Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χοντραίνει η σύγκρουση για τα εμβόλια — Με εμπάργκο στις εξαγωγές απειλεί η ΕΕ

Περιο­ρι­σμούς στις εξα­γω­γές εμβο­λί­ων κατά του κορω­νοϊ­ού σκο­πεύ­ει να θέσει η Ε.Ε., στον από­η­χο της αντι­πα­ρά­θε­σης με την AstraZeneca, λόγω των περι­κο­πών της εται­ρεί­ας στις παρα­δό­σεις εμβο­λί­ων που προ­ο­ρί­ζο­νταν για την Ένωση. 

Την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα η φαρ­μα­κευ­τι­κή εται­ρία χαμή­λω­σε μονο­με­ρώς τους ρυθ­μούς παρά­δο­σης των εμβο­λί­ων στις χώρες της ΕΕ που επρό­κει­το ανα εκκι­νή­σουν στις 15 Φεβρουα­ρί­ου, προ­κα­λώ­ντας αντί­στοι­χη επι­βρά­δυν­ση στον εμβο­λια­σμό του πλη­θυ­σμού δεδο­μέ­νης και της πρό­σφα­της ανα­κοί­νω­σης της Pfizer επί­σης περί ελάτ­τω­σης της παρά­δο­σης εμβο­λί­ων τις προ­σε­χείς εβδομάδες.

Σύμ­φω­να με το πρα­κτο­ρείο Reuters, αντί για 80 εκα­τομ­μύ­ρια δόσεις του εμβο­λί­ου που θα παρα­δί­δο­νταν ως τα τέλη Mαρ­τί­ου, τώρα ανα­μέ­νε­ται στις χώρες της ΕΕ να παρα­δί­δο­νται μόνο 31 εκατ. δόσεις.

Η Επί­τρο­πος Υγεί­ας στις Βρυ­ξέλ­λες, Στέλ­λα Κυρια­κί­δου, προει­δο­ποί­η­σε ότι η ΕΕ «θα λάβει ό,τι μέτρα απαι­τη­θούν ώστε να προ­στα­τεύ­σει τους πολί­τες της». Σημεί­ω­σε δε ότι η Επι­τρο­πή απαί­τη­σε «λεπτο­με­ρές χρο­νο­διά­γραμ­μα των παρα­δό­σε­ων εμβολίων».

Μετά τις συνο­μι­λί­ες της Δευ­τέ­ρας με την AstraZeneca, η Κύπρια Επί­τρο­πος ανέ­φε­ρε σε ανάρ­τη­σή της ότι «οι συζη­τή­σεις με την AstraZeneca κατέ­λη­ξαν σε μη ικα­νο­ποι­η­τι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα λόγω έλλει­ψης σαφή­νειας και ανε­παρ­κών εξη­γή­σε­ων. Τα κρά­τη-μέλη της ΕΕ είναι ενω­μέ­να: Οι εται­ρί­ες που ανα­πτύσ­σουν εμβό­λια έχουν κοι­νω­νι­κές και συμ­βα­τι­κές υπο­χρε­ώ­σεις τις οποί­ες πρέ­πει να εκπληρώσουν.»

Η AstraZeneca ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα πως ο διευ­θύ­νων σύμ­βου­λός της γνω­στο­ποί­η­σε στην ΕΕ ότι η εται­ρεία κάνει ό,τι μπο­ρεί για να φέρει το εμβό­λιο σε εκα­τομ­μύ­ρια Ευρω­παί­ους το συντο­μό­τε­ρο δυνατόν.

Αξιω­μα­τού­χος της ΕΕ είπε στο Reuters πως η AstraZeneca έλα­βε προ­κα­τα­βο­λή 336 εκα­το­μυ­ρί­ων ευρώ όταν η ΕΕ σφρά­γι­σε, τον Αύγου­στο, τη συμ­φω­νία με την εται­ρεία για του­λά­χι­στον 300 εκατ. δόσεις και επι­λο­γή για άλλα 100 εκα­τομ­μύ­ρια. Η συμ­φω­νία ήταν η πρώ­τη που υπο­γρά­φη­κε από την ΕΕ για την εξα­σφά­λι­ση εμβο­λί­ων κατά της Covid-19.

Αυτό συνέ­βη αφού οι ΗΠΑ εξα­σφά­λι­σαν τον Μάιο 300 εκα­τομ­μύ­ρια δόσεις ένα­ντι έως 1,2 δισεκ. δολα­ρί­ων και η Βρε­τα­νία, επί­σης τον Μάιο, εξα­σφά­λι­σε 100 εκατ. δόσεις ένα­ντι 84 εκατ. στερ­λι­νών (114 εκατ. δολάρια).

Ο γερ­μα­νός υπουρ­γός Υγεί­ας Γενς Σπαν υπο­στή­ρι­ξε σήμε­ρα τις προ­τά­σεις της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης για τη θέσπι­ση περιο­ρι­σμών στις εξα­γω­γές εμβο­λί­ων κατά της Covid-19 από την ΕΕ, καθώς αυξά­νο­νται οι εντά­σεις με την AstraZeneca και την Pfizer για τις αιφ­νί­διες περι­κο­πές στις προ­μή­θειες των εμβο­λί­ων μόλις έναν μήνα αφό­του η ΕΕ άρχι­σε να εμβο­λιά­ζει τους πολί­τες της.

Η ΕΕ έχει προ­τεί­νει να δημιουρ­γη­θεί ένα μητρώο για τις εξα­γω­γές εμβο­λί­ων καθώς επι­κρα­τεί απο­γο­ή­τευ­ση σχε­τι­κά με τις καθυ­στε­ρή­σεις στις παρα­δό­σεις του εμβο­λί­ου της AstraZeneca κατά της Covid-19, καθώς και με άλλα προ­βλή­μα­τα στις προ­μή­θειες των εμβολίων.

 Λετονός υπουργός Εξωτερικών: Οι χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να στραφούν νομικά κατά της AstraZeneca για παραβίαση συμβολαίου

Τα κρά­τη-μέλη της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης εξε­τά­ζουν το ενδε­χό­με­νο να στρα­φούν νομι­κά κατά της AstraZeneca για παρά­βα­ση των συμ­βο­λαί­ων προ­μή­θειας στην περί­πτω­ση που η εται­ρία δεν τηρή­σει το πρό­γραμ­μα παρά­δο­σης εμβο­λί­ων κατά της COVID-19, δήλω­σε σήμε­ρα ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Λετο­νί­ας Εντ­γκαρς Ρίν­κε­βιτς σε τοπι­κό ραδιο­φω­νι­κό σταθ­μό σήμε­ρα το πρωί.

Ο υπουρ­γός δήλω­σε στον ραδιο­φω­νι­κό σταθ­μό ότι οι χώρες της ΕΕ θα κινη­θούν νομι­κά μόνο στο πλαί­σιο μιας συντο­νι­σμέ­νης ενέρ­γειας, όπως μετέ­δω­σε η λετο­νι­κή ειδη­σε­ο­γρα­φι­κή ιστο­σε­λί­δα Delfi.

Κάθε κρά­τος-μέλος της ΕΕ έχει ξεχω­ρι­στό συμ­βό­λαιο προ­μή­θειας με την εταιρία.

Κατά του “εμβολιαστικού εθνικισμού” προειδοποίησε το Λονδίνο την ΕΕ

Η κυβέρ­νη­ση της Βρε­τα­νί­ας δια­βε­βαί­ω­σε σήμε­ρα ότι η εκστρα­τεία εμβο­λια­σμού κατά της covid-19 στη χώρα δεν θα επη­ρε­α­στεί από τις καθυ­στε­ρή­σεις στις παρα­δό­σεις εμβο­λί­ων στην Ευρώ­πη και προει­δο­ποί­η­σε κατά “του εμβο­λια­στι­κού εθνι­κι­σμού”, μετά την απει­λή των Βρυ­ξελ­λών να ελέγ­χουν τις εξα­γω­γές εμβολίων.

“Είμαι πεπει­σμέ­νος ότι η AstraZeneca και η Pfizer (…) θα μας παρα­δώ­σουν τις ποσό­τη­τες εμβο­λί­ων που χρεια­ζό­μα­στε για να πετύ­χου­με τον στό­χο μας στα μέσα Φεβρουα­ρί­ου”, δήλω­σε ο Βρε­τα­νός υφυ­πουρ­γός αρμό­διος για την εκστρα­τεία εμβο­λια­σμού κατά της covid-19 Ναντ­χίμ Ζαχά­ουι μιλώ­ντας στον τηλε­ο­πτι­κό σταθ­μό Sky News.

“Είμαι βέβαιος ότι θα παρα­δώ­σουν (εμβό­λια) στην ΕΕ, τη Βρε­τα­νία και τον υπό­λοι­πο κόσμο”, πρό­σθε­σε ανα­φε­ρό­με­νος στην αμε­ρι­κα­νι­κή φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νία Pfizer, τα εμβό­λια της οποί­ας που παρέ­χο­νται στη Βρε­τα­νία παρά­γο­νται στο Βέλγιο.

Μετά τις καθυ­στε­ρή­σεις στην παρά­δο­ση εμβο­λί­ων κατά της covid-19 από την Pfizer, μια αντί­στοι­χη ανα­κοί­νω­ση της AstraZeneca την Παρα­σκευή προ­κά­λε­σε την οργή της ΕΕ.

Η βρε­τα­νι­κή φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νία επε­σή­μα­νε ότι οι παρα­δό­σεις της θα είναι μικρό­τε­ρες σε όγκο από το προ­βλε­πό­με­νο κατά το πρώ­το τρί­μη­νο του έτους εξαι­τί­ας μιας “μεί­ω­σης στην παρα­γω­γή” σε ένα ευρω­παϊ­κό κέντρο παρα­γω­γής του εμβο­λί­ου της.

Η Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή πρό­τει­νε χθες, Δευ­τέ­ρα, στις χώρες μέλη “έναν μηχαν­σμό δια­φά­νειας”, ο οποί­ος θα ανα­γκά­ζει τις φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νί­ες να ενη­με­ρώ­νουν εκ των προ­τέ­ρων τις ευρω­παϊ­κές αρχές για τις παρα­δό­σεις εμβο­λί­ων, που έχουν παρα­χθεί μέσα στην ΕΕ, σε χώρες εκτός της Ένωσης.

Αυτός ο μηχα­νι­σμός ενδέ­χε­ται να επη­ρε­ά­σει τις εξα­γω­γές προς τη Βρε­τα­νία, η οποία εισά­γει το εμβό­λιο της Pfizer/BioNTech από το Βέλγιο.

“Ο εθνι­κι­σμός των εμβο­λί­ων δεν είναι ο σωστός τρό­πος να προ­χω­ρή­σου­με”, εκτί­μη­σε ο Ζαχά­ουι μιλώ­ντας στον ραδιο­φω­νι­κό σταθ­μό Times Radio. “Κανείς δεν θα είναι ασφα­λής μέχρι να είναι όλος ο κόσμος ασφα­λής”, τόνισε.

Η βρε­τα­νι­κή κυβέρ­νη­ση έχει ανα­κοι­νώ­σει ότι σκο­πεύ­ει να χορη­γή­σει ως τα μέσα Φεβρουα­ρί­ου την πρώ­τη δόση του εμβο­λί­ου κατά της covid-19 σε 15 εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώ­πους ηλι­κί­ας άνω των 70 ετών και στο προ­σω­πι­κό υγεί­ας. Μέχρι στιγ­μής έχουν εμβο­λια­στεί σχε­δόν 6,6 εκα­τομ­μύ­ρια από αυτούς.

Σουηδία: Σταματάει τις πληρωμές για τα εμβόλια στην Pfizer

Η υπη­ρε­σία Υγεί­ας της Σου­η­δί­ας στα­μά­τη­σε τις πλη­ρω­μές για τα εμβό­λια κατά της COVID-19 στην Pfizer και ζητεί διευ­κρι­νί­σεις για τις δόσεις που είναι δια­θέ­σι­μες σε κάθε φια­λί­διο, γρά­φει σήμε­ρα η σου­η­δι­κή εφη­με­ρί­δα Dagens Nyheter.

Η Σου­η­δία ζητεί διευ­κρι­νί­σεις για τον αριθ­μό των δόσε­ων που έχει χρε­ω­θεί, καθώς η Pfizer χρέ­ω­σε έξι δόσεις σε κάθε φια­λί­διο παρό­τι είχε συμ­φω­νη­θεί χρέ­ω­ση για πέντε δόσεις. Η Σου­η­δία θέλει τώρα η Ευρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή και η Pfizer να κατα­λή­ξουν σε συμ­φω­νία όσον αφο­ρά το πόσες δόσεις περιέ­χο­νται σε κάθε φιαλίδιο.

“Ως τότε, είπα­με στην εται­ρεία ότι θα πρέ­πει να περι­μέ­νου­με όσον αφο­ρά τα τιμο­λό­για που είναι δια­θέ­σι­μα έως ότου λάβου­με διευ­κρι­νί­σεις σχε­τι­κά με το τι εφαρ­μό­ζε­ται”, δήλω­σε ο επι­κε­φα­λής επι­δη­μιο­λό­γος της χώρας Άντερς Τέγκνελ στην Dagens Nyheter.

Η Pfizer Σου­η­δί­ας αρνή­θη­κε να σχο­λιά­σει στο Reuters σχε­τι­κά με το δημο­σί­ευ­μα αυτό, αλλά δήλω­σε στην Dagens Nyheter ότι είχε χρε­ώ­σει για έξι δόσεις ανά φιαλίδιο.

Η ΕΕ και η Pfizer είχαν αρχι­κά συμ­φω­νή­σει ότι κάθε φια­λί­διο περιε­λάμ­βα­νε 5 δόσεις, αλλά αργό­τε­ρα ανα­κα­λύ­φθη­κε ότι 6 δόσεις μπο­ρού­σαν να εξα­χθούν αν χρη­σι­μο­ποιεί­το ειδι­κή σύριγγα.

“Αυτό είναι απα­ρά­δε­κτο. Αν μια χώρα έχει τη δυνα­τό­τη­τα να βγά­λει μόνον πέντε δόσεις, έχει λάβει λιγό­τε­ρες δόσεις στην ίδια τιμή”, δήλω­σε ο συντο­νι­στής του εμβο­λια­σμού στην Σου­η­δία Ρίτσαρντ Μπέργκστρομ.

Εκπρό­σω­πος της Υπη­ρε­σί­ας Υγεί­ας της Σου­η­δί­ας δήλω­σε ότι δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγ­μή να σχο­λιά­σει το δημο­σί­ευ­μα αυτό.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο