Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τι έγινε στον κόσμο και στην Ελλάδα σαν σήμερα 22 Αυγούστου;

Σαν σήμερα 22 Αυγούστου 

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

1485 - Με τη Μάχη του Bosworth Field ο 30ετής “πόλε­μος των δύο ρόδων” τελειώ­νει οριστικά

1642 Αρχί­ζει ο εμφύ­λιος πόλε­μος στην Αγγλία

22 Αυγούστου 1642 Αρχίζει ο εμφύλιος πόλεμος στην Αγγλία

1770 Ο Βρε­τα­νός εξε­ρευ­νη­τής Τζέιμς Κουκ φτά­νει στην ανα­το­λι­κή ακτή της Αυστρα­λί­ας, ενώ ένα χρό­νο αργό­τε­ρα το 1780 με το πλοίο του Resolution επι­στρέ­φει στη Βρετανία.

1791 Έναρ­ξη της επα­νά­στα­σης των σκλά­βων στην Αϊτή

1841 Οι ΗΠΑ προ­σαρ­τούν το Μεξικό.

1851 Ανα­κα­λύ­πτε­ται χρυ­σός στην Αυστραλία.

1862 Γεν­νιέ­ται ο Γάλ­λος συν­θέ­της Claude Debussy, [Κλοντ Ντε­μπυσ­σύ ‑Ντε­μπι­σί])  σημα­το­δο­τώ­ντας το πέρα­σμα από την ρομα­ντι­κή επο­χή στη μοντέρ­να μου­σι­κή του 20ού αιώ­να, κύριος εκπρό­σω­πος του κινή­μα­τος του μου­σι­κού ιμπρε­σιο­νι­σμού, αν και ο ίδιος δεν απο­δε­χό­ταν τον χαρα­κτη­ρι­σμό αυτό.

1864 Υπο­γρά­φε­ται από 12 χώρες η Συν­θή­κη της Γενεύ­ης, η οποία προ­βλέ­πει τη δημιουρ­γία του Ερυ­θρού Σταυρού.

1864 Γεν­νιέ­ται ο Ελευ­θέ­ριος Βενι­ζέ­λος, πέντε φορές πρω­θυ­πουρ­γός της ΕλλάδαςΒενιζέλος ηγέτης της αστικής τάξης απηνής διώκτης του ΚΚΕ

1874 Γεν­νή­θη­κε ο Γερ­μα­νός φιλό­σο­φος Μαξ Σέλερ

1880 Γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός καρ­του­νί­στας Τζορτζ Χέρι­μαν, ο οποί­ος έμει­νε ιδιαί­τε­ρα γνω­στός για το σχε­δια­σμό του κινου­μέ­νου σχε­δί­ου Krazy Kat

1882 Γεν­νή­θη­κε  στη Σμύρ­νη ο κομ­μου­νι­στής δάσκα­λος Δημή­τρης Γλη­νός, ο οποί­ος άφη­σε τη σφρα­γί­δα του στο προ­ο­δευ­τι­κό και κομ­μου­νι­στι­κό κίνη­μα της χώρας μας.

Δημ. Γληνός Αριστερά ολοένα προς τ’ αριστερά

1891 Πέθα­νε ο Τσέ­χος ποι­η­τής Γιαν Νερού­ντα, που συγκα­τα­λέ­γε­ται στους πιο σημα­ντι­κούς εκπρο­σώ­πους του τσε­χι­κού ρεαλισμού

1893 Γεν­νή­θη­κε η Αμε­ρι­κα­νί­δα συγ­γρα­φέ­ας και ποι­ή­τρια Ντό­ρο­θι Πάρκερ

1902 Ο Θιο­ντόρ Ρούζ­βελτ γίνε­ται ο πρώ­τος Αμε­ρι­κα­νός Πρό­ε­δρος, που θα οδη­γή­σει αυτοκίνητο.

1904 Η Αμε­ρι­κα­νί­δα συγ­γρα­φέ­ας διη­γη­μά­των και μυθι­στο­ρη­μά­των Κέιτ Τσόπιν,

1904 Γεν­νή­θη­κε ο Ντεγκ Ξια­ο­πίνγξ, ηγέ­της της Λαϊ­κής Δημο­κρα­τί­ας της Κίνας (1976 — 1983)

1910 Η Ιαπω­νία προ­σαρ­τεί την Κορέα.

1917 Γεν­νή­θη­κε στο Κλάρξ­ντεϊλ Μισι­σί­πι ο Αμε­ρι­κα­νός τρα­γου­δι­στής των μπλουζ και κιθα­ρί­στας Τζον Λι Χού­κερ (John Lee Hooker, πέθα­νε στο Λος Άλτος Καλι­φόρ­νια, 21-Ιουν-2001), από τους σημα­ντι­κό­τε­ρους μου­σι­κούς που ανέ­δει­ξε το ηλε­κτρι­κό μπλουζ, επη­ρε­ά­ζο­ντας με το έργο του πολ­λούς σημα­ντι­κούς καλ­λι­τέ­χνες και συγκρο­τή­μα­τα, όπως οι Animals και οι Rolling Stones.
Ήταν, εν πολ­λοίς, ένας πρω­τό­γο­νος κιθα­ρί­στας, που γνώ­ρι­ζε μεν τα βασι­κά της κιθά­ρας, αλλά έβγα­ζε απί­στευ­τη ενέρ­γεια και έντα­ση στο παί­ξι­μό του,ακόμη και στα αργά μπλουζ. Κατά τη διάρ­κεια της πολύ­χρο­νης καριέ­ρας του, που κρά­τη­σε σχε­δόν επτά δεκα­ε­τί­ες, ηχο­γρά­φη­σε περισ­σό­τε­ρα από 100 άλμπουμ, τιμή­θη­κε με πέντε βρα­βεία Γκρά­μι και εισήλ­θε στο Rock ‘n’ Roll Hall of Fame (Πάν­θε­ον της Δόξας του Ροκ εντ Ρολ) το 1991.

1921 γεν­νή­θη­κε η τρα­γου­δί­στρια Σωτη­ρία Μπέλ­λου. Η Μπέλ­λου συν­δέ­θη­κε από τα νεα­νι­κά της χρό­νια με το κομ­μου­νι­στι­κό κίνη­μα της χώρας μας. Μετεί­χε στην ΕΑΜι­κή Εθνι­κή Αντί­στα­ση, καθώς στο Δεκέμ­βρη του 1944, όπου τραυματίστηκε.
Σε μια από τις τελευ­ταί­ες της συνε­ντεύ­ξεις στον «Ριζο­σπά­στη» (27/2/94), θυμό­ταν: «Και “Ριζο­σπά­στη” δια­κι­νού­σα… Ήμουν, είμαι και θα είμαι αρι­στε­ρή. Το λέω και το φωνά­ζω… Πέρα­σα πολ­λά. Και ξύλο και φυλακές».Σωτηρία Μπέλλου η φωνή – σύμβολο του λαϊκού μας τραγουδιού

1922 Δολο­φο­νεί­ται ο ηγέ­της του ιρλαν­δι­κού εθνι­κο­α­πε­λευ­θε­ρω­τι­κού κινή­μα­τος Μάικλ Κόλινς, πρώ­τος Πρό­ε­δρος της ανε­ξάρ­τη­της Ιρλανδίας.

1923 Η μεγα­λύ­τε­ρη σε έκτα­ση και μαχη­τι­κό­τη­τα απερ­γία που έχει συμ­βεί μέχρι στιγ­μής στην Ελλά­δα. Πανερ­γα­τι­κή συγκέ­ντρω­ση της ΓΣΕΕ και του Εργα­τι­κού Κέντρου Πει­ραιά στο Πασα­λι­μά­νι κατα­στέλ­λε­ται βίαια από στρα­τό και αστυ­νο­μία. Έντε­κα νεκροί, δεκά­δες τραυ­μα­τί­ες. Βασι­κά αιτή­μα­τα, η αύξη­ση των ημε­ρο­μι­σθί­ων, η μεί­ω­ση των ωρών εργα­σί­ας, η βελ­τί­ω­ση των συν­θη­κών εργα­σί­ας ‑ιδιαί­τε­ρα για τους ανή­λι­κους εργα­ζο­μέ­νους- η επα­να­πρό­σλη­ψη των απο­λυ­μέ­νων κ.ά.

1925 Ξεκι­νά τις εργα­σί­ες του το συνέ­δριο της Σοσια­λι­στι­κής Εργα­τι­κής Διε­θνούς στη Μασ­σα­λία (22/8–27/8/1925). Μετα­ξύ άλλων, το συνέ­δριο δια­κή­ρυ­ξε πως η συμ­με­το­χή των σοσια­λι­στών σε αστι­κές κυβερ­νή­σεις και σε συνα­σπι­σμούς με αστι­κά κόμ­μα­τα, δεν απο­τε­λού­σε παρά το «φυσι­κό» δρό­μο προς το σοσια­λι­σμό. Ταυ­τό­χρο­να καλού­σε τους εργά­τες να στη­ρί­ξουν τα διά­φο­ρα μέτρα, πολι­τι­κά και οικο­νο­μι­κά, στα­θε­ρο­ποί­η­σης του καπι­τα­λι­σμού που λαμ­βά­νο­νταν (συχνά με την ενερ­γό –και πολ­λές φορές ηγε­τι­κή- συμ­με­το­χή των σοσιαλ­δη­μο­κρα­τών) για τη στα­θε­ρο­ποί­η­ση του καπιταλισμού.
Το συνέ­δριο πρό­βα­λε επί­σης το ζήτη­μα της «ορθο­λο­γι­κής» ρύθ­μι­σης και δια­χεί­ρι­σης της παγκό­σμιας καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μί­ας, των διε­θνών συναλ­λα­γών, κλπ., καθώς και της δίκαι­ης κατα­νο­μής των φυσι­κών πόρων και των πρώ­των υλών.
Οι σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες ισχυ­ρί­ζο­νταν πως ο καπι­τα­λι­σμός ήταν δυνα­τό να απορ­ρο­φη­θεί στα­δια­κά και με ειρη­νι­κό τρό­πο από το «σοσια­λι­σμό» (αξιο­ποιώ­ντας συν τοις άλλοις και διε­θνείς ιμπε­ρια­λι­στι­κούς οργα­νι­σμούς, όπως πχ. η Κοι­νω­νία των Εθνών). 902.gr

1926 Κίνη­μα Κον­δύ­λη — Στις 03.00 ρίχτη­καν δύο κανο­νιο­βο­λι­σμοί από τον Λυκα­βητ­τό που ήταν το σύν­θη­μα της εκδή­λω­σης των μυη­μέ­νων οι οποί­οι στις επό­με­νες τρεις ώρες κατέ­λα­βαν όλα τα επί­και­ρα κτί­ρια, στρα­τό­πε­δα γύρω από την Αθή­να καθώς και τα αερο­δρό­μια Φαλή­ρου και Τατοΐου.
Τις πρω­ι­νές ώρες το κίνη­μα πλέ­ον είχε επι­κρα­τή­σει αναί­μα­κτα. Το βρά­δυ της ίδιας ημέ­ρας μετά από περι­πε­τειώ­δη κατα­δί­ω­ξη συνε­λή­φθη ο Δικτά­το­ρας Θεό­δω­ρος Πάγκαλος.
Απο­λύ­ο­νται οι πολι­τι­κοί κρα­τού­με­νοι και εξό­ρι­στοι. Επα­νέρ­χε­ται στη θέση του Προ­έ­δρου της Δημο­κρα­τί­ας ο ναύ­αρ­χος Κουντουριώτης.

1926 Ανα­κα­λύ­πτε­ται χρυ­σός στο Γιο­χά­νε­σμπουργκ της Νότιας Αφρικής.

1927 Τα μεσά­νυ­χτα της 22 προς 23 Αυγού­στου 1927 οι Ιτα­λοί μετα­νά­στες εργά­τες Νίκο­λα Σάκο και Μπαρ­το­λο­μέο Βαν­τσέ­τι, που είχαν κατη­γο­ρη­θεί ότι σκό­τω­σαν δύο υπαλ­λή­λους, κατά τη διάρ­κεια ληστεί­ας ενός κατα­στή­μα­τος υπο­δη­μά­των στη Μασα­χου­σέ­τη, δολο­φο­νού­νται στην ηλε­κτρι­κή καρέκλα.
Η κατη­γο­ρία που τους οδή­γη­σε στον θάνα­το ήταν σκη­νο­θε­τη­μέ­νη και στό­χο είχε να πλή­ξει το εργα­τι­κό κίνη­μα των ΗΠΑ, στο οποίο οι δύο πρωτοστατούσαν.
Ανή­με­ρα της εκτέ­λε­σής τους, το πρω­το­σέ­λι­δο του Ριζο­σπά­στη έγρα­φε: «Το έγκλη­μα συνε­τε­λέ­σθη — ο Σάκ­κο και ο Βαν­ζέτ­τι εδο­λο­φο­νη­θή­καν χθες επί της ηλε­κτρι­κής καρέ­κλας — αντί­κρυ­σαν με κατα­πλήσ­σου­σαν ψυχραι­μί­αν τον θάνα­τον — Εξέ­γερ­σις εις όλον τον κόσμον — Κολοσ­σιαί­αι δια­δη­λώ­σεις» (902.gr).

saco

1931 Ιδρύ­ε­ται γυναι­κείο τμή­μα στην Ελλη­νι­κή Αστυνομία.

1936 Πεθαί­νει ο ναύ­αρ­χος και πολι­τι­κός Παύ­λος Κου­ντου­ριώ­της, δύο φορές Πρό­ε­δρος της Δημοκρατίας.

1941 Η κατο­χι­κή Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κή κυβέρ­νη­ση της Δανί­ας ψηφί­ζει νόμο για την απα­γό­ρευ­ση της δρά­σης των κομμουνιστών.

1943 Τρι­ή­με­ρη απερ­γία των τρο­χιο­δρο­μι­κών πραγ­μα­το­ποιεί­ται στην Αθή­να και τον Πει­ραιά με αίτη­μα να μη στα­λούν εργά­τες στη Γερ­μα­νία, να καταρ­γη­θούν οι μαύ­ροι πίνα­κες και να απο­φυ­λα­κι­στούν οι φυλα­κι­σθέ­ντες συνά­δελ­φοί τους, να παρ­θούν μέτρα κατά των μαυ­ρα­γο­ρι­τών, κ.α. Κανέ­να τραμ δεν κινείται.

1943  Συνέρ­χε­ται στο Καρ­πε­νή­σι το Α’ Περι­φε­ρεια­κό Συνέ­δριο του ΕΑΜ — ΕΛΑΣ Φθιώ­τι­δας — Φωκί­δας — Ευρυ­τα­νί­ας, με τη συμ­με­το­χή 700 περί­που αντιπροσώπων.

1944 Οι Γερ­μα­νοί αρχί­ζουν το ολο­καύ­τω­μα των χωριών του Κέδρους στην Κρήτη.

1944 Γίνε­ται η τελευ­ταία μετα­φο­ρά Γάλ­λων Εβραί­ων σε γερ­μα­νι­κά στρα­τό­πε­δα συγκέντρωσης.

1948 Ο ναζι­στής εγκλη­μα­τί­ας Josef Bühler εκτε­λεί­ται με απαγ­χο­νι­σμό στην Κρακοβία.

1953 Ιδρύ­ε­ται πολι­τι­κό κόμ­μα των Ελλη­νί­δων με την επω­νυ­μία ”Ανε­ξάρ­τη­το Δημο­κρα­τι­κό Κόμ­μα Ελληνίδων”.

1964 Ξεκι­νά τις εργα­σί­ες της η Α’ Πανελ­λα­δι­κή Συν­διά­σκε­ψη της συν­δι­κα­λι­στι­κής κίνη­σης «115 ΣΕΟ».

1966 Το Κυπρια­κό θεω­ρεί ως το πλέ­ον περί­πλο­κο και επι­κίν­δυ­νο πρό­βλη­μα του ΟΗΕ ο Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας του Οργα­νι­σμού Ου Θαντ στην ετή­σια έκθε­σή του προς τη Γενι­κή Συνέ­λευ­ση, η οποία δίνε­ται στη δημο­σιό­τη­τα (902.gr)

1971 Πρα­ξι­κό­πη­μα ανα­τρέ­πει τον Πρό­ε­δρο της Βολι­βί­ας Χουάν Χοσέ Τόρες και επι­βά­λει στρα­τιω­τι­κή Χούντα.

1971 Η Kerry Kleid γίνε­ται η πρώ­τη Αμε­ρι­κα­νί­δα επαγ­γελ­μα­τί­ας οδη­γός μοτοσικλέτας.

1978 Πεθαί­νει σε ηλι­κία 86 χρό­νων ο Γιό­μο Κενιά­τα, ηγέ­της της Κένυας από την απε­λευ­θέ­ρω­σή της το 1963 και από τους πρω­τερ­γά­τες των κινη­μά­των που οδή­γη­σαν στην κατά­λυ­ση του αποι­κιο­κρα­τι­κού συστή­μα­τος στην Αφρική.
Η πολι­τι­κή του δρά­ση άρχι­σε από το 1920, ενώ από το 1931 ως το 1946 σπού­δα­σε και εργά­στη­κε στη Βρετανία.
Με την επι­στρο­φή του στην Κένυα τίθε­ται επι­κε­φα­λής της «Ενω­σης των Αφρι­κα­νών». Συνε­λή­φθη και εξο­ρί­στη­κε δυο φορές από τους Βρε­τα­νούς αποι­κιο­κρά­τες. Συνέ­χι­σε, όμως, τη δρά­ση και το 1961 επέ­στρε­ψε στην Κένυα. Ο Κενιά­τα έγρα­ψε σει­ρά έργων που ξεσκε­πά­ζουν τη βρε­τα­νι­κή αποικιοκρατία.

1980 Πεθαί­νει στην Παπίτ (Γαλ­λι­κή Πολυ­νη­σία ‑Ταϊ­τή) ο τρα­γου­δι­στής Τζο Ντα­σέν, γιος του σκη­νο­θέ­τη Ζιλ Ντασέν

1983 Την Ελλά­δα επι­σκέ­πτε­ται ο πρω­θυ­πουρ­γός της Σου­η­δί­ας Ούλοφ Πάλ­με, μετά από πρό­σκλη­ση του Ανδρέα Παπανδρέου.

1984 Ο Παλαιο­αν­θρω­πο­λό­γος Alan Walker και η ομά­δα του βρί­σκουν τα απο­μει­νά­ρια του Turkana Boy, ενός σχε­δόν τέλεια δια­τη­ρη­μέ­νου Homo erectus

1985 Στη Βρε­τα­νία, 55 άτο­μα σκο­τώ­νο­νται στο αερο­δρό­μιο του Μάν­τσε­στερ όταν αερο­σκά­φος της “British Airtours” εκρή­γνυ­ται κατά την απογείωση.

1988 Δημιουρ­γεί­ται το πρώ­το πλα­τι­νέ­νιο νόμι­σμα το αυστρα­λια­νό “κοά­λα”.

1989 Ανα­κα­λύ­πτε­ται ο πρώ­τος δακτύ­λιος του πλα­νή­τη Ποσειδώνα.

1992 Στις ΗΠΑ, πεθαί­νει ο Τζον Στάρ­τζες (John Eliot Sturges), σκη­νο­θέ­της ~50 ται­νιών, μετα­ξύ αυτών “Η μεγά­λη από­δρα­ση”, “Και οι επτά ήταν υπέροχοι”,“Gunfight at the O.K. Corral” (Αίμα στον Πρά­σι­νο Βάλτο)

1992 Στη Βοσ­νία, 30 άνθρω­ποι σκο­τώ­νο­νται κατά τη διάρ­κεια συγκρού­σε­ων και βομ­βαρ­δι­σμών στο Σαράγιεβο.

1994 Γερ­μα­νία και Ρωσία συμ­φω­νούν να συνερ­γα­στούν οι μυστι­κές τους υπη­ρε­σί­ες, για την πάτα­ξη του διε­θνούς λαθρε­μπο­ρί­ου πυρη­νι­κών υλικών.

1996 Την πρό­ω­ρη διά­λυ­ση της Βου­λής και τη διε­ξα­γω­γή πρό­ω­ρων εκλο­γών απο­φα­σί­ζει το υπουρ­γι­κό συμ­βού­λιο, μετά από εισή­γη­ση του πρω­θυ­πουρ­γού Κώστα Σημίτη.

1999 Η Κατε­ρί­να Θάνου κερ­δί­ζει το χάλ­κι­νο μετάλ­λιο στα 100μ με 10.84 στο Παγκό­σμιο Πρω­τά­θλη­μα Στί­βου στη Σεβίλλη.

2004 Ο Πύρ­ρος Δήμας κερ­δί­ζει το τέταρ­το Ολυ­μπια­κό μετάλ­λιο, στην αυλαία της καριέ­ρας του. Κατα­κτά το χάλ­κι­νο μετάλ­λιο στην κατη­γο­ρία των 85 κιλών, καθώς σηκώ­νει 377,5 κιλά, 175 αρα­σέ και 202,5 ζετέ, με το οποίο και ολο­κλη­ρώ­νει την καριέ­ρα του.

2004 Ένα ιστο­ρι­κό ρεκόρ ισο­φα­ρί­ζει η Άρσε­ναλ, νικώ­ντας τη Μίντλε­σμπρο με 5–3.
Οι «κανο­νιέ­ρη­δες» συμπλή­ρω­σαν 42 αγώ­νες αήτ­τη­τοι, όσες και η ομά­δα της Νότιγ­χαμ Φόρεστ από τον Νοέμ­βριο του 1977 έως το Δεκέμ­βριο του 1978.

scream Η Κραυγή2004 Άγνω­στοι εισβάλ­λουν στο Μου­σείο του Όσλο και αφαι­ρούν δύο πίνα­κες του Έντ­βαρτ Μουνκ, ανά­με­σά τους τον πασί­γνω­στο πίνα­κα “Η Κραυγή”

2014 Πέθα­νε ο Εμμα­νου­ήλ Κρια­ράς, πολυ­γρα­φό­τα­τος ακα­δη­μαϊ­κός, φιλό­λο­γος, γλωσ­σο­λό­γος, διανοούμενος

kriaras

2021  Στο φόντο των εξε­λί­ξε­ων που πυρο­δό­τη­σε η απο­χώ­ρη­ση των αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κών δυνά­με­ων από το Αφγα­νι­στάν και η ταχύ­τα­τη κατάρ­ρευ­ση της δοτής κυβέρ­νη­σης της χώρας, το σκο­τα­δι­στι­κό κίνη­μα των Ταλι­μπάν που αναρ­ρι­χή­θη­κε ξανά στην εξου­σία εντεί­νει τις δια­βου­λεύ­σεις για το σχη­μα­τι­σμό κυβέρνησης. 

 

https://ekdoseis-atexnos.gr/book/%ce%b1%ce%bb%ce%ae%ce%b8%ce%b5%ce%b9%ce%b5%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%88%ce%ad%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%bb%ce%b9%ce%bc%cf%8c-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%bf%cf%85/

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο