Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Φωταψία τέχνης & πολιτισμού

Επιμέλεια Μαργαρίτα Φρονιμάδη Ματάτση //

10η «Λυρική Παμβώτις» στα Ιωάννινα! «Το Δέντρο της ποίησης που φυτεύτηκε πέρυσι, η Στήλη της ποίησης που στήθηκε φέτος , το μαγευτικό Νησί των Ιωαννίνων, που στέκει πάντα εκεί, σμαράγδι στη λίμνη και μας καρτερεί, όλοι εμείς που στις 27 Αυγούστου 2016, τιμήσαμε το θεσμό, σε φωταψία»! Έτσι ποιητικά και εύστοχα, μας τοποθέτησε στο κάδρο του, καλωσορίζοντάς μας, η πρόεδρος της οργανωτικής Επιτροπής, ποιήτρια Γιώτα Παρθενίου! Παρόντες πολλοί και εκλεκτοί προσκεκλημένοι μεταξύ των οποίων, ο Δήμαρχος του Δήμου Ιωαννιτών κ. Θωμάς Μπέγκας, εκπρόσωποι αρχών και πολιτιστικών φορέων, φίλοι της ποιήσεως, ποιήτριες και ποιητές.

Τιμώμενα πρόσωπα και υψηλοί καλεσμένοι: η διακεκριμένη Ισπανίδα ποιήτρια Αουρόρα Λούκε, η Ρουμάνα συγγραφέας-ποιήτρια Μόνικα Σαβουλέσκου- Βουδούρη, ο Παλαιστίνιος ποιητής-γιατρός Χάλεντ Καμπάνι, ο διεθνούς κύρους γλύπτης Παπαγιάννης Θεόδωρος και ο Διευθυντής της Τράπεζας Ηπείρου, μονίμου χορηγού της «Λυρικής Παμβώτιδας».

Το Νησί των Ιωαννίνων, οι Οργανωτικοί φορείς, όλοι όσοι βρεθήκαμε εκεί, ζήσαμε κάτι που «χαράχτηκε ανεξίτηλα και θα λειτουργεί πλέον ως ορόσημο» για το θεσμό. Η «Λυρική Παμβώτις», Συνάντηση ποιητών- Βραδιά ποίησης πήρε άλλες διαστάσεις, διευρύνθηκε. Πέρυσι ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών κ. Κώστας Γκόγκος, είχε αναγγείλει τη Διεθνοποίηση του θεσμού. Φέτος στην Eπέτειο των δέκα χρόνων ακούστηκε για πρώτη φορά ποίηση από άλλες χώρες της Μεσογείου, της αρχαιότερης λεκάνης συνάντησης πολιτισμών, στη γλώσσα τους, με την ιδιαίτερη μελωδικότητα και φωνητική κάθε γλώσσας, Ισπανικά, Ρουμανικά, Αραβικά, Ελληνικά.

Έγιναν τα αποκαλυπτήρια της «Στήλης της ποίησης», που φιλοτέχνησε και δώρισε στο νησί ο γλύπτης Θ. Παπαγιάννης, ένα λιτό και δωρικό έργο από μάρμαρο. Τέλος, προτάθηκε η ανακήρυξη του Νησιού από το Δήμο Ιωαννιτών και την Περιφέρεια Ηπείρου, ως του

«μοναδικού Λιμναίου Νησιού , που θα στεγάζει την ποίηση, τους ποιητές του κόσμου και τους φίλους της ποιήσεως, εσαεί» γιατί « η ποίησις ως Τέχνη του λόγου ανθίσταται στην παγκόσμια κρίση των ηθικών αξιών, στην οικονομική κρίση που μας επέβαλλαν. Ανθίσταται στη φρενίτιδα, τη μισαλλοδοξία εκείνων που βομβαρδίζουν αμάχους, που ισοπεδώνουν πόλεις και αρχαίους πολιτισμούς που σπέρνουν το θάνατο και οδηγούν στην απόγνωση και την προσφυγιά. Ανθίσταται στις πολεμικές συρράξεις εκείνων που χωρίς όνειδος τις πυροδοτούν».

Θερμές ευχαριστίες επιφυλάχτηκαν προς όλους τους συντελεστές της επιτυχίας της 10ης Λυρικής Παμβώτιδος. Στον συντονιστή κ. Μιχαήλ Αράπογλου, στα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης του Πανελλήνιου διαγωνισμού ποίησης, με επικεφαλής τον κ. Απόστολο Μπενάτση, καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στη χορογράφο και χορεύτρια Διονυσία Φειδοπούλου, στον ηθοποιό Βασίλη Σιάφη, στους νεαρούς ταλαντούχους μουσικούς Παναγιώτη Σεντελέ και Ηλία Αράπογλου. Στις ποιήτριες και ποιητές που συμμετείχαν είτε με ποίησή τους ,είτε με την παρουσία τους, στους ποιητές που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό και στους βραβευθέντες, στους παρισταμένους Καλλιτέχνες και ειδικά στους χορηγούς.

Κλείνουμε με την κοινή ομολογία πως η «Λυρική Παμβώτις» δεν θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς τη στήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου και του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών. Χωρίς το Νησί σμαράγδι και χωρίς την ψυχή της: την ποιήτρια Γιώτα Παρθενίου στην οποία αξίζουν τα πιο πολλά και τα πιο θερμά συγχαρητήρια!!

proti

Γύρω από τη στήλη της ποίησης ο γλύπτης Θ.Παπαγιαννης,η ποιήτρια Γιώτα Παρθενίου, Η Αουρόρα Λούκε,η Μόνικα Σαβουλέσκου-Βουδούρη, ο αρχαιολόγος Κ.Σουέρεφ,η Μαργαρίτα Φρονιμάδη-Ματάτση κ.α.

dentro

Γύρω από το δένδρο της ποίησης

dimos

Τα αποκαλυπτήρια της στήλης της ποίησης από το Δήμαρχο Ιωαννίνων

koino

το κοινό της Λυρικής Παμβώτιδας