Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τί έγινε στον τόπο μας και στον κόσμο σαν σήμερα 17 Μαρτίου;

Σαν σήμερα 🎉 17η Μαρτίου
Γεγονότα και πρόσωπα 
που  δεν πρέπει να ξεχάσουμε

45 π.Χ. Ο Ιού­λιος Καί­σαρ νικά τους Πομπη­ια­νούς στη Μούν­δα της Ισπα­νί­ας. Ο γιος του Πομπή­ιου, Γναί­ος, σκο­τώ­θη­κε στη μάχη μαζί με άλλους 30.000 οπα­δούς του πατέ­ρα του. Αυτή η νίκη του Ιου­λί­ου Καί­σα­ρα απο­δεί­χτη­κε καθο­ρι­στι­κής σημα­σί­ας για την ορι­στι­κή του επι­κρά­τη­ση επί του πολι­τι­κού αντι­πά­λου του Πομπή­ιου και τη συγκέ­ντρω­ση όλων των εξου­σιών στο πρό­σω­πό του.

aurilios

763 Γεν­νή­θη­κε ο Χαρούν Αλ Ρασίντ, χαλί­φης της Βαγδά­της, ιδρυ­τής της δυνα­στεί­ας των Αβα­σι­δών, ήρω­ας πολ­λών ιστο­ριών στις «Χίλιες και μία νύχτες». (Θαν. 24/3/809)

1805 Η Ιτα­λι­κή Δημο­κρα­τία, με τον Ναπο­λέ­ο­ντα ως πρό­ε­δρο, γίνε­ται Βασί­λειο της Ιτα­λί­ας, με τον Ναπο­λέ­ο­ντα ως βασιλιά.

1821 Έλλη­νες αγω­νι­στές υπό τον Σωτή­ρη Χαρα­λά­μπη και τους Πετμε­ζαί­ους πολιορ­κούν τους Πύρ­γους των Καλα­βρύ­των, που θα παρα­δο­θούν έπει­τα από λίγες μέρες (21 Μαρ­τί­ου). Αυτή η ενέρ­γεια απο­τε­λεί την πρώ­τη επα­να­στα­τι­κή πρά­ξη στη νότια Ελλάδα.

1834 Γεν­νή­θη­κε ο Γκό­ντλιμπ Ντάιμ­λερ, γερ­μα­νός μηχα­νι­κός, εφευ­ρέ­της της ντι­ζε­λο­μη­χα­νής, σχε­δια­στής της πρώ­της μοτο­σι­κλέ­τας και συνι­δρυ­τής της αυτο­κι­νη­το­βιο­μη­χα­νί­ας Mercedes

1837 Γεν­νή­θη­κε ο Κων­στα­ντί­νος Βολα­νά­κης, από τους σημα­ντι­κό­τε­ρους Ελλη­νες ζωγρά­φους (Θαν. 29/6/1907).

volonakis

1861 Τα διά­φο­ρα βασί­λεια και ανε­ξάρ­τη­τες περιο­χές στην επι­κρά­τεια της σημε­ρι­νής Ιτα­λί­ας, ενώ­νο­νται για πρώ­τη φορά σε εθνι­κό κρά­τος κάτω από το στέμ­μα του βασι­λιά Βίκτο­ρα Εμμα­νου­ήλ Β’ του Οίκου της Σαβο­ΐ­ας, μονάρ­χη της Σαρ­δη­νί­ας και του Πιεμόντε.

1906 Γεν­νή­θη­κε η Brigitte (Eva Gisela) Schittenhelm (Μπρι­γκί­τε Χελμ), Γερ­μα­νί­δα ηθο­ποιός. Έχει μεί­νει αξέ­χα­στη για τον ρόλο της ως Μαρία στο έργο Μετρό­πο­λις του Φριτς Λανγκ. Άλλα σημα­ντι­κά της έργα ήταν το The Love of Jeanne Ney (1927), Αλρά­ου­νε (1928), L’Argent (1928), Gloria (1931), The Blue Danube (1932) και Gold (1934). Γύρι­σε πάνω από 30 έργα και στα­μά­τη­σε το 1936, όταν κατέ­φυ­γε στην Ελβε­τία λόγω της ανό­δου των Ναζί.

1919 Γεν­νή­θη­κε ο Νατ Κινγκ Κόουλ, Αμε­ρι­κα­νός τραγουδιστής

1920 Γεν­νή­θη­κε ο τρα­γου­δι­στής Τώνης Μαρούδας

1930 Στις ΗΠΑ, αφή­νε­ται ελεύ­θε­ρος ο τρό­φι­μος των φυλα­κών και δια­βό­η­τος γκάν­γκ­στερ, Αλ Καπόνε.

1932 Ανοί­γει η αυλαία του Εθνι­κού Θεά­τρου, με πρώ­το διευ­θυ­ντή τον Ιωάν­νη Γρυ­πά­ρη. Πρώ­τος σκη­νο­θέ­της ο Φώτος Πολί­της, πρώ­το έργο ο «Αγα­μέ­μνων» του Αισχύλου.

1934 Εγκαι­νιά­ζε­ται η Πάντειος Σχο­λή Πολι­τι­κών Επι­στη­μών στη Λεω­φό­ρο Συγγρού.

1938 Γεν­νή­θη­κε ο διά­ση­μος Ρώσος χορευ­τής και χορο­γρά­φος, Ρού­ντολφ Νουρέγιεφ.

1948 Βέλ­γιο, Λου­ξεμ­βούρ­γο, Ολλαν­δία, Γαλ­λία και Μ. Βρε­τα­νία υπο­γρά­φουν τη Συμ­φω­νία των Βρυ­ξελ­λών, προ­άγ­γε­λο του ΝΑΤΟ.

1951 Γεν­νή­θη­κε ο Kurt Russell (Κερτ Ράσελ), Αμε­ρι­κα­νός ηθοποιός

1952 Γεν­νιέ­ται ο συν­θέ­της Νίκος Ξυδάκης.

1956 Πέθα­νε η Ιρέν Ζολιό-Κιου­ρί, Γαλ­λί­δα χημικός

Ιρέν Ζολιό Κιουρί

Η πρώ­τη ήττα του ιμπε­ρια­λι­σμού στην Αμε­ρι­κή – ¨Ενα μάθη­μα που δεν μπο­ρούν να ξεχά­σουν (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

1960  Ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Ντουάιτ Αϊζεν­χά­ου­ερ υπο­γρά­φει την οδη­γία του Συμ­βου­λί­ου Εθνι­κής Ασφα­λεί­ας των Η.Π.Α. σχε­τι­κά με το μυστι­κό πρό­γραμ­μα δρά­σης στην Κού­βα που θα οδη­γή­σει τελι­κά στην εισβο­λή στον Κόλ­πο των Χοίρων.

Η νίκη στον Κόλ­πο των Χοί­ρων έφε­ρε τον σοσια­λι­σμό στην Κούβα!

1963 Έκρη­ξη ηφαι­στεί­ου στο Μπα­λί προ­κα­λεί το θάνα­το του­λά­χι­στον 11.000 ατόμων.

1971 Στην Αργε­ντι­νή, στον αγώ­να πρω­τα­θλή­μα­τος Μπό­κα Τζού­νιορς-Σπόρ­τιγκ Κρι­στάλ, ο διαι­τη­τής απο­βάλ­λει 19 από τους 22 ποδο­σφαι­ρι­στές. Στον αγω­νι­στι­κό χώρο μένουν μόνο οι δύο τερ­μα­το­φύ­λα­κες και ένας ακό­μη παίκτης.

1976 Πεθαί­νει ο Ιτα­λός σκη­νο­θέ­της Λου­κί­νο Βισκό­ντι. Ανά­με­σα στις πιο γνω­στές ται­νί­ες του: «Η γη τρέ­μει», «Ο Γατό­παρ­δος» (που απέ­σπα­σε τον Χρυ­σό Φοί­νι­κα στο Φεστι­βάλ των Κανών το 1963), «Θάνα­τος στη Βενε­τία», κ.α.

Ο Γατό­παρ­δος: Το αθά­να­το αρι­στούρ­γη­μα του Βισκό­ντι – Με μαε­στρία ξεδι­πλώ­νει στη μεγά­λη οθό­νη την πάλη των τάξεων

1988 Πεθαί­νει ο ανα­τρε­πτι­κός, αντι­συμ­βα­τι­κός τρα­γου­δο­ποιός Νικό­λας Άσι­μος.

1988 Ένα κολομ­βια­νό Boeing 727 συντρί­βε­ται σε μια βου­νο­πλα­γιά κοντά στα σύνο­ρα με τη Βενε­ζου­έ­λα, σκο­τώ­νο­ντας 143 άτομα.

Ο «θεός» είναι πάντα εδώ…

1991 Συλ­λαμ­βά­νε­ται στη Νάπο­λι ο Ντιέ­γκο Μαρα­ντό­να για χρή­ση κοκα­ΐ­νης ύστε­ρα από τον αγώ­να του ιτα­λι­κού πρω­τα­θλή­μα­τος Νάπο­λι- Μπά­ρι 1–0, όπου το γκολ σημεί­ω­σε ο ίδιος με πέναλ­τι, και τιμω­ρεί­ται από τη FIFA με απο­κλει­σμό 15 μηνών.

theos

1992  Βομ­βι­στι­κή επί­θε­ση στην πρε­σβεία του Ισρα­ήλ στο Μπου­έ­νος Άιρες σκο­τώ­νει 22 άτο­μα και τραυ­μα­τί­ζει 242.

1992 Πραγ­μα­το­ποιεί­ται δημο­ψή­φι­σμα για τον τερ­μα­τι­σμό του απαρτ­χάιντ στη Νότια Αφρι­κή. Υπέρ του τερ­μα­τι­σμού του απαρτ­χάιντ ψήφι­σε το 68,73% ένα­ντι του 31,27% που ψήφι­σε κατά.

Η Νότια Αφρι­κή στην “μετα-απαρτ­χάιντ” εποχή

2017 Έφυ­γε από τη ζωή ο ηθο­ποιός Χρή­στος Τσά­γκας έχο­ντας δια­γρά­ψει μια σημα­ντι­κή πορεία στο θέατρο

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο