Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τί έγινε στον τόπο μας και στον κόσμο σαν σήμερα 1η Γενάρη;

45 π.Χ. Η 1η Ιανουα­ρί­ου καθιε­ρώ­νε­ται πρώ­τη ημέ­ρα του έτους μετά την εισα­γω­γή του Ιου­λια­νού ημε­ρο­λο­γί­ου στη Ρώμη.

379 Πέθα­νε ο Άγιος Βασί­λειος, επί­σκο­πος Και­σα­ρεί­ας και δια­κε­κρι­μέ­νος θεολόγος

630 Ο προ­φή­της Μωά­μεθ, επι­κε­φα­λής ισχυ­ρού στρα­τού, κυριεύ­ει τη Μέκκα.

1523 Οι Οθω­μα­νι­κές Δυνά­μεις του Σου­λεϊ­μάν του Μεγα­λο­πρε­πούς κατα­λαμ­βά­νουν τη Ρόδο, την οποία θα κρα­τή­σουν για τα επό­με­να 390 χρό­νια. Οι Ιωαν­νί­τες ιππό­τες και 4.000 ροδί­τες παίρ­νουν το δρό­μο της εξορίας.

1788 Κυκλο­φο­ρεί το πρώ­το φύλ­λο των Times του Λονδίνου.

1801 Η Ιρλαν­δία ενώ­νε­ται με τη Μ. Βρε­τα­νία και σχη­μα­τί­ζε­ται το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο της Μ. Βρε­τα­νί­ας και Ιρλαν­δί­ας. Στη σημαία του 1606 προ­στί­θε­ται και ο σταυ­ρός του Αγί­ου Πατρι­κί­ου, προ­στά­τη των Ιρλανδών.

1804 Ο Άγιος Δομί­νι­κος, που μετο­νο­μά­ζε­ται σε Αϊτή, κηρύσ­σει την ανε­ξαρ­τη­σία του από τη Γαλ­λία και γίνε­ται η πρώ­τη μαύ­ρη Δημο­κρα­τία στην αμε­ρι­κα­νι­κή ήπειρο.

1806 Καταρ­γεί­ται το Γαλ­λι­κό Επα­να­στα­τι­κό Ημε­ρο­λό­γιο από το Ναπο­λέ­ο­ντα και η Γαλ­λία επι­στρέ­φει στο Γρη­γο­ρια­νό Ημερολόγιο.

1808 Καταρ­γεί­ται η εισα­γω­γή σκλά­βων στις ΗΠΑ.

1811 Ο Άνθι­μος Γαζής εκδί­δει στη Βιέν­νη την εφη­με­ρί­δα “Λόγιος Ερμής”.

1813 Ιδρύ­ε­ται στην Αθή­να η “Φιλό­μου­σος Εται­ρεία”, με σκο­πό την ανα­ζω­ο­γό­νη­ση του ελλη­νι­κού πνεύματος.

1820 Ξεσπά αστι­κο­δη­μο­κρα­τι­κή επα­νά­στα­ση στην Ισπα­νία. Έπει­τα από έκκλη­ση του Ισπα­νού μονάρ­χη το 1823 η Ιερά Συμ­μα­χία εξου­σιο­δο­τεί τη Γαλ­λία να επέμ­βει στον ισπα­νι­κό εμφύ­λιο. Η επα­νά­στα­ση κατα­πνί­γε­ται και η μοναρ­χία αποκαθίσταται.

1822 Η Α’ Εθνι­κή Συνέ­λευ­ση των επα­να­στα­τη­μέ­νων Ελλή­νων κηρύσ­σει στην Επί­δαυ­ρο την πολι­τι­κή ύπαρ­ξη και ανε­ξαρ­τη­σία της Ελλά­δος και ψηφί­ζει το πρώ­το Ελλη­νι­κό Σύνταγ­μα, γνω­στό ως “Προ­σω­ρι­νόν Πολί­τευ­μα” ή “Νόμος της Επι­δαύ­ρου”. Η Γαλα­νό­λευ­κη καθιε­ρώ­νε­ται ως η επί­ση­μη σημαία του κράτους.

1824 Εκδί­δε­ται στο Μεσο­λόγ­γι από τον Ελβε­τό φιλέλ­λη­να για­τρό, Ιάκω­βο Μάγιερ, η εφη­με­ρί­δα “Ελλη­νι­κά Χρονικά”.

1834 Συγκρο­τεί­ται η τελω­νεια­κή ένω­ση των γερ­μα­νι­κών κρα­τών με επι­κε­φα­λής την Πρω­σία, γεγο­νός — σταθ­μός στη συγκρό­τη­ση του Γερ­μα­νι­κού αστι­κού κράτους.

Το 1936 το μπό­ου­λινγκ παίρ­νει μέρος για πρώ­τη φορά, στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες του Βερο­λί­νου σαν αγώ­νι­σμα επίδειξης

1840 Διε­ξά­γε­ται στη Νέα Υόρ­κη ο πρώ­τος κατα­γε­γραμ­μέ­νος αγώ­νας μπό­ου­λινγκ. _Επτά χιλιά­δες χρό­νια πριν, οι αρχαί­οι Αιγύ­πτιοι έπαι­ζαν ένα παι­χνί­δι παρό­μοιο με το μπό­ου­λινγκ, ενώ οι παλαιο­λι­θι­κοί άνθρω­ποι κυλού­σαν πέτρες προ­σπα­θώ­ντας να ρίξουν οστά προ­βά­των τα οποία στε­ρέ­ω­ναν στο έδα­φος. Τετρα­κό­σια περί­που χρό­νια πριν, στην Γερ­μα­νία κυλού­σαν πέτρι­νες μπά­λες με σκο­πό να ρίξουν ένα ξύλι­νο ομοί­ω­μα του Δια­βό­λου. Εάν κάποιος τα κατά­φερ­νε, αυτό σήμαι­νε για τους Γερ­μα­νούς ότι ήταν καλός άνθρω­πος. Στην αντί­θε­τη περί­πτω­ση τον θεω­ρού­σαν κακο­ποιό στοι­χείο και τον έστελ­ναν για λίγες μέρες στην φυλακή.

1847 Η πολι­τεία του Μίτσι­γκαν γίνε­ται η πρώ­τη που καταρ­γεί τη θανα­τι­κή ποινή.

1859 Τίθε­ται σε λει­τουρ­γία η πρώ­τη τηλε­γρα­φι­κή γραμ­μή στην Ελλά­δα ανά­με­σα στην Αθή­να και τον Πειραιά.

1863 Με παρό­τρυν­ση του Αμε­ρι­κα­νού προ­έ­δρου Αβρα­άμ Λίν­κολν, υπο­γρά­φε­ται η Δια­κή­ρυ­ξη της Απε­λευ­θέ­ρω­σης των σκλά­βων στα ομό­σπον­δα κρά­τη των ΗΠΑ.

1863 Γεν­νή­θη­κε ο Γάλ­λος βαρό­νος, Πιερ Ντε Κου­μπερ­τέν, ο ανα­βιω­τής των σύγ­χρο­νων Ολυ­μπια­κών Αγώνων

1880 Ο Φερ­ντι­νάν Ντε Λεσέ­πς αρχί­ζει την κατα­σκευή της Διώ­ρυ­γας του Παναμά.

1890 Ιδρύ­ε­ται στη Σμύρ­νη της Μικράς Ασί­ας ο Πανιώνιος.

1890 Χρη­σι­μο­ποιού­νται για πρώ­τη φορά σε ποδο­σφαι­ρι­κό αγώ­να δίχτυα στο Bolton της Αγγλίας.

1892 Ανοί­γει το κέντρο υπο­δο­χής μετα­να­στών του Έλις Άιλαντ στα ανοι­χτά της Νέας Υόρ­κης. Ο πρώ­τος άνθρω­πος που απο­βι­βά­ζε­ται στο νησί, ανά­με­σα στο Μαν­χά­ταν και στο Άγαλ­μα της Ελευ­θε­ρί­ας, είναι η Άνι Μουρ (Anna “Annie” Moore), μια 15χρονη Ιρλαν­δέ­ζα που φτά­νει πρώ­τη από 12 εκα­τομ­μύ­ρια μετα­νά­στες ως το 1954.

1894 Πεθαί­νει ο Γερ­μα­νός φυσι­κός Χάιν­ριχ Ρού­ντολφ Χερτζ, ο πρώ­τος που πέτυ­χε την εκπο­μπή, μετά­δο­ση και λήψη ραδιο­κυ­μά­των. Το όνο­μά του δόθη­κε στη μονά­δα της συχνότητας.

1895 Γεν­νή­θη­κε ο μακρο­βιό­τε­ρος διευ­θυ­ντής του FBI, Έντ­γκαρ Χούβερ

1897 Γεν­νή­θη­κε η Γεωρ­γία Βασιλειάδου

Γεωρ­γία Βασι­λειά­δου, η πιο Ωραία των Αθη­νών – Μονα­δι­κή και ανεπανάληπτη

1899 Λήγει η ισπα­νι­κή κυριαρ­χία στην Κούβα.

1901 Οι βρε­τα­νι­κές αποι­κί­ες στην Αυστρα­λία (Νέα Νότια Ουα­λία, Κουίν­σλαντ, Βικτώ­ρια, Νότια Αυστρα­λία, Τασμα­νία, και Ομό­σπον­δη Δυτι­κή Αυστρα­λία) σχη­μα­τί­ζουν την Κοι­νο­πο­λι­τεία της Αυστραλίας.

1904 Ο πρώ­τος Κώδι­κας Οδι­κής Κυκλο­φο­ρί­ας τίθε­ται σε ισχύ στην Αγγλία (Motor Car Act 1903). Προ­βλέ­πει άδεια κυκλο­φο­ρί­ας για τα αυτο­κί­νη­τα και ανώ­τα­το όριο ταχύ­τη­τας στα 20 μίλια/ώρα.

1904 Γεν­νή­θη­κε ο ηθο­ποιός, Βασί­λης Αυλωνίτης

aulonitis

1905 Εγκαι­νιά­ζε­ται ο Υπερ­σι­βη­ρι­κός Σιδη­ρό­δρο­μος, που καλύ­πτει τη δια­δρο­μή Βλα­δι­βο­στόκ — Παρί­σι σε 21 ημέρες.

1912 Εγκα­θί­στα­ται η Δημο­κρα­τία της Κίνας.

1912 Γεν­νή­θη­κε ο ποι­η­τής και πεζο­γρά­φος, Νικη­φό­ρος Βρεττάκος

vrettakos

Τ’ όνο­μά σου: ένας ψίθυ­ρος απ’ αστέ­ρι σε αστέρι \
Τ’ όνο­μά σου: ομι­λία ρυα­κιών μετα­ξύ τους \
Τ’ όνο­μά σου: μονό­λο­γος ενός πεύ­κου στο Σούνιο…

Στί­χοι όμορ­φοι και αγα­πη­μέ­νοι του Νικη­φό­ρου Βρετ­τά­κου, του ποι­η­τή και Ακα­δη­μαϊ­κού που τον Αύγου­στο του 1991, απο­χαι­ρε­τού­σε τη ζωή και μαζί της τον Ταϋ­γε­το, που τόσο αγά­πη­σε –έχο­ντας αφή­σει παρα­κα­τα­θή­κες στα ελλη­νι­κά Γράμ­μα­τα και όχι μόνο, για­τί εκτός από ποι­η­τής, υπήρ­ξε και άνθρω­πος — ΑΝΘΡΩΠΟΣ που αγω­νί­στη­κε για να έρθουν στον κόσμο πιο όμορ­φες μέρες. Αν η τέχνη είναι «μια βαθιά αλλη­λεγ­γύη» στη ζωή, αυτό απα­ντά­ται και στο έργο του, που κι αυτός, όπως και ο Ρίτσος, στε­γά­στη­κε στην κατη­γο­ρία «κοι­νω­νι­κοί ποι­η­τές». Τα έργα του ανα­δύ­ουν έναν γνή­σιο ανθρω­πι­στι­κό τόνο, έναν βαθύ και αλη­θι­νό οίκτο για τον ανθρώ­πι­νο πόνο.

💠 Μερι­κά από τα βιβλία του εδώ
🔶 Δεί­τε ‑Ριζο­σπά­στης
Νικη­φό­ρος Βρετ­τά­κος — Ορα­μα­τί­στη­κε τη συνα­δέλ­φω­ση των λαών
Απο­τυ­πώ­μα­τα — Εκα­τόν δέκα χρό­νια από τη γέν­νη­σή του

1915 Η ασπι­ρί­νη κυκλο­φο­ρεί σε μορ­φή ταμπλέτας.

1919 Γεν­νή­θη­κε ο Τζε­ρόμ Ντέι­βιντ Σάλιν­τζερ, Αμε­ρι­κα­νός συγ­γρα­φέ­ας: Το 1951, το διή­γη­μα του με τίτλο The Catcher in the Rye / Ο φύλα­κας στη σίκα­λη έγι­νε αμέ­σως με την κυκλο­φο­ρία του μεγά­λη επι­τυ­χία. Στο διή­γη­μα αυτό περιέ­γρα­φε την απο­ξέ­νω­ση που επέρ­χε­ται με την ενη­λι­κί­ω­ση και την απώ­λεια της αθω­ό­τη­τας που ακο­λου­θεί. Η επι­τυ­χία που γνώ­ρι­σε με το διή­γη­μα αυτό έστρε­ψε τα φώτα της δημο­σιό­τη­τας πάνω του, κάτι που ο Σάλιν­τζερ απο­στρε­φό­ταν, και ως απο­τέ­λε­σμα απο­ξε­νώ­θη­κε και δημο­σί­ευε νέα έργα όλο και σπα­νιό­τε­ρα. Τα επό­με­να διη­γή­μα­τα του ήταν το Nine Stories / Εννέα ιστο­ρί­ες το 1953, το Franny and Zooey / Φρά­νι και Ζούι το 1961, και το Raise High the Roof Beam, Carpenters and Seymour: An Introduction / Ψηλή σηκώ­στε στέ­γη, ξυλουρ­γοί. Σίμορ, συστα­τι­κά στοι­χεία το 1963. Το τελευ­ταίο του δημο­σιευ­μέ­νο γρα­πτό, ήταν μια νου­βέ­λα με τίτλο Hapworth 16, 1924, η οποία δημο­σιεύ­τη­κε από το περιο­δι­κό The New Yorker στις 19 Ιου­νί­ου του 1965.

1919 Η Ρόζα Λού­ξε­μπουργκ και ο Καρλ Λίμπ­κνεχτ ιδρύ­ουν το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα της Γερμανίας.

Η τάξη βα­σι­λεύ­ει στο Βερολίνο!
«Ηλί­θιοι δή­μιοι! Η “τάξη” σας είναι χτι­σμέ­νη πάνω στην άμμο. Αύριο η επα­νά­στα­ση θα υψω­θεί ξανά και βρο­ντώ­ντας τα όπλα της με τις σάλ­πιγ­γες να αντη­χούν θα αναγ­γεί­λει προ­κα­λώ­ντας σας τρό­μο: Ich war, ich bin, ich werde sein! ΗΜΟΥΝ, ΕΙΜΑΙ, ΘΑ ΕΙΜΑΙ!»

Η θεω­ρη­τι­κή της κλη­ρο­νο­μιά όπως τη δια­τυ­πώ­νει ο Β. Ι. Λένιν το 1922:
«… οι αετοί μπο­ρεί καμιά φορά να πετά­ξουν και χαμη­λό­τε­ρα από τις κότες, μα οι κότες δεν μπο­ρούν να πετά­ξουν ποτέ στα ύψη που πετάν οι αετοί. Η Ρόζα Λού­ξε­μπουργκ έπε­σε έξω στο ζήτη­μα της ανε­ξαρ­τη­σί­ας της Πολω­νί­ας, έπε­σε έξω το 1903 στην εκτί­μη­ση του μεν­σε­βι­κι­σμού, έπε­σε έξω όταν τον Ιού­λη 1914, μαζί με τους Πλε­χά­νοφ, Βαντερ­βέλ­νε Κάου­τσκι κά. υπε­ρά­σπι­ζε την ένω­ση των μπολ­σε­βί­κων με τους μεν­σε­βί­κους, έπε­σε έξω σ’ αυτά που έγρα­ψε στη φυλα­κή το 1918 (η ίδια μάλι­στα, όταν βγή­κε από τη φυλα­κή στα τέλη του 1918 και στις αρχές του 1919, διόρ­θω­σε ένα μεγά­λο μέρος των λαθών της).
Μα, παρά τα λάθη της αυτά ήταν και παρα­μέ­νει ένα αετός και όχι μόνο η μνή­μη της θα είναι πάντα ιερή για τους κομ­μου­νι­στές όλου του κόσμου, μα και η βιο­γρα­φία της και η πλή­ρης συλ­λο­γή των έργων της (τα οποία πολύ τα καθυ­στε­ρούν οι Γερ­μα­νοί κομ­μου­νι­στές και που ως ένα βαθ­μό δικαιο­λο­γού­νται από τον αφά­ντα­στο αριθ­μό των θυμά­των που έχουν και από το σκλη­ρό αγώ­να που κάνουν) θα είναι ένα διδα­κτι­κό­τα­το μάθη­μα, που θα δια­παι­δα­γω­γεί πολ­λές γενιές κομ­μου­νι­στών σε όλο τον κόσμο.
«Η γερ­μα­νι­κή σοσιαλ­δη­μο­κρα­τία, ύστε­ρα από τις 4 Αυγού­στου 1914, είναι ένα πτώ­μα που βρω­μά» – μ’ αυτό το από­φθεγ­μα της Ρόζας Λού­ξε­μπουργκ θα συν­δε­θεί το όνο­μά της στην Ιστο­ρία του παγκό­σμιου εργα­τι­κού κινή­μα­τος. Και στο σκου­πι­δα­ριό του εργα­τι­κού κινή­μα­τος, ανά­με­σα σε σωρούς κοπριάς, οι κότες σαν τον Παούλ Λεβί, τον Σάι­ντεν­μαν, τον Κάου­τσκι και όλη αυτή την παρέα, θα εκδη­λώ­σουν φυσι­κά το μεγά­λο θαυ­μα­σμό τους στα λάθη της μεγά­λης κομ­μου­νί­στριας. Ο καθέ­νας κάνει ό,τι μπο­ρεί»
(Λένιν: «Σημειώ­σεις ενός δημο­σιο­λό­γου», «Άπα­ντα» τόμ. 44 σελ. 421 – 422)

Η «κόκ­κι­νη Ρόζα» συνή­θως κρί­νε­ται από τους αστούς «ερμη­νευ­τές» του έργου της κατά το δοκούν, απο­μο­νώ­νο­ντας τσι­τά­τα χρο­νι­κά και λεκτι­κά, ακό­μη και μια ξεχω­ρι­στήασή­μα­ντη πρό­χει­ρη σημεί­ω­ση. Μετα­ξύ αυτών εξέ­χου­σα θέση η «Freiheit der Andersdenkenden»  / «Freiheit ist immer die Freiheit der Andersdenkenden»«Η ελευ­θε­ρία είναι πάντα η ελευ­θε­ρία εκεί­νων που σκέ­φτο­νται δια­φο­ρε­τι­κά»

1925 Η νορ­βη­γι­κή πρω­τεύ­ου­σα Κρι­στιά­να μετο­νο­μά­ζε­ται σε Όσλο.

1926 Γεν­νή­θη­κε ο Claudio Villa, _Κλάουντιο Βίλα, πέθα­νε το 1987 , Ιτα­λός τραγουδιστής


1927 Η Τουρ­κία υιο­θε­τεί το Γρη­γο­ρια­νό Ημερολόγιο.


1927 Γεν­νή­θη­κε ο δια­κε­κρι­μέ­νος γάλ­λος χορο­γρά­φος, Maurice Béjart (Μορίς Μπε­ζάρ _πέθανε το 2007)

1928 Το πρώ­το κτί­ριο με κλι­μα­τι­σμό εγκαι­νιά­ζε­ται στο Σαν Αντό­νιο του Τέξας.

1933 Γεν­νή­θη­κε η  Αλί­κη Γεωργούλη

«Συνοι­κία το όνει­ρο», λογο­κρί­θη­κε και κατη­γο­ρή­θη­κε για «κομ­μου­νι­στι­κή προ­πα­γάν­δα» για­τί έδει­χνε «πολ­λήν φτώχεια»

1934 Εγκαι­νιά­ζο­νται οι φυλα­κές στο νησί Αλκα­τράζ των ΗΠΑ.

1935 Ο πρό­ε­δρος της Τουρ­κί­ας, Μου­στα­φά Κεμάλ Πασά, παίρ­νει το επί­θε­το Ατα­τούρκ (πατέ­ρας των Τούρκων).

1939 Στις ΗΠΑ, ο Ουί­λιαμ Χιού­λετ και ο Ντέι­βιντ Πάκαρντ ιδρύ­ουν την εται­ρεία Hewlett — Packard (HP).

1942 Αντι­πρό­σω­ποι 26 κρα­τών που μάχο­νται τον Άξο­να, μετα­ξύ των οποί­ων και η Ελλά­δα, υπο­γρά­φουν στην Ουά­σινγ­κτον τη “Δήλω­ση των Ηνω­μέ­νων Εθνών”, κάνο­ντας το πρώ­το βήμα για την ίδρυ­ση του ΟΗΕ.

1946 Εκτε­λεί­ται η πρώ­τη πτή­ση στο αερο­δρό­μιο Χίθρο­ου του Λονδίνου.

1946 Ολο­κλη­ρώ­νε­ται από τους Μότσλι και Έκερτ η κατα­σκευή του ΕΝΙΑC, του πρώ­του ηλε­κτρο­νι­κού υπο­λο­γι­στή στις ΗΠΑ, στη σχο­λή Μηχα­νο­λό­γων του Πανε­πι­στη­μί­ου της Πενσιλβάνιας.

1948 Εθνι­κο­ποιού­νται οι βρε­τα­νι­κοί σιδη­ρό­δρο­μοι από την Εργα­τι­κή κυβέρ­νη­ση της χώρας.

«Κρα­τι­κο­ποιού­νται» πάλι οι σιδη­ρό­δρο­μοι στην Αγγλία με το λαό να πλη­ρώ­νει το μάρμαρο

1956 Το Σου­δάν κηρύσ­σει την ανε­ξαρ­τη­σία του από την Αίγυ­πτο και τη Μεγά­λη Βρετανία.

1957 Η Γαλ­λία επι­στρέ­φει στη Γερ­μα­νία την περιο­χή του Σάαρ, που γίνε­ται το 10ο κρα­τί­διο της Ομο­σπον­δια­κής Δημο­κρα­τί­ας της Γερμανίας.

1958 Τίθε­ται σε ισχύ η συν­θή­κη της Ρώμης για την ίδρυ­ση της Ευρω­παϊ­κής Οικο­νο­μι­κής Κοι­νό­τη­τας (ΕΟΚ), που είχε υπο­γρα­φεί από 6 κρά­τη (Λου­ξεμ­βούρ­γο, Βέλ­γιο, Ολλαν­δία, Γερ­μα­νία, Ιτα­λία, Γαλ­λία) το Μάρ­τιο του 1957.

1959 1η Γενά­ρη: ο ένο­πλος επα­να­στα­τι­κός στρα­τός των barbudos με επι­κε­φα­λής τον comandante en jefe Φ. Κάστρο μπαί­νει στην Αβά­να, η κυβέρ­νη­ση Μπα­τί­στα ανα­τρέ­πε­ται. Σπά­ζο­ντας τις αλυ­σί­δες του ιμπε­ρια­λι­στι­κού ζυγού το νησί πέρα­σε στην εγκα­θί­δρυ­ση του πρώ­του σοσια­λι­στι­κού κρά­τους μια ιστο­ρι­κή καμπή, που άνοι­γε νέο στά­διο για το επα­να­στα­τι­κό κίνη­μα στην περιο­χή αυτή του κόσμου.Ο Κου­βα­νός δικτά­το­ρας Φουλ­χέν­σιο Μπα­τί­στα εγκα­τα­λεί­πει την Αβά­να, δια­φεύ­γο­ντας στην Δομι­νι­κα­νή Δημο­κρα­τία. Ο λαός της Κού­βας παίρ­νει τις τύχες στα χέρια του

cuba28

Cabalgando con Fidel

Λένε ότι στην Πλα­τεία της Επανάστασης
αυτές τις μέρες
είδαν να καλπάζουν
τον Καμί­λο και τον Μαρτί
και μπρο­στά
από το καραβάνι,
αργά, χωρίς καβαλάρη
ένα άλο­γο για σένα.

Επι­στρέ­φουν οι ανοι­χτές πληγές
των ανδρών και των γυναι­κών, που
δεν θέλουν να σε αφή­σουν να φύγεις.
Σήμε­ρα η καρ­διά μας ξεριζώθηκε
κι ο λαός σου αν και τον πονάει
δεν θέλει να σε αποχαιρετήσει.
Άνδρα
όλοι όσοι σε ευγνω­μο­νούν σε συντροφεύουν
πόσο θα μας λεί­ψουν τα κατορ­θώ­μα­τά σου!

Ούτε ο ίδιος ο θάνα­τος δεν το πιστεύ­ει ότι σε κυρί­ευ­σε. Άνδρα
μάθα­με να σε θεω­ρού­με αιώνιο,
ακρι­βώς όπως τον Ολό­φι και τον Χριστό
δεν έμει­νε ούτε ένα μέρος χωρίς
ένα κερί αναμ­μέ­νο για σένα
Σήμε­ρα δεν θέλω να σε λέω Κομαντάντε,
ούτε γενειο­φό­ρο αντάρ­τη, ούτε γίγαντα
όλα όσα δηλα­δή, ξέρω για σένα.
Σήμε­ρα θέλω να σου φωνά­ξω, πατέ­ρα μου,
μην αφή­νεις το χέρι μου,
ακό­μα δεν ξέρω να βαδί­ζω καλά χωρίς εσένα.

¿Qué es Revolución?

Την Πρω­το­μα­γιά του 2000, ο Fidel στην κατά­με­στη (με ‑ως συνή­θως, πάνω από ένα εκα­τομ­μύ­ριο κόσμου) Plaza de la Revolución, χαι­ρε­τί­ζει ευχα­ρι­στώ­ντας (σσ. χρη­σι­μο­ποιώ­ντας τη φρά­ση “Nuestra gratitud” -«με ευγνω­μο­σύ­νη») «τους εργά­τες, τους σπου­δα­στές και όλο που πλημ­μυ­ρί­ζει αυτή την πλα­τεία» και καθο­ρί­ζο­ντας την ιστο­ρι­κή στιγ­μή ως «ημέ­ρες έντο­νου και υπερ­βα­τι­κού αγώ­να» βάζει μπρο­στά στο λαό της Κού­βας το ερώ­τη­μα «Τι είναι Επα­νά­στα­ση;» λέγοντας:

«Επα­νά­στα­ση είναι να έχεις την αίσθη­ση της ιστο­ρι­κής στιγ­μής, για να αλλά­ξεις τα πάντα, όλα όσα πρέ­πει, είναι η ισό­τη­τα και η πλή­ρης ελευ­θε­ρία με την οποία πρέ­πει να αντι­με­τω­πί­ζου­με τον άνθρω­πο (και τους εαυ­τούς μας και τους άλλους), είναι η χει­ρα­φέ­τη­σή μας ώστε με όλες μας τις δυνά­μεις να αμφι­σβη­τού­με παντού τους ισχυ­ρούς κυρί­αρ­χους, υπε­ρα­σπι­ζό­με­νοι με κάθε κόστος και πλη­ρώ­νο­ντας το τίμη­μα και τέτοιες είναι η σεμνό­τη­τα, η ανι­διο­τέ­λεια και η ανυ­στε­ρο­βου­λία ο αλτρου­τι­σμός και η αλλη­λεγ­γύη ο ηρω­ι­σμός… να μην προ­σποιεί­σαι παρα­βιά­ζο­ντας ηθι­κές αρχές, είναι βαθειά πεποί­θη­ση ότι δεν υπάρ­χει δύνα­μη στον κόσμο ικα­νή να συντρί­ψει τη δύνα­μη της αλή­θειας και των ιδε­ών. Επα­νά­στα­ση είναι η ενό­τη­τα, είναι η ανε­ξαρ­τη­σία, είναι να αγω­νί­ζε­σαι για το όνει­ρό μας στην κοι­νω­νι­κή δικαιο­σύ­νη στην Κού­βα και στον κόσμο όλο, είναι η βάση του πατριω­τι­σμού μας, του σοσια­λι­σμού μας και του διε­θνι­σμού μας ».

1959 Γεν­νή­θη­κε ο μπα­σκε­τμπο­λί­στας και προ­πο­νη­τής της εθνι­κής μπά­σκετ, Πανα­γιώ­της Γιαννάκης

1960 Το Γαλ­λι­κό Καμε­ρούν κερ­δί­ζει την ανε­ξαρ­τη­σία του από την Γαλ­λία υπό τον πρό­ε­δρο Αχμά­ντου Αχίτζο.

1965 Ιδρύ­ε­ται η παλαι­στι­νια­κή οργά­νω­ση Αλ Φατάχ του Γιά­σερ Αραφάτ.

1966 Στο πρω­το­χρο­νιά­τι­κο διάγ­γελ­μά του, ο βασι­λιάς Κων­στα­ντί­νος ανα­φέ­ρει: «Ο κομ­μου­νι­σμός απο­τε­λεί μία­σμα, γεν­νη­θέν έξω της Ελλά­δος, εμπνε­ό­με­νον και κινού­με­νον έξω­θεν. Ηθι­κή του είναι το ψεύ­δος και η προ­δο­σία. Μολύ­νει και καθι­στά ανύ­πο­πτον εχθρόν της πατρί­δος πάντα ερχό­με­νον εις επα­φήν με αυτόν, άτο­μον ή ομά­δα, πάντα καλόν Ελλη­να, μή δια­βλέ­πο­ντα τον κίν­δυ­νον (…)». Προ­κα­λού­νται έντο­νες αντιδράσεις.

1966 Στις ΗΠΑ, τίθε­ται σε ισχύ νόμος που επι­βάλ­λει την ανα­γρα­φή της ένδει­ξης “Το κάπνι­σμα βλά­πτει σοβα­ρά την υγεία” στα πακέ­τα των τσιγάρων.

1972 Υιο­θε­τεί­ται η παγκό­σμια ώρα (UTC).


1972 Πέθα­νε ο Γάλ­λος ηθο­ποιός και τρα­γου­δι­στής του μιού­ζι­καλ, Maurice (Auguste) Chevalier (Μορίς Σεβα­λιέ γενν. το 1888)


1973 Η Βρε­τα­νία, η Ιρλαν­δία και η Δανία γίνο­νται μέλη της ΕΟΚ.

1974 Σε αγω­νι­στι­κή της «Boxing Day», ο Μπεστ φόρε­σε για τελευ­ταία φορά με τη φανέ­λα της Μάν­τσε­στερ Γιουνάιτεντ

Τζορτζ Μπεστ – 1 Ιανουα­ρί­ου 1974: Άδο­ξο τέλος

1975 Η Ολυ­μπια­κή Αερο­πο­ρία του Αρι­στο­τέ­λη Ωνά­ση περιέρ­χε­ται στον από­λυ­το έλεγ­χο του Ελλη­νι­κού Δημο­σί­ου __δείτε (Ριζο­σπά­στης) Για την «Ολυ­μπια­κή Αεροπορία»

1976 Οι Ε.Η.Σ. (Ελλη­νι­κοί Ηλε­κτρι­κοί Σιδη­ρό­δρο­μοι) περιέρ­χο­νται στο Ελλη­νι­κό Δημό­σιο και μετο­νο­μά­ζο­νται σε Η.Σ.Α.Π. Α.Ε. (Ηλε­κτρι­κοί Σιδη­ρό­δρο­μοι Αθη­νών — Πειραιώς).

1981 Η Ελλά­δα εντάσ­σε­ται στην ΕΟΚ ως πλή­ρες μέλος. Η έντα­ξη της χώρας μας στην ΕΟΚ είχε πολ­λα­πλά οφέ­λη για την ελλη­νι­κή αστι­κή τάξη, τρα­γι­κές όμως συνέ­πειες για τα φτω­χά λαϊ­κά στρώ­μα­τα, την εργα­τι­κή τάξη και την αγρο­τιά. Όλες οι πολι­τι­κές δυνά­μεις τότε, από τη «δεξιά» έως την «ανα­νε­ω­τι­κή αρι­στε­ρά», είχαν στη­ρί­ξει αυτή την εξέ­λι­ξη. Κατά είχαν ταχθεί το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ (με το τελευ­ταίο να αλλά­ζει στά­ση λίγο αργό­τε­ρα). Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμ­μα που έγκαι­ρα προει­δο­ποί­η­σε το λαό για την πραγ­μα­τι­κή φύση της ΕΟΚ, στέ­κο­ντας συνε­πής πολέ­μιος των αντι­λαϊ­κών πολι­τι­κών της.

1983 Ο πρό­γο­νος του Δια­δι­κτύ­ου, Arpanet, αλλά­ζει επι­σή­μως πρω­τό­κολ­λο επι­κοι­νω­νί­ας και μετα­τρέ­πε­ται σε παγκό­σμιο ιστό (Internet).

1985 Δημιουρ­γεί­ται το Σύστη­μα ονο­μα­το­δο­σί­ας του Ίντερ­νετ (Domain Name System).

1985 Γίνε­ται το πρώ­το τηλε­φώ­νη­μα από κινη­τό στη Μεγά­λη Βρετανία

1986 Ισπα­νία και Πορ­το­γα­λία γίνο­νται επι­σή­μως μέλη της ΕΟΚ.

1989 Πέθα­νε η ηθο­ποιός, Αλέ­κα Στρατηγού.

1992 Ο αιγύ­πτιος πολι­τι­κός Μπού­τρος Μπού­τρος — Γκά­λι ανα­λαμ­βά­νει καθή­κο­ντα Γενι­κού Γραμ­μα­τέα του ΟΗΕ, δια­δε­χό­με­νος τον περου­βια­νό διπλω­μά­τη Χαβιές Πέρες ντε Κουέγιαρ.

1993 Έπει­τα από επτά χρό­νια σκλη­ρών δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων, η ενιαία ευρω­παϊ­κή κοι­νό­τη­τα απο­τε­λεί πλέ­ον γεγο­νός. Με το γύρι­σμα του χρό­νου, 1.000 πυρ­σοί ανά­βουν στις 12 χώρες — μέλη, από τις Αζό­ρες μέχρι τη Ρόδο, για να συμ­βο­λί­σουν την κατάρ­γη­ση των συνό­ρων μετα­ξύ των μελών της ΕΟΚ.

1993 Η Τσε­χο­σλο­βα­κία δια­λύ­ε­ται με βελού­δι­νο τρό­πο, σε Τσε­χία και Σλοβακία.

1995 Ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Εμπο­ρί­ου ξεκι­νά τη λει­τουρ­γία του.

1995 Αυστρία, Φιλαν­δία και Σου­η­δία εισέρ­χο­νται στην Ε.Ε, που αριθ­μεί 15 κρά­τη — μέλη.

1995 Η Διά­σκε­ψη για την Ασφά­λεια και τη Συνερ­γα­σία στην Ευρώ­πη μετο­νο­μά­ζε­ται σε Οργα­νι­σμό για την Ασφά­λεια και τη Συνερ­γα­σία στην Ευρώ­πη (ΟΑΣΕ).

1997 Ο Γκα­νέ­ζος διπλω­μά­της Κόφι Ανάν ανα­λαμ­βά­νει καθή­κο­ντα Γενι­κού Γραμ­μα­τέα του ΟΗΕ.

1999 Έντε­κα χώρες της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης εισέρ­χο­νται στη Ζώνη του Ευρώ.

2001 Η Ελλά­δα εντάσ­σε­ται στη ζώνη του Ευρώ. Η ισο­τι­μία καθο­ρί­ζε­ται σε 1 ευρώ για 1 ECU (1 ευρώ = 340,750 δραχμές).

2002 Το Ευρώ αντι­κα­θι­στά τη Δραχ­μή και τα εθνι­κά νομί­σμα­τα άλλων 11 κρα­τών — μελών της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης. Οι εορ­τα­στι­κές εκδη­λώ­σεις για την έλευ­ση του ευρώ γεμί­ζουν τον ουρα­νό της Ευρώ­πης με τη λάμ­ψη των βεγ­γα­λι­κών. Στην Ελλά­δα ο πρω­θυ­πουρ­γός Κώστας Σημί­της είναι ο πρώ­τος έλλη­νας, που λαμ­βά­νει το πρώ­το χαρ­το­νό­μι­σμα, σε ειδι­κή εκδή­λω­ση στην Τρά­πε­ζα της Ελλάδος.

2003 Ο Λουίς Ινά­σιο Λού­λα ντα Σίλ­βα ορκί­ζε­ται πρό­ε­δρος της Βραζιλίας.

2005 Πεθαί­νει η ηθο­ποιός Μαρία Αλκαίου.

alkaiou

2007 Ο Λουίς Ινά­σιο Λού­λα ντα Σίλ­βα ορκί­ζε­ται πρό­ε­δρος της Βρα­ζι­λί­ας για δεύ­τε­ρη φορά.

2007 Η Βουλ­γα­ρία και η Ρου­μα­νία εντάσ­σο­νται στην Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση, που πλέ­ον αριθ­μεί 27 τα κρά­τη — μέλη.

2007 Η Σλο­βε­νία γίνε­ται η 13η χώρα που υιο­θε­τεί το ευρώ.

2008 Η Κύπρος και η Μάλ­τα υιο­θε­τούν το ευρώ.

2009 Η Σλο­βα­κία εισέρ­χε­ται στη ζώνη του ευρώ.

2009 Τίθε­ται σε κυκλο­φο­ρία από την Κεντρι­κή Τρά­πε­ζα της Τουρ­κί­ας η Λίρα, το νέο νόμι­σμα που αντι­κα­θι­στά τη Νέα τουρ­κι­κή λίρα.

2011 Τίθε­ται σε ισχύ η νέα διοι­κη­τι­κή διαί­ρε­ση της Ελλά­δας που προ­βλέ­πε­ται απ’ το Πρό­γραμ­μα Καλ­λι­κρά­της _δείτε Ριζο­σπά­στης «Καλ­λι­κρά­της» και ΕΣΠΑ ως μέσα εφαρ­μο­γής αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής & «Αρχι­τε­κτο­νι­κή» που γκρε­μί­ζει λαϊ­κά δικαιώματα

2011 Εκρή­γνυ­ται βόμ­βα σε ναό Κοπτών στην Αλε­ξάν­δρεια της Αιγύ­πτου, σκο­τώ­νο­ντας 23 άτομα.

2011 Η Εσθο­νία υιο­θε­τεί επί­ση­μα το νόμι­σμα του ευρώ και γίνε­ται η 17η χώρα της Ευρωζώνης.

2015 Τίθε­ται σε ισχύ η Ευρα­σια­τι­κή Οικο­νο­μι­κή Ένω­ση, δημιουρ­γώ­ντας πολι­τι­κή και οικο­νο­μι­κή ένω­ση μετα­ξύ της Ρωσί­ας, της Λευ­κο­ρω­σί­ας, της Αρμε­νί­ας, του Καζακ­στάν και της Κιργιζίας.

2017  Τρο­μο­κρα­τι­κή επί­θε­ση στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη: 39 άτο­μα σκο­τώ­νο­νται και 70 τραυ­μα­τί­ζο­νται σε επί­θε­ση σε νυχτε­ρι­νό κέντρο δια­σκέ­δα­σης στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη, κατά τη διάρ­κεια των εορ­τα­σμών της Πρωτοχρονιάς.

2023 Η Κρο­α­τία εισέρ­χε­ται στη ζώνη Σέν­γκεν και στην Ευρω­ζώ­νη (η πρώ­τη χώρα που εισήλ­θε και στις δύο “ζώνες” την ίδια μέρα), αντι­κα­θι­στώ­ντας το Κρο­α­τι­κό Κού­να με το Ευρώ.

Πολλά 2021 όπως αξίζει ο άνθρωπος

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο