Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 25 Αυγούστου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

Σαν σήμερα 25 Αυγούστου 

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου.
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

357 Μάχη του Στρα­σβούρ­γου: Ο Ιου­λια­νός, (καί­σα­ρας ‑ανα­πλη­ρω­τής αυτο­κρά­το­ρας) και ανώ­τα­τος διοι­κη­τής του ρωμαϊ­κού στρα­τού στη Γαλα­τία, επι­τυγ­χά­νει σημα­ντι­κή νίκη ενα­ντί­ον των Αλα­μαν­νών στο Στρασβούργο.

766 Ο αυτο­κρά­το­ρας Κων­στα­ντί­νος Ε΄ ταπει­νώ­νει 19 υψη­λό­βαθ­μους αξιω­μα­τού­χους, αφού ανα­κά­λυ­ψε συνω­μο­σία ενα­ντί­ον του, και εκτε­λεί τους ηγέ­τες Κων­στα­ντί­νο Ποδο­πά­γου­ρο και τον αδελ­φό του Στρατήγιο.

1530 Γεν­νή­θη­κε ο Ιβάν ο Τρο­με­ρός, ο πρώ­τος τσά­ρος της Ρωσίας

1609 Ο Γαλι­λαί­ος Γαλι­λέι παρου­σιά­ζει το πρώ­το του τηλε­σκό­πιο στους Βενε­τούς νομοθέτες.

1819 Πεθαί­νει ο Βρε­τα­νός (Σκο­τσέ­ζος) εφευ­ρέ­της Τζέ­ημς Βατ, το όνο­μα του οποί­ου δόθη­κε στη μονά­δα μέτρη­σης της ηλε­κτρι­κής ισχύος.

vat

1821 Οι επα­να­στα­τη­μέ­νοι Έλλη­νες νικούν τους Τούρ­κους στη μάχη των Βασι­λι­κών και εμπο­δί­ζουν τις οθω­μα­νι­κές ενι­σχύ­σεις να φτά­σουν στην πολιορ­κού­με­νη Τρί­πο­λη, η οποία και τελι­κά ανα­γκά­ζε­ται να παραδοθεί.

1825 Η Ουρου­γουάη ανα­κη­ρύσ­σε­ται ανε­ξάρ­τη­τη χώρα.

1826 Οι Τούρ­κοι κατα­λαμ­βά­νουν την Αθή­να (εκτός από την Ακρό­πο­λη). Αρχί­ζει η πολιορ­κία της Ακρό­πο­λης, η οποία παρα­δό­θη­κε στις 5 Ιού­νη 1827

1841 Γεν­νιέ­ται ο Ελβε­τός φυσιο­λό­γος και ιατρι­κός ερευ­νη­τής Εμίλ Κόχερ, ο οποί­ος το 1909 βρα­βεύ­τη­κε με το Νόμπελ Ιατρικής

1867 Πεθαί­νει ο Βρε­τα­νός φυσι­κός και χημι­κός Μάικλ Φαρα­ντέι, του οποί­ου το όνο­μα δόθη­κε στη μονά­δα μέτρη­σης χωρη­τι­κό­τη­τας πυκνωτή.

1875 Ο Μάθιου Γου­έμπ, γίνε­ται ο πρώ­τος άνθρω­πος, που διέ­σχι­σε κολυ­μπώ­ντας τη Μάγχη.

1880 Γεν­νιέ­ται ο Guillaume Apollinaire (Γκι­γιώμ Απολ­λι­ναίρ), Γάλ­λος ποι­η­τής και κριτικός

1898 700 Έλλη­νες και 17 Άγγλοι σφα­γιά­ζο­νται στο Ηρά­κλειο της Κρή­της από τους Τούρ­κους. Η σημε­ρι­νή κεντρι­κή «οδός 25ης Αυγού­στου» στην πόλη ονο­μά­στη­κε έτσι από αυτό το γεγονός.

1900 Γεν­νή­θη­κε ο Γερ­μα­νός για­τρός Χανς Άντολφ Κρέ­μπς, βρα­βευ­μέ­νος με Νόμπελ Ιατρι­κής, ο οποί­ος ασχο­λή­θη­κε με τη μελέ­τη του μετα­βο­λι­σμού και ανα­κά­λυ­ψε τον κύκλο της ουρί­ας και το κύκλο του κιτρι­κού οξέ­ως που λέγε­ται συχνά κύκλος του Κρεμπς

1900 Πέθα­νε ο Φρί­ντριχ Νίτσε, γερ­μα­νός φιλό­σο­φος. (Γεν. 15/10/1844)

1903 Η βρε­τα­νι­κή απο­στο­λή υπο­λο­γί­ζει τα θύμα­τα του πολέ­μου των Μπό­ερς στη Νότια Αφρι­κή σε 100.000.

1908 Πέθα­νε ο Γάλ­λος φυσι­κός Ενρί Μπε­κε­ρέλ, ένας από αυτούς που ανα­κά­λυ­ψαν τη ραδιε­νέρ­γεια. Το 1903 τιμή­θη­κε με το Νόμπελ Φυσι­κής, το οποίο μοι­ρά­στη­κε με τον Πιέρ και τη Μαρί Κιουρί

1912 Γεν­νιέ­ται ο Έριχ Χόνε­κερ, Γερ­μα­νός πολι­τι­κός, τελευ­ταί­ος ηγέ­της της Λαο­κρα­τι­κής Δημο­κρα­τί­ας της Γερ­μα­νί­ας (DDR) ‑Πέθα­νε 29 Μαΐ­ου 1994, στο Σαντιά­γο της Χιλής.

1914 Παραι­τεί­ται από την πρω­θυ­πουρ­γία ο Ελευ­θέ­ριος Βενιζέλος.

1918 Γεν­νιέ­ται ο Αμε­ρι­κα­νός μαέ­στρος και συν­θέ­της Λέο­ναρντ Μπερν­στάιν, απ’ τους μεγα­λύ­τε­ρους διευ­θυ­ντές ορχή­στρας του 20ού αιώνα.

berstain

1920 Ο Ελευ­θέ­ριος Βενι­ζέ­λος ανα­κη­ρύσ­σε­ται από τη Βου­λή άξιος ευερ­γέ­της και σωτή­ρας, για την «Ελλά­δα των Δύο Ηπεί­ρων και των Πέντε Θαλασσών».

venizelos

1921 Η Γερ­μα­νία υπο­γρά­φει συμ­φω­νία ειρή­νης με τις ΗΠΑ, τερ­μα­τί­ζο­ντας επί­ση­μα την κατά­στα­ση πολέμου.

1922 Χάνει τη μάχη ο ελλη­νι­κός στρα­τός στη Μικρά Ασία. Η πόλη της Σμύρ­νης παρα­δί­νε­ται στους Συμμάχους.

1925 Το νέο Διοι­κη­τι­κό συμ­βού­λιο του Εργα­τι­κού κέντρου Αθη­νών παραγ­γέλ­λει στα σωμα­τεία να απο­μα­κρύ­νουν τους κομμουνιστές.

1928 Πρω­το­εμ­φα­νί­ζο­νται οι αριθ­μοί στις φανέ­λες των παι­κτών στους αγώ­νες ποδο­σφαί­ρου Arsenal- Sheffield Wednesday και Chelsea- Swansea Town. Οι γηπε­δού­χοι φορά­νε νού­με­ρα από 1–11 και οι φιλο­ξε­νού­με­νοι 12–22.

1929 Οι ανθρα­κω­ρύ­χοι της περιο­χής Λου­πέ­νι της Ρου­μα­νί­ας κατέρ­χο­νται σε απερ­γία. Η κυβέρ­νη­ση στέλ­νει ενα­ντί­ον τους δυνά­μεις του στρα­τού, οι οποί­ες ανοί­γουν πυρ και σκο­τώ­νουν 62 εργά­τες. Τα ταξι­κά εργα­τι­κά συν­δι­κά­τα της Ελλά­δας εκφρά­ζουν την αλλη­λεγ­γύη τους προς το ρου­μα­νι­κό προ­λε­τα­ριά­το δια­μαρ­τυ­ρό­με­να έντο­να για τη δολο­φο­νι­κή αυτή επίθεση.

Sean Connery 007 Licence to Kill

1930 Γεν­νή­θη­κε στη Σκο­τία ο πιο διά­ση­μος και γοη­τευ­τι­κός κινη­μα­το­γρα­φι­κός κατά­σκο­πος, ο ηθο­ποιός Σον Κόνερι

1931 Στη Βρε­τα­νία σχη­μα­τί­ζε­ται «εθνι­κή κυβέρ­νη­ση» συνα­σπι­σμού για την αντι­με­τώ­πι­ση της καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης, με πρω­θυ­πουρ­γό τον ηγέ­τη του Εργα­τι­κού Κόμ­μα­τος Ρ. Μακντόναλντ.

1933 21 χώρες υπέ­γρα­ψαν στο Λον­δί­νο συμ­φω­νία για το ύψος της παρα­γό­με­νης ποσό­τη­τας σίτου, για ν΄αντιμετωπισθεί το πρό­βλη­μα της υπερ­πα­ρα­γω­γής σε παγκό­σμια κλίμακα.

1933 Σει­σμός πλήτ­τει την επαρ­χία Σετσουάν της Κίνας σκο­τώ­νο­ντας 9.000 ανθρώπους.

1934 Γεν­νή­θη­κε ο τρα­γου­δι­στής και ηθο­ποιός Γιάν­νης Βογιατζής

1938 Γεν­νή­θη­κε ο ηθο­ποιός Γιάν­νης Φέρτης

1936 Πέθα­ναν ο Γκρι­γκό­ρι Ζινό­βιεφ και Λεβ Κάμε­νεφ, Σοβιε­τι­κοί πολι­τι­κοί πρώ­ην Μπολ­σε­βί­κοι επα­να­στά­τες μέλη του 7μελούς ΠΓ του 1917.

1938 Δύο μεγά­λες οτο­μο­τρίς θα εξυ­πη­ρε­τούν τη σιδη­ρο­δρο­μι­κή συγκοι­νω­νία μετα­ξύ Βόλου και Λάρισας.

1940 Η Λιθουα­νία, η Λετο­νία και η Εσθο­νία εντάσ­σο­νται στη Σοβιε­τι­κή Ένω­ση.

1940 2ος Παγκό­σμιος: Η βρε­τα­νι­κή “Βασι­λι­κή” Πολε­μι­κή Αερο­πο­ρία βομ­βαρ­δί­ζει για πρώ­τη φορά το Βερολίνο.

1944 2ος Παγκό­σμιος: Οι συμ­μα­χι­κές δυνά­μεις απε­λευ­θε­ρώ­νουν το Παρίσι.

1944 Η Ρου­μα­νία κηρύσ­σει πόλε­μο με τη Γερμανία

1945 Η Σαϊ­γκόν κυριεύ­ε­ται από τους Βιέτ Μιν. Την επό­με­νη μέρα, η Εθνι­κή Επι­τρο­πή Απε­λευ­θέ­ρω­σης του Βιετ­νάμ μετα­τρέ­πε­ται σε Προ­σω­ρι­νή Κυβέρ­νη­ση του Βιετνάμ.

1949 Στις 5:30 το πρωί άρχι­σε η τελι­κή φάση της μάχης στο Γράμ­μο , ανά­με­σα στο Δημο­κρα­τι­κό Στρα­τό Ελλά­δας και στο στρα­τό της κυβέρ­νη­σης των Αθηνών

emfulios

1949 Γεν­νή­θη­κε ο Σαλίφ Κεϊ­τά, τρα­γου­δι­στής από το Μάλι, που έχει συν­δυά­σει παρα­δο­σια­κούς ρυθ­μούς και φωνη­τι­κά με ηλε­κτρο­νι­κά όργα­να, κάτι που τον έκα­νε δημο­φι­λή στη Δύση την δεκα­ε­τία του 1980.
Από το 1973 ως το 1983 δού­λε­ψε με ένα συγκρό­τη­μα τους Les Ambassadeurs στο Μάλι, και έγι­νε σταρ στην Δυτι­κή Αφρι­κή πριν μετα­κο­μί­σει στην Γαλ­λία το 1984

1956 Πάνω από 100.000 έγχρω­μοι διώ­χθη­καν από τα σπί­τια τους στο Γιο­χάν­νε­σμπουργκ βάσει του νέου νόμου.

1958 Γεν­νή­θη­κε ο σκη­νο­θέ­της και σενα­ριο­γρά­φος, γνω­στός και ως ο “παρα­μυ­θάς του Χόλι­γουντ” Τιμ Μπάρ­τον. Ορι­σμέ­νες από τις πιο διά­ση­μες ται­νί­ες του είναι “Ο Μύθος του Ακέ­φα­λου Καβα­λά­ρη”, “Ο Ψαλι­δο­χέ­ρης”, “Ο Σκα­θα­ρο­ζού­μης” “Big Fish: Απί­θα­νες Ιστο­ρί­ες” κ.ά.

1960 Τελε­τή έναρ­ξης των 17ων Ολυ­μπια­κών Αγώ­νων στη Ρώμη. Για πρώ­τη φορά ξανα­κού­γε­ται ο «Ολυ­μπια­κός Ύμνος» του Σπύ­ρου Σαμά­ρα που είχε ανα­γνω­ρι­στεί δυο χρό­νια νωρί­τε­ρα από τη ΔΟΕ ως μόνι­μος και επί­ση­μος ύμνος των Σύγ­χρο­νων Ολυ­μπια­κών Αγώ­νων. Συμ­με­τέ­χουν 4.733 αθλη­τές και 610 αθλή­τριες από 84 κρά­τη σε 17 αθλή­μα­τα. Ο Πάπας Ιωάν­νης ΙΒ’ ευλο­γεί τους αθλη­τές στο Βατι­κα­νό πριν από τους αγώ­νες. Πραγ­μα­το­ποιεί­ται η πρώ­τη δορυ­φο­ρι­κή μετά­δο­ση των αγώ­νων και η ηλε­κτρο­νι­κή παρου­σί­α­ση των απο­τε­λε­σμά­των σε πίνακες.


1967
Πέθα­νε ο μεγά­λος  Αμε­ρι­κα­νός ηθο­ποιός Paul Muni (Πολ Μιού­νι ‑γεν­νή­θη­κε 22- Σεπ-1895) του θεά­τρου και του κινη­μα­το­γρά­φου βρα­βευ­μέ­νος με Όσκαρ Α’ Ανδρι­κού Ρόλου για την ται­νία Λουί Παστέρ (The Story Of Louis Paster) το 1936.
Κατά τη δεκα­ε­τία του ’30 θεω­ρού­ταν ένας από τους καλύ­τε­ρους ηθο­ποιούς της Warner κι ήταν ένας από τους λίγους που είχαν το προ­νό­μιο να επι­λέ­γουν τους ρόλους που ήθε­λαν να ερμηνεύσουν.
Ξεκί­νη­σε την καριέ­ρα του ως ηθο­ποιός σε παι­δι­κή ηλι­κία, συμ­με­τέ­χο­ντας σε παρα­στά­σεις στο γίντις Θέα­τρο της Νέας Υόρ­κης. Σε ηλι­κία 12 ετών υπο­δύ­θη­κε έναν άνδρα 80 χρο­νών, ενώ στην ται­νία Seven Faces, υπο­δύ­θη­κε 7 δια­φο­ρε­τι­κούς χαρα­κτή­ρες. Έλα­βε συνο­λι­κά έξι υπο­ψη­φιό­τη­τες για Όσκαρ Α’ Ανδρι­κού Ρόλου.

1970 Γεν­νή­θη­κε η Γερ­μα­νί­δα μοντέ­λο Claudia Maria Schiffer (Κλά­ου­ντια Σίφερ) επί­σης ηθο­ποιός και σχε­διά­στρια μόδας. Έγι­νε παγκο­σμί­ως περισ­σό­τε­ρο γνω­στή στη 10ετία του ’90 όταν ταυ­τί­στη­κε και με την Μπρι­ζίτ Μπαρντό.

1971 Πέθα­νε ο μου­σι­κός της τζαζ Τεντ Λιούις

1975 Σύμ­φω­να με έγγρα­φα που έρχο­νται στη δημο­σιό­τη­τα, 36 αμε­ρι­κα­νι­κές εται­ρεί­ες διέ­θε­σαν 100 εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια στο διά­στη­μα της τελευ­ταί­ας δεκα­ε­τί­ας για δωρο­δο­κί­ες Αμε­ρι­κα­νών και ξένων πολι­τι­κών. Μετα­ξύ αυτών, η «Exxon», η μεγα­λύ­τε­ρη βιο­μη­χα­νι­κή επι­χεί­ρη­ση, διέ­θε­σε 46 εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια και η «Λόκ­χιντ» 22 εκατομμύρια.

1981 Πέθα­νε ο ηθο­ποιός Αθα­νά­σιος (Νάσος ή Θάνος) Κεδράκας

kedrakas

1984 Πέθα­νε ο Αμε­ρι­κα­νός συγ­γρα­φέ­ας Truman [Garcia] Capote, (Τρού­μαν Καπό­τε ‑γεν­νή­θη­κε 30-Σεπ-924). Έργα του μετα­φέρ­θη­καν στον κινη­μα­το­γρά­φο, αρχι­κά το μυθι­στό­ρη­μα «Πρό­γευ­μα στο Τίφα­νις», το 1961, σε σκη­νο­θε­σία του Μπλέικ Έντουαρντς και με πρω­τα­γω­νί­στρια την Όντρεϊ Χέπ­μπορν, το «Εν Ψυχρώ» το 1967, σε σκη­νο­θε­σία του Ρίτσαρντ Μπρουκς, ενώ σκη­νο­θε­τή­θη­κε το 1996 και από τον Τζό­να­θαν Κάπλαν ως τηλε­ο­πτι­κή σειρά.
Το 2005 προ­βλή­θη­κε η βιο­γρα­φι­κή ται­νία Truman Capote σε σκη­νο­θε­σία του Μπέ­νετ Μίλερ, ενώ συμ­με­τεί­χε ακό­μα στη συγ­γρα­φή του σενα­ρί­ου της ται­νί­ας Πιο Δυνα­τός απ’ τον Διά­βο­λο (Beat the Devil, 1953) και εμφα­νί­στη­κε ως ηθο­ποιός στις ται­νί­ες «Πρό­σκλη­ση σε γεύ­μα από έναν υπο­ψή­φιο δολο­φό­νο» (1976), σε σκη­νο­θε­σία Ρόμπερτ Μουρ — σενά­ριο Νιλ Σάι­μον και «Ο Νευ­ρι­κός Ερα­στής» (1977) του Γού­ντι Άλεν, όπου υπο­δύ­ε­ται τον σωσία του εαυ­τού του, σε έναν μικρό ρόλο.

1988 Πέθα­νε ο Κώστας Ταχτσής, Έλλη­νας ποι­η­τής και συγ­γρα­φέ­ας. («Το Τρί­το Στε­φά­νι») (Γεν. 8/10/1927)

taxtsis11

1989 Μετά από ένα ταξί­δι στο διά­στη­μα, που κρά­τη­σε δώδε­κα χρό­νια, το δια­στη­μό­πλοιο «Βόγια­τζερ 2» πετά­ει πάνω από τα σύν­νε­φα του γιγά­ντιου πλα­νή­τη Ποσει­δώ­να και του δορυ­φό­ρου του Τρί­τω­να, στέλ­νο­ντας στη Γη φωτο­γρα­φί­ες από βαλ­τώ­δεις περιο­χές, παγω­μέ­νες λίμνες και κρατήρες.

1991 Ο Καρλ Λιού­ις σπά­ει το παγκό­σμιο ρεκόρ στα 100μ με 9.86 στο Παγκό­σμιο Πρω­τά­θλη­μα Στί­βου στο Τόκιο.

1993 Στην Τουρ­κία, έξι άτο­μα σκο­τώ­νο­νται από έκρη­ξη αγω­γού πετρελαίου.

1994 Στη Βρε­τα­νία, σπά­νια περί­πτω­ση διδύ­μων με δια­φο­ρε­τι­κό χρώ­μα κατα­γρά­φε­ται στα ιατρι­κά χρονικά.

1996 Εξέ­γερ­ση σημειώ­νε­ται στις φυλα­κές Κορυ­δαλ­λού μετά από συμπλο­κή Αλβα­νών και Ελλή­νων ανη­λί­κων κρατουμένων.

2000 Πέθα­νε ο Καρλ Μπανκς, ο δημιουρ­γός της πιο διά­ση­μης πάπιας του κόσμου, του Ντό­ναλντ Ντακ

2002 Πέθα­νε ο ηθο­ποιός Γιάν­νης Γκιωνάκης

gkionakis

2001 Η Αμε­ρι­κα­νί­δα τρα­γου­δί­στρια Aaliyah και αρκε­τά μέλη της δισκο­γρα­φι­κής της εται­ρεί­ας σκο­τώ­νο­νται καθώς το υπερ­φορ­τω­μέ­νο αερο­σκά­φος τους συντρί­βε­ται λίγο μετά την απο­γεί­ω­σή του από το αερο­δρό­μιο του Μαρς Χάρ­μπουρ στις Μπαχάμες.

2003 52 άνθρω­ποι σκο­τώ­νο­νται σε δύο τρο­μο­κρα­τι­κές επι­θέ­σεις φανα­τι­κών ισλα­μι­στών στη Βομ­βάη της Ινδίας.

2004 Μάχη με τα κύμα­τα, δίνει ο Νίκος Κακλα­μα­νά­κης, για να εξα­σφα­λί­σει το αση­μέ­νιο μετάλ­λιο στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες της Αθήνας.

2009 Πέθα­νε ο Αμε­ρι­κα­νός πολι­τι­κός Τεντ Κένεντι.

2012 Πέθα­νε ο Νιλ Άρμ­στρονγκ (Neil Armstrong), ο πρώ­τος άνθρω­πος που πάτη­σε το πόδι του στη Σελήνη

nil2012 Το δια­στη­μι­κό σκά­φος Βόγια­τζερ 1 γίνε­ται το πρώ­το τεχνη­τό αντι­κεί­με­νο που εισέρ­χε­ται στον δια­στρι­κό χώρο

2021  Κλι­μά­κω­ση διερ­γα­σιών και επι­κίν­δυ­νων σχε­δια­σμών, για την «επό­με­νη μέρα» στο Αφγα­νι­στάν και την ευρύ­τε­ρη περιο­χή, με αλλε­πάλ­λη­λες επα­φές και διερ­γα­σί­ες για το σχη­μα­τι­σμό κυβέρ­νη­σης υπό τους Ταλι­μπάν και με εντει­νό­με­νες παρεμ­βά­σεις από όλα τα εμπλε­κό­με­να ισχυ­ρά καπι­τα­λι­στι­κά κρά­τη, ενώ μεγα­λώ­νει η εξα­θλί­ω­ση του λαού, μετά και την ολο­κλή­ρω­ση της έκτα­κτης τηλε­διά­σκε­ψης του G7.
Ενώ η χαώ­δης κατά­στα­ση στο αερο­δρό­μιο της Καμπούλ συνε­χί­ζε­ται, με αύξη­ση των νεκρών μετα­ξύ ανθρώ­πων που προ­σπα­θούν να βρουν τρό­πο να φύγουν από τη χώρα, συνο­λι­κό­τε­ρα ο αφγα­νι­κός λαός έρχε­ται αντι­μέ­τω­πος με τις συνέ­πειες της 20ετούς ιμπε­ρια­λι­στι­κής επέμ­βα­σης των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ και των νέων σχε­δια­σμών τους, που ευνό­η­σαν την επα­να­κα­τά­λη­ψη της εξου­σί­ας από το σκο­τα­δι­στι­κό κίνη­μα των Ταλιμπάν.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο