Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τι έγινε στον κόσμο και στην Ελλάδα σαν σήμερα 20 Σεπτεμβρίου;

Σαν σήμερα 20 Σεπτεμβρίου 

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου.
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

490 π.Χ. Έλλη­νες και Πέρ­σες συγκρού­ο­νται στο Μαρα­θώ­να. Οι Πέρ­σες, υπό τον Δάτι και τον Αρτα­φέρ­νη, αφή­νουν στο πεδίο της μάχης 6.500 νεκρούς, ενώ οι απώ­λειες από την ελλη­νι­κή πλευ­ρά είναι μόλις 192, ανά­με­σά τους και ο Καλ­λί­μα­χος. Η ακρι­βής ημε­ρο­μη­νία αμφι­σβη­τεί­ται από πολ­λούς ιστο­ρι­κούς, οι οποί­οι υπο­λο­γί­ζουν ότι η μάχη διε­ξή­χθη στις 13 ή 14 Αυγού­στου (Ιστο­ρία του Ελλη­νι­κού Έθνους, Εκδο­τι­κή Αθηνών).

1519 Ο Φερ­δι­νάν­δος Μαγ­γε­λά­νος σαλ­πά­ρει από την Ισπα­νία με 5 πλοία και 270 άνδρες, προ­κει­μέ­νου να κάνει τον περί­πλου της Γης.  Μόνο ένα από τα πλοία θα ολο­κλη­ρώ­σει το ταξί­δι, ενώ ο ίδιος ο Μαγ­γε­λά­νος θα σκο­τω­θεί σε μια μάχη με τους ιθα­γε­νείς στις Φιλιππίνες.

1821 Κατα­στρέ­φε­ται το Γαλα­ξεί­δι από τους Τούρκους.

galaxidi

1863 Πέθα­νε ο γερ­μα­νός παρα­μυ­θάς, Γιά­κομπ Λού­ντ­βιχ Καρλ Γκριμ, ένας από τους δύο αδελ­φούς Γκριμ

1870 Ο ιτα­λι­κός στρα­τός ολο­κλη­ρώ­νει την ιτα­λι­κή ενο­ποί­η­ση, δίνο­ντας τέλος στη ντε φάκτο κοσμι­κή εξου­σία των Παπών μπαί­νoντας στη Ρώμη από την Πόρ­τα Πία.

1878 Γεν­νιέ­ται ο Αμε­ρι­κα­νός μυθι­στο­ριο­γρά­φος Άπτον Μπελ Σίν­κλερ, συγ­γρα­φέ­ας –μετα­ξύ άλλων- του «Βασι­λιά Άνθρα­κα», ενός βιβλί­ου που στη­ρί­χθη­κε στους σκλη­ρούς αιμα­τη­ρούς αγώ­νες των ανθρα­κω­ρύ­χων στις ΗΠΑ.  O A. Σίν­κλερ ήταν από τους ελά­χι­στους Αμε­ρι­κα­νούς συγ­γρα­φείς που αφιέ­ρω­σε τη ζωή του στον αγώ­να για κοι­νω­νι­κή δικαιο­σύ­νη και στρά­τευ­σε την τέχνη του στην υπη­ρε­σία αυτού του σκο­πού. Συνει­δη­τός σοσια­λι­στής, έφε­ρε στο φως κοι­νω­νι­κές συν­θή­κες που προ­ο­ρί­ζο­νταν να μη βγουν σε κοι­νή θέα.

singler

1893 Ο Τσαρλς Ντά­ρια και ο αδελ­φός του δοκι­μά­ζουν στο δρό­μο το πρώ­το βεν­ζι­νο­κί­νη­το αυτο­κί­νη­το αμε­ρι­κα­νι­κής κατασκευής.

1909 Το βρε­τα­νι­κό Κοι­νο­βού­λιο επι­κυ­ρώ­νει το Σύνταγ­μα της Νότιας Αφρι­κής και καθιε­ρώ­νει την αγγλι­κή και την ολλαν­δι­κή ως επί­ση­μες γλώσσες.

1912 Ο Θεμι­στο­κλής Σοφού­λης, που έχει απο­βι­βα­στεί στη Σάμο με αντάρ­τι­κες δυνά­μεις, καλεί το λαό της νήσου να εξε­γερ­θεί κατά των Τούρκων.

1918 Οι δυνά­μεις της αντε­πα­νά­στα­σης και οι Βρε­τα­νοί ιμπε­ρια­λι­στές εκτε­λούν 26 επα­να­στά­τες του Μπα­κού. Πρό­κει­ται για 26 μπολ­σε­βί­κους Επι­τρό­πους, ανά­με­σα στους οποί­ους ήταν και ο Έλλη­νας Ηρα­κλής Μετα­ξάς –μέλος του Κόμ­μα­τος των Μπολ­σε­βί­κων από το 1913.
Στις προ­σπά­θειες που έκα­ναν οι ομο­ε­θνείς του να τον απε­λευ­θε­ρώ­σουν, εκεί­νος απά­ντη­σε αρνη­τι­κά: «Πρέ­πει να συνε­χί­σω τον αγώ­να», είπε. «Κανείς και ποτέ δεν μπο­ρεί να με χωρί­σει από τον αγώ­να της νίκης της σοσια­λι­στι­κής επα­νά­στα­σης» (902.gr)

1912 Το ελλη­νι­κό πολε­μι­κό ναυ­τι­κό παρα­λαμ­βά­νει τέσ­σε­ρα νέα αντι­τορ­πι­λι­κά: «Λέων», «Πάν­θηρ», «Αετός» και «Ιέραξ».

1913 Υπο­γρά­φε­ται η Συν­θή­κη Ειρή­νης μετα­ξύ Τούρ­κων και Βουλγάρων.

1925 Σκο­τώ­νε­ται σε συμπλο­κή με άνδρες της Χωρο­φυ­λα­κής στην περιο­χή Κλε­φτό­βρυ­ση του Ολύ­μπου ο θρυ­λι­κός λήσταρ­χος Φώτης Γιαγκούλας.

1934 Γεν­νή­θη­κε η Ιτα­λί­δα ηθο­ποιός, Sofia Costanza Brigida Villani Scicolone (Σοφία Λόρεν)

1942 Η αντι­στα­σια­κή οργά­νω­ση ΠΕΑΝ (Πανελ­λή­νια Ένω­ση Αγω­νι­ζο­μέ­νων Νέων) ανα­τι­νά­ζει τα γρα­φεία της προ­δο­τι­κής οργά­νω­σης ΕΣΠΟ (Εθνι­κή Σοσια­λι­στι­κή Πατριω­τι­κή Οργά­νω­ση) Αθη­νών στη δια­σταύ­ρω­ση της οδού Πατη­σί­ων με τη Γλάδ­στω­νος. Σκο­τώ­νο­νται έλλη­νες δοσί­λο­γοι και γερ­μα­νοί αξιωματικοί.

1946 Ξεκι­νά το πρώ­το κινη­μα­το­γρα­φι­κό φεστι­βάλ των Καννών.

1951 Το ελβε­τι­κό Κοι­νο­βού­λιο κατα­ψη­φί­ζει την πρό­τα­ση για τη χορή­γη­ση του δικαιώ­μα­τος ψήφου στις γυναίκες.

1951 Το ανώ­τα­το συμ­βού­λιο του ΝΑΤΟ που συνε­δριά­ζει στην Οτά­βα απο­φα­σί­ζει την έντα­ξη της Ελλά­δας και της Τουρ­κί­ας στη συμμαχία.

1955 Η Σοβιε­τι­κή Ένω­ση παρα­χω­ρεί στη Γερ­μα­νι­κή Λαο­κρα­τι­κή Δημο­κρα­τία πλή­ρη κυριαρχία.

1960 Διε­ξά­γε­ται στη Θεσ­σα­λο­νί­κη το 1ο Φεστι­βάλ Ελλη­νι­κού Κινη­μα­το­γρά­φου στον κινη­μα­το­γρά­φο Ολύμπιον.

1965 Η Βου­λή των Αντι­προ­σώ­πων στις ΗΠΑ εγκρί­νει τη «χρή­ση βίας για την αντι­με­τώ­πι­ση της εξά­πλω­σης του κομ­μου­νι­στι­κού κινδύνου».

1961 Παραι­τεί­ται ο πρω­θυ­πουρ­γός, Κων­στα­ντί­νος Καρα­μαν­λής. Η χώρα εισέρ­χε­ται σε προ­ε­κλο­γι­κή περίοδο.

1971 Πέθα­νε ο νομπε­λί­στας ποι­η­τής, Γεώρ­γιος Σεφέ­ρης, φιλο­λο­γι­κό ψευ­δώ­νυ­μο του Γεώρ­γιου Σεφε­ριά­δη. Η κηδεία του μετα­τρέ­πε­ται σε μαζι­κή λαϊ­κή δια­δή­λω­ση κατά της Χούντας.

seferis

1974 Ο Γεώρ­γιος Μαύ­ρος εκλέ­γε­ται πρό­ε­δρος της Ένω­σης Κέντρου από την κοι­νο­βου­λευ­τι­κή ομά­δα του κόμματος.

1983 O υπουρ­γός Παι­δεί­ας, Από­στο­λος Κακλα­μά­νης, κατα­θέ­τει στη Βου­λή νομο­σχέ­διο που προ­βλέ­πει την κατάρ­γη­ση των ΚΑΤΕΕ και τη δημιουρ­γία των ΤΕΙ.

1984 Παγι­δευ­μέ­νο φορ­τη­γό στη Βηρυ­τό εκρή­γνυ­ται μπρο­στά στην πρε­σβεία των ΗΠΑ, με απο­τέ­λε­σμα 20 άνθρω­ποι να χάσουν τη ζωή τους και δεκά­δες άλλοι να τραυ­μα­τι­στούν. Μετα­ξύ των τραυ­μα­τιών εμφα­νί­ζε­ται και ο Αμε­ρι­κα­νός πρέ­σβης, Ρέτζι­ναλντ Μπαρτόλομιου.
Η αφορ­μή για να πλεύ­σει, δύο μέρες αργό­τε­ρα, ο αμε­ρι­κα­νι­κός στό­λος προς τη λιβα­νι­κή πρω­τεύ­ου­σα έχει δοθεί.

1989 Η Βου­λή παρα­πέ­μπει στο Ειδι­κό Δικα­στή­ριο τους Ανδρέα Παπαν­δρέ­ου, Θεο­φά­νη Τόμπρα και Κώστα Τσί­μα ως υπεύ­θυ­νους για το σκάν­δα­λο των τηλε­φω­νι­κών υποκλοπών.

1990 Αρχί­ζουν στις εγκα­τα­στά­σεις του Ολυ­μπια­κού Στα­δί­ου οι εργα­σί­ες του 2ου συνε­δρί­ου του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο συμ­με­τέ­χουν 4.000 και πλέ­ον αντι­πρό­σω­ποι. Το 2ο Συνέ­δριο επα­νε­κλέ­γει ομό­φω­να τον Ανδρέα Παπαν­δρέ­ου πρό­ε­δρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ θεσμο­θε­τεί­ται για πρώ­τη φορά η θέση του Γραμ­μα­τέα της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής. Η Κ.Ε. εκλέ­γει τον Άκη Τσο­χα­τζό­που­λο στη θέση αυτή.

1992 Το 49% των Γάλ­λων ψηφί­ζει «όχι» στο δημο­ψή­φι­σμα για τη Συν­θή­κη του Μάαστριχτ.

dimopsifisma

1995 Η Πει­θαρ­χι­κή Επι­τρο­πή της UEFA, σε έκτα­κτη συνε­δρί­α­σή της στο Οπόρ­το, απο­βάλ­λει τη Ντι­να­μό Κιέ­βου από το Κύπελ­λο Πρω­τα­θλη­τριών επι­βάλ­λο­ντας 3ετή απο­κλει­σμό για από­πει­ρα δωρο­δο­κί­ας του Ισπα­νού διαι­τη­τή, Αντό­νιο Χεσούς Λόπεζ Νιέ­το, στον αγώ­να με τον Παναθηναϊκό.

1995  Στην Τουρ­κία, η πρω­θυ­πουρ­γός Ταν­σού Τσι­λέρ υπο­βάλ­λει την παραί­τη­σή της στον πρό­ε­δρο Σου­λεϊ­μάν Ντε­μι­ρέλ, μετά το αδιέ­ξο­δο στις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις με τον Ντε­νίζ Μπαϊ­κάλ, τον εταί­ρο της στον κυβερ­νη­τι­κό συνασπισμό.

2001 Απευ­θυ­νό­με­νος στο Κογκρέ­σο και τον αμε­ρι­κα­νι­κό λαό, ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Τζορτζ Μπους ανα­κη­ρύσ­σει τον «πόλε­μο κατά της Τρομοκρατίας».

2003 Σε δημο­ψή­φι­σμα που γίνε­ται στη Λετο­νία, εγκρί­νε­ται η έντα­ξη της χώρας στην ΕΕ. Το 67% ψηφί­ζει υπέρ της έντα­ξης και μόνο το 32% κατά.

2015 Βου­λευ­τι­κές εκλο­γές (ΣΥΡΙΖΑ 36,34%) Αρχί­ζουν τα νέα δει­νά του ελλη­νι­κού λαού από τη “2η φορά «αρι­στε­ρά»”

Κώστας Καρυω­τά­κης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο