Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 14 Ιουλίου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

Σαν σήμε­ρα 14 Ιου­λί­ου — Μια ματιά στην ιστο­ρία του τόπου και του κόσμου. Γεγο­νό­τα και πρό­σω­πα που έμει­ναν στην ιστο­ρία και δεν πρέ­πει να ξεχάσουμε

1789 πέφτει η Βαστί­λη, σύμ­βο­λο του γαλ­λι­κού απο­λυ­ταρ­χι­κού καθε­στώ­τος. Ξεκι­νά η Γαλ­λι­κή Επανάσταση.

vastili

1795 η “Μασ­σα­λιώ­τι­δα” υιο­θε­τεί­ται και επί­ση­μα ως ο εθνι­κός ύμνος της Γαλ­λί­ας. Γρά­φτη­κε το 1792 από τον Ρου­ζέ ντε Λιλ.

massaliotida

1816 γεν­νή­θη­κε ο Ζοζέφ Αρτίρ Κοντ Ντε Γκο­μπι­νό, γάλ­λος διπλω­μά­της, θεω­ρη­τι­κός του ρατσι­σμού και της λευ­κής υπε­ρο­χής μέσα από το βιβλίο του «Δοκί­μιο για την ανι­σό­τη­τα των ανθρω­πί­νων φυλών» (1855). (Θαν. 13/10/1882)

1858 γεν­νή­θη­κε η Έμι­λι Πάνκ­χερστ μαχη­τι­κή Βρε­τα­νί­δα, που ηγή­θη­κε του κινή­μα­τος των σου­φρα­ζε­τών για την ανα­γνώ­ρι­ση του δικαιώ­μα­τος της ψήφου στις γυναίκες

1867 Ο Σου­η­δός βιο­μή­χα­νος Αλφρεντ Νόμπελ επι­δει­κνύ­ει για πρώ­τη φορά στο λατο­μείο Μέρ­στ­χαμ (Βρε­τα­νία) τη νέα του ανα­κά­λυ­ψη, τη δυναμίτιδα

1868 γεν­νή­θη­κε η Βρε­τα­νί­δα πρά­κτο­ρας, αρχαιο­λό­γος και συγ­γρα­φέ­ας Γερ­τρού­δη Μπελ, αρχαιο­λό­γος και συγ­γρα­φέ­ας, η οποία φέρε­ται να «εφηύ­ρε» το Ιράκ, με τη μορ­φή που το γνω­ρί­ζου­με σήμε­ρα. Θεω­ρεί­ται ότι σχε­δί­α­σε στην ουσία τα σύνο­ρα της χώρας, τα οποία συμπε­ρι­λάμ­βα­ναν τις τρεις μεγά­λες διοι­κη­τι­κές περι­φέ­ρειες της πρώ­ην Μεσο­πο­τα­μί­ας. Κάποιοι, μάλι­στα, την απο­κά­λε­σαν ως «μη εστεμ­μέ­νη βασί­λισ­σα του Ιράκ». (Θαν. 12/7/1926)

1881 ο Ρίν­γκο Σταρ ο δια­βό­η­τος πιστο­λέ­ρο-τζέ­ντλε­μαν βρί­σκε­ται νεκρός στο φαράγ­γι Τέρ­κι Κρικ της Αριζόνα

1904 σύμ­φω­να με το Ιου­λια­νό ημε­ρο­λό­γιο πεθαί­νει ο Ρώσος δρα­μα­τουρ­γός Άντον Τσέχοφ.

1905 η Κρη­τι­κή Βου­λή ζητά από τις Μεγά­λες Δυνά­μεις να κυρώ­σουν την ένω­σή της με την Ελλάδα.

1913 ο ελλη­νι­κός στρα­τός κατα­λαμ­βά­νει την Ξάν­θη, κατά τον Β’ Βαλ­κα­νι­κό Πόλεμο.

1913 γεν­νή­θη­κε ο Τζέρ­λαντ Φορντ, πρό­ε­δρος των ΗΠΑ

1918 γεν­νή­θη­κε ο Σου­η­δός σκη­νο­θέ­της Ίνγκ­μαρ Μπέργκμαν

igmar

1919 γεν­νή­θη­κε στην Πάρ­μα ο Ιτα­λός ηθο­ποιός Λίνο Βεντούρα

1921 Οι Ιτα­λοί μετα­νά­στες εργά­τες Νίκο­λα Σάκο και Μπαρ­το­λο­μέο Βαν­τσέ­τι, που είχαν κατη­γο­ρη­θεί ότι σκό­τω­σαν δύο υπαλ­λή­λους, κατά τη διάρ­κεια ληστεί­ας ενός κατα­στή­μα­τος υπο­δη­μά­των στη Μασα­χου­σέ­τη, κατα­δι­κά­ζο­νται σε θάνα­το. Η κατη­γο­ρία ήταν σκη­νο­θε­τη­μέ­νη και στό­χο είχε να πλή­ξει το εργα­τι­κό κίνη­μα των ΗΠΑ, στο οποίο οι δύο πρωτοστατούσαν.

Όταν στις 22/8/1927 οι Σάκο και Βαν­τσέ­τι θα εκτε­λού­νταν, το πρω­το­σέ­λι­δο του Ριζο­σπά­στη έγρα­φε: «ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΥΝΕΤΕΛΕΣΘΗ — Ο ΣΑΚΚΟ ΚΑΙ Ο ΒΑΝΖΕΤΤΙ ΕΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΣΑΝ ΧΘΕΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΚΑΡΕΚΛΑΣ — ΑΝΤΙΚΡΥΣΑΝ ΜΕ ΚΑΤΑΠΛΗΣΣΟΥΣΑΝ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑΝ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟΝ — ΕΞΕΓΕΡΣΙΣ ΕΙΣ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ — ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ».

«Τα λόγια μας, η ζωή και ο πόνος μας δεν είναι τίπο­τα. Ο θάνα­τός μας — ο θάνα­τος ενός παπου­τσή κι ενός φτω­χού ψαρά — είναι το παν για μας! Η τελευ­ταία στιγ­μή μάς ανή­κει — η θανά­σι­μη αγω­νία είναι ο θρί­αμ­βός μας…». 

Μπαρ­το­λο­μέο Βαντσέτι

sako

1223 πέθα­νε ο Φίλιπ­πος Β’ της Γαλλίας

1933 ο Χίτλερ ανα­κοι­νώ­νει ότι, το μόνο νόμι­μο κόμ­μα στη Γερ­μα­νία είναι το Εθνι­κο­σο­σια­λι­στι­κό, το κόμ­μα των Ναζί.

1941 Η εθνι­κο­α­πε­λευ­θε­ρω­τι­κή οργά­νω­ση «Ελευ­θε­ρία» βγά­ζει στο βου­νό Κερ­δύ­λια — Νιγρί­τας την πρώ­τη ένο­πλη ανταρ­το­ο­μά­δα, που την απο­τε­λού­σαν 60 ένο­πλοι με επι­κε­φα­λής τον έφε­δρο ανθυ­πο­λο­χα­γό του πυρο­βο­λι­κού Θανά­ση Γκέ­νιο (Λασ­σά­νης). Η ομά­δα αυτή, που συγκρο­τή­θη­κε με πρω­το­βου­λία του Γρα­φεί­ου Μακε­δο­νί­ας-Θρά­κης του ΚΚΕ, είχε την ονο­μα­σία «Οδυσ­σέ­ας Ανδρού­τσος», ενώ εξέ­δω­σε και πολυ­γρα­φη­μέ­νη εφη­με­ρί­δα με τον ίδιο τίτλο.

1942 το Εθνι­κό Κογκρέ­σο της Ινδί­ας ζητά την απο­χώ­ρη­ση των Βρετανών.

1943 Σκο­τώ­θη­κε στην Ιτα­λία ο Λουτζ Λονγκ, αντί­πα­λος του Τζέ­σε Όου­ενς στο μήκος, στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες του Βερο­λί­νου το 1936. Ο Λονγκ είχε στα­λεί στην πρώ­τη γραμ­μή ως… τιμω­ρία για την ήττα του από τον Όουενς.

Λουτζ Λονγκ, ο αθλη­τής που αψή­φι­σε τον Χίτλερ, σκο­τώ­θη­κε στο μέτω­πο, σαν σήμερα

1945 Ιτα­λία κηρύσ­σει τον πόλε­μο στην Ιαπωνία.

1951 σε κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης κηρύσ­σε­ται το Μισού­ρι των ΗΠΑ, λόγω των κατα­στρο­φι­κών πλημ­μυ­ρών, που σημειώ­νο­νται στην περιο­χή, οι οποί­ες αφή­νουν 500.000 κατοί­κους άστεγους.

1953 στο Παρί­σι, 7 άτο­μα σκο­τώ­νο­νται κι άλλα 130 τραυ­μα­τί­ζο­νται κατά τη διάρ­κεια δια­δη­λώ­σε­ων των βορειο­α­φρι­κα­νών την ημέ­ρα της επε­τεί­ου της εξέ­γερ­σης της Βαστίλης.

1958 το μη επαν­δρω­μέ­νο αμε­ρι­κα­νι­κό δια­στη­μι­κό εξε­ρευ­νη­τι­κό όχη­μα Mariner 4 προ­σεγ­γί­ζει τον Άρη και μετα­βι­βά­ζει στη γη τις πρώ­τες φωτο­γρα­φί­ες από τον γεμά­τη κρα­τή­ρες επι­φά­νεια του Κόκ­κι­νου Πλανήτη.

1962 Εγκα­θί­στα­νται στον Άρα­ξο από τις ΗΠΑ οι πρώ­τες ατο­μι­κές βόμβες.

1965 ο δορυ­φό­ρος Mariner 4, που είχε εκτο­ξευ­τεί το 1964, στέλ­νει για πρώ­τη φορά φωτο­γρα­φί­ες από τον Άρη.

1969 ένας δια­φι­λο­νι­κού­με­νος ποδο­σφαι­ρι­κός αγώ­νας ανά­με­σα στο Ελ Σαλ­βα­δόρ και την Ονδού­ρα προ­κα­λεί τον πόλε­μο μετα­ξύ των δύο χωρών, με 3.000 νεκρούς και τραυματίες.

polemos podosfairou

1990 μετά το “πρά­σι­νο φως” της Άγκυ­ρας, τα τουρ­κι­κά στρα­τεύ­μα­τα κατο­χής παρα­δί­δουν την Αμμό­χω­στο στο ψευ­δο­κρά­τος του Ντενκτάς.

1992 δολο­φο­νι­κή από­πει­ρα σε βάρος του υπουρ­γού Οικο­νο­μι­κών Γιάν­νη Παλαιο­κρασ­σά πραγ­μα­το­ποιεί­ται από την τρο­μο­κρα­τι­κή οργά­νω­ση της 17Ν, με απο­τέ­λε­σμα να σκο­τω­θεί ο 22χρονος Θάνος Αξαρ­λιάν και να τραυ­μα­τι­στούν άλλοι πέντε πολίτες.

1993 ισχυ­ρός σει­σμός, μεγέ­θους 5,4 βαθ­μών της κλί­μα­κας Ρίχτερ, πλήτ­τει την Πάτρα, με απο­τέ­λε­σμα ένας άνθρω­πος να χάσει τη ζωή του από καρ­δια­κή προ­σβο­λή και πολ­λοί να τραυματιστούν.

2004 μεγά­λη επι­τυ­χία των ελλη­νι­κών και ισπα­νι­κών διω­κτι­κών αρχών στον Ατλα­ντι­κό κατά του διε­θνούς δικτύ­ου δια­κί­νη­σης ναρ­κω­τι­κών. Υστε­ρα από πέντε μηνών παρα­κο­λού­θη­ση του πλοί­ου “Africa One”, ελλη­νι­κών συμ­φε­ρό­νων, βρί­σκο­νται και κατά­σχο­νται 4,5 τόνοι κοκα­ΐ­νης. Τέσ­σε­ρις Έλλη­νες ναυ­τι­κοί και ένας Ιτα­λός, συλ­λαμ­βά­νο­νται, ενώ στην Αθή­να και τον Πει­ραιά γίνο­νται προ­σα­γω­γές υπό­πτων και δεσμεύ­ο­νται λογα­ρια­σμοί εται­ρειών και προ­σώ­πων, ύψους δεκά­δων εκα­τομ­μυ­ρί­ων ευρώ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο