­νω­νιών μας, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των δικτύ­ων 5G, ανα­γνω­ρί­ζο­ντας την ανά­γκη να βασί­ζο­νται σε ασφα­λή και ανθε­κτι­κά συστήματα».

Και παρα­κά­τω: «Ανα­γνω­ρί­ζου­με ότι η αυξα­νό­με­νη επιρ­ροή και η διε­θνής πολι­τι­κή της Κίνας παρου­σιά­ζουν τόσο ευκαι­ρί­ες όσο και προ­κλή­σεις που πρέ­πει να αντι­με­τω­πί­σου­με μαζί ως Συμ­μα­χία».

Ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλ­τεν­μπεργκ, έλε­γε αργό­τε­ρα, στην καθιε­ρω­μέ­νη συνέ­ντευ­ξη Τύπου, πως «το ΝΑΤΟ παρα­δο­σια­κά εστί­α­ζε στη Σοβιε­τι­κή Ενω­ση ή και αργό­τε­ρα στη Ρωσία. Για πρώ­τη φορά, εξε­τά­σα­με την άνο­δο της Κίνας — τόσο τις προ­κλή­σεις όσο και τις ευκαι­ρί­ες που θέτει. Και τις συνέ­πειες για την ασφά­λειά μας. Οι ηγέ­τες συμ­φώ­νη­σαν ότι πρέ­πει να το αντι­με­τω­πί­σου­με μαζί ως Συμ­μα­χία. Και ότι πρέ­πει να βρού­με τρό­πους για να ενθαρ­ρύ­νου­με την Κίνα να συμ­με­τά­σχει σε ρυθ­μί­σεις ελέγ­χου των εξο­πλι­σμών».

Αλλω­στε, στη Σύνο­δο τονί­στη­κε ξανά και ξανά ότι η Κίνα είναι πλέ­ον η χώρα με τις δεύ­τε­ρες μεγα­λύ­τε­ρες στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες διεθνώς.

«Υπερθεματίζει» η κυβέρνηση της ΝΔ

Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ όχι μόνο υπέ­γρα­ψε τις επι­κίν­δυ­νες αυτές απο­φά­σεις, αλλά «υπερ­θε­μά­τι­σε», με τον πρω­θυ­πουρ­γό, στην παρέμ­βα­σή του, σύμ­φω­να πάντα με τους κυβερ­νη­τι­κούς κύκλους, αφού παρου­σί­α­σε περί­που ως εγγυ­η­τή των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της χώρας απέ­να­ντι στην τουρ­κι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα το ΝΑΤΟ (βλέ­πε και σχε­τι­κό θέμα), να σημειώ­νει ότι «η Ελλά­δα ανα­γνω­ρί­ζει τη σημα­σία της επαρ­κούς χρη­μα­το­δό­τη­σης στον τομέα της άμυ­νας», υπο­γραμ­μί­ζο­ντας μάλι­στα ότι «η χώρα μας το απέ­δει­ξε: Παρά τη σοβα­ρή οικο­νο­μι­κή κρί­ση που πέρα­σε την τελευ­ταία δεκα­ε­τία, δια­τή­ρη­σε τις αμυ­ντι­κές δαπά­νες του­λά­χι­στον στο 2% του ΑΕΠ», όντας μια από τις πολύ λίγες χώρες που πιά­νουν τη σχε­τι­κή ΝΑΤΟι­κή νόρ­μα, με τον λαό να συνε­χί­ζει να ματώ­νει για τους ΝΑΤΟι­κούς εξο­πλι­σμούς και μέσα στην καπι­τα­λι­στι­κή κρί­ση. Εξάλ­λου, χτες το μεση­μέ­ρι ο πρω­θυ­πουρ­γός ήταν ανά­με­σα στους 8 ηγέ­τες που «δεξιώ­θη­κε» από τον Πρό­ε­δρο των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, επει­δή η Ελλά­δα πιά­νει τον στό­χο αυτό που μετ’ επι­τά­σε­ως ζητούν οι ΗΠΑ.

Παράλ­λη­λα, ανα­φέρ­θη­κε στο «ρόλο της Ελλά­δας ως αξιό­πι­στου εταί­ρου και σημα­ντι­κού πυλώ­να για την ειρή­νη και τη στα­θε­ρό­τη­τα στην περιο­χή των Βαλ­κα­νί­ων και της Νοτιο­α­να­το­λι­κής Μεσο­γεί­ου», τη δια­θε­σι­μό­τη­τα βασι­κά και της κυβέρ­νη­σης ΝΔ για ανά­λη­ψη ρόλου ευρω­α­τλα­ντι­κού χωρο­φύ­λα­κα στην ευρύ­τε­ρη περιοχή.

Κάλε­σε, άλλω­στε, το ΝΑΤΟ να διευ­ρύ­νει εδώ την παρου­σία του με πρό­σχη­μα και το Προ­σφυ­γι­κό. Συγκε­κρι­μέ­να είπε ότι «το ΝΑΤΟ πρέ­πει να αντι­με­τω­πί­ζει τις νέες προ­κλή­σεις, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της μαζι­κής παρά­νο­μης μετα­νά­στευ­σης», ενώ ανα­φέρ­θη­κε και συγκε­κρι­μέ­να στην παρου­σία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο (με την έλευ­ση εδώ της ΝΑΤΟι­κής αρμά­δας SNMG2 ήδη από την επο­χή ΣΥΡΙΖΑ) και «στην ανά­γκη να αντα­πο­κρι­θεί κατάλ­λη­λα στα επεί­γο­ντα ζητή­μα­τα που απη­χούν τις ανη­συ­χί­ες και τις προ­τε­ραιό­τη­τες των κοι­νω­νιών μας»…

Ασκήσεις «ισορροπίας» και συμβιβασμών με φόντο τις μεγάλες αντιθέσεις

Η Σύνο­δος του ΝΑΤΟ έγι­νε παράλ­λη­λα βήμα για να έρθουν ξανά στην επι­φά­νεια οι πολύ μεγά­λες αντι­θέ­σεις και στο εσω­τε­ρι­κό της ιμπε­ρια­λι­στι­κής συμ­μα­χί­ας, ενώ χαρα­κτη­ρι­στι­κό είναι ότι μέχρι την τελευ­ταία στιγ­μή αμφί­βο­λη ήταν η ομο­φω­νία σε ό,τι αφο­ρά τη Δια­κή­ρυ­ξη, με τη Γαλ­λία και την Τουρ­κία για δια­φο­ρε­τι­κούς λόγους να «απει­λούν» με μη υπο­γρα­φή των σχε­τι­κών αποφάσεων.

Ξεχώ­ρι­σαν βέβαια οι αντι­πα­ρα­θέ­σεις ανά­με­σα στις ΗΠΑ και τη Γαλ­λία, με τον Γάλ­λο Πρό­ε­δρο μετά την προ­χτε­σι­νή δημό­σια αντι­πα­ρά­θε­ση με τον Ντ. Τραμπ για τη Συρία, τη θέση της Τουρ­κί­ας στο ΝΑΤΟ κ.τ.λ., να υπε­ρα­σπί­ζε­ται εκ νέου χτες τις δηλώ­σεις του περί «εγκε­φα­λι­κά νεκρού ΝΑΤΟ», λέγο­ντας πως «ήταν ευθύ­νη μας να εγεί­ρου­με αμφι­βο­λί­ες που θα μπο­ρού­σαν να είναι επι­βλα­βείς και να βρε­θού­με αντι­μέ­τω­ποι με έναν πραγ­μα­τι­κά στρα­τη­γι­κό διά­λο­γο. Εχει αρχί­σει και είμαι ικα­νο­ποι­η­μέ­νος», σημειώ­νο­ντας μάλι­στα πως οι συζη­τή­σεις δεν μπο­ρούν να περι­στρέ­φο­νται μόνο γύρω από προ­ϋ­πο­λο­γι­σμούς, ενώ επα­νέ­λα­βε την πρό­τα­σή του για «στρα­τη­γι­κό διά­λο­γο» με τη Ρωσία, «χωρίς αφέλειες».

Σε ό,τι αφο­ρά το τελευ­ταίο, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλ­τεν­μπεργκ, είπε ότι το ΝΑΤΟ πιστεύ­ει στο διά­λο­γο με τη Ρωσία και αγω­νί­ζε­ται για καλύ­τε­ρες σχέ­σεις μαζί της, αλλά «πιστεύ­ου­με στη διτ­τή προ­σέγ­γι­ση, που σημαί­νει εδα­φι­κή άμυ­να και διά­λο­γος, εφό­σον είμα­στε ισχυ­ροί, ενω­μέ­νοι και στα­θε­ροί. Τότε θα μπο­ρού­με να δεσμευ­τού­με σε διά­λο­γο με τη Ρωσία, ακό­μη και για τον έλεγ­χο των όπλων», είπε.

Να σημειω­θεί ακό­μη πως νωρί­τε­ρα, η Τουρ­κία είχε απει­λή­σει να ασκή­σει βέτο στο επι­χει­ρη­σια­κό σχέ­διο για τις Βαλ­τι­κές χώρες, εξαι­τί­ας και των επι­κρί­σε­ων για τη στρα­τιω­τι­κή επι­χεί­ρη­ση στη Βορειο­α­να­το­λι­κή Συρία.

Ο Στόλ­τεν­μπεργκ πάντως προ­σπά­θη­σε χτες να υπο­βαθ­μί­σει τις μεγά­λες αντι­θέ­σεις που δεν κρύ­βο­νται, λέγο­ντας ξανά πως «το NATO είναι το μόνο μέρος όπου η Βόρεια Αμε­ρι­κή, η Ευρώ­πη, οι 29 σύμ­μα­χοι συνα­ντώ­νται κάθε μέρα, συζη­τούν και απο­φα­σί­ζουν και ανα­λαμ­βά­νουν δρά­ση (…) Τις περισ­σό­τε­ρες φορές συμ­φω­νού­με και κατα­λή­γου­με σε συμπε­ρά­σμα­τα, άλλες φορές δια­φω­νού­με. Αλλά είμα­στε σε θέση να ξεπερ­νού­με τις δια­φω­νί­ες και να συνε­χί­ζου­με το βασι­κό μας καθή­κον, να προ­στα­τεύ­ου­με και να υπε­ρα­σπι­ζό­μα­στε ο ένας τον άλλο. Και αυτό δεί­ξα­με σήμερα».

  • Να σημειω­θεί πως σχο­λιά­ζο­ντας τη Δια­κή­ρυ­ξη του ΝΑΤΟ, ο εκπρό­σω­πος της ρωσι­κής προ­ε­δρί­ας, Ντμί­τρι Πεσκόφ, είπε ότι δικαιώ­νο­νται οι ανη­συ­χί­ες της Ρωσί­ας για την «προς ανα­το­λάς διεύ­ρυν­ση της στρα­τιω­τι­κής συμ­μα­χί­ας» και την πολι­τι­κή «ανά­σχε­σης της Ρωσί­ας». «Βλέ­που­με ότι το ΝΑΤΟ προ­τι­μά κυρί­ως τις συγκρού­σεις και τις επε­κτα­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες σε σχέ­ση με τη χώρα μας», συνέ­χι­σε προ­σθέ­το­ντας ότι «η Ρωσία δεν θα συρ­θεί σε μια πολυ­δά­πα­νη κούρ­σα εξοπλισμών».

Αναμένει… «διευκρινίσεις» η ΕΕ

Με καθυ­στέ­ρη­ση και προ­σε­κτι­κά λόγια απέ­να­ντι στον «στρα­τη­γι­κό εταί­ρο» Τουρ­κία αντέ­δρα­σε — υπο­τί­θε­ται — χτες η ΕΕ στο μνη­μό­νιο συνερ­γα­σί­ας Τουρ­κί­ας — Λιβύ­ης, δηλώ­νο­ντας ότι… ανα­μέ­νει να δει τι ακρι­βώς γρά­φει το κεί­με­νο, που όπως έχουν ξεκα­θα­ρί­σει όλοι οι αρμό­διοι Τούρ­κοι αξιω­μα­τού­χοι, παρου­σιά­ζο­ντας μια σει­ρά χάρ­τες, εξα­φα­νί­ζει την ελλη­νι­κή και κυπρια­κή κυριαρ­χία σε εκτε­τα­μέ­νες θαλάσ­σιες ζώνες της Ανατ. Μεσογείου.

Συγκε­κρι­μέ­να, Ευρω­ε­νω­σια­κός αξιω­μα­τού­χος είπε ότι «η ΕΕ είναι απο­λύ­τως αλλη­λέγ­γυα με την Ελλά­δα και την Κύπρο όσον αφο­ρά τις πρό­σφα­τες ενέρ­γειες της Τουρ­κί­ας στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του Αιγαί­ου. Η Τουρ­κία πρέ­πει να σέβε­ται την κυριαρ­χία και τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα όλων των κρα­τών — μελών της ΕΕ», προ­σθέ­το­ντας ότι «το διμε­ρές “Μνη­μό­νιο Συνεν­νό­η­σης” μετα­ξύ της Τουρ­κί­ας και της Λιβύ­ης, της 27ης Νοεμ­βρί­ου 2019, για τη θαλάσ­σια οριο­θέ­τη­ση, δεν έχει δημο­σιο­ποι­η­θεί. Χρειά­ζο­νται περαι­τέ­ρω διευ­κρι­νί­σεις σχε­τι­κά με το περιε­χό­με­νό του. Ανα­μέ­νου­με ότι το κεί­με­νο θα κοι­νο­ποι­η­θεί στην ΕΕ χωρίς καθυστέρηση».

Την υπο­στή­ρι­ξή του «στις ανη­συ­χί­ες της Ελλά­δας για τη συμ­φω­νία Λιβύ­ης — Τουρ­κί­ας» εξέ­φρα­σε χτες το βρά­δυ εν μέσω αντι­πα­ρα­θέ­σε­ων με την Τουρ­κία ο Γάλ­λος Πρό­ε­δρος Εμα­νου­έλ Μακρόν, λέγο­ντας πως «η Τουρ­κία οφεί­λει να σέβε­ται τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα των κρα­τών — μελών του ΝΑΤΟ», ενώ το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών του Ισρα­ήλ σημεί­ω­σε ότι «παρα­κο­λου­θεί με ανη­συ­χία τα πρό­σφα­τα βήμα­τα της Τουρ­κί­ας στη Μεσό­γειο. Η αγνό­η­ση του εθι­μι­κού Διε­θνούς Δικαί­ου της Θάλασ­σας μπο­ρεί να υπο­νο­μεύ­σει την ειρή­νη και τη στα­θε­ρό­τη­τα στην περιοχή».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο