Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚΕ: Τιμάμε την ιστορία του ποντιακού λαού με την πάλη ενάντια στις αιτίες της γενοκτονίας

ΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα στον οργανωμένο ποντιακό χώρο

Στην επέ­τειο της Γενο­κτο­νί­ας των Ελλή­νων του Πόντου ανα­φέρ­θη­κε ξεκι­νώ­ντας την ομι­λία του χτες στη Βου­λή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κου­τσού­μπας. Παρα­θέ­του­με το σχε­τι­κό απόσπασμα:

🔻  «Επι­τρέψ­τε μου σήμε­ρα να ξεκι­νή­σω με την από­δο­ση τιμής στον ποντια­κό ελλη­νι­σμό με αφορ­μή την 101η επέ­τειο της Γενο­κτο­νί­ας των Ελλή­νων του Πόντου. Θα συνε­χί­σου­με να στε­κό­μα­στε δίπλα στον οργα­νω­μέ­νο ποντια­κό χώρο για τη “Διε­θνή Ανα­γνώ­ρι­ση της Γενο­κτο­νί­ας των Ελλή­νων Ποντίων”.

🔻  Ολα αυτά τα χρό­νια, το ΚΚΕ στη­ρί­ζει κάθε δίκαιη διεκ­δί­κη­ση του οργα­νω­μέ­νου ποντια­κού κινή­μα­τος, όπως και όλες τις διεκ­δι­κή­σεις του λαού, κόντρα στις επι­λο­γές της εκά­στο­τε κυβέρ­νη­σης και της Ευρω­παϊ­κής Ενωσης.

🔻  Στε­κό­μα­στε στο πλευ­ρό των χιλιά­δων ομο­γε­νών, που ύστε­ρα από τη διά­λυ­ση της Σοβιε­τι­κής Ενω­σης εγκα­τα­στά­θη­καν στην πατρί­δα μας και συνε­χί­ζουν μετά από τόσα χρό­νια να αντι­με­τω­πί­ζουν σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα αποκατάστασης.

🔻  Θεω­ρού­με ότι πρέ­πει να ανα­δει­χθεί και να στη­ρι­χθεί από το ελλη­νι­κό κρά­τος η πολι­τι­στι­κή και πνευ­μα­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα των Ποντί­ων όλων των γενε­ών, μακριά από τις διά­φο­ρες αντι­δρα­στι­κές εθνι­κι­στι­κές ρητο­ρι­κές μίσους».

Προεδρική Φρουρά + Πόντιοι

ℹ️  Στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής μίλησε ο Μανώλης Συντυχάκης

Για το ΚΚΕ η μεγα­λύ­τε­ρη τιμή για τη μνή­μη της ιστο­ρί­ας του ποντια­κού λαού «είναι η πάλη για να μη ζήσει ποτέ ξανά κανείς λαός αυτά που υπέ­στη ο ποντια­κός και μικρα­σια­τι­κός ελλη­νι­σμός, ο αγώ­νας ενά­ντια στους φορείς και τα γενε­σιουρ­γά αίτια της εκμε­τάλ­λευ­σης, των πολέ­μων και της προ­σφυ­γιάς, ενά­ντια στο δηλη­τή­ριο του σοβι­νι­σμού, του εθνι­κι­σμού και του φασι­σμού», ανέ­φε­ρε ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ Μανώ­λης Συντυ­χά­κης μιλώ­ντας χτες στην ειδι­κή συνε­δρί­α­ση της Ολο­μέ­λειας της Βου­λής για τη Μέρα Μνή­μης της Γενο­κτο­νί­ας των Ελλή­νων του Πόντου.

✔️   Ο Μ. Συντυ­χά­κης επι­σή­μα­νε ότι «το ΚΚΕ λόγω της διε­θνι­στι­κής και ταξι­κής του αντί­λη­ψης απο­τέ­λε­σε πραγ­μα­τι­κό απο­κού­μπι των προ­σφύ­γων», που αντι­με­τω­πί­στη­καν απα­ξιω­τι­κά από το αστι­κό κρά­τος και τους τότε εθνι­κι­στές, και «πρω­το­στά­τη­σε στους αγώ­νες και τις διεκ­δι­κή­σεις τους, κατα­πο­λέ­μη­σε την τακτι­κή του “διαί­ρει και βασί­λευε” μετα­ξύ προ­σφύ­γων και γηγε­νών και τις ψεύ­τι­κες δια­χω­ρι­στι­κές γραμ­μές που ήθε­λε να επι­βά­λει ο αστι­κός κόσμος, σφυ­ρη­λα­τώ­ντας ακό­μη βαθύ­τα­τους και ισχυ­ρό­τα­τους δεσμούς με το προ­σφυ­γι­κό στοι­χείο».

Ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ ανα­φέρ­θη­κε στις αιτί­ες της γενο­κτο­νί­ας και του ξερι­ζω­μού, σημεί­ω­σε ότι και σήμε­ρα οξύ­νο­νται οι ιμπε­ρια­λι­στι­κοί αντα­γω­νι­σμοί ενό­ψει της νέας καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης και ότι οι λαοί θα είναι αυτοί που θα κλη­θούν και πάλι να πλη­ρώ­σουν τα σπα­σμέ­να με την έντα­ση της φτώ­χειας, της εκμε­τάλ­λευ­σης, των πολέ­μων και της προ­σφυ­γιάς. Επι­σή­μα­νε τις ευθύ­νες της σημε­ρι­νής και της προη­γού­με­νης κυβέρ­νη­σης, που έχουν ανα­βαθ­μί­σει τη συμ­με­το­χή της Ελλά­δας στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ και έχουν μετα­τρέ­ψει την Ελλά­δα «σε μια απέ­ρα­ντη αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κή βάση, δίνο­ντας “γην και ύδωρ” στους φονιά­δες των λαών», εγκλω­βί­ζο­ντας ταυ­τό­χρο­να εδώ τους δεκά­δες χιλιά­δες πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες αυτών των επεμβάσεων.

«Το ΚΚΕ — κατέ­λη­ξε — δεσμεύ­ε­ται να στα­θεί δίπλα στον οργα­νω­μέ­νο ποντια­κό χώρο, σε κάθε δίκαιη διεκ­δί­κη­σή του»

EΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ — ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάλεσμα συμπόρευσης
στους εργαζόμενους και τη νεολαία του ποντιακού πληθυσμού
Ανακοίνωση για τα 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο