Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τα ψεύτικα διλήμματα του 2ου γύρου των περιφερειακών & δημοτικών εκλογών

Γρά­φει ο \\ Αστέ­ρης Αλα­μπής _Μίδας

Παρα­κο­λου­θώ­ντας τη μέρα του “1ου  γύρου” κάποια πάνελ για τα εκλο­γι­κά, κάποια στιγ­μή “από σπό­ντα” εμφά­νι­σαν εκπρό­σω­πο του Κόμ­μα­τος (Χρή­στος Κατσώ­της μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ), που εξη­γού­σε με ηρε­μία τα προ­φα­νή και αυτο­νό­η­τα και όλοι μαζί οι υπό­λοι­ποι φώνα­ζαν και χει­ρο­νο­μού­σαν για να μην ακουστεί…

  • Απα­ντώ­ντας σε ερώ­τη­ση για το αν ανα­μέ­νει ότι το ΚΚΕ θα ενι­σχυ­θεί από ψηφο­φό­ρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Χρ. Κατσώ­της είπε «καλού­με τους πολί­τες, ιδιαί­τε­ρα του ΣΥΡΙΖΑ, να κάνουν το βήμα και να στη­ρί­ξουν το ΚΚΕ, να συμπο­ρευ­τούν μαζί μας, για­τί έχουν πια πεί­ρα από τις εξε­λί­ξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και τελευ­ταία με τις εκλο­γές και την ανά­δει­ξη του νέου αρχη­γού τους» και πρό­σθε­σε ότι οι ριζο­σπά­στες που υπάρ­χουν ακό­μη στον ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα πρέ­πει να απέ­χουν, ούτε να ρίξουν την ψήφο τους αλλού, αλλά να συμπο­ρευ­τούν με το ΚΚΕ, που είναι η μόνη δύνα­μη αντί­στα­σης, που οργα­νώ­νει αγώ­νες, που έχει δια­φο­ρε­τι­κή πολι­τι­κή πρό­τα­ση και για την Τοπι­κή Διοί­κη­ση».
  • Όσο για τη στά­ση του ΚΚΕ στον δεύ­τε­ρο γύρο, επα­νέ­λα­βε ότι το ΚΚΕ λέει καθα­ρά στους ψηφο­φό­ρους του να τοπο­θε­τη­θούν με άκυ­ρο και λευ­κό, όπου δεν υπάρ­χουν υπο­ψή­φιοι της “Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης”.

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ Δήλω­ση του Δημή­τρη Κου­τσού­μπα για το απο­τέ­λε­σμα των εκλο­γών (LIVE)

Λίγο νωρί­τε­ρα, σε δηλώ­σεις του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ανα­φέρ­θη­κε με σαφή­νεια πως “εκεί που τα ψηφο­δέλ­τια της “Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης” δεν είναι στον β΄ γύρο, καλού­με τον ελλη­νι­κό λαό να στεί­λει μήνυ­μα κατα­δί­κης, με λευ­κό ή άκυ­ρο, των κομ­μά­των και των άλλων συν­δυα­σμών, όπως κι αν αυτά ονο­μά­ζο­νται, τα οποία κινού­νται στη γραμ­μή της στή­ρι­ξης της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής της κυβέρ­νη­σης και υπη­ρε­τούν πιστά μέσα στους δήμους και τις Περι­φέ­ρειες ως μακρύ χέρι του αστι­κού κρά­τους και των μεγά­λων επι­χει­ρη­μα­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων για τη δια­σφά­λι­ση των κερ­δών τους και όχι φυσι­κά για την ικα­νο­ποί­η­ση των λαϊ­κών ανα­γκών”.

ΠΓ ΚΕ ΚΚΕ: Ανα­κοί­νω­ση για τον α’ γύρο των Δημο­τι­κών και Περι­φε­ρεια­κών εκλογών

Ελπι­δο­φό­ρο μήνυ­μα: Εντυ­πω­σια­κή άνο­δος της “Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης σε όλες τις περι­φέ­ρειες και σε μεγά­λους δήμους

Τέλος στην ανα­κοί­νω­ση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τον α’ γύρο των Δημο­τι­κών και Περι­φε­ρεια­κών εκλο­γών, στο τέλος της παρα­γρ. 1 ανα­φέ­ρε­ται “Χαι­ρε­τί­ζου­με όσους και όσες στή­ρι­ξαν τα ψηφο­δέλ­τια της Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης και τους καλού­με να κάνουν το ίδιο με μεγα­λύ­τε­ρη απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα και πεί­σμα την επό­με­νη Κυρια­κή για να εκλε­γούν δήμαρ­χοι της Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης σε Πάτρα, Και­σα­ρια­νή, Πετρού­πο­λη, Νίκαια-Ρέντη, Χαϊ­δά­ρι και Τύρ­να­βο. Θα είναι προς το συμ­φέ­ρον συνο­λι­κά των εργα­ζο­μέ­νων και όλου του λαού μια τέτοια εξέ­λι­ξη. Θα επι­δρά­σει θετι­κά στον γενι­κό πολι­τι­κό συσχε­τι­σμό μπρο­στά στις μάχες που έρχο­νται. Στους υπό­λοι­πους δήμους και τις περι­φέ­ρειες, όπου τα ψηφο­δέλ­τια της Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης δεν είναι στο δεύ­τε­ρο γύρο, καλού­με τον λαό να στεί­λει μήνυ­μα κατα­δί­κης (με λευ­κό ή άκυ­ρο) εκεί­νων των κομ­μά­των και των συν­δυα­σμών ‑όπως κι αν ονο­μά­ζο­νται- που κινού­νται στην ίδια γραμ­μή και υπη­ρε­τούν την τοπι­κή διοί­κη­ση ως “μακρύ χέρι” του κρά­τους, των κυβερ­νή­σε­ων και των επι­χει­ρη­μα­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων. Θα μας βρουν απέ­να­ντι από θέση ισχυ­ρής αντι­πο­λί­τευ­σης στις αντι­λαϊ­κές επι­λο­γές τους.

Στο μετα­ξύ λακρι­ντί κανο­νι­κό στα “παντο­δύ­να­μα” και παρελ­κυ­στι­κά ΜΚΔ με δημο­σιεύ­μα­τα _πάντα με εισα­γω­γή και επω­δό “είναι γνω­στό ότι ψηφί­ζω ΚΚΕ”… (και μετρώ­ντας likes), δημο­σιεύ­μα­τα του είδους “η σημα­ντι­κή νίκη των υπο­ψη­φί­ων δημάρ­χων του ΚΚΕ σε ολό­κλη­ρη την Ελλά­δα δυστυ­χώς συνο­δεύ­ε­ται από το λάθος του « Λευ­κό ή Άκυ­ρο» στον 2ο γύρο” _ o απο­μο­νω­τι­σμός του έχει οδη­γή­σει το ΚΚΕ στην εγκα­τά­λει­ψη των πολι­τι­κών συνερ­γα­σιών και των λαϊ­κών μετώ­πων… (σσ. πού τα θυμή­θη­καν;) “κρί­μα για το ΚΚΕ που στην ιστο­ρία του έχει μεγα­λουρ­γή­σει που, όταν ξεπερ­νού­σε τις αγκυ­λώ­σεις του, δημιούρ­γη­σε πολ­λά λαϊ­κά μέτω­πα, δημιούρ­γη­σε το ΕΑΜ, δημιούρ­γη­σε τον Συνα­σπι­σμό (καλύ­τε­ρα να μην το θυμό­μα­στε!!) και συμ­με­τεί­χε ενω­τι­κά σε λαϊ­κούς αγώ­νες και κινή­μα­τα”.
Δεν υπάρ­χει μόνο το μαύ­ρο και το άσπρο στην ζωή μας, αλλά υπάρ­χουν και όλα τα άλλα χρώ­μα­τα και όλες οι απο­χρώ­σεις του γκρι… Πολύ περισ­σό­τε­ρο ισχύ­ει στην πολιτική…

Τα σχό­λια ποι­κί­λα από “(και εγώ ΚΚΕ) αλλά η πολι­τι­κή των συνερ­γα­σιών δεν μπο­ρεί να είναι με όποιον νάναι χωρίς προ­γραμ­μα­τι­κές συγκλί­σεις _καταρχάς είναι λάθος να υπάρ­χουν κομ­μα­τι­κά κρι­τή­ρια και χρί­σμα­τα στις αυτο­διοι­κη­τι­κές εκλο­γές, τη νοο­τρο­πία που πάμε να ξερι­ζώ­σου­με τη θρέφουμε;?”
ΠΟΤΕ ΠΙΑ!! Για­τί ξέρω ότι όποιος από τους δύο βγει τώρα στο δεύ­τε­ρο γύρω και το πρό­βλη­μα των σκου­πι­διών δεν θα λύσει και νερό το καλο­καί­ρι δεν θα έχου­με και τα σκα­τά από τους βόθρους των μεγά­λων ξενο­δο­χεί­ων θα συνε­χί­σουν να πέφτουν στη θάλασ­σα που έκα­να μια ζωή μπάνιο.
ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ που υπη­ρε­τούν βλέ­πεις. Δεν μετά­νιω­σα για μένα. Μετα­νιώ­νω κάθε μέρα όμως που με την ορμή της νιό­της και της αμά­θειας για το πως λει­τουρ­γεί το σύστη­μα έπει­σα τον πατέ­ρα μου να ψηφί­σει και εκεί­νο το βρά­δυ παρου­σί­α­σε, από στε­να­χώ­ρια πρώ­τη φορά κολ­πι­κή μαρ­μα­ρυ­γή. Κομ­μου­νι­στής με διώ­ξεις και φυλακές.
“Που την είδα­τε την νίκη τού ΚΚΕ στο τέλος θα μας τρελάνετε”. 

Δυστυ­χώς αυτό είναι και αυτό ήταν πάντα το ΚΚΕ. Είναι ένα κόμ­μα που θέλει να περι­φρου­ρεί στο μαντρί τους ψηφο­φό­ρους του και να τους οδη­γεί όπου αυτό θέλει. Δεν είναι δημο­κρα­τι­κό κόμ­μα κι ας λέει πως είναι. Δεν σέβε­ται τους κανό­νες της αστι­κής δημο­κρα­τί­ας άσχε­τα αν τους έχει ασπαστεί”. 
Είναι επιει­κώς απα­ρά­δε­κτο… Σε έναν κόσμο που απο­τε­λεί­ται από ανθρώ­πους που δεν είναι (ακό­μα) τέλειοι, μπο­ρεί να ισχύ­σει “το μη χεί­ρον βέλ­τι­στον” χωρίς αυτό να σημαί­νει ότι κάποιος προ­δί­δει την ιδε­ο­λο­γία του.
Από την Αλέ­κα στον Κουτσούμπα …

Η πολι­τι­κή των συμ­μα­χιών πάει περί­πα­το… Οι αρχές περί απλής ανα­λο­γι­κής στον κάλα­θο των άχρη­στων… Ο Φλω­ρά­κης απο­κα­θη­λω­μέ­νος ξεχα­σμέ­νος… Στο Βόλο το 2015 φώνα­ζαν … Καλύ­τε­ρα τον Μπέο παρά τον ΣΎΡΙ­Ζεο… Περι­χα­ρά­κω­ση … Σεχταριστές…

Πρώτη και πολλοστή φορά

Είναι η πρώ­τη φορά — μετα­πο­λι­τευ­τι­κά το ΚΚΕ καλεί τους οπα­δούς του να ψηφί­σουν άκυ­ρο, λευ­κό ή απο­χή σχο­λί­α­σε ο Π. Τσί­μας τη δήλω­ση της Αλ. Παπα­ρή­γα στα χτε­σι­νά «Νέα» ότι στο δεύ­τε­ρο γύρο των δημο­τι­κών εκλο­γών -εφό­σον δε συμ­με­τέ­χει η παρά­τα­ξη που στη­ρί­ζει το ΚΚΕ- το Κόμ­μα θα καλέ­σει όλον το λαό να κατα­ψη­φί­σει και τους δύο.

Κι όταν ρωτή­θη­κε τι σημαί­νει αυτό πρα­κτι­κά, η Αλ. Παπα­ρή­γα απά­ντη­σε: «Λευ­κό, άκυ­ρο, ό,τι θέλει ο καθέ­νας. Αλλά να μην μπει στη λογι­κή, για να πέσει το ΠΑΣΟΚ υπο­στη­ρί­ζω τη ΝΔ ή για να μην έρθει η ΝΔ ξανα­μέ­νω στο ΠΑΣΟΚ».
Πάντως, η πρώ­τη φορά που το ΚΚΕ τήρη­σε αυτή τη στά­ση ήταν στις δημο­τι­κές εκλο­γές του 1986. (1ος γύρος στις 12.10 και 2ος 19.10.1986).

ℹ️  Τα απο­τε­λέ­σμα­τα του Α’ γύρου ήταν τα εξής: Θ. Κατρι­βά­νος ‑επι­κε­φα­λής τότε της “ευρύ­τε­ρης” _“αριστερής” Συμπα­ρά­τα­ξης — 17,59%, Μ. Εβερτ (ΝΔ) 44,6%, Δ. Μπέ­ης (ΠΑΣΟΚ) 29,17%, Κ. Φιλί­νης (παλιό «Εσω­τε­ρι­κό») 3,89% και Γ. Αβέ­ρωφ (ΔΗΑΝΑ) 1,49%.

Στις 14.10.1986 συνε­δρί­α­σε η ΚΕ του ΚΚΕ και απο­φά­σι­σε για τη θέση του Κόμ­μα­τος στο 2ο γύρο: «Η ΚΕ του ΚΚΕ συμ­φω­νεί πλή­ρως με τις εκτι­μή­σεις και τις ως τώρα ενέρ­γειες του Πολι­τι­κού Γρα­φεί­ου, ανα­φέ­ρε­ται στην από­φα­ση. Ύστε­ρα από τη στά­ση που τήρη­σε η κυβέρ­νη­ση, η ΚΕ απο­φά­σι­σε ομό­φω­να να στα­λεί ένα κατη­γο­ρη­μα­τι­κό μήνυ­μα αντί­θε­σης στα εκβια­στι­κά διλήμ­μα­τα από τον πρώ­το δήμο της χώρας, που έχει τη μεγα­λύ­τε­ρη πολι­τι­κή σημα­σία. Γι’ αυτό το σκο­πό, απο­δε­σμεύ­ει τους οπα­δούς και φίλους του Κόμ­μα­τος, και τους καλεί να εκφρά­σουν την αντί­θε­σή τους αυτή με την ψήφο τους, , με όποιον τρό­πο θεω­ρούν πιο πρό­σφο­ρο. Με τη στά­ση του αυτή, το ΚΚΕ καταγ­γέλ­λει τη μεθο­δο­λο­γία των εκβια­στι­κών διλημ­μά­των που επι­βάλ­λει ο ληστρι­κός εκλο­γι­κός νόμος που στη­ρί­ζουν από κοι­νού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Απο­δο­κι­μά­ζει τη γενι­κό­τε­ρη αντι­λαϊ­κή οικο­νο­μι­κή πολι­τι­κή που προ­βάλ­λουν από κοι­νού ΠΑΣΟΚ και Ν. Δημο­κρα­τία. Εκφρά­ζει την αντί­θε­σή του σε μια πολι­τι­κή που οδη­γεί σε χει­ρο­τέ­ρευ­ση των συν­θη­κών της ζωής στις μεγά­λες πόλεις».

Έκτο­τε η θέση του ΚΚΕ στο δεύ­τε­ρο γύρο των δημο­τι­κών εκλο­γών ήταν πανο­μοιό­τυ­πη με εκεί­νη του Οκτώ­βρη του 1986 για την Αθήνα.

Ο 2ος γύρος…

(2014)
Ο εκλο­γι­κός νόμος με τους δεύ­τε­ρους γύρους στις τοπι­κές εκλο­γές πάντα απο­σκο­πεί να νοθεύ­σει την επι­λο­γή του λαού γι’ αυτό άλλω­στε το ΚΚΕ στα­θε­ρά ζητά­ει την κατάρ­γη­σή του.
Ο εργα­ζό­με­νος θα βρε­θεί αυτήν την Κυρια­κή μπρο­στά σε τρεις κάλ­πες. Δεν μπο­ρεί στη μία κάλ­πη να του λες να πει όχι στα δεσμά της ΕΕ, των μονο­πω­λί­ων και στα κόμ­μα­τα που στη­ρί­ζουν αυτήν την πολι­τι­κή και στις άλλες δύο κάλ­πες να του λες το αντίθετο.

Έτσι, λοι­πόν, σε Ικα­ρία, Πετρού­πο­λη, Χαϊ­δά­ρι και Πάτρα οι εργα­ζό­με­νοι θα πρέ­πει να κοκ­κι­νί­σουν την κάλ­πη για το δήμο και αυτή για τις ευρω­ε­κλο­γές. Σε όλες τις υπό­λοι­πες κάλ­πες Δήμων και Περι­φε­ρειών να εκφρά­σουν με όποιον τρό­πο θέλουν την κατα­δί­κη τους στους υπο­ψη­φί­ους των κομ­μά­των του ευρω­μο­νό­δρο­μου, των Συμπρά­ξε­ων Ιδιω­τι­κού και Δημο­σί­ου Τομέα, των Τοπι­κών Συμ­φώ­νων Απα­σχό­λη­σης, της απο­δο­χής της υπο­χρη­μα­το­δό­τη­σης, της φορο­μπη­ξί­ας, της «υγιούς επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας» και βεβαί­ως να κοκ­κι­νί­σουν την κάλ­πη των ευρω­ε­κλο­γών.

Οι εργα­ζό­με­νοι που ψήφι­σαν «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» στον α’ γύρο σε όλους τους Δήμους μπο­ρούν αυτήν την Κυρια­κή να κάνουν ένα βήμα παρα­πέ­ρα ενι­σχύ­ο­ντας το ΚΚΕ στις ευρω­ε­κλο­γές. Δεν πρέ­πει να κάνουν βήμα πίσω στο όνο­μα του «μικρό­τε­ρου κακού», να υπο­κύ­ψουν σε εκβια­στι­κά διλήμματα.

Όσοι έκα­ναν άλλες επι­λο­γές, ψήφι­σαν συν­δυα­σμούς του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, άλλους δήθεν ανε­ξάρ­τη­τους — βαθιά εξαρ­τη­μέ­νους όμως από την ΕΕ και το κεφά­λαιο — όσοι δεν πήγαν να ψηφί­σουν έχουν το χρό­νο να ξανα­σκε­φθούν τη δυνα­τό­τη­τα να κάνουν βήμα χει­ρα­φέ­τη­σης από την πολι­τι­κή της ΕΕ και των μονο­πω­λί­ων ενι­σχύ­ο­ντας τη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» όπου κατε­βαί­νει και το ΚΚΕ στην κάλ­πη των ευρωεκλογών.

Τα παζά­ρια, τους εκβια­σμούς, τις φανε­ρές και κρυ­φές συναλ­λα­γές, τα πάρε — δώσε που ορι­σμέ­νοι θέλουν να ονο­μά­σουν «πολι­τι­κή αρχών», θεω­ρώ­ντας τους ψηφο­φό­ρους εκλο­γι­κή πελα­τεία, οι εργα­ζό­με­νοι θα πρέ­πει να τα πάρουν υπό­ψη τους. Να αξιο­λο­γη­θεί σωστά η στά­ση του ΚΚΕ, που απορ­ρί­πτει και δεν συμ­με­τέ­χει στα διά­φο­ρα πάρε — δώσε. Είναι και αυτό ένα κρι­τή­ριο ψήφου.

              Φτηνές υπεκφυγές

2014
Δεν θεω­ρού­με τους ψηφο­φό­ρους μας αγέ­λη για να κάνου­με τον τσο­πά­νη και να την κατευ­θύ­νου­με στο δεύ­τε­ρο γύρο των εκλο­γών», δήλω­σε ο πρό­ε­δρος του ΣΥΝ Αλ. Τσί­πρας σε ραδιο­φω­νι­κή του συνέ­ντευ­ξη. Και πρό­σθε­σε: «Οι ψηφο­φό­ροι μας έχουν και κρι­τή­ριο και αντί­λη­ψη και θα συνε­κτι­μή­σουν και θα απο­φα­σί­σουν για τη στά­ση που θα κρα­τή­σουν στο δεύ­τε­ρο γύρο». Αυτά για να αιτιο­λο­γή­σει την προ­τρο­πή του ΣΥΝ για ψήφο «κατά συνεί­δη­ση» στον δεύ­τε­ρο γύρο των εκλο­γών. Για να υπεκ­φύ­γει και να απο­φύ­γει μια καθα­ρή και ξάστε­ρη πολι­τι­κή τοπο­θέ­τη­ση, η οποία εκ των πραγ­μά­των δεν υπο­τι­μά το κρι­τή­ριο και την αντί­λη­ψη των ψηφο­φό­ρων, αλλά αντί­θε­τα δηλώ­νει τη θέση του κάθε κόμ­μα­τος απέ­να­ντι στους άλλους υπο­ψή­φιους και τη στρα­τη­γι­κή που υπηρετούν.

Είναι καθό­λα θεμι­τό όλες οι πολι­τι­κές δυνά­μεις να απευ­θύ­νο­νται στον λαό για να επι­δρά­σουν στη συνεί­δη­σή του και να δια­μορ­φώ­σουν υπέρ τους τα κρι­τή­ρια με τα οποία ψηφί­ζει και δρα πολι­τι­κά. Ασχέ­τως αν η επί­δρα­ση επι­χει­ρεί­ται πολ­λές φορές με αθέ­μι­τα μέσα και το κρι­τή­ριο κατα­λή­γει να δια­μορ­φώ­νε­ται υπό το βάρος εκβια­σμών και εκφο­βι­στι­κών διλημ­μά­των. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ απευ­θύν­θη­κε στον λαό καθ’ όλη την προ­ε­κλο­γι­κή περί­ο­δο καταγ­γέλ­λο­ντας στα λόγια τον δικομ­μα­τι­σμό και την κυβέρ­νη­ση του ΠΑΣΟΚ. Κι αφού μάζε­ψε ό,τι μπό­ρε­σε να μαζέ­ψει στον πρώ­το γύρο, τώρα σφυ­ρί­ζει αδιά­φο­ρα και προ­τεί­νει στον λαό να επι­λέ­ξει ανά­με­σα σ’ αυτούς που προ­ε­κλο­γι­κά κατήγγειλε.

Αν αυτό δεν είναι υπο­κρι­σία και και­ρο­σκο­πι­σμός, τότε τι είναι; Αυτή η στά­ση επι­βε­βαιώ­νει το πόσο ρηχή ήταν η αντι­δι­κομ­μα­τι­κή ρητο­ρεία του και ότι απο­σκο­πού­σε μόνο στην ψηφο­θη­ρία. Ξέρει ο ΣΥΝ ότι η θέση του σπρώ­χνει αντι­κει­με­νι­κά ψηφο­φό­ρους που τον στή­ρι­ξαν στον πρώ­το γύρο να επι­λέ­ξουν ανά­με­σα στους υπο­ψη­φί­ους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, να γίνουν ρυθ­μι­στές των μετα­ξύ τους αντα­γω­νι­σμών, την ώρα που είναι δεδο­μέ­νη η αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή και των δύο. Ο ίδιος που στη­λί­τευε την «Δημο­κρα­τι­κή Αρι­στε­ρά» του Φ. Κου­βέ­λη όταν αυτή προ­έ­τρε­πε σε ψήφο με κρι­τή­ριο τις «ικα­νό­τη­τες» και τη «φερεγ­γυό­τη­τα» των υπο­ψη­φί­ων, δηλώ­νει σήμε­ρα ότι «θα υπάρ­ξουν δήμοι όπου θα παί­ξει ρόλο η προ­σω­πι­κό­τη­τα του δημάρ­χου»! Πάει κι ο «Καλ­λι­κρά­της», πάει και το μνη­μό­νιο, σαν να λέμε περα­σμέ­να — ξεχα­σμέ­να!

Λίγο μετά, στην ίδια συνέ­ντευ­ξη, ο Αλ. Τσί­πρας δηλώ­νει με θρά­σος ότι «στην πολι­τι­κή δεν είναι σαν το σκο­τσέ­ζι­κο ντους, κάθε δέκα μέρες να αλλά­ζεις δίλημ­μα»… Ο,τι δηλα­δή κάνει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και μάλι­στα συνει­δη­τά, αφού ο πρό­ε­δρός του παρα­δέ­χε­ται πως είναι «προ­φα­νές ότι την Κυρια­κή το βρά­δυ όλοι όσοι σήμε­ρα μιλούν για δίλημ­μα αυτο­διοι­κη­τι­κό θα ξανα­γυ­ρί­σουν το δια­κό­πτη και θα πουν ότι κερ­δί­σα­με ή χάσα­με». Και­ρο­σκό­πος και ανα­ξιό­πι­στος σε όλα του ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Δύνα­μη αφε­ρέγ­γυα που πρέ­πει να απο­δο­κι­μα­στεί από το λαό”.

2002
Απο­κα­λυ­πτι­κή των στό­χων της κυβερ­νη­τι­κής προ­πα­γάν­δας είναι η ενορ­χη­στρω­μέ­νη επί­θε­ση που εξε­λίσ­σε­ται το τελευ­ταίο κυρί­ως διά­στη­μα, πότε με αφορ­μή τους μεγά­λους αγώ­νες του εργα­τι­κού και αγρο­τι­κού κινή­μα­τος, πότε με αφορ­μή δηλώ­σεις ηγε­τι­κών στε­λε­χών του Κόμ­μα­τος, δια­στρε­βλώ­νο­ντάς τες μάλι­στα τις περισ­σό­τε­ρες φορές.

Η στρα­τη­γι­κή ταύ­τι­ση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ έχει οδη­γή­σει τα προ­πα­γαν­δι­στι­κά επι­τε­λεία του πρώ­του να ανα­ζη­τούν επι­στρο­φή της αντι­πα­ρά­θε­σης σε ξεπε­ρα­σμέ­να και πλα­στά διλήμ­μα­τα του τύπου «Δεξιά — Αντι­δε­ξιά», ταυ­τό­χρο­να με την ανα­ζή­τη­ση κεντρο­α­ρι­στε­ρών σωσι­βί­ων. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπο­ρεί να αντι­με­τω­πί­σει τη συντη­ρη­τι­κή πολι­τι­κή, αφού αυτή υλο­ποιεί, όπως και η ΝΔ δεν μπο­ρεί να ασκή­σει πραγ­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση, αφού την πολι­τι­κή της προ­ω­θεί η κυβέρνηση.

Προ­κλη­τι­κά εμφα­νί­στη­καν πολ­λά κυβερ­νη­τι­κά και κομ­μα­τι­κά στε­λέ­χη του ΠΑΣΟΚ, τόσο στη Βου­λή, όσο και στο πρες-ρουμ αλλά και στα Μέσα Ενη­μέ­ρω­σης, δίνο­ντας ουσια­στι­κά «αέρα στα πανιά» της ΝΔ, ενώ βρή­καν «συμ­μά­χους» την ηγε­σία του ΣΥΝ και άλλους «πρώ­ην».

Το ΚΚΕ δεν εκβιά­ζε­ται με τα πάσης φύσε­ως διλήμ­μα­τα! Οι κομ­μου­νι­στές, οι πραγ­μα­τι­κά προ­ο­δευ­τι­κοί άνθρω­ποι, απα­ντά­νε με έντα­ση της πάλης τους, με ενί­σχυ­ση του ΚΚΕ και της πολι­τι­κής του, απευ­θύ­νο­ντας το ίδιο κάλε­σμα και σε όσους βρί­σκο­νται ακό­μα εγκλω­βι­σμέ­νοι στο ΠΑΣΟΚ, στη ΝΔ και τα στη­ρίγ­μα­τά τους.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Για τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές του Β’ γύρου 18 — 10 — 1998


3) Το μήνυ­μα των εκλο­γών είναι σαφές και ηχη­ρό: Αγα­νά­κτη­ση και δυσα­ρέ­σκεια κατά της κυβερ­νη­τι­κής πολι­τι­κής. Εκφρά­στη­κε βεβαί­ως πολύ­μορ­φα, με την κατα­δί­κη συν­δυα­σμών που στή­ρι­ζε η κυβέρ­νη­ση, με το αυξη­μέ­νο και στους δύο γύρους λευ­κό, άκυ­ρο, με την απο­χή ως συνει­δη­τή πολι­τι­κή στά­ση. Είναι οπωσ­δή­πο­τε αρνη­τι­κό γεγο­νός ότι ένα μεγά­λο μέρος της λαϊ­κής δυσα­ρέ­σκειας εκφρά­στη­κε μέσα από ψηφο­δέλ­τια που στή­ρι­ζε η ΝΔ, δηλα­δή ένα κόμ­μα που έχει ίδια στρα­τη­γι­κή με το ΠΑΣΟΚ.

4) Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταγ­γέλ­λει μπρο­στά στον ελλη­νι­κό λαό την ενορ­χη­στρω­μέ­νη αντι­κο­μου­νι­στι­κή εκστρα­τεία της ηγε­σί­ας του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρ­νη­σης σε βάρος του ΚΚΕ, σε βάρος ενός μεγά­λου μέρους του λαού μας. Μεγά­λη ευθύ­νη έχει και η ηγε­σία του ΣΥΝ που γίνε­ται συνή­γο­ρος του ΠΑΣΟΚ στην προ­πα­γάν­δα περί των “ανί­ε­ρων” ή ετε­ρό­κλη­των συμ­μα­χιών, με σαφή στό­χο να απο­σεί­σει τις δικές της ευθύ­νες για το κλί­μα συναί­νε­σης. Η ηγε­σία του ΠΑΣΟΚ και η κυβέρ­νη­ση γνω­ρί­ζουν καλύ­τε­ρα από όλους ότι η λαϊ­κή δυσα­ρέ­σκεια και απο­γο­ή­τευ­ση πυρο­δό­τη­σε τα συγκε­κρι­μέ­να απο­τε­λέ­σμα­τα. Αντί να δεί­ξει στους αγα­να­κτι­σμέ­νους ψηφο­φό­ρους του ότι ανα­λαμ­βά­νει ανοι­χτά και καθα­ρά τις ευθύ­νες ως κόμ­μα και ως κυβέρ­νη­ση, επέ­λε­ξε συνει­δη­τά τη γραμ­μή της συκο­φα­ντί­ας κυρί­ως σε βάρος του ΚΚΕ, με τη βοή­θεια και της παρα­ποί­η­σης στοι­χεί­ων. Ο σκο­πός είναι ολο­φά­νε­ρος, από τη μια μεριά να καλ­λιερ­γη­θεί κλί­μα απο­προ­σα­να­το­λι­σμού, από την άλλη να βγά­λει λάδι την αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή του, να ρίξει τις ευθύ­νες δεξιά και αρι­στε­ρά, να παρε­μπο­δί­σει φτω­χά λαϊ­κά στρώ­μα­τα και ιδιαί­τε­ρα τα μέλη του να βγά­λουν πολι­τι­κά συμπε­ρά­σμα­τα, να ξεφύ­γουν από τη χει­ρα­γώ­γη­ση και την ενσω­μά­τω­ση στη λογι­κή των μονό­δρο­μων. Στό­χος, επί­σης, της κυβέρ­νη­σης είναι να υφαρ­πά­σει μια νέα συναί­νε­ση και ανο­χή εν όψει και των νέων αντι­λαϊ­κών μέτρων που θα φέρει.

Αυτό το τελευ­ταίο _για να πού­με την αλή­θεια μας θύμι­σε τις απο­χρώ­σεις του Κισλόφ­σκι όταν μετά το Λευ­κό και το Μπλε ο Κρι­στόφ επι­λέ­γει το Κόκ­κι­νο για να κλεί­σει την τρι­λο­γία του (που έμελ­λε να είναι και η τελευ­ταία του)…

Περισσότερα + video

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο