Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 25 Οκτωβρίου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

📇 🗓️  Σαν σήμερα 25 Οκτωβρίου 

🗒️ Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου 📌
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

1400 Πέθα­νε ο Τζό­φρι Τσό­σερ, Άγγλος ποι­η­τής, ο επο­νο­μα­ζό­με­νος «πατέ­ρας» της αγγλι­κής λογοτεχνίας.

1647 Πέθα­νε ο Εβα­ντι­ζε­λί­στα Τορι­τσέ­λι, Ιτα­λός φυσι­κός και μαθηματικός.

1822 Αρχί­ζει η πρώ­τη πολιορ­κία του Μεσο­λογ­γί­ου από τους Ομέρ Βρυώ­νη και Κιου­τα­χή. Στο πλευ­ρό των Οθω­μα­νών βρί­σκο­νται και οι Έλλη­νες οπλαρ­χη­γοί Βαρ­να­κιώ­της, Μπα­κό­λας, Ίσκος, Ράγκος και Βαλ­τι­νός. Οι Μεσο­λογ­γί­τες, 700 περί­που, υπό τους Μαυ­ρο­κορ­δά­το, Μ. Μπό­τσα­ρη, Γ. Κίτσο, Θ. Γρί­βα απο­φα­σί­ζουν να αγω­νι­στούν μέχρις εσχάτων.

1825 Γεν­νή­θη­κε ο Γιό­χαν Στρά­ους (υιός), Αυστρια­κός συν­θέ­της του διά­ση­μου βαλς «Ο Γαλά­ζιος Δούναβης».

1836 Πέθα­νε ο Αντώ­νιος Μια­ού­λης, Έλλη­νας ναύ­αρ­χος και αξιω­μα­τι­κός του Ναυτικού.

1854 Κατά τη διάρ­κεια του Κρι­μαϊ­κού πολέ­μου διε­ξά­γε­ται η Μάχη της Μπα­λα­κλά­βας (Επέ­λα­ση της Ελα­φράς Ταξιαρχίας).
Ο Κρι­μαϊ­κός Πόλε­μος (Οκτ-1853 | Φεβ-1856) έγι­νε μετα­ξύ – αυτο­κρα­το­ρί­ες αυτές Ρώσων από τη μία (τον ονο­μά­ζουν Ανα­το­λι­κό Πόλε­μο) και των συμ­μά­χων Βρε­τα­νών, Γάλ­λων, Οθω­μα­νών + Βασι­λεί­ου Σαρ­δη­νί­ας (Ρωσι­κός Πόλε­μος γι αυτούς) απο­τέ­λε­σμα μακρό­χρο­νου αντα­γω­νι­σμού για εκμε­τάλ­λευ­ση των ανα­το­λι­κών εδα­φών της παρα­παί­ου­σας Οθω­μα­νι­κής Αυτο­κρα­το­ρί­ας. Οι περισ­σό­τε­ρες μάχες έλα­βαν χώρα στη χερ­σό­νη­σο της Κρι­μαί­ας και μικρό­τε­ρης έντα­σης στη δυτι­κή Ανα­το­λία, Καύ­κα­σο, Βαλ­τι­κή Θάλασ­σα, Λευ­κή Θάλασ­σα και Ειρη­νι­κό Ωκεανό.
Ήδη το 1850, Καρλ Μαρξ και Φρί­ντριχ Ένγκελς, είχαν προ­βλέ­ψει τη βεβαιό­τη­τα ενός νέου ρωσο­τουρ­κι­κού πολέ­μου αφού η αυτο­κρα­το­ρι­κή Ρωσία, ως μέλος της Ιερής Συμ­μα­χί­ας, λει­τουρ­γού­σε ως χωρο­φύ­λα­κας της Ευρώ­πης, δια­δρα­μα­τί­ζο­ντας κατα­λυ­τι­κό ρόλο στην κατά­πνι­ξη κάθε επα­να­στα­τι­κού κινή­μα­τος (και μάλι­στα με λεπτο­μέ­ρειες για τις εσω­τε­ρι­κές αντι­θέ­σεις που δε θα επέ­τρε­παν στους Ρώσους πλή­ρη ελευ­θε­ρία κινή­σε­ων κλπ.)
Έχει μεί­νει στην ιστο­ρία πέραν των άλλων για το περί­φη­μο αντι­λαϊ­κό ποί­η­μα «Η επέ­λα­ση της Ελα­φράς Ταξιαρ­χί­ας» του λόρ­δου Τένι­σον (επί­ση­μη πολι­τι­κή της κοσμο­κυ­ρί­αρ­χης Αγγλί­ας), για τον μεγά­λο αριθ­μό τεχνο­λο­γι­κών και­νο­το­μιών εκτε­τα­μέ­νη χρή­ση σε τακτι­κό επί­πε­δο σιδη­ρο­δρό­μου και τηλέ­γρα­φου) από την εργα­σία της Φλό­ρενς Νάι­τιν­γκεϊλ και της Μέρι Σίκολ, με τις νεω­τε­ρι­κές νοση­λευ­τι­κές πρα­κτι­κές, την πρώ­τη φορά που ένας πόλε­μος κατα­γρά­φη­κε λεπτο­με­ρώς από τα ΜΜΕ έσα Μαζι­κής Ενη­μέ­ρω­σης της εποχής.
Το ποί­η­μα έγι­νε και ομό­τι­τλη ται­νία (The Charge of the Light Brigade), το 1936 σε σκη­νο­θε­σία Μάικλ Κερ­τίζ με Έρολ Φλιν και Ολί­βια Ντε Χάβι­λαντ, που αν και λίγοι σφά­ζουν τους «κακούς» και ριμέικ οι 600 της Balaklava (1968), σκη­νο­θε­σία Tony Richardson, με Trevor Howard, Vanessa Redgrave κά

1838 Γεν­νή­θη­κε ο Ζορζ (Αλε­ξά­ντρ Σεζάρ Λεο­πόλντ) Μπι­ζέ, Γάλ­λος συν­θέ­της, γνω­στός για την όπε­ρα Κάρμεν.

1881 Γεν­νιέ­ται ο Ισπα­νός κομ­μου­νι­στής ζωγρά­φος Πάμπλο Πικά­σο, δημιουρ­γός της «Γκου­έρ­νι­κα» και άλλων έργων (όπως το περί­φη­μο σκί­τσο του Νίκου Μπε­λο­γιάν­νη). Ο Β’ Παγκό­σμιος Πόλε­μος τον βρί­σκει στο Παρί­σι, όπου εντάσ­σε­ται στη Γαλ­λι­κή Αντί­στα­ση. Το 1944 γίνε­ται μέλος του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Γαλ­λί­ας, στο οποίο θα παρα­μεί­νει μέχρι το τέλος της ζωής του. «Πήγα στο Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα όπως πάει κανείς στην πηγή. Θα είμαι πια με τους δύστυ­χους ανθρώ­πους, στο δρό­μο», έλε­γε ο Πικά­σο, απα­ντώ­ντας σε όσους ενο­χλού­νταν ή ενο­χλού­νται για την έντα­ξή του. Το κοι­νό της επο­χής του τον θεώ­ρη­σε, λαν­θα­σμέ­να, αφη­ρη­μέ­νο ζωγρά­φο, ενώ η ζωγρα­φι­κή του υπήρ­ξε ακα­τα­νό­η­τη για αρκε­τούς. Σε αυτό το «δεν κατα­λα­βαί­νω» απά­ντη­σε ο ίδιος με πολ­λούς τρό­πους. Παρό­λο που επα­να­λάμ­βα­νε συχνά ότι μιλά μόνο μέσα από την τέχνη του, προ­σπα­θεί να εξη­γή­σει το «ακα­τα­νό­η­το» στο κοινό.

picasso

1889 Ισχυ­ρός σει­σμός μεγέ­θους 6,7 Ρίχτερ χτυ­πά τη Λέσβο, με απο­λο­γι­σμό 36 νεκρούς.

1893 Πέθα­νε ο Πιότρ Ίλιτς Τσαϊ­κόφ­σκι, Ρώσος συν­θέ­της. Έργα του «Ο Καρυο­θραύ­στης», «Η Λίμνη των Κύκνων» κ.ά.

tsaikofski

1913 Γεν­νιέ­ται ο Κλά­ους Μπάρ­μπι, Γερ­μα­νός αξιω­μα­τι­κός των SS και εγκλη­μα­τί­ας πολέμου

1914 Η Μεγά­λη Βρε­τα­νία προ­σαρ­τά την Κύπρο.

1917 Σύμ­φω­να με το Ιου­λια­νό ημε­ρο­λό­γιο σαν σήμε­ρα οι εξε­γερ­μέ­νοι Ρώσοι μπο­σελ­βί­κοι κατα­λαμ­βά­νουν τα Χει­με­ρι­νά Ανά­κτο­ρα του τσά­ρου Νικο­λά­ου του Β’ στην Πετρού­πο­λη. Είναι η επί­ση­μη ημε­ρο­μη­νία της Οκτω­βρια­νής Επα­νά­στα­σης, η οποία, ωστό­σο, σύμ­φω­να με το Γρη­γο­ρια­νό ημε­ρο­λό­γιο τιμά­ται στις 7 Νοεμβρίου.

ocovriani

1920 Πεθαί­νει (από δάγκω­μα μαϊ­μούς, όπως είπαν) ο βασι­λιάς Αλέ­ξαν­δρος ο Α΄.

1922 Τα ιαπω­νι­κά στρα­τεύ­μα­τα που μετεί­χαν στη διε­θνή ιμπε­ρια­λι­στι­κή επέμ­βα­ση κατά της επα­να­στα­τη­μέ­νης Ρωσί­ας εγκα­τα­λεί­πουν το Βλαδιβοστόκ.

1922 Στον από­η­χο της Μικρα­σια­τι­κής Κατα­στρο­φής, ο τέως Αρχι­στρά­τη­γος της Στρα­τιάς της Μικράς Ασί­ας Γεώρ­γιος Χατζηα­νέ­στης, ο υπο­στρά­τη­γος ε.α. Ξενο­φώ­ντας Στρα­τη­γός, ο υπο­ναύ­αρ­χος ε.α. Μιχα­ήλ Γού­δας και οι πολι­τι­κοί Δημή­τριος Γού­να­ρης, Νικό­λα­ος Στρά­τος, Πέτρος Πρω­το­πα­πα­δά­κης, Νικό­λα­ος Θεο­τό­κης και Γεώρ­γιος Μπαλ­τα­τζής, παρα­πέ­μπο­νται με την κατη­γο­ρία της εσχά­της προ­δο­σί­ας από την ανα­κρι­τι­κή επι­τρο­πή υπό τον Θ. Πάγκαλο.

1925 Γεν­νή­θη­κε ο Τάκις, Έλλη­νας γλύπτης

takis

1925 Στο Σικά­γο των ΗΠΑ πραγ­μα­το­ποιεί­ται το πρώ­το συνέ­δριο των νέγρων εργατών.

1925 Δημο­τι­κές εκλο­γές διε­ξά­γο­νται στην Ελλά­δα. Δήμαρ­χος Αθη­ναί­ων εκλέ­γε­ται ο Σπυ­ρί­δων Πάτσης, Πει­ραιώς ο Τάκης Πανα­γιω­τό­που­λος και Θεσ­σα­λο­νί­κης ο Μηνάς Πατρί­κιος, ο οποί­ος είναι και ο πρώ­τος εκλεγ­μέ­νος Δήμαρ­χος της συμπρωτεύουσας.

1929 Πέθα­νε ο συγ­γρα­φέ­ας Αλέ­ξαν­δρος Μωραϊ­τί­δης  (Γεν. 15/10/1850)

1936 Υπο­γρά­φε­ται στο Βερο­λί­νο συμ­φω­νία μετα­ξύ ναζι­στι­κής Γερ­μα­νί­ας και φασι­στι­κής Ιτα­λί­ας για τον καθο­ρι­σμό των σφαι­ρών οικο­νο­μι­κής δρά­σης στα Βαλ­κά­νια και την παρα­δου­νά­βια περιο­χή, καθώς και για την κοι­νή πάλη ενα­ντί­ον της Δημο­κρα­τι­κής Ισπα­νί­ας. Συγκρο­τεί­ται ο Άξο­νας Βερο­λί­νου — Ρώμης.

1939 Γεν­νή­θη­κε ο Νίκος Νικο­λα­ΐ­δης, Έλλη­νας σκη­νο­θέ­της και σενα­ριο­γρά­φος και παρα­γω­γός των ται­νιών του. Από τις ται­νί­ες του ξεχω­ρί­ζουν: «Πρω­ι­νή Περί­πο­λος», «Γλυ­κιά Συμ­μο­ρία» και «Τα κου­ρέ­λια τρα­γου­δά­νε ακό­μα», ενώ από τα βιβλία του ο «Οργι­σμέ­νος Βαλ­κά­νιος» έχει επα­νεκ­δο­θεί πολ­λές φορές.

1936 Αδόλ­φος Χίτλερ και Μπε­νί­το Μου­σο­λί­νι συνά­πτουν τον Άξο­να Βερο­λί­νου-Ρώμης. Η συμ­φω­νία των δύο ηγε­τών θα μεί­νει μυστι­κή με την 1η του Νοέμβρη.

1938 Ο Ιτα­λός δικτά­το­ρας Μπε­νί­το Μου­σο­λί­νι ανα­κη­ρύσ­σει επι­σή­μως τη Λιβύη ιτα­λι­κό έδαφος.

1942 Συνε­χί­ζε­ται η μάχη του Ελ Αλα­μέιν με τον Βρε­τα­νό στρα­τάρ­χη Μπέρ­ναρντ Λο Μοντ­γκό­με­ρι να αντι­με­τω­πί­ζει τις ναζι­στι­κές δυνά­μεις του στρα­τη­γού Έρβιν Ρόμελ, του επο­νο­μα­ζό­με­νου κι ως «Αλε­πού της Ερήμου».

1944 Ο Χάιν­ριχ Χίμ­λερ δια­τάσ­σει τη πάτα­ξη της οργά­νω­σης νεο­λαί­ας με την επω­νυ­μία «Οι Πει­ρα­τές των Εντελ­βάις» καθώς πρό­κει­ται για μια οργά­νω­ση που βοη­θού­σε τους λιπο­τά­κτες του στρα­τού να κρυ­φτούν από το Γ’ Ράιχ.

1944 Ο ΕΛΑΣ απε­λευ­θε­ρώ­νει την Ελασσόνα.

1945 Η Δημο­κρα­τία της Κίνας ανα­λαμ­βά­νει τη διοί­κη­ση της Ταϊ­βάν μετά την παρά­δο­ση των ιαπω­νι­κών δυνά­με­ων στους Συμμάχους.

1946 Ξεκι­νά η Δίκη της Νυρεμ­βέρ­γης, η πρώ­τη δίκη Ναζι­στών εγκλη­μα­τιών πολέμου.

1947 -Γεν­νή­θη­κε ο τρα­γου­δο­ποιός Θανά­σης Γκαϊφύλλιας.

1948 Με την καθο­ρι­στι­κή συν­δρο­μή των μαχη­τριών του Δημο­κρα­τι­κού Στρα­τού, ιδρύ­ε­ται στην Ελεύ­θε­ρη Ελλά­δα η Πανελ­λα­δι­κή Δημο­κρα­τι­κή Ένω­ση Γυναι­κών (ΠΔΕΓ).

1952 Γεν­νή­θη­κε ο Γιάν­νης Κυρά­στας, παλαί­μα­χος ποδο­σφαι­ρι­στής και προ­πο­νη­τής. Πέθα­νε (51 ετών) 1‑Α­πρ-2004

1952 Η Γενι­κή Συνέ­λευ­ση του ΟΗΕ απο­κλεί­ει για τρί­τη φορά την κομ­μου­νι­στι­κή Κίνα

1955 Πωλεί­ται από την «Ταπάν» ο πρώ­τος οικια­κός φούρ­νος μικροκυμάτων

1955 Γεν­νή­θη­κε ο Ματί­ας Για­μπς, Γερ­μα­νός μου­σι­κός και κιθα­ρί­στας των Scorpions.

1956 Ο Γιά­νος Κάνταρ ανα­λαμ­βά­νει ΓΓ της ΚΕ του Ουγ­γρι­κού Σοσια­λι­στι­κού Εργα­τι­κού Κόμματος.

1958 Τα τελευ­ταία αμε­ρι­κα­νι­κά στρα­τεύ­μα­τα εγκα­τα­λεί­πουν το Λίβανο.

1959 Αρχί­ζει επι­σή­μως το πρω­τά­θλη­μα της Α’ Εθνι­κής Κατη­γο­ρί­ας στο ποδό­σφαι­ρο. Τα απο­τε­λέ­σμα­τα της πρώ­της αγω­νι­στι­κής: ΠΑΟΚ-Μέγας Αλέ­ξαν­δρος 3–2, Πανιώ­νιος-ΑΕ Νικαί­ας 3–0, Δόξα Δρά­μας –Άρης Θεσ­σα­λο­νί­κης 2–2, Ηρα­κλής — Απόλ­λων Αθη­νών 0–0, Προ­ο­δευ­τι­κή — Απόλ­λων Καλα­μα­ριάς 1–0, Πανα­θη­ναϊ­κός — Παναι­γιά­λειος 2–1, Παγκο­ριν­θια­κός – Ολυ­μπια­κός Πει­ραιώς 1–0 και Εθνι­κός Π. – ΑΕΚ 0–1.

25 Οκτω­βρί­ου 1959: Εξή­ντα χρό­νια Α΄ Εθνική

1962 Η Ουγκά­ντα γίνε­ται μέλος του Οργα­νι­σμού Ηνω­μέ­νων Εθνών. 1962: Ο Νέλ­σον Μαντέ­λα κατα­δι­κά­ζε­ται σε πεντα­ε­τή φυλάκιση.

1962 Ο Αμε­ρι­κα­νός συγ­γρα­φέ­ας Τζον Στάιν­μπεκ βρα­βεύ­ε­ται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

stainmbek

1973 Πραγ­μα­το­ποιεί­ται στη Μόσχα το Παγκό­σμιο Συνέ­δριο Ειρή­νης. Η Χού­ντα απα­γο­ρεύ­ει στους Κωτσά­κη, Λυμπέ­ρη και Παπα­νι­κο­λά­ου, που ήταν προ­σκε­κλη­μέ­νοι, να παρευ­ρε­θούν στο συνέδριο.

1973 Πέθα­νε ο Αμπέ­μπε Μπι­κί­λα, Αιθί­ο­πας μαραθωνοδρόμος.

1977 Γεν­νή­θη­κε η Μπίρ­γκιτ Πρινς, Γερ­μα­νί­δα ποδο­σφαι­ρί­στρια πρώ­τη σκό­ρερ όλων των επο­χών στο Παγκό­σμιο πρω­τά­θλη­μα Γυναι­κών, έχο­ντας πετύ­χει 14 γκολ.

1980 Πέθα­νε ο Νάσος Μπό­τσης, εκδό­της και ιδιο­κτή­της των εφη­με­ρί­δων Ακρό­πο­λη και Απογευματινή.

1983 1.800 Αμε­ρι­κα­νοί πεζο­ναύ­τες, υπο­στη­ρι­ζό­με­νοι από 300 στρα­τιώ­τες αγγλό­φω­νων νήσων της Καραϊ­βι­κής, εισβά­λουν στο νησί της Γρε­νά­δας για την οποία λίγους μήνες πριν ο πρό­ε­δρος Ρίγκαν είχε δηλώ­σει ότι… «απει­λεί την ασφά­λεια των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών», προ­κα­λώ­ντας παγκό­σμια θυμη­δία, αλλά και οργή.

grenada

1990 Πραγ­μα­το­ποιεί­ται η πρώ­τη μετα­μό­σχευ­ση πνεύ­μο­να από ζώντα δότη, τον Dr. Vaughn A. Starnes, στην Καλι­φόρ­νια. Δότρια ήταν μια μητέ­ρα και λήπτρια η 12χρονη κόρη της.

1993 Πέθα­νε ο Βίν­σεντ Πράις, Αμε­ρι­κα­νός ηθοποιός.

1997 Το αντίο του Μαραντόνα

25 Οκτω­βρί­ου 1997: Το αντίο του Μαραντόνα

2000  Από συντρι­βή στρα­τιω­τι­κού αερο­σκά­φους Ιλιού­σιν στη Γεωρ­γία, χάνουν τη ζωή τους 82 άτομα.

2001 Κυκλο­φο­ρούν από τη Microsoft τα Windows XP.

2002 Από συντρι­βή αερο­σκά­φους στη Μινε­σό­τα των ΗΠΑ, βρί­σκουν το θάνα­το 8 άτο­μα, ανά­με­σα στα οποία και ο δημο­κρα­τι­κός γερου­σια­στής Πολ Γουέλστον.

2002 Πέθα­νε ο Ρίτσαρντ Χάρις, Ιρλαν­δός ηθοποιός.

2012 Πέθα­νε ο Δημή­τρης Μπέ­ης, Έλλη­νας πολι­τι­κός και 68ος Δήμαρ­χος Αθηναίων

2009: Δύο βομ­βι­στι­κές επι­θέ­σεις αυτο­κτο­νί­ας στη Βαγδά­τη στοι­χί­ζουν τη ζωή σε 155 ανθρώ­πους και προ­κα­λούν τον τραυ­μα­τι­σμό του­λά­χι­στον 721 ατόμων.

2016  Πέθα­νε ο Κάρ­λος Αλμπέρ­το Τόρες (Carlos Alberto Torres, γεν­νή­θη­κε 17-Ιουλ-1944), διε­θνής Βρα­ζι­λιά­νος ποδο­σφαι­ρι­στής και προ­πο­νη­τής  . Θεω­ρεί­ται ένας από τους κορυ­φαί­ος αμυ­ντι­κούς όλων των εποχών.Ήταν αρχη­γός της Εθνι­κής Βρα­ζι­λί­ας που κατέ­κτη­σε το Παγκό­σμιο Κύπελ­λο το 1970, πετυ­χαί­νο­ντας μάλι­στα ένα από τα ωραιό­τε­ρα γκολ στην ιστο­ρία της διοργάνωσης.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο