Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 13 Νοεμβρίου — Γεγονότα και πρόσωπα

Σαν σήμε­ρα 13 Νοεμ­βρί­ου τα σημα­ντι­κό­τε­ρα γεγο­νό­τα και πρό­σω­πα που έμει­ναν στην ιστο­ρία και δεν πρέ­πει να ξεχάσουμε.

354 Γεν­νή­θη­κε ο Αυγου­στί­νος, επί­σκο­πος Ιππώ­νος και Άγιος της χρι­στια­νι­κής εκκλη­σί­ας, από τους σημα­ντι­κό­τε­ρους θεο­λό­γους του Χριστιανισμού

1646 Οθω­μα­νι­κές δυνά­μεις υπό τον Ντε­λή Χου­σε­ΐν Πασά κατα­λαμ­βά­νουν το Ρέθυ­μνο από τους Ενετούς.

1775 Ο αμε­ρι­κα­νι­κός στρα­τός κατα­λαμ­βά­νει το Μόντρε­αλ του Κανα­δά, που τελεί υπό βρε­τα­νι­κή κατοχή.

1821 Κυριεύ­ε­ται η Άρτα από τους επα­να­στα­τη­μέ­νους Έλληνες.

1822 Υδραϊ­κός στό­λος, υπό το Λάζα­ρο Πανα­γιώ­τη, απο­βι­βά­ζει στο Μεσο­λόγ­γι 1.500 άντρες υπό τον Πετρό­μπεη Μαυ­ρο­μι­χά­λη και τους Ηλία Τσα­λα­φα­ντι­νό, Κανέλ­λο Δελη­γιάν­νη και Ανδρέα Ζαΐ­μη, για ενί­σχυ­ση της Φρου­ράς του Μεσολογγίου.

1850 Γεν­νή­θη­κε ο Σκο­τσέ­ζος συγ­γρα­φέ­ας, Ρόμπερτ Λού­ις Στί­βεν­σον, («Το Νησί των Θησαυ­ρών», «Δόκτωρ Τζέ­κιλ και Μίστερ Χάιντ»)

1864 Δημο­σιεύ­ε­ται το νέο Σύνταγ­μα της Ελλά­δας, με το οποίο καταρ­γεί­ται η Συνταγ­μα­τι­κή Μοναρ­χία και καθιε­ρώ­νε­ται η Βασι­λευό­με­νη Δημοκρατία.

1868 Πέθα­νε ο Ιτα­λός μου­σουρ­γός, Τζο­α­κί­νο Ροσί­νι, που έγρα­ψε τον «Κου­ρέα της Σεβίλλης»

rosini

1887 Δια­δή­λω­ση περί­που 10.000 ατό­μων στο Λον­δί­νο κατά της βρε­τα­νι­κής κατα­πί­ε­σης στην Ιρλαν­δία πνί­γε­ται στο αίμα από την αστυ­νο­μία. 3 νεκροί και εκα­το­ντά­δες τραυ­μα­τί­ες, ο απο­λο­γι­σμός. Θα μεί­νει στην ιστο­ρία ως Ματω­μέ­νη Κυρια­κή (Bloody Sunday), η πρώ­τη από τις συνο­λι­κά τέσ­σε­ρις της βρε­τα­νι­κής ιστορίας.

1915 Οι ΗΠΑ και η Αϊτή υπο­γρά­φουν συν­θή­κη, με την οποία η τελευ­ταία μετα­τρέ­πε­ται σε αμε­ρι­κα­νι­κό προτεκτοράτο.

1918 Η Σοβιε­τι­κή Ρωσία ακυ­ρώ­νει όλους τους όρους της απα­ρά­δε­κτης συν­θή­κης του Μπρεστ — Λιτόβσκ που της είχαν επι­βάλ­λει οι γερ­μα­νοί ιμπε­ρια­λι­στές στις 3 Μαρ­τί­ου 1918.

1940 Στα­μα­τά κάθε επι­θε­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα των Ιτα­λών σε ελλη­νι­κό έδα­φος. Ολο­κλη­ρώ­νε­ται η εκδί­ω­ξη των ιτα­λι­κών στρα­τευ­μά­των από το ελλη­νι­κό έδαφος.

1944 Η κυβέρ­νη­ση του Βελ­γί­ου απο­φα­σί­ζει τον αφο­πλι­σμό των αντι­στα­σια­κών οργα­νώ­σε­ων. Οι εκπρό­σω­ποι του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος και του Εθνι­κο­α­πε­λευ­θε­ρω­τι­κού Μετώ­που παραι­τού­νται από την κυβέρ­νη­ση σε ένδει­ξη διαμαρτυρίας.

1945 Ο στρα­τη­γός Σαρλ ντε Γκολ εκλέ­γε­ται πρό­ε­δρος της γαλ­λι­κής προ­σω­ρι­νής κυβέρ­νη­σης με τις ψήφους και των 555 βουλευτών.

1952 Ο δρ. Πολ Τζολ του Πανε­πι­στη­μί­ου Χάρ­βαρντ χρη­σι­μο­ποιεί για πρώ­τη φορά το ηλε­κτρο­σόκ ως θερα­πεία για την καρ­δια­κή προσβολή.

1955 Γεν­νή­θη­κε η Αμε­ρι­κα­νί­δα ηθο­ποιός, Γού­πι Γκόλντμπεργκ

1956 Το Ανώ­τα­το Δικα­στή­ριο των ΗΠΑ κηρύσ­σει άκυ­ρους τους νόμους που επέ­βα­λαν το φυλε­τι­κό δια­χω­ρι­σμό μαύ­ρων και λευ­κών στα λεωφορεία.

1963 Πεθαί­νει ο Μητρο­πο­λί­της Ηλεί­ας Αντώ­νιος (Αντώ­νιος Πολί­της), στέ­λε­χος του ΕΑΜ και εθνο­σύμ­βου­λος της ΠΕΕΑ. Μετά την απε­λευ­θέ­ρω­ση, ο Αντώ­νιος κηρύ­χθη­κε έκπτω­τος από την Ιερά Σύνο­δο λόγω της συμ­με­το­χής του στην ΕΑΜι­κή Εθνι­κή Αντίσταση.

1964 Αρχί­ζει η λει­τουρ­γία του τελε­φε­ρίκ της Πάρνηθας.

1969 Ξεσπά­ει μαζι­κό κύμα δια­δη­λώ­σε­ων στην Ουά­σιγ­κτον ενα­ντί­ον του πολέ­μου στο Βιετνάμ.

1970 Η Ιερά Σύνο­δος της Εκκλη­σί­ας της Ελλά­δας αρνεί­ται την καθιέ­ρω­ση του πολι­τι­κού γάμου στη χώρα

1970 Ο πτέ­ραρ­χος Χαφέζ ελ Άσαντ κατα­λαμ­βά­νει με πρα­ξι­κό­πη­μα την εξου­σία στη Συρία.

1972 Τίθε­ται σε λει­τουρ­γία το διυ­λι­στή­ριο Κορίν­θου, του Ομί­λου Βαρδινογιάννη.

1973 Πέθα­νε η Ιτα­λί­δα σχε­διά­στρια μόδας, Έλσα Σκιαπαρέλι

1973 Ο Υπουρ­γός Παι­δεί­ας της Χού­ντας Σιφ­ναί­ος επι­σκέ­πτε­ται το Πολυ­τε­χνείο και προ­σπα­θεί, σε κοι­νή συνε­δρί­α­ση με τη Σύγκλη­το, να εκφο­βί­σει τις επι­τρο­πές αγώ­να των 5 σχο­λών του Πολυ­τε­χνεί­ου ώστε να στα­μα­τή­σουν την πάλη τους για άμε­ση διε­νέρ­γεια ελεύ­θε­ρων εκλο­γών στις σχο­λές. Απεί­λη­σε τέλος με χρή­ση βίας σε περί­πτω­ση δια­δη­λώ­σε­ων και απεργιών.

1974 Πέθα­νε ο Ιτα­λός σκη­νο­θέ­της και ηθο­ποιός, Βιτό­ριο Ντε Σίκα

1979 Πέθα­νε ο δημο­σιο­γρά­φος και θεα­τρι­κός συγ­γρα­φέ­ας, Δημή­τρης Ψαθάς

dimitris psathas

1979 Πέθα­νε ο «πατριάρ­χης» της αστυ­νο­μι­κής λογο­τε­χνί­ας, Γιάν­νης Μαρής (πραγ­μα­τι­κό όνο­μα Γιάν­νης Τσιριμώκος).

1986 Σκάν­δα­λο «Ιράν­γκεϊτ»

skandalo irangate

1990 Δημιουρ­γεί­ται η πρώ­τη ιστο­σε­λί­δα στο Δια­δί­κτυο από τον Bρε­τα­νό Τιμ Μπέρ­νερς Λι.

1994 Οι Σου­η­δοί με ποσο­στό 52,2% λένε «ναι» στην είσο­δο της χώρας τους στην Ευρω­παϊ­κή Ένωση.

1995 Η πόλη Τζε­νίν είναι η πρώ­τη πόλη της Δυτι­κής Όχθης που παρα­δί­δε­ται στους Παλαι­στί­νιους, ύστε­ρα από 28 χρό­νια ισραη­λι­νής κατοχής.

2001 Αμε­ρι­κα­νι­κές δυνά­μεις εισβάλ­λουν στην Καμπούλ, πρω­τεύ­ου­σα του Αφγα­νι­στάν, την οποία και κατα­λαμ­βά­νουν την επό­με­νη μέρα.

2001 Υπο­γρά­φε­ται στις ΗΠΑ ο νέος «αντι­τρο­μο­κρα­τι­κός» νόμος, που επι­τρέ­πει τη στρα­τιω­τι­κή επέμ­βα­ση σε οποιο­δή­πο­τε μέρος του κόσμου.

2002 Τερά­στια οικο­λο­γι­κή κατα­στρο­φή στις ακτές της Ισπα­νί­ας προ­κα­λεί η βύθι­ση του ελλη­νι­κής ιδιο­κτη­σί­ας δεξα­με­νό­πλοιου “Prestige”, που μετα­φέ­ρει 70.000 τόνους πετρε­λαί­ου. Το ρήγ­μα μήκους 35 μέτρων επι­τρέ­πει τη διαρ­ροή 20.000 τόνων πετρε­λαί­ου. Οι ακτές που ρυπαί­νο­νται ξεπερ­νούν τα 300 χιλιό­με­τρα, ενώ περισ­σό­τε­ρες από 90 παρα­λί­ες της Γαλι­κί­ας έχουν μολυνθεί.

2003 Πέθα­νε ο Σπύ­ρος Μελε­τζής, από τις σημα­ντι­κό­τε­ρες προ­σω­πι­κό­τη­τες της ελλη­νι­κής φωτο­γρα­φί­ας. Με το φακό του απα­θα­νά­τι­σε στιγ­μές από την εθνι­κή αντί­στα­ση. (Γεν. 1906)

spuros meletzis

2004 Κηδεύ­ε­ται στο αρχη­γείο του στη Ραμά­λα ο Γιά­σερ Αρα­φάτ, που είχε πεθά­νει στις 11 Νοεμ­βρί­ου στο Παρί­σι. Η ταφή του Αμπού Αμάρ, όπως ήταν το επα­να­στα­τι­κό του ψευ­δώ­νυ­μο, γίνε­ται παρου­σία χιλιά­δων Παλαι­στι­νί­ων μέσα σε έντο­νο συγκι­νη­σια­κό κλί­μα, ενώ η κηδεία είχε πραγ­μα­το­ποι­η­θεί νωρί­τε­ρα στο Κάιρο.

2009 Αμε­ρι­κα­νι­κός δορυ­φό­ρος εντο­πί­ζει νερό στη Σελή­νη. Η NASA ανα­κοι­νώ­νει ότι η απο­στο­λή LCROSS, με μια ελεγ­χό­με­νη συντρι­βή συσκευ­ής στον νότιο πόλο της σελή­νης ανα­κά­λυ­ψε σημα­ντι­κές ποσό­τη­τες νερού.

2015 Πέθα­νε ο Ευάγ­γε­λος Μαχαί­ρας, νομι­κός, συγ­γρα­φές και δημο­σιο­γρά­φος, με πολύ­πλευ­ρη δρά­ση στα κοι­νά του τόπου

euaggelos maxairas

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο