Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 20 Οκτωβρίου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

Σαν σήμε­ρα 20 Οκτω­βρί­ου - Μια ματιά στην ιστο­ρία του τόπου και του κόσμου. Γεγο­νό­τα και πρό­σω­πα που έμει­ναν στην ιστο­ρία και δεν πρέ­πει να ξεχάσουμε

1820 Ο πρί­γκι­πας Αλέ­ξαν­δρος Κ. Υψη­λά­ντης και οι “Φιλι­κοί” απο­φα­σί­ζουν να κηρύ­ξουν επα­νά­στα­ση στη Μολδοβλαχία.

1827 Η ναυ­μα­χία του Ναυα­ρί­νου στέ­φε­ται με νίκη για τους συμ­μα­χι­κούς στό­λους της Αγγλί­ας, της Ρωσί­ας και της Γαλ­λί­ας ένα­ντι του ενω­μέ­νου τουρ­κο­αι­γυ­πτια­κού στό­λου, παρά τη συντρι­πτι­κή υπε­ρο­χή του δεύ­τε­ρου. Η νίκη στο Ναυα­ρί­νο έδω­σε ανά­σα στην Ελλη­νι­κή Επα­νά­στα­ση, που αντι­με­τώ­πι­ζε το φάσμα της ολο­κλη­ρω­τι­κής καταστροφής.

1854 Γεν­νή­θη­κε ο Γάλ­λος ποι­η­τής Αρθού­ρος Ρεμπό

rempo

1859 Γεν­νιέ­ται ο Τζον Ντιούι. Αμε­ρι­κα­νός ιδε­α­λι­στής φιλό­σο­φος από τους κύριους εκπρο­σώ­πους του πραγματισμού

dioui

1890 Γεν­νή­θη­κε ο Φέρ­ντι­ναντ (Τζέ­λι Ρολ) Μόρ­τον, Αμε­ρι­κα­νός πια­νί­στας και συν­θέ­της, από τους πρω­το­πό­ρους της τζαζ.

1820 Ο πρί­γκι­πας Αλέ­ξαν­δρος Κ. Υψη­λά­ντης και οι “Φιλι­κοί” απο­φα­σί­ζουν να κηρύ­ξουν επα­νά­στα­ση στη Μολδοβλαχία.

1885 Γεν­νιέ­ται ο Αμε­ρι­κα­νός μου­σι­κός πρω­το­πό­ρος της τζαζ Φέρ­ντι­ναντ Μόρτον.

1888 Εγκαι­νιά­ζε­ται το Ζάπ­πειο Μέγα­ρο στην Αθήνα.

1891 Γεν­νιέ­ται ο Βρε­τα­νός φυσι­κός Τζέιμς Τσά­ντ­γου­ϊκ, ο οποί­ος ανα­κά­λυ­ψε το νετρό­νιο (βρα­βείο Νόμπελ Φυσι­κής, 1935).

1912 κατά τη διάρ­κεια του Α’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου, ο ελλη­νι­κός στρα­τός δια­βαί­νο­ντας το Σαρα­ντά­πο­ρο, μπαί­νει θριαμ­βευ­τής στα οχυ­ρω­μέ­να Γιαν­νι­τσά, μετά από διή­με­ρη μάχη. Οι Τούρ­κοι υπο­χω­ρούν προς τη Θεσ­σα­λο­νί­κη, όπου είναι και ο προ­ο­ρι­σμός των Ελλή­νων, οι οποί­οι θέλουν να προ­λά­βουν τους Βουλγάρους.

1944 Ο Σοβιε­τι­κός Στρα­τός και Γιου­γκο­σλά­βοι Παρ­τι­ζά­νοι, απε­λευ­θε­ρώ­νουν το Βελι­γρά­δι, πρω­τεύ­ου­σα της Γιουγκοσλαβίας.

1944 κατά τη διάρ­κεια του Β’ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου οι Αμε­ρι­κα­νοί κατα­λαμ­βά­νουν το Ααχεν. Πρό­κει­ται για την πρώ­τη μεγά­λη γερ­μα­νι­κή πόλη, που πέφτει στα χέρια των συμμάχων.

1947 Η Επι­τρο­πή Αντια­με­ρι­κα­νι­κών Υπο­θέ­σε­ων υπό τον Γερου­σια­στή Τζό­ζεφ Μακάρ­θι ξεκι­νά την αντι­κομ­μου­νι­στι­κή εκστρα­τεία της. Εκα­το­ντά­δες κομ­μου­νι­στές, συν­δι­κα­λι­στές, κ.α. ριζο­σπά­στες έπε­σαν θύμα­τα του Μακαρ­θι­σμού, δικά­στη­καν και φυλα­κί­στη­καν. Ακό­μα περισ­σό­τε­ροι δημό­σιοι υπάλ­λη­λοι, άνθρω­ποι των Γραμ­μά­των και των Τεχνών μπή­καν σε «μαύ­ρες λίστες» (μετα­ξύ αυτών, ο Τσάρ­λι Τσά­πλιν, ο Μπέρ­τολτ Μπρεχτ, ο Ρόμπερτ Οπεν­χάϊ­μερ, κ.α.). Σχε­δόν 3.000 ναυ­τερ­γά­τες και λιμε­νερ­γά­τες απο­λύ­θη­καν ως ύπο­πτοι για «αντι-αμε­ρι­κα­νι­κές δράσεις».

1950 Εκλέ­γε­ται ομό­φω­να Αρχιε­πί­σκο­πος Κύπρου απ’ την “Εκλο­γι­κή Σύνο­δο” ο Μητρο­πο­λί­της Κιτί­ου Μακάριος.

1968 Ο Έλλη­νας “κροί­σος” Αρι­στο­τέ­λης Ωνά­σης παντρεύ­ε­ται στο Σκορ­πιό την Τζά­κι Κένεντι.

1973 Οι Rolling Stones ανε­βαί­νουν για έβδο­μη φορά στο Νο1 του αμε­ρι­κά­νι­κου πίνα­κα επι­τυ­χιών με το τρα­γού­δι τους “Angie”, κομ­μά­τι που οι φήμες θέλουν να το έχει γρά­ψει ο Τζά­γκερ για τη γυναί­κα του Μπάουι.

1973 Ανοί­γει επί­ση­μα τις πόρ­τες της, μετά από 15 χρό­νια, που κατα­σκευα­ζό­ταν, η Όπε­ρα του Σίδνεϋ, παρου­σία της Βασί­λισ­σας της Αγγλί­ας Ελι­σά­βετ Β’.

1976 Αιμα­τη­ρές ταρα­χές στο νέγρι­κο γκέ­το του Σοβέ­το στο Γιο­χά­νε­σμπουργκ και σε διά­φο­ρες άλλες πόλεις της Νότιας Αφρι­κής, κατά τη διάρ­κεια μαζι­κών δια­δη­λώ­σε­ων των μαύ­ρων ενα­ντί­ον του απαρτ­χάιντ. Γιγα­ντιαία κινη­το­ποί­η­ση της Αστυ­νο­μί­ας για να προ­λη­φθεί η γενί­κευ­ση της εξέγερσης

1980 Επα­νέ­ντα­ξη της Ελλά­δας στο στρα­τιω­τι­κό σκέ­λος του ΝΑΤΟ

nato

1981 Ορκί­ζε­ται ενώ­πιον του Προ­έ­δρου της Δημο­κρα­τί­ας, Κων­στα­ντί­νου Καρα­μαν­λή η νέα κυβέρ­νη­ση του Ανδρέα Παπανδρέου.

1994 πέθα­νε ο ηθο­ποιός Μπαρτ Λάνκαστερ

1999, πέθα­νε ο Λου­κάς Μπάρ­λος, επι­χει­ρη­μα­τί­ας, που διε­τέ­λε­σε και πρό­ε­δρος της ΑΕΚ.

2011 Κατά τη δεύ­τε­ρη μέρα της 48ωρης πανελ­λα­δι­κής απερ­γί­ας η μεγα­λειώ­δης συγκέ­ντρω­ση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγ­μα δέχε­ται προ­σχε­δια­σμέ­νη δολο­φο­νι­κή επί­θε­ση από δυνά­μεις του παρα­κρά­τους, που δρουν παράλ­λη­λα με τον κατα­σταλ­τι­κό μηχα­νι­σμό του κράτους.

Η επί­θε­ση, που διε­ξή­χθη­κε με πέτρες, μολό­τοφ, αλλά και εξο­πλι­σμό που παρέ­πε­μπε σε σώμα­τα ασφα­λεί­ας, είχε ως απο­τέ­λε­σμα τον τραυ­μα­τι­σμό πάνω από 80 απερ­γών εργα­τών. Στη συγκέ­ντρω­ση άφη­σε την τελευ­ταία του πνοή ο Γραμ­μα­τέ­ας του παραρ­τή­μα­τος Βύρω­να του Συν­δι­κά­του Οικο­δό­μων και συν­δι­κα­λι­στής του ΠΑΜΕ Δημή­τρης Κοτζα­ρί­δης.

kotzaridis

2014 πέθα­νε ο τρα­γου­δι­στής Σπύ­ρος Ζαγοραίος

zagoraios

mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο