Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τι έγινε στον κόσμο και στον τόπο μας σαν σήμερα 10 Φεβρουαρίου;

Σαν σήμερα  ✨  10 Φλεβάρη _
Γ
εγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία
και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

1258 Η Βαγδά­τη κατα­λαμ­βά­νε­ται από τους Μογ­γό­λους και το Χαλι­φά­το των Αββα­σι­δών καταστρέφεται.

1355 Ανή­με­ρα της εορ­τής της Αγί­ας Σχο­λα­στι­κής ξεσπούν επει­σό­δια στην Οξφόρ­δη μετα­ξύ φοι­τη­τών και ντό­πιων. Αιτία, η ποιό­τη­τα της μπύ­ρας σε μία παμπ και τα προ­σβλη­τι­κά σχό­λια κάποιων φοι­τη­τών για τους ντό­πιους. Οι ταρα­χές θα λήξουν την επό­με­νη μέρα με 63 νεκρούς φοι­τη­τές και 30 πολίτες.

1519 Ο Ισπα­νός κον­κι­στα­δόρ Φερ­νά­ντο Κορ­τέζ απο­πλέ­ει από την Κού­βα με κατεύ­θυν­ση το τότε άγνω­στο Μεξι­κό, με τον πανάρ­χαιο πολι­τι­σμό των Αζτέ­κων, που έμελ­λε να καταστρέψει.

1634 Ο Γαλι­λαί­ος απαρ­νεί­ται μπρο­στά στους ιερο­ε­ξε­τα­στές τη θεω­ρία του ως αιρε­τι­κή και λαθε­μέ­νη και δέχε­ται ότι η Γη είναι επί­πε­δη και ακί­νη­τη. Λέγε­ται ότι την ίδια στιγ­μή σιγο­μουρ­μού­ρι­σε: «Και όμως κινείται!».

galileos

1755 Πεθαί­νει ο Σαρλ Ντε Μοντε­σκιέ, Γάλ­λος πολι­τι­κός φιλό­σο­φος. Ανέ­πτυ­ξε τη θεω­ρία του δια­χω­ρι­σμού των εξου­σιών (νομο­θε­τι­κή, εκτε­λε­στι­κή και δικα­στι­κή), η οποία επι­κρά­τη­σε και περι­λαμ­βά­νε­ται στα Συντάγ­μα­τα σχε­δόν όλων των δημο­κρα­τι­κών χωρών του κόσμου. (Γεν. 18/1/1689)

1828 Κατά τη διάρ­κεια της Ελλη­νι­κής Επα­νά­στα­σης του ’21, ο Ιμπρα­ήμ κατα­στρέ­φει την Τριπολιτσά

1890 Γεν­νιέ­ται ο Ρώσος συγ­γρα­φέ­ας Μπο­ρίς Πάστερ­νακ (βρα­βείο Νόμπελ Λογο­τε­χνί­ας, 1958).

Η μπα­λά­ντα του νεκρού στρατιώτη

1898 Γεν­νιέ­ται ο Μπέρ­τολτ Μπρεχτ, Γερ­μα­νός δρα­μα­τουρ­γός. (Όπε­ρα της Πεντά­ρας, Ο κύκλος με την κιμω­λία, Μάνα Κου­ρά­γιο, Η ζωή του Γαλι­λαί­ου) (Θαν. 14/8/1956)

brecht

1910 Αρχί­ζει η απερ­γία των καπνερ­γα­τών του Βόλου. Η απερ­γία, μια από τις μεγα­λύ­τε­ρες του κλά­δου, διήρ­κε­σε 20 μέρες και έλη­ξε με τη νίκη των απερ­γών που πέτυ­χαν σημα­ντι­κές αυξήσεις.

1910 Γεν­νή­θη­κε η Σοφία Βέμπο, Ελλη­νί­δα τρα­γου­δί­στρια και ηθο­ποιός. (Θαν. 11/3/1978)

vempo

1913 Πέθα­νε ο Κώστας Τσι­κλη­τή­ρας, αθλη­τής του στί­βου, τέσ­σε­ρις φορές Ολυ­μπιο­νί­κης στα αγω­νί­σμα­τα άνευ φοράς. (Γεν. 30/10/1888)

tsiklitiras

1925 Η κυβέρ­νη­ση Μιχα­λα­κο­πού­λου απο­φα­σί­ζει να απα­γο­ρεύ­σει με ειδι­κό νόμο την κομ­μου­νι­στι­κή προπαγάνδα.

apagoreusi kommounistikis propagandas

1939 — Ισπα­νι­κός Εμφύ­λιος: Οι φασί­στες ολο­κλη­ρώ­νουν την κατά­λη­ψη της Κατα­λο­νί­ας και κλεί­νουν τα σύνο­ρα με τη Γαλλία.

1941 Β’ Παγκό­σμιος Πόλε­μος: Ιτα­λι­κά βομ­βαρ­δι­στι­κά προ­ξε­νούν σοβα­ρές ζημιές στον παλαιο­χρι­στια­νι­κό ναό της Αγί­ας Σοφί­ας, στη Θεσσαλονίκη.

1941 Το Λον­δί­νο δια­κό­πτει τις διπλω­μα­τι­κές του σχέ­σεις με το Βουκουρέστι.

1947 Τα Δωδε­κά­νη­σα περιέρ­χο­νται στην Ελλά­δα με τη Συν­θή­κη των Παρισίων.

1950 — Γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός κολυμ­βη­τής Μαρκ Σπιτς εννέα φορές χρυ­σός ολυ­μπιο­νί­κης και πρώ­ην κάτο­χος παγκο­σμί­ων ρεκόρ σε επτά αγω­νί­σμα­τα. Έχει ψηφι­στεί ως 5ος καλύ­τε­ρος αθλη­τής του 20ού αιώ­να από τη ΔΟΕ. Το 1967, σε ηλι­κία 17 ετών, κατέρ­ρι­ψε τρία παγκό­σμια ρεκόρ στο άθλη­μα της πετα­λού­δας. Στις 7 Οκτω­βρί­ου, στο Δυτι­κό Βερο­λί­νο, έκα­νε παγκό­σμιο ρεκόρ στα 100 μ. πετα­λού­δας με χρό­νο 55.7. Την επό­με­νη ημέ­ρα, 8 Οκτω­βρί­ου, έκα­νε παγκό­σμιο ρεκόρ στα 200 μ. πετα­λού­δας με χρό­νο 2.05.7. Στις 30 Αυγού­στου του 1968, στο Λονγκ Μπιτς (Καλι­φόρ­νια), έκα­νε παγκό­σμιο ρεκόρ στα 100 μ. πετα­λού­δας με χρό­νο 55.6. Την ίδια χρο­νιά, έλα­βε μέρος στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες του Μεξι­κού, όπου κατέ­κτη­σε δύο χρυ­σά μετάλ­λια. Μαζί με τους Ζ. Ζορν, Σ. Ρέριτς και Κεν Γουόλς, απο­τέ­λε­σε μέλος της ομά­δας των Η.Π.Α. που στις 17 Οκτω­βρί­ου, στην Πόλη του Μεξι­κού, έκα­νε παγκό­σμιο ρεκόρ στα 4x100 μ. ελεύ­θε­ρα, με 3.31.7.
Στη συνέ­χεια έγι­νε ο πρώ­τος αθλη­τής που κατά­φε­ρε να κατα­κτή­σει επτά χρυ­σά μετάλ­λια και να σημειώ­σει ισά­ριθ­μα παγκό­σμια ρεκόρ, στην Ολυ­μπιά­δα του 1972. Κατεί­χε το ρεκόρ των περισ­σό­τε­ρων χρυ­σών σε μία μόνο διορ­γά­νω­ση Ολυ­μπια­κών Αγώ­νων, πριν το καταρ­ρί­ψει ο Μάικλ Φελ­πς το 2008 στο Πεκί­νο με τα οχτώ χρυ­σά μετάλ­λια. Ο Σπιτς είναι ένας από τους μόλις πέντε αθλη­τές που κατέ­χουν εννέα χρυ­σά Ολυ­μπια­κά μετάλ­λια. Επι­πλέ­ον, είναι ο μονα­δι­κός αθλη­τής που έχει καταρ­ρί­ψει επτά παγκό­σμια ρεκόρ σε μία Ολυ­μπιά­δα. Συνο­λι­κά μετα­ξύ του 1969 και του 1972 κατέ­κτη­σε εννέα χρυ­σά Ολυ­μπια­κά μετάλ­λια, ένα αργυ­ρό και ένα χάλ­κι­νο, πέντε χρυ­σά στους Πανα­με­ρι­κα­νι­κούς Αγώ­νες, 31 τίτλους της Ένω­σης Ερα­σι­τε­χνών Αθλη­τών (AAU) και οκτώ τίτλους της Εθνι­κής Κολ­λε­για­κής Αθλη­τι­κής Ένω­σης (NCAA) των ΗΠΑ. Ανα­κη­ρύ­χθη­κε Κολυμ­βη­τής της Χρο­νιάς για τα έτη 1969, 1971 και 1972 από το περιο­δι­κό Swimming World Magazine. Ωστό­σο, παρά την επι­τυ­χία του, απο­σύρ­θη­κε από τον αθλη­τι­σμό μετά τους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες του 1972, σε ηλι­κία μόλις 22 ετών.

1956 Πεθαί­νει ο Εμμα­νου­ήλ Τσου­δε­ρός, πολι­τευ­τής του Κόμ­μα­τος των Φιλε­λευ­θέ­ρων στη διάρ­κεια του Μεσο­πο­λέ­μου και Διοι­κη­τής της Τρά­πε­ζας της Ελλά­δας (1931–1939). Διε­τέ­λε­σε Πρω­θυ­πουρ­γός από τις 21/4/1941 (στη διάρ­κεια της Γερ­μα­νι­κής εισβο­λής) έπει­τα από πρό­τα­ση του βασι­λιά και κατό­πιν της κυβέρ­νη­σης του Καΐ­ρου. Μετά την απε­λευ­θέ­ρω­ση συνέ­χι­σε την πολι­τι­κή του δρα­στη­ριό­τη­τα (Πρό­ε­δρος του Δημο­κρα­τι­κού Προ­ο­δευ­τι­κού Κόμ­μα­τος, συνι­δρυ­τής της ΕΠΕΚ και υπουρ­γός άνευ χαρ­το­φυ­λα­κί­ου στη κυβέρ­νη­ση Παπάγου).

1956 — Συστή­νε­ται το Ίδρυ­μα Ευγε­νί­δου.

1960: Ο κόσμος στη δίνη του «ψυχρού πολέμου»

1962 ‑Ο αιχ­μά­λω­τος Αμε­ρι­κα­νός πιλό­τος του κατα­σκο­πευ­τι­κού αερο­σκά­φους U2 Γκά­ρι Πάου­ερς ανταλ­λάσ­σε­ται με τον Σοβιε­τι­κό κρα­τού­με­νο από τους αμε­ρι­κα­νούς Ρού­ντολφ Άμπελ.

1964  Εκδί­δε­ται η απο­γευ­μα­τι­νή εφη­με­ρί­δα «Αλλα­γή», που εξέ­φρα­ζε την πολι­τι­κή της ΕΔΑ

1975 πεθαί­νει ο Νίκος Καβ­βα­δί­ας, ποι­η­τής και ναυ­τι­κός. Είχε γεν­νη­θεί τον Ιανουά­ριο του 1910

marampou

1991 Τη βομ­βαρ­δι­σμέ­νη Βαγδά­τη, επι­σκέ­πτε­ται ο τότε δήμαρ­χος Αθη­ναί­ων Αντώ­νης Τρί­τσης. Είναι ο πρώ­τος ξένος επί­ση­μος που επι­σκέ­πτε­ται την πόλη, στην οποία έφτα­σε οδι­κώς αφού διέ­σχι­σε την μισο­κα­τε­στραμ­μέ­νη εθνι­κή οδό Αμμάν- Βαγδά­της. Στη συνά­ντη­σή του με τον δήμαρ­χο της πόλης του ανα­κοι­νώ­νει την πρω­το­βου­λία του για σύγκλη­ση ενός φόρουμ δημάρ­χων των ιστο­ρι­κών πόλε­ων Μέσης Ανα­το­λής και ανα­το­λι­κής Μεσογείου.

1996 Γρά­φε­ται ιστο­ρία στο σκά­κι, όταν για πρώ­τη φορά ένας υπο­λο­γι­στής της IBM ο “Deep Blue”, κερ­δί­ζει τον παγκό­σμιο πρω­τα­θλη­τή Γκά­ρι Κασπάροφ.

2005 Πεθαί­νει σε ηλι­κία 90 ετών ο κορυ­φαί­ος Αμε­ρι­κα­νός θεα­τρι­κός συγ­γρα­φέ­ας Αρθουρ Μίλερ.

2014 Πέθα­νε η Σέρ­λι _ Σίρ­λεϊ Τεμπλ, Αμε­ρι­κα­νί­δα ηθο­ποιός και τρα­γου­δί­στρια. Χαρα­κτη­ρί­στη­κε ως παι­δί-θαύ­μα. Το 1935, σε ηλι­κία 7 ετών της απο­νε­μή­θη­κε το βρα­βείο Όσκαρ και το 2000 για την προ­σφο­ρά της στον κινη­μα­το­γρά­φο  το βρα­βείο Guild. Απο­σύρ­θη­κε από τον κινη­μα­το­γρά­φο το 1950, σε ηλι­κία μόλις 22 ετών. Μεγα­λώ­νο­ντας είχε αρχί­σει να χάνει τη δημο­τι­κό­τη­τά της, καθώς το κοι­νό είχε ταυ­τι­στεί με το μικρό ξαν­θό κορι­τσά­κι και όχι με την έφη­βη πλέ­ον Σίρ­λεϊ. Το 1934 έπαι­ξε τον πρώ­το της κινη­μα­το­γρα­φι­κό ρόλο στην κωμω­δία Brihgt Eyes. Έγι­νε διά­ση­μη με την ται­νία Stand up and cheer της εται­ρεί­ας Fox. Στις ται­νί­ες που πρω­τα­γω­νι­στού­σε, χόρευε και τρα­γου­δού­σε με άνε­ση. Πολ­λά από τα τρα­γού­δια που ερμή­νευε στις ται­νί­ες έγι­ναν επι­τυ­χί­ες. Όπως από την ται­νία Bright Eyes και το «Αnimal Crackers in My Soup» από το Curly Top (1935). Η Σίρ­λεϊ Τεμπλ έγι­νε σύμ­βο­λο όλης της Αμε­ρι­κής την επο­χή της οικο­νο­μι­κής κρίσης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο