Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τι έγινε στον κόσμο και στην Ελλάδα σαν σήμερα 18 Σεπτεμβρίου;

Σαν σήμερα 18 Σεπτεμβρίου

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

324 Ο Μέγας Κων­στα­ντί­νος νικά τον Λικί­νιο στη μάχη της Χρυσούπολης.

1502 Ο Χρι­στό­φο­ρος Κολόμ­βος φτά­νει στην Ονδού­ρα στο τέταρ­το και τελευ­ταίο του ταξίδι.

1739 Υπο­γρά­φε­ται η Συν­θή­κη του Βελι­γρα­δί­ου, με την οποία το Βελι­γρά­δι παρα­χω­ρεί­ται στην Οθω­μα­νι­κή Αυτοκρατορία.

1783 Πεθαί­νει ο Ελβε­τός μαθη­μα­τι­κός και φυσι­κός Λέο­ναρντ Όιλερ.

1793 Ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος, Τζορτζ Ουά­σινγ­κτον, θέτει το θεμέ­λιο λίθο του Καπι­τω­λί­ου, όπου στε­γά­ζε­ται το Κογκρέσο.

1810 Η Χιλή κηρύσ­σει την ανε­ξαρ­τη­σία της από την Ισπα­νία. Η 18η Σεπτεμ­βρί­ου εορ­τά­ζε­ται στη Χιλή, ως ημέ­ρα ανεξαρτησίας.

1812 Μεγά­λη πυρ­κα­γιά στη Μόσχα κατα­καί­ει το 90% των σπι­τιών και 1.000 εκκλησίες.

1819 Γεν­νή­θη­κε ο Γάλ­λος φυσι­κός, Ζαν Μπερ­νάρ Λεόν Φου­κώ (Jean Bernard Léon Foucault, Πέθα­νε 11-Φεβ-1868), που με το εκκρε­μές του έδει­ξε ότι η Γη κινεί­ται («εκκρε­μές του Φουκώ»).

1834 Η Αθή­να ονο­μά­ζε­ται πρω­τεύ­ου­σα του ελλη­νι­κού κρά­τους, με διά­ταγ­μα της αντιβασιλείας.

athina

1851 Κυκλο­φο­ρεί το πρώ­το φύλ­λο της εφη­με­ρί­δας «New York Times».

1897  Υπο­γρά­φε­ται η προ­κα­ταρ­κτι­κή συν­θή­κη ειρή­νης (Συν­θή­κη της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης) μετά τον Ελλη­νο­τουρ­κι­κό πόλε­μο του 1897 που έλη­ξε με ήττα της Ελλά­δας. Με τη συν­θή­κη αυτή η Ελλά­δα παρα­χω­ρού­σε ένα μικρό τμή­μα της Θεσ­σα­λί­ας κοντά στα σύνο­ρα, ενώ απο­δε­χό­ταν την πλη­ρω­μή 4 εκα­τομ­μυ­ρί­ων λιρών Τουρ­κί­ας ως πολε­μι­κή απο­ζη­μί­ω­ση και την απο­δο­χή διε­θνούς οικο­νο­μι­κού ελέγ­χου. Με βάση τη συν­θή­κη αυτή στις 22 Νοεμ­βρί­ου 1897 υπο­γρά­φτη­κε ορι­στι­κή ειρή­νη μετα­ξύ Ελλά­δας και Τουρκίας.

1905 Γεν­νή­θη­κε η Σου­η­δή ηθο­ποιός, Γκρέ­τα Γκάρ­μπο, καλ­λι­τε­χνι­κό ψευ­δώ­νυ­μο της Γκρέ­τα Γκούσταβσον(Greta Lovisa Gustafsson, πέθα­νε 15-Απρ-1990) του βωβού κινη­μα­το­γρά­φου και αργό­τε­ρα του Χόλιγουντ.
Πρω­τα­γω­νί­στη­σε σε 31 ται­νί­ες, προ­τά­θη­κε 4 φορές για Όσκαρ, δεν το κατέ­κτη­σε ποτέ ‑της απο­νε­μή­θη­κε τιμη­τι­κό το 1955, που δεν παρέ­λα­βε. Το Αμε­ρι­κα­νι­κό Ινστι­τού­το Κινη­μα­το­γρά­φου την έχει κατα­τά­ξει 5η στη λίστα με τις 25 μεγα­λύ­τε­ρες όλων των εποχών.

1922 Ολο­κλη­ρώ­νε­ται η εκκέ­νω­ση της Μικράς Ασί­ας από τα ελλη­νι­κά στρα­τεύ­μα­τα, θέτο­ντας τρα­γι­κό τέλος στην Μικρα­σια­τι­κή Εκστρατεία.

mikrasiatiki katastrofi

1924 Το Μονο­με­λές Πρω­το­δι­κείο της Αθή­νας εγκρί­νει το κατα­στα­τι­κό ίδρυ­σης της ΑΕΚ.

1931 Πανι­κός ξεσπά στο Χρη­μα­τι­στή­ριο της Αθή­νας, λόγω της από­το­μης και μεγά­λης πτώ­σης όλων των αξιών. Απο­φα­σί­ζε­ται η προ­σω­ρι­νή δια­κο­πή της λει­τουρ­γί­ας του Χρηματιστηρίου.

1936 Εκδί­δε­ται ο ανα­γκα­στι­κός νόμος 117 για την κατα­πο­λέ­μη­ση του κομ­μου­νι­σμού. Η δικτα­το­ρία Μετα­ξά καταρ­γεί τα πολι­τι­κά κόμματα.

1943 Β’ Παγκό­σμιος Πόλε­μος: Ο Μου­σο­λί­νι ζητά από τους Ιτα­λούς να στρέ­ψουν τα όπλα ενα­ντί­ον των συμμάχων.

1943 Στην Κεφα­λο­νιά 9.600 Ιτα­λοί σφα­γιά­ζο­νται από τους Ναζί (μόνο 40 κατα­φέρ­νουν να γλιτώσουν).

mantolino loxagou coreli

1943 Στην Πολω­νία, περί­που 260.000 Εβραί­οι βρί­σκουν τον θάνα­το από τους Ναζί στο στρα­τό­πε­δο συγκέ­ντρω­σης Σομπιντόρ.

evraioi 11960 Ο Φιντέλ φτά­νει στη Νέα Υόρ­κη ως επι­κε­φα­λής της κου­βα­νι­κής αντι­προ­σω­πεί­ας στα Ηνω­μέ­να Έθνη.

1961 Ο Γεώρ­γιος Παπαν­δρέ­ου παραι­τεί­ται από την ηγε­σία του Δημο­κρα­τι­κού Κέντρου.

1963 Στην Τζα­κάρ­τα της Ινδο­νη­σί­ας, 10.000 άτο­μα καί­νε την πρε­σβεία της Βρε­τα­νί­ας, δια­μαρ­τυ­ρό­με­νοι για τη δημιουρ­γία της Μαλαισίας.

1964 Ο βασι­λιάς των Ελλή­νων, Κων­στα­ντί­νος, παντρεύ­ε­ται την πρι­γκί­πισ­σα της Δανί­ας, Άννα Μαρία. Πρό­κει­ται για τους μονα­δι­κούς βασι­λι­κούς γάμους που τελέ­στη­καν στην Αθήνα.

1970 Πέθα­νε ο Αμε­ρι­κα­νός ρόκερ, Τζί­μι Χέντριξ

1970 Αυτο­πυρ­πο­λεί­ται στη Ρώμη ο Έλλη­νας φοι­τη­τής Κώστας Γεωρ­γά­κης, δια­μαρ­τυ­ρό­με­νος για το δικτα­το­ρι­κό καθε­στώς στην Ελλάδα.

1980 Ο Κου­βα­νός Arnaldo Tamayo Mendez συνο­δεύ­ει τον Σοβιε­τι­κό κοσμο­ναύ­τη Γιού­ρι Ρομα­νέν­κο ταξι­δεύ­ουν προς τον δια­στη­μι­κό σταθ­μό Salyut‑6 και επι­στρέ­φουν μετά από παρα­μο­νή σχε­δόν μιας βδομάδας.

1981 Καταρ­γεί­ται η θανα­τι­κή ποι­νή στη Γαλλία.

1990 Η Διε­θνής Ολυ­μπια­κή Επι­τρο­πή ανα­θέ­τει στην Ατλά­ντα των ΗΠΑ την τέλε­ση των Ολυ­μπια­κών Αγώ­νων του 1996, σβή­νο­ντας το όνει­ρο των Ελλή­νων που περί­με­ναν την ανά­λη­ψή τους από τη χώρα μας.

1994 Πέθα­νε ο ζωγρά­φος, Αλέ­ξης Ακριθάκης.

1997 Σε δημο­ψή­φι­σμα στην Ουα­λία, οι κάτοι­κοι με πλειο­ψη­φία 50,3% ένα­ντι 49,7% απο­φα­σί­ζουν τη συγκρό­τη­ση δικού τους Κοινοβουλίου.

2013 Ο 34χρονος μου­σι­κός Παύ­λος Φύσ­σας δολο­φο­νεί­ται σε ενέ­δρα θανά­του στο Κερα­τσί­νι από Χρυ­σαυ­γί­τες. Δρά­στης της δολο­φο­νί­ας ήταν το μέλος της φασι­στι­κής οργά­νω­σης Γ. Ρουπακιάς.

paulos fussas 2

 

2020 «Έφυ­γε» από τη ζωή ο Βαγ­γέ­λης Μπού­τας εμβλη­μα­τι­κή μορ­φή του αγρο­τι­κού κινή­μα­τος της χώρας μας, ένας αυθε­ντι­κός, λαϊ­κός άνθρω­πος, σεμνός, πρω­το­πό­ρος αγωνιστής.
Ολη του η ζωή και η δια­δρο­μή, από τα νεα­νι­κά του χρό­νια, χαρα­κτη­ρί­στη­κε από την πρω­το­πό­ρα δρά­ση του για τα ιδα­νι­κά και τους σκο­πούς του ΚΚΕ για την κατάρ­γη­ση της εκμε­τάλ­λευ­σης ανθρώ­που από άνθρω­πο, με σημα­ντι­κή συμ­βο­λή στην οργά­νω­ση των αγώ­νων της μικρο­με­σαί­ας αγρο­τιάς, χαί­ρο­ντας της πλα­τιάς ανα­γνώ­ρι­σης και εκτί­μη­σης από τους συνα­δέλ­φους του αγρό­τες, γενι­κό­τε­ρα από τους λαϊ­κούς ανθρώ­πους του Θεσ­σα­λι­κού κάμπου, αλλά και όλης της χώρας.
Με την αγω­νι­στι­κή του δρά­ση για μια καλύ­τε­ρη ζωή για τη μικρή και τη μεσαία αγρο­τιά που πνί­γε­ται στα χρέη, που­λώ­ντας ακό­μα και κάτω από το κόστος κι ένα μέρος της ξεκλη­ρί­ζε­ται, αλλά και τη στά­ση του, τη λαϊ­κό­τη­τα και την αγά­πη του για την περιο­χή του, ενέ­πνευ­σε τις νεό­τε­ρες γενιές αγω­νι­στών και συν­δι­κα­λι­στών της μαχό­με­νης αγρο­τιάς. Τίμη­σε, μέχρι το τέλος της ζωής του, την ιδιό­τη­τα του μέλους και του στε­λέ­χους του ΚΚΕ.

 

 

https://ekdoseis-atexnos.gr/book/%ce%ba%cf%8e%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%81%cf%85%cf%89%cf%84%ce%ac%ce%ba%ce%b7%cf%82-%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b1-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%ac%ce%bb%ce%bb%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%ce%ac/

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο