Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τί έγινε σαν σήμερα 27 Μαρτίου στον κόσμο και στον τόπο μας;

Σαν σήμερα ⌛  27η Μαρτίου -
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία
και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

Παγκό­σμια Ημέ­ρα Θεά­τρου: γιορ­τά­ζε­ται, από το 1962, διε­θνώς. Κάθε χρό­νο το Εκτε­λε­στι­κό Συμ­βού­λιο του Διε­θνούς Ινστι­τού­του Θεά­τρου, επι­λέ­γει μια εξαι­ρε­τι­κή θεα­τρι­κή προ­σω­πι­κό­τη­τα για γρά­ψει ένα μήνυ­μα, το οποίο δια­βά­ζε­ται στα θέα­τρα πριν από την παρά­στα­ση της 27ης Μαρτίου.

1309 Ο Πάπας Κλή­μης Ε΄ αφο­ρί­ζει τη Βενε­τία και όλους τους κατοί­κους της.

1821 Ελλη­νι­κή Επα­νά­στα­ση: Οι επα­να­στά­τες του Αλέ­ξαν­δρου Υψη­λά­ντη εισέρ­χο­νται στο Βου­κου­ρέ­στι. Την ίδια μέρα ο Αθα­νά­σιος Διά­κος, μετά από δοξο­λο­γία στη Μονή του Οσί­ου Λου­κά, κηρύσ­σει την Επα­νά­στα­ση στην Ανα­το­λι­κή Στε­ρεά Ελλά­δα, ενώ ελλη­νι­κές δυνά­μεις, με επι­κε­φα­λής τον αρμα­το­λό Πανουρ­γιά, ελευ­θε­ρώ­νουν την πρω­τεύ­ου­σα της Φωκί­δας, Σάλω­να (Άμφισ­σα).

1845 Γεν­νή­θη­κε ο Γερ­μα­νός φυσι­κός Βίλ­χελμ Κόν­ραντ Ρέντ­γκεν, που ανα­κά­λυ­ψε την ύπαρ­ξη των ακτί­νων Χ και την ακτινογραφία

1871 Πραγ­μα­το­ποιεί­ται ο πρώ­τος διε­θνής αγώ­νας ράγκ­μπι, όταν η Σκω­τία νικά την Αγγλία στο Εδιμβούργο.

1884 Κόσμος στο Σιν­σι­νά­τι του Οχάιο επι­τί­θε­ται στους ενόρ­κους των οποί­ων η ετυ­μη­γο­ρία ήταν ανθρω­πο­κτο­νία από αμέ­λεια σε μία σαφή περί­πτω­ση δολο­φο­νί­ας. Στη συνέ­χεια, κατά τη διάρ­κεια των επό­με­νων ημε­ρών, θα δημιουρ­γη­θούν ταρα­χές και θα κατα­στρα­φει το Δικα­στι­κό Μέγαρο.

1886 — Ο Τζε­ρό­νι­μο, πολε­μι­στής των Απά­τσι, παρα­δί­νε­ται στον αμε­ρι­κα­νι­κό στρα­τό. Ο διά­ση­μος Ινδιά­νος πολε­μι­στής πολέ­μη­σε ενα­ντί­ον του Μεξι­κού και των ΗΠΑ για την επέ­κτα­ση των εδα­φών των ινδιά­νων κατά την διάρ­κεια των πολυ­ε­τών πολέ­μων. «Jeronimo» ήταν το όνο­μα που δόθη­κε σ ‘αυτόν κατά τη διάρ­κεια μιας μάχης με στρα­τιώ­τες του Μεξι­κού. Το πραγ­μα­τι­κό ινδιά­νι­κο όνο­μά του ήταν Gokhlä yeh.

1886 Γεν­νή­θη­κε ο Λού­ντ­βιχ Μις φαν ντερ Ρόε, Γερ­μα­νός αρχιτέκτονας

«Φαι­νό­με­νο» (;) Bauhaus: μια ταξι­κή θεώρηση

1886 Γεν­νή­θη­κε ο μπολ­σε­βί­κος Σερ­γκέι Μιρό­νο­βιτς Κίροφ

kirof

1914 Στις Βρυ­ξέλ­λες, πραγ­μα­το­ποιεί­ται η πρώ­τη επι­τυ­χη­μέ­νη μετάγ­γι­ση αίματος

1920 Ο Κόκ­κι­νος Στρα­τός μπαί­νει νικη­φό­ρος στο Νοβοροσίσκ

1927 Γεν­νή­θη­κε ο Μστι­σλάβ Ροστρο­πό­βιτς, Σοβιε­τι­κός τσε­λί­στας και μαέ­στρος _διευθυντής ορχή­στρας (πέθα­νε 27 Απρι­λί­ου 2007). Θεω­ρεί­ται ένας από τους μεγα­λύ­τε­ρους βιο­λον­τσε­λί­στες του 20ού αιώ­να. Εκτός από τις ερμη­νεί­ες και την τεχνι­κή του, έγι­νε γνω­στός για τη σύν­θε­ση και εκτέ­λε­ση νέων έργων, που διεύ­ρυ­ναν σημα­ντι­κά το ρεπερ­τό­ριο του τσέ­λο. Έδω­σε πρε­μιέ­ρες για περισ­σό­τε­ρα από 100 έργα

1946 Δημο­σιεύ­ε­ται προ­κή­ρυ­ξη της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του ΕΑΜ με την οποία καλεί το λαό να από­σχει από τις εκλο­γές της 31ης Μάρ­τη.

1958 Ο Νικί­τα Χρου­στσόφ γίνε­ται Πρω­θυ­πουρ­γός της Σοβιε­τι­κής Ένωσης.

1958 Πεθαί­νει ο πεζο­γρά­φος Δημο­σθέ­νης Βουτυράς

voutiras

1961 Κλεί­νουν οι φυλα­κές της Γυά­ρου με τη μετα­φο­ρά σε άλλες φυλα­κές των τελευ­ταί­ων 137 κρα­του­μέ­νων, στη μεγά­λη τους πλειο­ψη­φία πολιτικών.

1963 Γεν­νή­θη­κε ο αμε­ρι­κα­νός σκη­νο­θέ­της και σενα­ριο­γρά­φος, Κου­έ­ντιν Ταραντίνο

1966 Γεν­νιέ­ται ο Ζάρ­κο Πάσπα­λι, Σέρ­βος καλα­θο­σφαι­ρι­στής. Με ύψος 2,08 μ. αγω­νι­ζό­ταν στις θέσεις του σμολ και πάου­ερ φόρ­γουορντ. Αγω­νί­στη­κε στο μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της καριέ­ρας του στην Ελλά­δα (έξι συνο­λι­κά σεζόν), απο­τε­λώ­ντας έναν από τους κορυ­φαί­ους αθλη­τές κατά τη συγκε­κρι­μέ­νη περί­ο­δο, έχο­ντας σημα­ντι­κή επιρ­ροή στην ανά­δει­ξη του ελλη­νι­κού πρω­τα­θλή­μα­τος. Επί­σης αγω­νί­στη­κε στην (ενιαία) Γιου­γκο­σλα­βία _όντας μεγά­λο αστέ­ρι από την αρχή της καριέ­ρας του στην Παρ­τι­ζάν, με την οποία κατέ­κτη­σε κύπελ­λο Κόρατς, πρω­τά­θλη­μα και κύπελ­λο Γιου­γκο­σλα­βί­ας. Αργό­τε­ρα στο ΝΒΑ, την Ιτα­λία, τη Γαλλία.

1968 Πέθα­νε ο σοβιε­τι­κός κοσμο­ναύ­της, Γιού­ρι Γκα­γκά­ριν, ο πρώ­τος άνθρω­πος που τέθη­κε σε τρο­χιά γύρω από τη Γη

gagarin 1

1964 125 άνθρω­ποι σκο­τώ­νο­νται στην Αλά­σκα, μετά από σει­σμι­κή δόνη­ση 8,4 Ρίχτερ. Είναι ο μεγα­λύ­τε­ρος σει­σμός που έγι­νε ποτέ στις ΗΠΑ

1964 Τη νύχτα 26 προς 27 Μάρ­τη του 1964 βρί­σκε­ται νεκρός στο κατά­στρω­μα του επι­βα­τη­γού πλοί­ου «Κολο­κο­τρώ­νης» ο προ­λε­τά­ριος ποι­η­τής Φώτης Αγγου­λές

aggoules

1965 Οι ΗΠΑ με αυστη­ρό διά­βη­μά τους προς την κυπρια­κή κυβέρ­νη­ση ζητούν την ακύ­ρω­ση της αγο­ράς σοβιε­τι­κών αντια­ε­ρο­πο­ρι­κών πυραύ­λων, με τη δικαιο­λο­γία ότι μία τέτοια αγο­ρά θα μπο­ρού­σε να προ­κα­λέ­σει τουρ­κι­κή επί­θε­ση με πρό­σχη­μα την προ­στα­σία των Τουρκοκυπρίων.

purauloi

1970 Αρχί­ζει η δίκη των μελών της Δημο­κρα­τι­κής Άμυ­νας, οι περισ­σό­τε­ροι από τους οποί­ους κατη­γο­ρού­νται για βομ­βι­στι­κές ενέρ­γειες κατά τη διάρ­κεια της δικτα­το­ρί­ας. Ανά­με­σά τους, ο Σάκης Καρά­γιωρ­γας, ο Νίκος Κων­στα­ντό­που­λος και ο στρα­τη­γός Ιορδανίδης.

1973 Ο Μάρ­λο Μπρά­ντο αρνεί­ται το Οσκαρ για την ται­νία “Ο Νονός”, σε ένδει­ξη δια­μαρ­τυ­ρί­ας για τη συμπε­ρι­φο­ρά του Χόλι­γουντ απέ­να­ντι στους ερυθρόδερμους.

1976 Μπαί­νει ο θεμέ­λιος λίθος του Δικα­στι­κού Μεγά­ρου στη λεω­φό­ρο Αλεξάνδρας.

1977 Δύο Boeing 747, ένα της KLM κι ένα της PanAm, συγκρού­ο­νται στο διά­δρο­μο απο­γεί­ω­σης του αερο­δρο­μί­ου της Τενε­ρί­φης στα Κανά­ρια Νησιά. Πρό­κει­ται για το πιο πολύ­νε­κρο αερο­πο­ρι­κό δυστύ­χη­μα, καθώς 583 άνθρω­ποι χάνουν τη ζωή τους και μόλις 61 διασώζονται.

1977 Στο πλέ­ον πολύ­νε­κρο δυστύ­χη­μα στην ιστο­ρία των αερο­με­τα­φο­ρών, 562 άτο­μα χάνουν τη ζωή τους, μετα­ξύ αυτών κι ένας Έλλη­νας, όταν «Μπόινγκ 747» της ολλαν­δι­κής «KLM» συγκρού­ε­ται κατά την απο­γεί­ω­σή του με αερο­σκά­φος του ιδί­ου τύπου της αμε­ρι­κα­νι­κής «Πανα­μέ­ρι­καν», που τρο­χο­δρο­μού­σε στο αερο­δρό­μιο της Τενερίφης.

1980 Εκα­τό άτο­μα βρί­σκουν το θάνα­το στα παγω­μέ­να νερά της Βόρειας Θάλασ­σας, όταν ανα­τρέ­πε­ται το «πλω­τό ξενο­δο­χείο», δηλα­δή η πλατ­φόρ­μα στην οποία κατοι­κού­σαν οι εργα­ζό­με­νοι των συνερ­γεί­ων γεωτρήσεων.

1994 Στην Ιτα­λία, το κόμ­μα του Σίλ­βιο Μπερ­λου­σκό­νι ανα­δει­κνύ­ε­ται πρώ­το στις βου­λευ­τι­κές εκλογές.

2002 Πέθα­νε ο αυστρο­α­με­ρι­κα­νός σκη­νο­θέ­της, Μπί­λι Γουάιλντερ

2006 Πέθα­νε ο Στα­νι­σλάβ Λεμ Πολω­νός συγ­γρα­φέ­ας έργων επι­στη­μο­νι­κής φαντα­σί­ας, από τους σημα­ντι­κό­τε­ρους παγκοσμίως

lem

2010 Πεθαί­νει ο φυσι­κός και ακα­δη­μαϊ­κός Καί­σαρ Αλε­ξό­που­λος, μέλος της ομά­δας ΒΑΝ για την πρό­βλε­ψη των σεισμών.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο