Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Από Κεντρική Μεσόγειο μέχρι Περσικό για τα σχέδια του ΝΑΤΟ

Ο τελευ­ταί­ος κρί­κος στην πολύ μεγά­λη αλυ­σί­δα της εμπλο­κής των Ενό­πλων Δυνά­με­ων στα επι­κίν­δυ­να σχέ­δια των Αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κών είναι η από­φα­ση της κυβέρ­νη­σης να στεί­λει πολε­μι­κό πλοίο στα Ηνω­μέ­να Αρα­βι­κά Εμι­ρά­τα, στην είσο­δο του Περ­σι­κού Κόλπου.
Θυμί­ζου­με πως η φρε­γά­τα «ΥΔΡΑ» απέ­πλευ­σε την Κυρια­κή για τα Ηνω­μέ­να Αρα­βι­κά Εμι­ρά­τα, επι­σή­μως «προ­κει­μέ­νου να συμ­με­τά­σχει στις εκδη­λώ­σεις επ’ ευκαι­ρία των Διε­θνών Εκθέ­σε­ων Αμυ­ντι­κού Υλι­κού IDEX & NAVDEX 2021», στο Αμπου Ντά­μπι το διά­στη­μα 21 — 25/2 και ανα­μέ­νε­ται να επι­στρέ­ψει το πρώ­το 10ήμερο του Μάρτη.

Σύμ­φω­να με το ΓΕΕΘΑ, η συμ­με­το­χή της φρε­γά­τας στις εκδη­λώ­σεις «εντάσ­σε­ται στην ενί­σχυ­ση και εμβά­θυν­ση των ήδη άρι­στων σχέ­σε­ων με τα ΗΑΕ, η οποία σε στρα­τιω­τι­κό επί­πε­δο κορυ­φώ­θη­κε με την υπο­γρα­φή (9/12/20) του Πρω­το­κόλ­λου Στρα­τιω­τι­κής Συνερ­γα­σί­ας μετα­ξύ των δύο χωρών, για το έτος 2021».

Είχαν προη­γη­θεί, βέβαια, οι συμ­φω­νί­ες που υπέ­γρα­ψε το Νοέμ­βρη η κυβέρ­νη­ση, κατά την επί­σκε­ψη Μητσο­τά­κη και υπουρ­γών του στο Αμπου Ντά­μπι, μετα­ξύ των οποί­ων συμ­φω­νία για «συνερ­γα­σία» στους τομείς Εξω­τε­ρι­κών και Αμυ­νας, που περι­λαμ­βά­νει «Ρήτρα Αμοι­βαί­ας Στρα­τιω­τι­κής Συν­δρο­μής», η πρώ­τη τέτοια διμε­ρής συμ­φω­νία που υπο­γρά­φει ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση τα τελευ­ταία 75 χρό­νια, και η οποία, κατά πλη­ρο­φο­ρί­ες, θα απο­τε­λέ­σει «πρό­πλα­σμα» για την ανά­πτυ­ξη μιας νέας πολυ­με­ρούς συνερ­γα­σί­ας στην περιο­χή της Ανατ. Μεσο­γεί­ου, της Μέσης Ανα­το­λής και του Περ­σι­κού Κόλ­που, με το βλέμ­μα στραμ­μέ­νο «προς Ανα­το­λάς» και την ανά­σχε­ση της επιρ­ρο­ής Κίνας και Ιράν στην περιοχή.

Εξάλ­λου, όλο το επό­με­νο διά­στη­μα, δυνά­μεις του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού θα βρε­θούν απλω­μέ­νες από την Κεντρι­κή Μεσό­γειο μέχρι τον Περ­σι­κό σε ΝΑΤΟι­κής κοπής επι­χει­ρή­σεις και αποστολές.

Σε αυτό το πλαί­σιο, από τις 5/2 έως τις 10/2 η φρε­γά­τα «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» εντά­χθη­κε και επι­χει­ρεί στη ΝΑΤΟι­κή αρμά­δα SNMG‑2, η οποία περι­πο­λεί σε Μεσό­γειο και Μαύ­ρη Θάλασ­σα, ενώ «προ­σκλή­θη­κε» ήδη από την επο­χή ΣΥΡΙΖΑ να ανα­πτυ­χθεί και στο Αιγαίο με πρό­σχη­μα το Προ­σφυ­γι­κό. Μάλι­στα, τη Δευ­τέ­ρα διε­ξή­χθη συνεκ­παί­δευ­ση της SNMG‑2 με έτε­ρη φρε­γά­τα του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού, την «ΚΑΝΑΡΗΣ», δυτι­κά και νοτιο­δυ­τι­κά της Κρήτης.
Οι φρε­γά­τες «ΚΑΝΑΡΗΣ» και «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ», μαζί και μία 4άδα «F‑16» από τη Σού­δα είχαν πραγ­μα­το­ποι­ή­σει συνεκ­παί­δευ­ση με τη SNMG‑2 και την προη­γού­με­νη Πέμ­πτη, νοτιο­δυ­τι­κά της Κρήτης.ΝΑΤΟ-NATO-OTAN

Σημειω­τέ­ον, και στις δύο συνεκ­παι­δεύ­σεις πήρε μέρος και η — ενταγ­μέ­νη στη ΝΑΤΟι­κή αρμά­δα — τουρ­κι­κή φρε­γά­τα «Gaziantep», με την οποία εκτέ­λε­σαν «αντι­κεί­με­να επι­κοι­νω­νιών, ηλε­κτρο­νι­κού και αντια­ε­ρο­πο­ρι­κού πολέ­μου, καθώς και πολέ­μου επι­φα­νεί­ας». Ολα για την «προ­α­γω­γή του επι­πέ­δου της επι­χει­ρη­σια­κής ετοι­μό­τη­τας, μαχη­τι­κής ικα­νό­τη­τας, δια­λει­τουρ­γι­κό­τη­τας και συνερ­γα­σί­ας των συμ­με­τε­χό­ντων σε συμ­μα­χι­κό πλαί­σιο», όπως ανα­φέ­ρε­ται επι­σή­μως από το ΓΕΕΘΑ.

Δεν περ­νά απα­ρα­τή­ρη­το ότι την προη­γού­με­νη Πέμ­πτη, με την τέτοια ελλη­νο-τουρ­κι­κή συνεκ­παί­δευ­ση σε πλαί­σιο ΝΑΤΟ, η τουρ­κι­κή Πολε­μι­κή Αερο­πο­ρία επα­νήλ­θε με δεκά­δες παρα­βιά­σεις του ελλη­νι­κού ενα­έ­ριου χώρου στο Αιγαίο, σε άλλη μια από­δει­ξη ότι η λυκο­συμ­μα­χία και η συμ­με­το­χή στα σχέ­διά της όχι μόνο δεν παρέ­χουν καμία απο­λύ­τως δια­σφά­λι­ση στα ελλη­νι­κά κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα, αλλά δίνουν πάτη­μα για την αμφι­σβή­τη­σή τους στο πλαί­σιο και του «ενιαί­ου επι­χει­ρη­σια­κά χώρου» που βλέ­πει το ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Προκλήσεις Ερντογάν Γαλάζια πατρίδα

Συνοδεία αεροπλανοφόρων για τον έλεγχο των διαύλων

Σε κάθε περί­πτω­ση, η κυβέρ­νη­ση επι­διώ­κο­ντας τη γεω­στρα­τη­γι­κή ανα­βάθ­μι­ση της ντό­πιας αστι­κής τάξης, μέσα από τη συμ­με­το­χή σε επι­κίν­δυ­νους για το λαό σχε­δια­σμούς, ετοι­μά­ζει τα επό­με­να τέτοια βήματα.

Ηδη έχουν γίνει οι απα­ραί­τη­τες συνεν­νο­ή­σεις ώστε προς τα τέλη Φλε­βά­ρη ελλη­νι­κή φρε­γά­τα να ανα­λά­βει απο­στο­λή συνο­δεί­ας του γαλ­λι­κού αερο­πλα­νο­φό­ρου «Charles de Gaulle», εντασ­σό­με­νη στην αρμά­δα που το συνο­δε­εύ­ει από τα δυτι­κά της Πελο­πον­νή­σου έως κοντά στο Σου­έζ. Στον πλου του γαλ­λι­κού αερο­πλα­νο­φό­ρου προς την Ανατ. Μεσό­γειο, θα γίνουν και συνεκ­παι­δεύ­σεις με άλλες μονά­δες του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού και την ελλη­νι­κή Πολε­μι­κή Αερο­πο­ρία. Σημειω­τέ­ον, η τέτοια γαλ­λι­κή απο­στο­λή (με τελι­κό προ­ο­ρι­σμό τον Ινδι­κό Ωκε­α­νό) ήταν αρχι­κά προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη για τον Απρί­λη, αλλά επι­σπεύ­σθη­κε σε ένα ανη­συ­χη­τι­κό, ίσως, σημά­δι ότι προ­ε­τοι­μά­ζο­νται εξελίξεις.

Απο­στο­λή συνο­δεί­ας θα ανα­λά­βει το Πολε­μι­κό Ναυ­τι­κό και τον Ιού­νη, όταν θα κατα­πλεύ­σει στην περιο­χή (ανα­μέ­νε­ται, μάλι­στα, να δέσει στη Σού­δα, ή ακό­μα και στο λιμά­νι του Πει­ραιά) το βρε­τα­νι­κό αερο­πλα­νο­φό­ρο «Queen Elizabeth».

«Αερο­πλα­νο­φό­ρα πάντα περ­νού­σαν από την περιο­χή. Απλά, πλέ­ον, τα συνο­δεύ­ου­με κιό­λας», ανα­φέ­ρουν αρμό­διες πηγές, απο­τυ­πώ­νο­ντας, από τη μια, τη σημα­σία του διαύ­λου στα νότια της Κρή­της, και, από την άλλη, ακρι­βώς τη βαθύ­τε­ρη εμπλο­κή των ελλη­νι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων, του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού συγκε­κρι­μέ­να, στην υλο­ποί­η­ση ΝΑΤΟι­κών σχε­δια­σμών κι απο­στο­λών. Αλλω­στε, όπως εξη­γούν, οι τέτοιες ανα­πτύ­ξεις αερο­πλα­νο­φό­ρων και αρμά­δων εντάσ­σο­νται στις λεγό­με­νες επι­χει­ρή­σεις «Ελεύ­θε­ρης Ναυ­σι­πλο­ΐ­ας» («Freedom of Navigation Operations» — FONOPS), όπου ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα παρα­τάσ­σουν μονά­δες τους σε κρί­σι­μα σημεία, όπως το Σου­έζ, ο Βόσπο­ρος ή τα Στε­νά του Ορμούζ, για να ελέγ­ξουν τα περά­σμα­τα και τους διαύ­λους της δια­με­τα­κό­μι­σης, να πετύ­χουν τη λεγό­με­νη «θαλάσ­σια κυριαρ­χία» κόντρα σε άλλα κέντρα.

NATO EE European Union

Και ΝΑΤΟικό διοικητήριο

Τέλος, την προη­γού­με­νη βδο­μά­δα το Γ’ Σώμα Στρα­τού, πιστο­ποι­η­μέ­νο ως Ταχεί­ας Ανά­πτυ­ξης Σώμα του ΝΑΤΟ (NATO Rapid Deployable Corps — Greece, NRDC-GR), οργά­νω­σε δια­δι­κτυα­κά σεμι­νά­ριο, στο πλαί­σιο της ανά­λη­ψης από πλευ­ράς του, από 1/1/21 και για 3 χρό­νια, του ρόλου Χερ­σαί­ας Διοί­κη­σης Πολ­λα­πλών Σωμά­των Στρα­τού (Multi Corps Land Component Command — MC LCC) που καθιέ­ρω­σε πρό­σφα­τα η λυκο­συμ­μα­χία, στη βάση ανα­προ­σαρ­μο­γής της δομής της για να αντε­πε­ξέλ­θει στις σύγ­χρο­νες, οξυ­μέ­νες συν­θή­κες ιμπε­ρια­λι­στι­κής αντι­πα­ρά­θε­σης. Στην πρά­ξη θα λει­τουρ­γεί σε ΝΑΤΟι­κό επί­πε­δο ως μία Στρα­τιά, που θα έχει υπό τη διοί­κη­σή της έναν αριθ­μό συμ­μα­χι­κών Σωμά­των Στρατού.

Στο σεμι­νά­ριο, όπου συμ­με­τεί­χαν ανώ­τα­τοι αξιω­μα­τι­κοί του ΝΑΤΟ, σκο­πός ήταν «η διά­χυ­ση της γνώ­σης που απο­κτή­θη­κε κατά την περί­ο­δο προ­ε­τοι­μα­σί­ας του Στρα­τη­γεί­ου, καθώς και η εκμε­τάλ­λευ­ση των συμπε­ρα­σμά­των που προ­έ­κυ­ψαν από τις Ομά­δες Εργα­σί­ας του NRDC-GR». Αλλω­στε, μέχρι να ανα­λά­βει την διοί­κη­ση το NRDC-GR πέρα­σε μέσα από μία μακρά περί­ο­δο «προ­ε­τοι­μα­σί­ας» και εκτέ­λε­σης σχε­τι­κών «δρα­στη­ριο­τή­των», με τη διε­ξα­γω­γή, τελι­κά, της πολυ­ε­θνι­κής άσκη­σης «Gordian Knot 20», όπου δοκι­μά­στη­κε η ικα­νό­τη­τά του να σχε­διά­σει και να συντο­νί­σει μια Μεί­ζο­να Δια­κλα­δι­κή Επι­χεί­ρη­ση, με βάση τις προ­βλέ­ψεις του άρθρου 5 της Συν­θή­κης του ΝΑΤΟ («περί συλ­λο­γι­κής άμυ­νας» των κρα­τών — μελών).

Διό­λου τυχαία, χαι­ρε­τί­ζο­ντας το σεμι­νά­ριο ο αρχη­γός ΓΕΕΘΑ, στρα­τη­γός Κων/νος Φλώ­ρος, εστί­α­σε «στο σημα­ντι­κό ρόλο που δια­δρα­μα­τί­ζει η Ελλά­δα στην Κεντρι­κή και Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο όπως και στα Βαλ­κά­νια, ως βασι­κός πυλώ­νας προ­ώ­θη­σης και υπο­στή­ρι­ξης της ειρή­νης και της σταθερότητας».

Πηγή Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο