Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΟΧΙ στα ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ: Πρώτη αγωνιστική απάντηση αύριο, με συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις

Στις 12 μ. στα Προπύλαια το αγωνιστικό ραντεβού της Αθήνας, 
την ίδια ώρα στην Καμάρα η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Με τον κύριο όγκο των Γενι­κών Συνε­λεύ­σε­ων να είναι προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες για σήμε­ρα στους Φοι­τη­τι­κούς Συλ­λό­γους, οι φοι­τη­τές προ­ε­τοι­μά­ζουν την πρώ­τη αγω­νι­στι­κή τους απά­ντη­ση στο κυβερ­νη­τι­κό σχέ­διο για τα ιδιω­τι­κά πανε­πι­στή­μια, με τα συλ­λα­λη­τή­ρια που οργα­νώ­νουν αύριο Πέμπτη.

Στην Αθή­να το αγω­νι­στι­κό ραντε­βού είναι στις 12 το μεση­μέ­ρι στα Προ­πύ­λαια, και στη Θεσ­σα­λο­νί­κη την ίδια ώρα στην Καμάρα.

Συλ­λα­λη­τή­ρια έχουν προ­γραμ­μα­τι­στεί σε πολ­λές ακό­μα πόλεις _βλ ανα­λυτ­κά στο τέλος. Είναι ενδει­κτι­κό ότι όσες Γενι­κές Συνε­λεύ­σεις έγι­ναν χθες πήραν από­φα­ση για συμ­με­το­χή στα συλ­λα­λη­τή­ρια. Βάση για τη συζή­τη­ση των φοι­τη­τών στις Γενι­κές Συνε­λεύ­σεις απο­τε­λεί η κοι­νή από­φα­ση των 115 Φοι­τη­τι­κών Συλ­λό­γων από όλη την Ελλά­δα ενά­ντια στα ιδιω­τι­κά πανε­πι­στή­μια, που τη συνυ­πέ­γρα­ψαν στην πανελ­λα­δι­κή συνά­ντη­ση συντο­νι­σμού που πραγ­μα­το­ποί­η­σαν τον Δεκέμ­βρη. Οι φοι­τη­τές επι­ση­μαί­νουν τις συνέ­πειες που θα έχουν τα ιδιω­τι­κά πανε­πι­στή­μια στα πτυ­χία τους, τη μεγα­λύ­τε­ρη εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση της Εκπαί­δευ­σης και την αδι­κία να κρί­νε­ται η πρό­σβα­ση στη μόρ­φω­ση από το πορ­το­φό­λι κάθε οικο­γέ­νειας. Και σημειώ­νουν ανά­με­σα σε άλλα στις απο­φά­σεις τους:

«Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, όσοι κυβέρ­νη­σαν και κυβερ­νούν τη χώρα, προ­ώ­θη­σαν την πολι­τι­κή της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης και περαι­τέ­ρω διά­λυ­σης της δημό­σιας Ανώ­τα­της Εκπαί­δευ­σης, την πολι­τι­κή της ΕΕ, τους φοι­τη­τές να βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέ­πη για να μπο­ρέ­σουν να αντε­πε­ξέλ­θουν στις σπου­δές και να έχουν πρό­σβα­ση στο πανε­πι­στή­μιο, και τώρα έρχο­νται να ολο­κλη­ρώ­σουν το έγκλη­μα με την ίδρυ­ση ιδιω­τι­κών πανεπιστημίων!

Αυτό που εμείς έχου­με ανά­γκη είναι ένα απο­κλει­στι­κά δημό­σιο, πραγ­μα­τι­κά δωρε­άν και ποιο­τι­κό πανε­πι­στή­μιο, με επαρ­κή κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση, πτυ­χία με αξία για δου­λειά με δικαιώ­μα­τα, και όχι ένα πανε­πι­στή­μιο πανά­κρι­βο, υπο­βαθ­μι­σμέ­νο, που λει­τουρ­γεί με ιδιω­τι­κο­οι­κο­νο­μι­κά κρι­τή­ρια και κάνει “παζά­ρι πτυ­χί­ων”. Απαι­τού­με ουσια­στι­κή ανα­βάθ­μι­ση του δημό­σιου πανε­πι­στη­μί­ου, με προ­σλή­ψεις καθη­γη­τών και προ­σω­πι­κού, εκσυγ­χρο­νι­σμό των υπο­δο­μών, των εργα­στη­ρί­ων, των προ­γραμ­μά­των σπου­δών, της φοι­τη­τι­κής μέρι­μνας. Μόνο με τον μαζι­κό, οργα­νω­μέ­νο αγώ­να μας μπο­ρού­με να βάλου­με εμπό­δια στην κυβέρ­νη­ση, να μην περά­σει το νομο­σχέ­διο — έκτρω­μα για τα ιδιω­τι­κά πανεπιστήμια!».

Στις 11 Γενά­ρη η πρώ­τη μεγά­λη απά­ντη­ση ενά­ντια στα ιδιω­τι­κά πανεπιστήμια

Οι φοι­τη­τές διεκδικούν:

  • Να απο­συρ­θεί το νομοσχέδιο.
  • ΟΧΙ στα ιδιω­τι­κά πανε­πι­στή­μια, ΟΧΙ στην παρά­καμ­ψη του άρθρου 16.
  • Απο­κλει­στι­κά δημό­σιες, δωρε­άν, σύγ­χρο­νες σπουδές.
  • ΟΧΙ στην υπο­βάθ­μι­ση των πτυ­χί­ων, πτυ­χία με αξία για δου­λειά με δικαιώματα.
  • Αύξη­ση της κρα­τι­κής χρη­μα­το­δό­τη­σης για σύγ­χρο­νες, ποιο­τι­κές, δημό­σιες και δωρε­άν σπουδές.
  • Κατάρ­γη­ση διδά­κτρων, δωρε­άν μετα­πτυ­χια­κά για όλους.

Συμ­με­το­χή στα συλ­λα­λη­τή­ρια στις 11 Γενά­ρη απο­φά­σι­σε και η Ομο­σπον­δία Διοι­κη­τι­κού Προ­σω­πι­κού Τρι­το­βάθ­μιας Εκπαί­δευ­σης, με στά­ση εργα­σί­ας από τις 11 π.μ. έως τη 1 μ.μ., καθώς επί­σης Σύλ­λο­γοι ΔΕΠ και άλλες κατη­γο­ρί­ες προ­σω­πι­κού των ιδρυμάτων.

Αγω­νι­στι­κό κάλε­σμα έχουν απευ­θύ­νει ακό­μα η Συντο­νι­στι­κή Επι­τρο­πή Μαθη­τών Αθή­νας, οι Ομο­σπον­δί­ες Γονέ­ων Αττι­κής και Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας και οι Ομο­σπον­δί­ες των εκπαι­δευ­τι­κών, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, μαζί με πολ­λά πρω­το­βάθ­μια σωμα­τεία τους. Οι Ομο­σπον­δί­ες κήρυ­ξαν στά­ση εργα­σί­ας από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ.

  • Στα αυρια­νά συλ­λα­λη­τή­ρια καλεί και η Ομο­σπον­δία Γυναι­κών Ελλά­δας.«Ενώ­νου­με τη φωνή μας με το φοι­τη­τι­κό και το μαθη­τι­κό κίνη­μα, με το διδα­κτι­κό και ερευ­νη­τι­κό προ­σω­πι­κό στα πανε­πι­στή­μια, με τα εργα­τι­κά σωμα­τεία, και διεκ­δι­κού­με ισό­τι­μη πρό­σβα­ση για όλες και όλους σε δημό­σιες, δωρε­άν πανε­πι­στη­μια­κές σπου­δές υψη­λού επι­πέ­δου, αύξη­ση της κρα­τι­κής χρη­μα­το­δό­τη­σης για τα δημό­σια πανε­πι­στή­μια, πτυ­χία με αξία και δου­λειά με δικαιώ­μα­τα», ανα­φέ­ρει μετα­ξύ άλλων η ΟΓΕ στο κάλε­σμά της.

Ξεχείλισε το ποτήρι της οργής και της αγανάκτησης

Κοι­νή ανα­κοί­νω­ση φοι­τη­τι­κών συλ­λό­γων τμη­μά­των που πανε­πι­στη­μιο­ποι­ή­θη­καν και παρα­μέ­νουν έξι χρό­νια χωρίς κατο­χυ­ρω­μέ­να επαγ­γελ­μα­τι­κά δικαιώματα

«Δεν θα επι­τρέ­ψου­με το άδι­κο να γίνει νόμος!», δηλώ­νουν σε κοι­νή τους ανα­κοί­νω­ση οι φοι­τη­τι­κοί σύλ­λο­γοι σχο­λών που πανε­πι­στη­μιο­ποι­ή­θη­καν και παρα­μέ­νουν για 6 χρό­νια χωρίς ανα­γνω­ρι­σμέ­να επαγ­γελ­μα­τι­κά δικαιώ­μα­τα, τη στιγ­μή που η κυβέρ­νη­ση ανα­γνω­ρί­ζει πλή­ρως των ιδιω­τι­κών πανε­πι­στη­μί­ων πριν καν ιδρυ­θούν. Οι Φοι­τη­τι­κοί Σύλ­λο­γοι του Πανε­πι­στη­μί­ου Δυτι­κής Αττι­κής, του Διε­θνούς Πανε­πι­στη­μί­ου Ελλά­δος, του Ελλη­νι­κού Μεσο­γεια­κού Πανε­πι­στη­μί­ου και του Πανε­πι­στη­μί­ου Πελο­πον­νή­σου τονί­ζουν ανα­λυ­τι­κά τα εξής:

Οι φοιτητές των Τμημάτων που πανεπιστημιοποιήθηκαν 
(πρώην ΤΕΙ) εκπέμπουμε SOS!

Τα πτυ­χία μας εδώ και πάνω από 6 χρό­νια δεν έχουν επαγ­γελ­μα­τι­κά δικαιώ­μα­τα! Οι σπου­δές μας βρί­σκο­νται στον αέρα. Η κυβέρ­νη­ση όχι μόνο δεν λύνει τα συγκε­κρι­μέ­να προ­βλή­μα­τα, αλλά τα μεγαλώνει.

Η ανα­κοί­νω­ση από το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας για το νέο νομο­σχέ­διο είναι για όλους εμάς η στα­γό­να που ξεχεί­λι­σε το ποτή­ρι της οργής και της αγανάκτησης!

Δια­βά­σα­με, περά­σα­με το άγχος των πανελ­λα­δι­κών, 6 χρό­νια παλεύ­ου­με να πάρου­με ένα πτυ­χίο για να βρού­με δου­λειά, πλη­ρώ­νου­με έναν σκα­σμό λεφτά για τις σπου­δές, δου­λεύ­ου­με παράλ­λη­λα για να τα βγά­λου­με πέρα και τώρα μας λένε ότι όποιος έχει γεμά­το πορ­το­φό­λι θα παίρ­νει πτυ­χίο ανώ­τε­ρο από εμάς.

Η κυβέρ­νη­ση και το υπουρ­γείο ανα­γνω­ρί­ζει πλή­ρως στα πτυ­χία τους ακα­δη­μαϊ­κά και επαγ­γελ­μα­τι­κά δικαιώ­μα­τα και τελι­κά δια­λύ­ει τα πτυ­χία και τις σπου­δές μας!

Βου­λευ­τής ΣΥΡΙΖΑ: «Ναι» στην ίδρυ­ση… ιδιω­τι­κών πανεπιστημίων!

Δεν πάει άλλο!

Ας μας απα­ντή­σει κάποιος, τελι­κά για­τί σπου­δά­ζου­με, για να πάρου­με ένα πτυ­χίο που δεν αναγνωρίζεται;

  • Μας έλε­γαν “υπο­μο­νή να αξιο­λο­γη­θούν τα νέα Τμή­μα­τα”, “υπο­μο­νή να βγουν οι πρώ­τοι από­φοι­τοι”, “υπο­μο­νή να μας δεχτεί το υπουρ­γείο” και πάλι τίπο­τα! Την ίδια ώρα όμως η κυβέρ­νη­ση λύνει και δένει για να εξα­σφα­λί­σει νέα πεδία κερ­δο­φο­ρί­ας για τα ιδιωτικά. 
    • Η υπο­μο­νή μας τελεί­ω­σε! Δεν ανε­χό­μα­στε την αδικία!
  • Σπου­δά­ζου­με και δικαιού­μα­στε να πάρου­με ένα πτυ­χίο ανα­γνω­ρι­σμέ­νο, με κατο­χυ­ρω­μέ­να επαγ­γελ­μα­τι­κά δικαιώ­μα­τα! Απαι­τού­με να μην πάνε χαμέ­νες οι προ­σπά­θειές μας! Απαι­τού­με πτυ­χία με αξία! — Δου­λειά με δικαιώματα! 
    • Δεν θα επι­τρέ­ψου­με το άδι­κο να γίνει νόμος!

Μπρο­στά μας έχου­με δύο δρό­μους. ‘Η να σκύ­ψου­με το κεφά­λι και να συμ­βι­βα­στού­με με την κατά­στα­ση, με την κλο­πή των δικαιω­μά­των μας ή να μπού­με πιο πολ­λοί, πιο μαζι­κά στον δρό­μο του συλ­λο­γι­κού και οργα­νω­μέ­νου αγώνα!

Η νίκη του αγώ­να των συνα­δέλ­φων από τις Γεω­πο­νι­κές Σχο­λές, που πέρυ­σι οργά­νω­σαν τον αγώ­να τους, συντο­νί­στη­καν πανελ­λα­δι­κά, μαζι­κο­ποί­η­σαν τους Συλ­λό­γους τους και πέτυ­χαν την κατο­χύ­ρω­ση των πτυ­χί­ων τους, φωτί­ζει τον δρό­μο που πρέ­πει να επι­λέ­ξου­με. Δεν έχου­με τίπο­τα να περι­μέ­νου­με από την κυβέρ­νη­ση, το υπουργείο!
Μόνο εμείς και όλοι μαζί ενω­μέ­νοι μπο­ρού­με να τους εμπο­δί­σου­με, να επι­βά­λου­με το δίκιο μας!
Με τον κοι­νό μας συντο­νι­σμό καλού­με καθέ­ναν να συμ­με­τά­σχει στις κινη­το­ποι­ή­σεις και τις Γενι­κές Συνε­λεύ­σεις του Συλ­λό­γου του!

Τώρα να αναγνωριστούν 
τα επαγγελματικά μας δικαιώματα!

  • Δεν επι­τρέ­που­με να γίνει το πτυ­χίο μας κουρελόχαρτο!
  • Όχι στην υπο­βάθ­μι­ση των σπου­δών μας! Οχι στα ιδιω­τι­κά Πανε­πι­στή­μια!

ΚΚΕ: Μόνοι τους υπέρ της εκπαί­δευ­σης της αγο­ράς και όλοι μας υπέρ της δημό­σιας δωρε­άν Παιδείας!

      • Αθή­να, 12.00, Προπύλαια
      • Θεσ­σα­λο­νί­κη, 12.00, Καμάρα
      • Πάτρα, 10.30, πλ. Γεωργίου
      • Αλε­ξαν­δρού­πο­λη, 12.00, δημαρχείο
      • Αρτα, 11 π.μ., πλα­τεία Κιλκίς
      • Βόλος, 11.00, Θόλος
      • Γιάν­νε­να, 12 μ., Περιφέρεια
      • Ηρά­κλειο, 12.00, πλα­τεία Ελευθερίας
      • Καβά­λα, 12.00, κεντρι­κή πλατεία
      • Καλα­μά­τα, 12.00, παλιό δημαρχείο
      • Κέρ­κυ­ρα, 11 π.μ., Ψυχιατρείο
      • Κοζά­νη, 11.00, κεντρι­κή πλατεία
      • Κομο­τη­νή, 12.00, κεντρι­κή πλατεία
      • Λάρι­σα, 11.00, κεντρι­κή πλατεία
      • Ξάν­θη, 12.00, κεντρι­κή πλατεία
      • Ρέθυ­μνο, 11.00, δημαρχείο
      • Ρόδος, 12.00, Πανεπιστήμιο
      • Τρί­κα­λα, 11.00, πλα­τεία Ρήγα Φεραίου
      • Φλώ­ρι­να, 11.00, πλα­τεία Μόδη
      • Χανιά, 11.00, δημο­τι­κή αγορά

 

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο