Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα – Η 24η Ιουνίου στην ιστορία

Σαν σήμε­ρα 24 Ιου­νί­ου — Μια ματιά στην ιστο­ρία του τόπου και του κόσμου. Γεγο­νό­τα και πρό­σω­πα που έμει­ναν στην ιστο­ρία και δεν πρέ­πει να ξεχάσουμε 

217 π.Χ. Οι Ρωμαί­οι, με επι­κε­φα­λής τον Γάιο Φλα­μί­νιο Νέπο, πέφτουν σε ενέ­δρα και ηττώ­νται από τον Αννί­βα στη μάχη της λίμνης Τρασιμένης.

79 μ.Χ. Πεθαί­νει ο Ρωμαί­ος αυτο­κρά­το­ρας Βεσπασιανός

vespianos

109 Ο Ρωμαί­ος αυτο­κρά­το­ρας Τραϊ­α­νός εγκαι­νιά­ζει το υδρα­γω­γείο Aqua Traiana, το οποίο μετα­φέ­ρει νερό από τη λίμνη Μπρα­τσιά­νο, 40 χιλιό­με­τρα βορειο­δυ­τι­κά της Ρώμης.

1128 Οι δυνά­μεις του Αλφόν­σου Α΄ νικούν τις δυνά­μεις της μητέ­ρας του, Θηρε­σί­ας στη Μάχη του Σάο Μαμέ­ντε, κοντά στη Γκιμαράες.
Μετά τη μάχη, ο μελ­λο­ντι­κός βασι­λιάς απο­κα­λεί τον εαυ­τό του «πρί­γκι­πα της Πορ­το­γα­λί­ας», γεγο­νός που απο­τε­λεί το πρώ­το βήμα προς την «επί­ση­μη ανε­ξαρ­τη­σία» που θα λάβει χώρα το 1139 μετά τη μάχη του Ουνρίκε.

1230 Χρι­στια­νι­κή ανα­κα­τά­κτη­ση της Ιβη­ρι­κής χερ­σο­νή­σου: Αρχί­ζει η πολιορ­κία της Χαέν.

1314 Oι 20.000 βαριά οπλι­σμέ­νοι άνδρες του βασι­λιά Εδουάρ­δου Β’ της Αγγλί­ας συγκρού­ο­νται στο Μπά­νοκ­μπερν με τη δύνα­μη των 8.000 Σκω­τσέ­ζων στρα­τιω­τών του Ρόμπερτ δε Μπρους.
Παρά την αριθ­μη­τι­κή ανι­σό­τη­τα, οι Σκο­τσέ­ζοι κατα­φέρ­νουν καθο­ρι­στι­κή νίκη επί των Άγγλων, η οποία ανοί­γει το δρό­μο για μια ελεύ­θε­ρη Σκω­τία με το Ρόμπερτ δε Μπρους στο θρόνο.

1340 Κατά τη διάρ­κεια του Εκα­το­ντα­ε­τή Πολέ­μου, διε­ξά­γε­ται η Ναυ­μα­χία του Σλόιζ.
Ο γαλ­λι­κός στό­λος κατα­στρέ­φε­ται σχε­δόν ολο­σχε­ρώς από τον αγγλι­κό στό­λο που διοι­κεί αυτο­προ­σώ­πως ο βασι­λιάς Εδουάρ­δος Γ΄ της Αγγλίας.

1497 Ο Τζο­βάν­νι Γκα­μπό­το (Giovanni Caboto) απο­βι­βά­ζε­ται στη Βόρεια Αμε­ρι­κή, στη Νέα Γη, ηγού­με­νος της πρώ­της ευρω­παϊ­κής εξε­ρεύ­νη­σης της περιο­χής από την επο­χή των Βίκινγκ.

1519 Πέθα­νε η Λου­κρη­τία Βορ­γία, νόθα κόρη του Πάπα Αλέ­ξαν­δρου του 6ου, που φημο­λο­γεί­ται ότι δηλη­τη­ρί­α­σε τους τέσ­σε­ρις συζύ­γους της

loukritia

1717 Ίδρυ­ση της Premier Μεγά­λης Στο­άς της Αγγλί­ας. Πρό­κει­ται για την πρώ­τη Ελευ­θε­ρο­τε­κτο­νι­κή Μεγά­λη Στοά με επί­ση­μο όνο­μα «Μεγά­λη Στοά του Λον­δί­νου και του Γουεστμίνστερ».

1798 Δολο­φο­νού­νται δια στραγ­γα­λι­σμού, ύστε­ρα από 40 ημέ­ρες βασα­νι­στη­ρί­ων, στις φυλα­κές Βελι­γρα­δί­ου, ο πρω­τερ­γά­της της ελλη­νι­κής εθνε­γερ­σί­ας Ρήγας Βελε­στιν­λής-Φεραί­ος και 7 συνερ­γά­τες του. Τα σώμα­τά τους ρίχνο­νται στον Δού­να­βη (ν.η).

rigas 1

1812 Η «Μεγά­λη Στρα­τιά» του Ναπο­λέ­ο­ντα εκστρα­τεύ­ει κατά της Ρωσι­κής Αυτο­κρα­το­ρί­ας. Από τους 685.000 στρα­τιώ­τες του Ναπο­λέ­ο­ντα, μόλις οι 120.000 θα γυρί­σουν πίσω ζωντανοί.

napoleon

1821 Ιδρύ­ε­ται με από­φα­ση των Προ­κρί­των Ύδρας η πρώ­τη Αστυ­νο­μία στην Ελλάδα.

1859 Η Μάχη του Σολ­φε­ρί­νο: Δύο μεγά­λες στρα­τιές, οι Γάλ­λοι με τους Ιτα­λούς από τη μία πλευ­ρά, και οι Αυστρια­κοί από την άλλη δίνουν, στο Σολ­φε­ρί­νο της Λομ­βαρ­δί­ας, την πιο φονι­κή μάχη της Ευρώ­πης, μετά το Βατερ­λό. Μετά από δεκα­πέ­ντε ώρες, η μάχη λήγει με ήττα των Αυστρια­κών. Το βρά­δυ της ίδιας μέρας, νικη­τές και νικη­μέ­νοι εγκα­τα­λεί­πουν τους σαρά­ντα χιλιά­δες νεκρούς στρα­τιώ­τες και τους τραυ­μα­τί­ες τους για να συνε­χί­σουν αλλού τον αγώ­να τους. Με αυτή τη μάχη ανοί­γει ο δρό­μος για την ιτα­λι­κή ενοποίηση.

1883 Γεν­νή­θη­κε ο αμε­ρι­κα­νο-αυστρια­κός φυσι­κός και νομπε­λί­στας, Βίκτορ Φραντς Eς, ο οποί­ος ανα­κά­λυ­ψε τις κοσμι­κές ακτίνες

1894 H νεο­σύ­στα­τη Διε­θνής Ολυ­μπια­κή Επι­τρο­πή, με πρό­ε­δρο το Δημή­τριο Βικέ­λα, απο­φα­σί­ζει ότι οι Ολυ­μπια­κοί Αγώ­νες θα διε­ξά­γο­νται κάθε τέσ­σε­ρα χρό­νια, αρχής γενο­μέ­νης στην Αθή­να το 1896.

1901 Ο 19χρονος Ισπα­νός ζωγρά­φος Πάμπλο Πικά­σο εκθέ­τει για πρώ­τη φορά έργα του στο Παρίσι.

1901 Γεν­νιέ­ται ο Χάρυ Παρτς (Harry Partch), Αμε­ρι­κα­νός πει­ρα­μα­τι­στής συν­θέ­της και θεω­ρη­τι­κός της μου­σι­κής, φιλό­σο­φος και εικα­στι­κός καλ­λι­τέ­χνης μια από τις ηγε­τι­κές φυσιο­γνω­μί­ες της μετα­πο­λε­μι­κής αβάν-γκαρντ.

1911 Γεν­νιέ­ται ο Χουάν Μανου­έλ Φάν­χιο (Juan Manuel Fangio), αργε­ντι­νός πιλό­τος της Φόρ­μου­λα 1, πέντε φορές παγκό­σμιος πρωταθλητής.
1911 Γεν­νιέ­ται ο Ερνέ­στο Σάμπα­το (Ernesto Sabato), φυσι­κός και συγ­γρα­φέ­ας. Ο πατέ­ρας του ήταν Ιτα­λός και η μητέ­ρα του Ιτα­λο­αλ­βα­νί­δα. Σπού­δα­σε Φυσι­κή, ωστό­σο από νωρίς έδω­σε προ­τε­ραιό­τη­τα στη συγ­γρα­φι­κή του δραστηριότητα.
Το 1933 στα φοι­τη­τι­κά του χρό­νια συν­δέ­θη­κε με το κομ­μου­νι­στι­κό κίνη­μα και ανα­δεί­χτη­κε ΓΓ της Νεο­λαι­ι­στι­κής Κομ­μου­νι­στι­κής Ομο­σπον­δί­ας, όμως αργό­τε­ρα με «αντι­στα­λι­νι­κή» φρα­σε­ο­λο­γία δια­φο­ρο­ποι­ή­θη­κε και έφυ­γε από το ΚΚ Αργε­ντι­νής, έμει­νε για λίγο διά­στη­μα στη Γαλ­λία, όπου ξανα­ε­πέ­στρε­ψε το 1938 για να συμ­με­τά­σχει στην ερευ­νη­τι­κή ομά­δα του Ινστι­τού­του Κιου­ρί, συνέ­χι­σε την ακα­δη­μαϊ­κή του καριέ­ρα, αλλά ουσια­στι­κά από το 1943 εγκα­τέ­λει­ψε τη φυσι­κή, ενώ εκδιώ­χθη­κε από τη δικτα­το­ρία του Περόν.
Το 1984 τιμή­θη­κε με το βρα­βείο «Θερ­βά­ντες», την υψη­λό­τε­ρη διά­κρι­ση για ισπα­νό­φω­νο λογο­τε­χνι­κό έργο.

1919 Ξεσπά αντε­πα­να­στα­τι­κό κίνη­μα στη Βου­δα­πέ­στη. Τα ένο­πλα σώμα­τα των εργα­τών και των στρα­τιω­τών συνέ­τρι­ψαν τους αντε­πα­να­στά­τες. Η ήττα τους όμως ήταν προσωρινή.
Με τη συν­δρο­μή και των Γάλ­λων ιμπε­ρια­λι­στών, οι δυνά­μεις της αντε­πα­νά­στα­σης κατά­φε­ραν να ανα­τρέ­ψουν τη σοβιε­τι­κή εξου­σία την 1/8.

1933  Με την προ­στα­σία της αστυ­νο­μί­ας ανα­χω­ρούν από την Θεσ­σα­λο­νί­κη με ειδι­κά ναυ­λω­μέ­νο τρέ­νο 1.000 περί­που μέλη της φασι­στι­κής οργά­νω­σης Εθνι­κής Ένω­σης Ελλάς (ΕΕΕ) και Άλκι­μοι (οργά­νω­ση νεο­λαί­ας της ΕΕΕ). Σκο­πός τους: να παρε­λά­σουν στην Αθή­να σε μια επί­δει­ξη δύναμης.
Οι εργά­τες της Αθή­νας και του Πει­ραιά «υπο­δέ­χο­νται» τους φασί­στες με δια­δη­λώ­σεις, ενώ και στη Λάρι­σα το τρέ­νο που τους μετέ­φε­ρε λιθο­βο­λεί­ται από τους εργα­ζό­με­νους της πόλης.
Η πρω­τεύ­ου­σα στρατοκρατείται.
Επι­δρο­μές της αστυ­νο­μί­ας γίνο­νται στα γρα­φεία του Ριζο­σπά­στη, δεκά­δες εργά­τες συλ­λαμ­βά­νο­νται, ενώ καί­ρια σημεία πιά­νο­νται από ισχυ­ρές δυνά­μεις προ­κει­μέ­νου να διε­ξα­χθεί η πορεία των φασι­στών ανε­νό­χλη­τη. Ωστό­σο, στους δρό­μους της Αθή­νας και του Πει­ραιά διε­ξή­χθη­σαν πραγ­μα­τι­κές μάχες. Οι ΕΕΕ­λί­τες μαζί με τους αστυ­νο­μι­κούς επι­τέ­θη­καν στους εργά­τες κάνο­ντας ακό­μα και χρή­ση όπλων. Ως απο­τέ­λε­σμα των δολο­φο­νι­κών αυτών επι­θέ­σε­ων έπε­σε νεκρός ο εργά­της Π. Θωμόπουλος.

1935 Πεθαί­νει ο Κάρ­λος Γκαρ­ντέλ (Carlos Gardel — Γαρ­δέλ), Αργε­ντί­νος τρα­γου­δι­στής, που ταυ­τί­στη­κε με το ταγκό.

1945 Βρε­τα­νι­κά βομ­βαρ­δι­στι­κά κατα­στρέ­φουν τη «Γέφυ­ρα του ποτα­μού Κβάι» στα σύνο­ρα Βιρ­μα­νί­ας — Ταϊ­λάν­δης. Χτί­στη­κε με κατα­να­γκα­στι­κή εργα­σία Άγγλων και συμ­μά­χων αιχ­μα­λώ­των, για λογα­ρια­σμό των Ιαπώ­νων κατα­κτη­τών. Το επει­σό­διο θα δρα­μα­το­ποι­η­θεί κινη­μα­το­γρα­φι­κά από τον σκη­νο­θέ­τη Ντέ­βιντ Λιν στην ομώ­νυ­μη ται­νία, με πρω­τα­γω­νι­στές τους σερ Άλεκ Γκί­νες και Γουί­λιαμ Χόλντεν.

1947 Στις ΗΠΑ, ο επι­χει­ρη­μα­τί­ας Κένεθ Άρνολντ βλέ­πει ΑΤΙΑ στο βου­νό Ρέι­νιερ κοντά στην Ουά­σινγ­κτον, οδη­γώ­ντας το αερο­πλα­νά­κι του. Πρό­κει­ται για την πρώ­τη μαρ­τυ­ρία τέτοιου είδους που γνω­ρί­ζει ευρεία δημο­σιό­τη­τα: από την παρο­μοί­ω­σή τους με «πια­τά­κια του καφέ» (flying saucers), δημιουρ­γεί­ται η γνω­στή φρά­ση «ιπτά­με­νος δίσκος» για τα ΑΤΙΑ γενικώς.

1952 Ιδρύ­ε­ται στη Θεσ­σα­λο­νί­κη εργο­στά­σιο παστε­ρί­ω­σης γάλα­κτος από την Ένω­ση Αγε­λα­δο­τρό­φων της περιο­χής. Πρό­κει­ται για την ΑΓΝΟ.

1954 Εξα­σφα­λί­ζε­ται ορι­στι­κά η ύδρευ­ση της Αθή­νας. Θα μετα­φέ­ρο­νται τα νερά της λίμνης Υλί­κης, σε ποσό­τη­τα 100 εκατ. κυβι­κών μέτρων το χρόνο.

1962 Πραγ­μα­το­ποιεί­ται στο θέα­τρο «Πορεία» της Αθή­νας το Α’ Εθνι­κό Συνέ­δριο της Ελλη­νι­κής Επι­τρο­πής για τη Διε­θνή Ύφε­ση και Ειρή­νη (ΕΕΔΥΕ).

1964 Η αμε­ρι­κα­νι­κή Ομο­σπον­δια­κή Επι­τρο­πή Εμπο­ρί­ου απαι­τεί τα πακέ­τα των τσι­γά­ρων να φέρουν από εδώ και στο εξής προει­δο­ποι­η­τι­κά μηνύ­μα­τα για τις βλα­βε­ρές επι­πτώ­σεις του καπνού στην υγεία.

1971 Με ανα­κοί­νω­σή του, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ξεσκε­πά­ζει τη νέα συνω­μο­σία σε βάρος της Κύπρου, για την επι­βο­λή της βίαι­ης λύσης που συμ­φω­νή­θη­κε στη σύνο­δο του ΝΑΤΟ στη Λισ­σα­βό­να, σύμ­φω­να με το σχέ­διο της τρι­πλής κατο­χής (Ελλά­δας — Τουρ­κί­ας — ΝΑΤΟ), για την κατά­λυ­ση της ανε­ξαρ­τη­σί­ας του νησιού και τη μετα­τρο­πή της σε ορμη­τή­ριο του ιμπε­ρια­λι­σμού κατά των αρα­βι­κών και σοσια­λι­στι­κών κρατών.

1974 Εφαρ­μό­ζε­ται για πρώ­τη φορά στις ΗΠΑ, ο UPC (Διε­θνής Κωδι­κός Παρα­γω­γής) ο πρό­γο­νος του σημε­ρι­νού γραμ­μω­τού (ή γραμ­μι­κού) κώδι­κα (barcode), προ­κει­μέ­νου να καλύ­ψει τις ανά­γκες των εκεί σού­περ μάρ­κετ για γρη­γο­ρό­τε­ρη δια­κί­νη­ση των αγα­θών από τα ταμεία.

1975 Ένα Μπόινγκ 727 των Ανα­το­λι­κών Αερο­γραμ­μών των ΗΠΑ πέφτει κοντά στο αερο­δρό­μιο «Κένε­ντι». Σκο­τώ­νο­νται οι 113 από τους 124 επιβαίνοντες

1988 Εκδί­δε­ται η εγκύ­κλιος των μετα­γρα­φών, βάσει της οποί­ας δίνε­ται για πρώ­τη φορά το δικαί­ω­μα στις ομά­δες να χρη­σι­μο­ποιούν έναν αλλο­δα­πό παί­κτη στο πρω­τά­θλη­μα. Εννέα από τις δέκα ομά­δες του πρω­τα­θλή­μα­τος κάνουν χρή­ση αυτού του δικαιώματος.

1999 Η κιθά­ρα με την οποία ο Έρικ Κλά­πτον ηχο­γρά­φη­σε το “Layla” πωλεί­ται σε δημο­πρα­σία ένα­ντι του ποσού των 497.500 δολαρίων.

2016 Ανα­κοί­νω­ση της εξό­δου της Βρε­τα­νί­ας από την Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση, καθώς το Brexit κέρ­δι­σε με δια­φο­ρά περί­που 1,3 εκα­τομ­μυ­ρί­ων ψήφων σε δημοψήφισμα.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο