Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην Κούβα _Φωτο

Από τη συνάντηση με τον αναπλ. υπεύθυνο του Ιδεολογικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚ Κούβας

Από τη συνά­ντη­ση με τον ανα­πλ. υπεύ­θυ­νο του Ιδε­ο­λο­γι­κού Τμή­μα­τος της ΚΕ του ΚΚ Κούβας

Σε διε­θνή συνά­ντη­ση θεω­ρη­τι­κών περιο­δι­κών που διορ­γά­νω­σε το «Cuba Socialista», θεω­ρη­τι­κό περιο­δι­κό του ΚΚ Κού­βας, συμ­με­τεί­χε αντι­προ­σω­πεία του ΚΚΕ, απο­τε­λού­με­νη από τους Δημή­τρη Ξεκα­λά­κη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και διευ­θυ­ντή της «Σύγ­χρο­νης Επο­χής», εκδο­τι­κού του ΚΚΕ, Δημή­τρη Κοι­λά­κο, μέλος της Ιδε­ο­λο­γι­κής Επι­τρο­πής της ΚΕ του ΚΚΕ και Μαρία Μπα­ρού­τη, μέλος του Μετα­φρα­στι­κού Τμή­μα­τος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΧΧΙΙ Διε­θνής Συνά­ντη­ση Κομ­μου­νι­στι­κών και Εργα­τι­κών Κομ­μά­των – Díaz-Canel: Μόνο με την ενδυ­νά­μω­ση και τον συντο­νι­σμό όλων μπο­ρού­με να επι­τύ­χου­με αλη­θι­νή επα­να­στα­τι­κή μεταμόρφωση

Η συνά­ντη­ση πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο «Palacio de las Convenciones» στην Αβά­να, από τις 14 έως τις 16 Φλε­βά­ρη και συμ­με­τεί­χαν 97 αντι­πρό­σω­ποι από 35 χώρες, εκπρο­σω­πώ­ντας 43 οργα­νώ­σεις και 36 περιο­δι­κά και άλλα μέσα, καθώς και 59 αντι­πρό­σω­ποι από το ΚΚ Κού­βας, ακα­δη­μαϊ­κά — ερευ­νη­τι­κά ιδρύ­μα­τα και άλλους φορείς της χώρας.

Συναντήσεις της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ 
με το ΚΚ Κούβας και φορείς

Στα πλαί­σια της επί­σκε­ψής της στην Αβά­να, η αντι­προ­σω­πεία του ΚΚΕ είχε συνά­ντη­ση με τον Joel Suárez Pellé, ανα­πλη­ρω­τή υπεύ­θυ­νο του Ιδε­ο­λο­γι­κού Τμή­μα­τος της ΚΕ του ΚΚ Κού­βας, ο οποί­ος ενη­μέ­ρω­σε ανα­λυ­τι­κά για τον αγώ­να του κου­βα­νι­κού λαού ενά­ντια στον απα­ρά­δε­κτο απο­κλει­σμό που έχουν επι­βά­λει οι ΗΠΑ στο νησί της επα­νά­στα­σης και ευχα­ρί­στη­σε το ΚΚΕ για την αλλη­λεγ­γύη του στην Κού­βα, όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη.

Από τη μεριά της, η αντι­προ­σω­πεία του ΚΚΕ μετέ­φε­ρε την αμέ­ρι­στη στή­ρι­ξη του Κόμ­μα­τος στους αγώ­νες του Κου­βα­νι­κού λαού για να υπε­ρα­σπι­στεί τις κατα­κτή­σεις της επα­νά­στα­σής του από την ιμπε­ρια­λι­στι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα. Ακό­μα, τέθη­καν ζητή­μα­τα που απα­σχο­λούν την ενό­τη­τα δρά­σης των ΚΚ απέ­να­ντι στην αστι­κή τάξη και τις διε­θνείς ιμπε­ρια­λι­στι­κές ενώ­σεις, καθώς και πλευ­ρές της σύγ­χρο­νης ιδε­ο­λο­γι­κής δια­πά­λης μέσα από την δρά­ση και την πεί­ρα του Κόμ­μα­τος, την οποία, όπως ανα­φέρ­θη­κε, το ΚΚ Κού­βας θεω­ρεί πολύτιμη.

Από τη συνάντηση με τη διεύθυνση της Ανώτατης Κομματικής Σχολής του ΚΚ Κούβας

Από τη συνά­ντη­ση με τη διεύ­θυν­ση της Ανώ­τα­της Κομ­μα­τι­κής Σχο­λής του ΚΚ Κούβας

Επί­σης, η αντι­προ­σω­πεία του ΚΚΕ είχε συνά­ντη­ση με τον Jorge Hurtado Pérez, πρύ­τα­νη της Ανώ­τα­της Κομ­μα­τι­κής Σχο­λής του ΚΚ Κού­βας «Ñico López» και την Leydis Cruz Herrera, καθη­γή­τρια της Σχο­λής και επι­κε­φα­λής του Τμή­μα­τος Διε­θνών Σχέ­σε­ων και Ιστο­ρί­ας.

Από τη συνάντηση στο Κέντρο Fidel Castro Ruz

Από τη συνά­ντη­ση στο Κέντρο Fidel Castro Ruz

Η αντι­προ­σω­πεία του ΚΚΕ βρέ­θη­κε, ακό­μα, στις εγκα­τα­στά­σεις του Κέντρου Fidel Castro Ruz και ξενα­γή­θη­κε στους χώρους του Κέντρου και την εντυ­πω­σια­κή δια­δρα­στι­κή έκθε­ση για τη ζωή και το έργο του ηγέ­τη της κου­βα­νι­κής επα­νά­στα­σης και συνα­ντή­θη­κε με τον René Gonzáles Barrios, διευ­θυ­ντή του Κέντρου Fidel Castro Ruz και τον Octavio de Jesús Pérez Marrero, υπεύ­θυ­νο Διε­θνών Σχέ­σε­ων του Κέντρου.

Στα πλαί­σια της διε­θνούς συνά­ντη­σης των θεω­ρη­τι­κών περιο­δι­κών, η αντι­προ­σω­πεία του ΚΚΕ είχε, επί­σης, συνο­μι­λί­ες και επα­φές με τον Enrique Ubieta Gómez, διευ­θυ­ντή του «Cuba Socialista», θεω­ρη­τι­κού περιο­δι­κού του ΚΚ Κού­βας, που ιδρύ­θη­κε το 1961 μετά την ανα­κή­ρυ­ξη του σοσια­λι­στι­κού χαρα­κτή­ρα της κου­βα­νι­κής επα­νά­στα­σης από τον Φιντέλ Κάστρο.

Τέλος, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν συνα­ντή­σεις με τους Ernesto Pérez Castillo και Natalia del Río Bolivar, διευ­θυ­ντή και εμπο­ρι­κή υπο­διευ­θύ­ντρια, αντί­στοι­χα, του εκδο­τι­κού οίκου José Martí και τον Julio Antonio Cubría Vichot, διευ­θυ­ντή του εκδο­τι­κού οίκου Capitán San Luis.

Ανάγκη η ιδεολογική αντεπίθεση 
απέναντι στην κυρίαρχη αστική ιδεολογία 
και την επίδρασή της 
στο εργατικό κίνημα και τη νεολαία

Η αντι­προ­σω­πεία του ΚΚΕ συμ­με­τεί­χε στη συνά­ντη­ση των θεω­ρη­τι­κών περιο­δι­κών με παρεμ­βά­σεις από τον Δημή­τρη Ξεκα­λά­κη στις συνε­δρί­ες για τις σύγ­χρο­νες προ­κλή­σεις για την ανά­πτυ­ξη της θεω­ρί­ας και για το σύγ­χρο­νο ρόλο της εκδο­τι­κής δρα­στη­ριό­τη­τα στη διά­δο­ση της επα­να­στα­τι­κής θεω­ρί­ας, και από τον Δημή­τρη Κοι­λά­κο στις συνε­δρί­ες για το πως μπο­ρεί να οργα­νω­θεί η απά­ντη­ση στην αστι­κή προ­πα­γάν­δα που δια­χέ­ε­ται μέσα από τα ΜΜΕ και τα social media και για την ιδε­ο­λο­γι­κή παρέμ­βα­ση στη νεολαία.

Στις παρεμ­βά­σεις τους, ανα­δεί­χτη­κε, μετα­ξύ άλλων, ότι η αδιά­κο­πη πολε­μι­κή του κεφα­λαί­ου υπο­γραμ­μί­ζει τις ευθύ­νες του επα­να­στα­τι­κού κινή­μα­τος προ­κει­μέ­νου να αντα­πο­κρι­θεί στον ρόλο του ως πολι­τι­κού φορέα που εκφρά­ζει τη δια­λε­κτι­κή ενό­τη­τα της μαρ­ξι­στι­κής θεω­ρί­ας και της επα­να­στα­τι­κής πολι­τι­κής πρά­ξης, καθώς και την απαί­τη­ση να οργα­νω­θεί εύστο­χα η ιδε­ο­λο­γι­κή και πολι­τι­κή δια­πά­λη με την κυρί­αρ­χη αστι­κή ιδε­ο­λο­γία και την επί­δρα­σή της στο εργα­τι­κό κίνη­μα. Για αυτό το λόγο, είναι ανα­γκαία η αντι­πα­ρά­θε­ση με τον αντι­κο­μου­νι­σμό, τον αντι­σο­βιε­τι­σμό, με ανα­θε­ω­ρη­τι­κές μικρο­α­στι­κές θεω­ρί­ες και ιδε­ο­λο­γή­μα­τα, με την αστι­κή προ­πα­γάν­δα σε κάθε χώρα με την αστι­κή της τάξη, στην Ελλά­δα και την Ευρώ­πη με το ρόλο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά και το ιμπε­ρια­λι­στι­κό σύστη­μα συνολικά.

Επι­ση­μάν­θη­κε ότι σήμε­ρα είναι ανα­γκαία παρά ποτέ η παρα­γω­γή επε­ξερ­γα­σιών και εκδό­σε­ων που απα­ντούν στην παρα­χά­ρα­ξη της ιστο­ρί­ας, τον αντι­κομ­μου­νι­σμό, τον αντι­σο­βιε­τι­σμό, αλλά και που ανα­δει­κνύ­ουν την ιστο­ρία του εργα­τι­κού κινή­μα­τος και της ταξι­κής πάλης σε κάθε χώρα και διε­θνώς. Ανα­φέρ­θη­κε, επί­σης, ότι είναι ανα­γκαία η παρα­γω­γή σύγ­χρο­νων εκδό­σε­ων που απα­ντούν στον ιδε­ο­λο­γι­κό βομ­βαρ­δι­σμό της αστι­κής τάξης, τον ανορ­θο­λο­γι­σμό, την παθη­τι­κό­τη­τα, την αντι­δια­λε­κτι­κή, μετα­φυ­σι­κή προ­σέγ­γι­ση γεγο­νό­των και φαι­νο­μέ­νων, την απο­θέ­ω­ση του αντιε­πι­στη­μο­νι­κού αγνω­στι­κι­σμού, την απόρ­ρι­ψη της έννοιας της αντι­κει­με­νι­κής πραγ­μα­τι­κό­τη­τας και αλήθειας.

Στις παρεμ­βά­σεις της αντι­προ­σω­πεί­ας του ΚΚΕ εκφρά­στη­κε, ακό­μα, η αλλη­λεγ­γύη του Κόμ­μα­τος στον Κου­βα­νι­κό λαό και το ΚΚ Κού­βας, ενά­ντια στον εγκλη­μα­τι­κό απο­κλει­σμό που έχουν επι­βά­λει ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

ΥπΕξ Κού­βας: Μια δίκαιη και διαρ­κής ειρή­νη στη Μέση Ανα­το­λή είναι επεί­γου­σα ανα­γκαιό­τη­τα _με αυτο­διά­θε­ση του παλαι­στι­νια­κού λαού και δημιουρ­γία ενός ανε­ξάρ­τη­του και κυρί­αρ­χου Κράτους

Τέλος, εκφρά­στη­κε η αλλη­λεγ­γύη του ΚΚΕ στον παλαι­στι­νια­κό λαό ενά­ντια στη σφα­γή που δια­πράτ­τει σε βάρος του το κρά­τος-δολο­φό­νος του Ισρα­ήλ με τη στή­ρι­ξη των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ. Επι­ση­μάν­θη­κε ότι η εμπλο­κή των ιμπε­ρια­λι­στι­κών κέντρων και αστι­κών κυβερ­νή­σε­ων στις εξε­λί­ξεις στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή έχει στό­χο την προ­ώ­θη­ση των συμ­φε­ρό­ντων των δικών τους αστι­κών τάξε­ων. Από τη σκο­πιά αυτή ανα­δεί­χθη­καν και οι ευθύ­νες της αστι­κής τάξης της Ελλά­δας και του αστι­κών κομ­μά­των στην Ελλά­δα που, είτε από θέσεις κυβέρ­νη­σης, είτε αντι­πο­λί­τευ­σης, συστη­μα­τι­κά και με συνέ­πεια προ­ω­θούν την εμπλο­κή στους ενδοϊ­μπε­ρια­λι­στι­κούς αντα­γω­νι­σμούς και την εμβά­θυν­ση της στρα­τη­γι­κής σχέ­σης και της στρα­τιω­τι­κής και ενερ­γεια­κής συνερ­γα­σί­ας με το Ισρα­ήλ, όπως στον ενερ­γεια­κό τομέα κ.α. Τονί­στη­κε ότι είναι απα­ρά­δε­κτες οι επι­κλή­σεις στο δήθεν «δικαί­ω­μα αυτο­ά­μυ­νας» του Ισρα­ήλ ως άλλο­θι για να συνε­χί­σει τη εγκλη­μα­τι­κή πολι­τι­κή πολ­λών δεκα­ε­τιών σε βάρος του Παλαι­στι­νια­κού λαού, που έχει κάθε δικαί­ω­μα να αντι­στέ­κε­ται ένο­πλα και να αγω­νί­ζε­ται για να ζήσει σε μια ελεύ­θε­ρη πατρίδα.

Η Κού­βα στα­θε­ρά στη σωστή πλευ­ρά της ιστο­ρί­ας _ στο πλευ­ρό της Παλαιστίνης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο