Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 21 Ιουλίου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

Σαν σήμερα 21 Ιουλίου

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου.
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

356 π.Χ. Ο Ηρό­στρα­τος βάζει φωτιά στο Ναό της Αρτέ­μι­δας στην Έφε­σο, ένα από τα Επτά Θαύ­μα­τα του Κόσμου, θέλο­ντας με την πρά­ξη αυτή να κερ­δί­σει δόξα και να μεί­νει το όνο­μά του στην ιστορία.

365  Ένα τσου­νά­μι, που εκτι­μά­ται ότι ήταν 8,0 στην κλί­μα­κα Ρίχτερ, πλήτ­τει τη νοτιο­α­να­το­λι­κή Μεσό­γειο και συγκε­κρι­μέ­να την πόλη της Αλε­ξάν­δρειας στην Αίγυ­πτο, προ­κα­λώ­ντας συνο­λι­κά περί­που 50.000 θανάτους

1425 Πέθα­νε ο αυτο­κρά­το­ρας του Βυζα­ντί­ου, Μανου­ήλ Β’ Παλαιολόγος

1605 Ο πρώ­τος Ψευ­δο­δη­μή­τριος στέ­φε­ται «Τσά­ρος πασών των Ρωσιών» ως Δημή­τριος Β’.

1711 Η Ρωσι­κή Αυτο­κρα­το­ρία και η Οθω­μα­νι­κή Αυτο­κρα­το­ρία συνο­μο­λο­γούν ειρή­νη με την Συν­θή­κη του Πρού­θου, τερ­μα­τί­ζο­ντας το Ρωσο­τουρ­κι­κό πόλε­μο (1710–1711). Ο Τσά­ρος παραι­τεί­ται απ΄όλες τις κτή­σεις του στην Αζο­φι­κή θάλασ­σα και τον Εύξει­νο Πόντο.

1718 Υπο­γρά­φε­ται η Συν­θή­κη του Πασά­ρο­βιτς ανά­με­σα στην Αυστρία, τη Βενε­τία και την Οθω­μα­νι­κή αυτο­κρα­το­ρία. Η Τουρ­κία χάνει εδά­φη στα βόρεια Βαλ­κά­νια και κερ­δί­ζει τις κτή­σεις της Βενε­τί­ας σε Πελο­πόν­νη­σο και Κρήτη.

1774 H Ρωσία και η Οθω­μα­νι­κή Αυτο­κρα­το­ρία υπο­γρά­φουν τη Συν­θή­κη Κιου­τσούκ- Καϊ­ναρ­τζή, σημα­το­δο­τώ­ντας τη λήξη του Ρωσο­τουρ­κι­κού πολέμου(1768–1774). Προ­βλέ­πει, μετα­ξύ άλλων, ελεύ­θε­ρη ανά τη Μεσό­γειο ναυ­σι­πλο­ΐα για τους Ρώσους. Τη συν­θή­κη αυτή θα εκμε­ταλ­λευ­τούν οι Έλλη­νες, που θα ανα­πτύ­ξουν τη ναυ­τι­λία τους, κατα­σκευά­ζο­ντας σύγ­χρο­να πλοία, στα οποία υψώ­νουν τη ρωσι­κή σημαία.

1816 Πάουλ Γιού­λιους Φον Ρόι­τερ, (Ίσρα­ελ Μπιρ Γιο­σα­φάτ το πραγ­μα­τι­κό όνο­μά του), γερ­μα­νός βαρό­νος, ιδρυ­τής του πρα­κτο­ρεί­ου ειδή­σε­ων Reuters. (Θαν. 25/2/1899)

1831 Ο Λεο­πόλ­δος Α’ γίνε­ται ο πρώ­τος βασι­λιάς του Βελγίου.

1832 Με τη Σύμ­βα­ση της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης ο Σουλ­τά­νος απο­δέ­χε­ται τη Συν­θή­κη του Λον­δί­νου που αφο­ρού­σε τη συγκρό­τη­ση του ανε­ξάρ­τη­του Ελλη­νι­κού κράτους.

1899 Γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός δημο­σιο­γρά­φος και συγ­γρα­φέ­ας, Έρνεστ Μίλερ Χέμιν­γου­εϊ, ο οποί­ος βρα­βεύ­τη­κε με Νόμπελ Λογο­τε­χνί­ας το 1954

xemingouei

1903 Στη Βενε­ζου­έ­λα, συλ­λαμ­βά­νε­ται από κυβερ­νη­τι­κές δυνά­μεις ο αρχη­γός των επα­να­στα­τών Μπολιβάρ.

bolivar

1904 Ολο­κλη­ρώ­νε­ται έπει­τα από εργα­σί­ες 13 χρό­νων ο υπερ­σι­βη­ρι­κός σιδη­ρό­δρο­μος, μήκους 4.607 μιλίων.

1912 Εθνι­κι­στι­κή εξέ­γερ­ση κατά της οθω­μα­νι­κής δια­κυ­βέρ­νη­σης σημειώ­νε­ται στην Αλβανία.

1919 Η βρε­τα­νι­κή Βου­λή των Λόρ­δων επι­κυ­ρώ­νει τη Συν­θή­κη των Βερσαλλιών.

1919 Η εργα­τι­κή τάξη της Γιου­γκο­σλα­βί­ας κατε­βαί­νει σε διή­με­ρη απερ­γία για την υπε­ρά­σπι­ση της Σοβιε­τι­κής Ρωσί­ας και της Σοβιε­τι­κής Ουγ­γα­ρί­ας. Οι προ­σπά­θειες για τη χρη­σι­μο­ποί­η­ση του Γιου­γκο­σλα­βι­κού στρα­τού στην ιμπε­ρια­λι­στι­κή επέμ­βα­ση κατά της Επα­νά­στα­σης ματαιώνονται.

1917  Ο Αλε­ξά­ντερ Κερέν­σκι γίνε­ται πρω­θυ­πουρ­γός της Ρωσί­ας, στη θέση του πρί­γκι­πα Λβοφ. Ο τελευ­ταί­ος ανα­γκά­στη­κε να παραι­τη­θεί υπό το βάρος των αυξα­νό­με­νων κινη­το­ποι­ή­σε­ων των εργα­τών και των στρα­τιω­τών, που απαι­τού­σαν το στα­μά­τη­μα του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου και το πέρα­σμα όλης της εξου­σί­ας στα Σοβιέτ.
Ο διο­ρι­σμός λοι­πόν του πιο «σοσια­λί­ζο­ντα» Α. Κερέν­σκι στην πρω­θυ­πουρ­γία δεν ήταν παρά ένας ακό­μα ελιγ­μός της αστι­κής τάξης στην ενσω­μά­τω­ση των μαζών. Ωστό­σο, τίπο­τα δεν στά­θη­κε ικα­νό να στα­μα­τή­σει τη ριζο­σπα­στι­κο­ποί­η­σή τους, που, με οργα­νω­τή και καθο­δη­γη­τή το κόμ­μα των Μπολ­σε­βί­κων, έφτα­σε έως την επα­να­στα­τι­κή ρήξη (Μεγά­λη Οκτω­βρια­νή Σοσια­λι­στι­κή Επανάσταση).

1920 Γεν­νή­θη­κε ο Ουκρα­νός βιο­λι­στής, Άιζακ Στερν, που ηχο­γρά­φη­σε και το βρα­βευ­μέ­νο με Όσκαρ σάου­ντρακ της ται­νί­ας “Ο Βιο­λι­στής της Στέγης”

1924 Παρα­χω­ρεί­ται ορι­στι­κά στον Πανα­θη­ναϊ­κό το γήπε­δο της “Περι­βό­λας” στη Λεω­φό­ρο Αλεξάνδρας.

1925 Ένας καθη­γη­τής βιο­λο­γί­ας, ο Τζον Σκό­ου­πς, κατα­δι­κά­ζε­ται στις ΗΠΑ σε πρό­στι­μο επει­δή δίδα­σκε στους μαθη­τές του τη θεω­ρία της εξέ­λι­ξης του Δαρβίνου.

diki3

1928 Αυτο­κτό­νη­σε στην Πρέ­βε­ζα ο ποι­η­τής, Κώστας Καρυω­τά­κης.

karuotakis

1930 Εγκαι­νιά­ζε­ται ο σταθ­μός της Ομό­νοιας και του υπο­γεί­ου σιδη­ρο­δρό­μου που πλέ­ον ένω­νε τη γραμ­μή από Πει­ραιά έως Κηφισιά.

1933 Οι εργά­τες τριών καπνο­μά­γα­ζων της Καβά­λας κατε­βαί­νουν σε στά­ση εργα­σί­ας ενα­ντί­ον των απο­λύ­σε­ων. Η αστυ­νο­μία πολιορ­κεί τους απερ­γούς και ανοί­γει πυρ ενα­ντί­ον τους, με απο­τέ­λε­σμα τον τραυ­μα­τι­σμό ενός καπνεργάτη.
Την άλλη μέρα σε ένδει­ξη αλλη­λεγ­γύ­ης κατε­βαί­νουν σε απερ­γία πάνω από 2.500 καπνερ­γά­τες, ενώ στά­ση εργα­σί­ας πραγ­μα­το­ποιούν και οι επαγ­γελ­μα­τί­ες της πόλης. Την τρί­τη μέρα η απερ­γία των καπνερ­γα­τών γενι­κεύ­ε­ται. Οι επαγ­γελ­μα­τί­ες της πόλης κηρύσ­σουν και εκεί­νοι 24ωρη απερ­γία σε ένδει­ξη συμπα­ρά­στα­σης. Το ίδιο και οι λιμε­νερ­γά­τες. Η πόλη στρατοκρατείται.
Εκδη­λώ­σεις αλλη­λεγ­γύ­ης πραγ­μα­το­ποιού­νται στο μετα­ξύ σε όλη την Ελλά­δα. Κατό­πιν αυτών, οι καπνέ­μπο­ροι ανα­γκά­στη­καν τελι­κά να κάνουν δεκτά όλα τα αιτή­μα­τα των απερ­γών, ενώ η σύμ­βα­ση που υπο­γρά­φτη­κε εφαρ­μό­στη­κε στη συνέ­χεια και στα υπό­λοι­πα καπνερ­γα­τι­κά κέντρα της χώρας.

1940 Εγκα­θι­δρύ­ε­ται σοβιε­τι­κή εξου­σία σε Λιθουα­νία, Λετο­νία και Εσθονία.

1948 Γεν­νιέ­ται ο μου­σι­κός Κατ Στί­βενς (Cat Stevens — Στέ­φα­νος Δημή­τριος Γεωρ­γί­ου από πατέ­ρα Κύπριο και μητέ­ρα Σουηδή).

1952 Γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός κωμι­κός, Ρόμπιν Γουίλιαμς.

1954 Η Λαο­κρα­τι­κή Δημο­κρα­τία του Βιετ­νάμ και οι λαϊ­κές δυνά­μεις της Καμπό­τζης και του Λάος, με την ενερ­γό συμπα­ρά­στα­ση της ΕΣΣΔ και παρά την αντί­δρα­ση των ΗΠΑ, οδή­γη­σαν τη Γαλ­λία σε συν­θη­κο­λό­γη­ση στη διε­θνή συν­διά­σκε­ψη που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στη Γενεύη, μετά από τη συντρι­βή των γαλ­λι­κών στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ων στο Ντιέν Μπιέν Φου. Με βάση τη συμ­φω­νία που υπο­γρά­φτη­κε, ορί­στη­κε γραμ­μή κατά­παυ­σης του πυρός ανά­με­σα στους Βιέτ-Μινχ (κομ­μου­νι­στές) και τον αυτο­κρά­το­ρα Μπάο Ντάι που υπο­στη­ρι­ζό­ταν από τους Γάλ­λους ιμπε­ρια­λι­στές. Η συμ­φω­νία όρι­ζε ότι ο δια­χω­ρι­σμός του Βιετ­νάμ σε βόρειο και νότιο θα ήταν προ­σω­ρι­νός έως τη διε­νέρ­γεια ελεύ­θε­ρων εκλο­γών τον Ιού­λη του 1956. Η συμ­φω­νία υπο­γρά­φτη­κε από τη Γαλ­λία, τη Βρε­τα­νία, την ΕΣΣΔ, την Κίνα, το βόρειο και το νότιο Βιετ­νάμ, την Καμπό­τζη και το Λάος.

1957 Ο Τσε Γκε­βά­ρα γίνε­ται Κομα­ντά­ντε του Επα­να­στα­τι­κού Στρα­τού της Κούβας.

1959 Ανοί­γουν τρεις νέες αίθου­σες του Μου­σεί­ου της Ακρό­πο­λης των Αθη­νών, με αρι­στουρ­γή­μα­τα της αρχαί­ας ελλη­νι­κής τέχνης.

1960 Η Σιρι­μά­βο Μπα­ντα­ρα­νάι­κε ορκί­ζε­ται πρω­θυ­πουρ­γός της Κεϋ­λά­νης- σημε­ρι­νή Σρι Λάν­κα- και γίνε­ται η πρώ­τη γυναί­κα που παίρ­νει αυτό το αξί­ω­μα σε όλο τον κόσμο.

1962 Κατα­σκευά­ζε­ται το πρώ­το ελλη­νι­κό τρό­λεϊ, δαπά­νης 650.000 δρχ.

1965 Ενώ οι λαϊ­κές κινη­το­ποι­ή­σεις κατά των ανα­κτό­ρων («κίνη­μα των 70 ημε­ρών» — «Ιου­λια­νά») κορυ­φώ­νο­νται, η αστυ­νο­μία δολο­φο­νεί τον φοι­τη­τή Σωτή­ρη Πέτρου­λα, ηγε­τι­κό στέ­λε­χος του φοι­τη­τι­κού κινή­μα­τος και της Δημο­κρα­τι­κής Νεο­λαί­ας Λαμπράκη.

petroulas

1969 «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρω­πο, ένα τερά­στιο άλμα για την ανθρω­πό­τη­τα» λέει ο Νιλ Αρμ­στρονγκ, καθώς το βρά­δυ της 20ής προς την 21η Ιού­λη, ως επι­κε­φα­λής του πλη­ρώ­μα­τος του «Απόλ­λων 11», κάνει το πρώ­το βήμα του ανθρώ­που στη Σελήνη.

selini5

1970 Ολο­κλη­ρώ­νε­ται στην Αίγυ­πτο η κατα­σκευή του φράγ­μα­τος του Ασουάν.

1971 Κλεί­νει η Σχο­λή της Χάλ­κης για να μην υπα­χθεί στο Πανε­πι­στή­μιο της Κωνσταντινούπολης.

1972 Στο Μπέλ­φαστ, ο IRA πυρο­δο­τεί 26 βόμ­βες σε λιγό­τε­ρο από μία ώρα …9 νεκροί και εκα­το­ντά­δες τραυ­μα­τί­ες. Αυτή η ημέ­ρα έμει­νε στην ιστο­ρία ως Bloody Friday (Παρα­σκευή του αίματος)

1973 Ξεκι­νά η ενδέ­κα­τη σοβιε­τι­κή απο­στο­λή στον Άρη.

1974 Η Ελλά­δα απο­δέ­χε­ται την από­φα­ση του ΟΗΕ για κατά­παυ­ση του πυρός στην Κύπρο, μια μέρα μετά την τουρ­κι­κή εισβολή.

1975 Εκδί­δε­ται το πρώ­το φύλ­λο της καθη­με­ρι­νής απο­γευ­μα­τι­νής εφη­με­ρί­δας «Ελευ­θε­ρο­τυ­πία».

1978 Πέθα­νε ο κορυ­φαί­ος σκό­ρερ της Ουγ­γα­ρί­ας, Σάντορ Κότσις, ένας ποδο­σφαι­ρι­στής με 450 γκολ σε 475 επί­ση­μους αγώ­νες και κάμπο­σα ακό­μα σε φιλι­κά με συλ­λό­γους και εθνι­κή ομάδα

Σάντορ Κότσις, ο «χρυ­σο­κέ­φα­λος»

1992 Στο Κάι­ρο ολο­κλη­ρώ­νε­ται, ύστε­ρα από έξι χρό­νια δια­κο­πής των μετα­ξύ τους σχέ­σε­ων, η πρώ­τη Σύνο­δος Κορυ­φής Αιγύ­πτου — Ισρα­ήλ, κατά τη διάρ­κεια της οποί­ας ο Πρό­ε­δρος Μου­μπά­ρακ συμ­φώ­νη­σε να επι­σκε­φθεί το Ισραήλ.

1994 Στη Βρε­τα­νία, πρό­ε­δρος του Εργα­τι­κού Κόμ­μα­τος εκλέ­γε­ται ο Τόνι Μπλερ, συγκε­ντρώ­νο­ντας το 57% των ψήφων. Ο Τόνι Μπλερ δια­δέ­χε­ται τον Τζον Σμιθ, που πέθα­νε τον περα­σμέ­νο Μάιο από καρ­δια­κή προσβολή.

1996 Ο Λεω­νί­δας Σαμπά­νης παίρ­νει αργυ­ρό μετάλ­λιο στην άρση βαρών στα 59 κιλά στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες της Ατλά­ντα σηκώ­νο­ντας 137.5 κιλά στο αρα­σέ, 167.5 στο ζετέ και 305 στο σύνολο.

1997 Η πλή­ρως ανα­και­νι­σμέ­νη φρε­γά­δα USS Constitution γιορ­τά­ζει τα 200α γενέ­θλιά του, αρμε­νί­ζο­ντας για πρώ­τη φορά μετά 116 χρόνια

2001 Γένο­βα: κατά τη διάρ­κεια της G8 το σχο­λείο Diaz δέχε­ται επί­θε­ση από 275 οπλι­σμέ­νους αστυ­νο­μι­κούς «λια­νί­ζο­ντας» 63 από τους 93 που κοι­μό­ντου­σαν μέσα στο σχολείο.

2008 Ο πρώ­ην Πρό­ε­δρος της Σερ­βι­κής Δημο­κρα­τί­ας της Βοσ­νί­ας Radovan Karadžić συνε­λή­φθη στο Βελι­γρά­δι, κατό­πιν εντάλ­μα­τος του Διε­θνούς Δικα­στη­ρί­ου για ζητή­μα­τα που είχαν να κάνουν με την πρώ­ην Γιου­γκο­σλα­βία, που χαρα­κτη­ρί­στη­καν από τους δια­με­λι­στές της χώρας «εγκλή­μα­τα πολέ­μου» και «κατά της Ανθρωπότητας»
Δικά­στη­κε (και φυσι­κά κατα­δι­κά­στη­κε) μετά από εγκλει­σμό 8 χρό­νων (24 Μαρ­τί­ου 2016)

2011 Το δια­στη­μι­κό σκά­φος Atlantis προ­σγειώ­νε­ται για τελευ­ταία φορά στην ιστο­ρία του προ­γράμ­μα­τος Space Shuttle

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο