Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΓΣ ΟΗΕ _με συντριπτική πλειοψηφία: ΟΧΙ στο εμπάργκο κατά της Κούβας

Για πολ­λο­στή φορά, ΗΠΑ και Ισρα­ήλ ψήφι­σαν _όπως εδώ και περισ­σό­τε­ρα από 60 χρό­νια για τη δια­τή­ρη­ση των οικο­νο­μι­κών και εμπο­ρι­κών περιο­ρι­σμών (εμπάρ­γκο) ενά­ντια στο νησί της επα­νά­στα­σης.

Στην ψηφο­φο­ρία της ΓΣ του ΟΗΕ η μεγά­λη πλειο­ψη­φία των κρα­τών μελών τάχτη­κε κατά του οικο­νο­μι­κού _εμπορικού εμπάρ­γκο των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών κατά της Κούβας.

Συνο­λι­κά 187 κρά­τη ψήφι­σαν κατά (του εμπάρ­γκο), ΗΠΑ και Ισρα­ήλ υπέρ, ενώ η Ουκρα­νία απεί­χε (3 κρά­τη Σομα­λία, Βενε­ζου­έ­λα και Μολ­δα­βία ήταν απόντα).

18 πρώ­ην πρό­ε­δροι και πρω­θυ­πουρ­γοί ζητούν από τον Μπάι­ντεν να στα­μα­τή­σει το εμπάρ­γκο και τις επι­θέ­σεις ενα­ντί­ον του νησιού της Επανάστασης

Κατά την ψηφο­φο­ρία για το έγγρα­φο «ανά­γκη να τερ­μα­τι­στεί ο οικο­νο­μι­κός, εμπο­ρι­κός και χρη­μα­το­πι­στω­τι­κός απο­κλει­σμός που επέ­βα­λαν οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες κατά της Κού­βας», σύμ­φω­να με την ιστο­σε­λί­δα του ΟΗΕ ο Κου­βα­νός υπΕξ Μπρού­νο Ροντρί­γκες ανέ­φε­ρε ότι “στό­χος της Ουά­σιγ­κτον είναι να απο­δυ­να­μώ­σει την κου­βα­νι­κή οικο­νο­μία, να προ­κα­λέ­σει πεί­να και από­γνω­ση στον λαό και να ανα­τρέ­ψει την κυβέρ­νη­ση στην Αβάνα”…

_         Ανα­λυ­τι­κά:
Με συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία, η Γενι­κή Συνέ­λευ­ση ζητά τον τερ­μα­τι­σμό του εμπάρ­γκο των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών στην Κού­βα για άλλη μια φορά

  • Η Γενι­κή Συνέ­λευ­ση συνε­δρί­α­σε και φέτος  για να εξε­τά­σει στην ατζέ­ντα της το θέμα της ανά­γκης τερ­μα­τι­σμού του οικο­νο­μι­κού, εμπο­ρι­κού και χρη­μα­το­πι­στω­τι­κού εμπάρ­γκο που επέ­βα­λαν οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες της Αμε­ρι­κής κατά της Κούβας.
  • Με συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία 187 ψήφων υπέρ, δύο κατά, των ΗΠΑ και του Ισρα­ήλ και μία απο­χή, της Ουκρα­νί­ας, εγκρί­θη­κε για τρια­κο­στή πρώ­τη φορά το ψήφι­σμα που ζητά από τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες να τερ­μα­τί­σουν τον απο­κλει­σμό. Το έγγρα­φο είχε δύο περισ­σό­τε­ρες ψήφους φέτος από ό,τι το 2022.
  • Το ψήφι­σμα A/78/L.5, που υπο­βλή­θη­κε από την Κού­βα, «προ­τρέ­πει για άλλη μια φορά τα κρά­τη στα οποία υπάρ­χουν και εξα­κο­λου­θούν να εφαρ­μό­ζο­νται νόμοι και μέτρα αυτού του τύπου, να λάβουν το συντο­μό­τε­ρο δυνα­τό χρο­νι­κό διά­στη­μα και σύμ­φω­να με τους νομι­κούς κανο­νι­σμούς τους. τα απα­ραί­τη­τα μέτρα για την κατάρ­γη­σή τους ή την ακύ­ρω­ση τους».
  • Το ψήφι­σμα ζητά επί­σης από τον Γενι­κό Γραμ­μα­τέα να συνε­χί­σει την προ­ε­τοι­μα­σία ετή­σιων εκθέ­σε­ων σχε­τι­κά με τις επι­πτώ­σεις του εμπάρ­γκο, όπως η φετι­νή έκθε­ση (A/78/84), η οποία χρη­σί­μευ­σε ως βάση για τη συζήτηση.

Κού­βα Díaz-Canel: με θάρ­ρος και αισιο­δο­ξία αλλά και με κου­βα­νέ­ζι­κη ματιά, για­τί εδώ κανείς δεν τα παρα­τά­ει “¡Aqui no se rinde nadie (carajo)!”

Χρό­νο με το χρό­νο από το 1992, το ανώ­τα­το συμ­βου­λευ­τι­κό όργα­νο των Ηνω­μέ­νων Εθνών ζήτη­σε από τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες να άρουν τις κυρώ­σεις στο νησί της Καραϊ­βι­κής χωρίς επι­τυ­χία μέχρι σήμερα.

  • Από την πλευ­ρά του, ο ανώ­τα­τος αξιω­μα­τού­χος του ΟΗΕ στο νησί, Francisco Pichón, σχο­λί­α­σε πρό­σφα­τα σε φόρουμ για το εμπάρ­γκο: «Συμ­με­ρι­ζό­μα­στε την άπο­ψη ότι ο απο­κλει­σμός, οι μονο­με­ρείς εξω­τε­ρι­κοί περιο­ρι­σμοί, ο απο­κλει­σμός της Κού­βας από τους διε­θνείς χρη­μα­το­πι­στω­τι­κούς μηχα­νι­σμούς και τα μέσα, είναι ένα μεγά­λο εμπό­διο για τη βιώ­σι­μη ανά­πτυ­ξή του».
  • Φέτος, το UN News σας μετέ­φε­ρε ζωντα­νά λεπτό προς λεπτό τη συζή­τη­ση και την ψηφο­φο­ρία για το ψήφισμα.

Δεί­τε και Granma όργα­νο του ΚΚ Κούβας

Ο Μπάι­ντεν επι­κυ­ρώ­νει με την υπο­γρα­φή του το εμπάρ­γκο κατά της Κού­βας: η γενο­κτο­νία κατά της Κού­βας συνεχίζεται..

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο