Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου: Οι καλύτερες ταινίες του 2023

Με τη συνή­θη δια­δι­κα­σία η Π.Ε.Κ.Κ. ανέ­δει­ξε τις καλύ­τε­ρες ξένες και ελλη­νι­κές ται­νί­ες για τη χρο­νιά που πέρα­σε. Λόγω ισο­ψη­φί­ας οι δέκα καλύ­τε­ρες ται­νί­ες έγι­ναν δώδε­κα, ανα­δει­κνύ­ο­ντας έτσι μια τελι­κή λίστα 10+2. Κάθε μέλος της είχε δικαί­ω­μα να ψηφί­σει μια δεκά­δα ται­νιών που έκα­ναν πρε­μιέ­ρα το 2023, ενώ διε­νερ­γή­θη­κε και παράλ­λη­λη ψηφο­φο­ρία για την καλύ­τε­ρη ελλη­νι­κή ται­νία, με τους κρι­τι­κούς να ψηφί­ζει ο καθέ­νας από τρεις ταινίες.



Για την Ελλά­δα η καλύ­τε­ρη ται­νία του 2023 είναι αυτή της Αση­μί­νας Προ­έ­δρου με τίτλο «Πίσω από τις θημω­νιές», ακο­λου­θεί το «Black stone» και η «Φόνισ­σα» (σκη­νο­θε­σί­ες Σπύ­ρου Ιακω­βί­δη και Εύας Νάθε­να). Σύμ­φω­να με τους Έλλη­νες κρι­τι­κούς, οι δύο κορυ­φαί­ες ται­νί­ες ήταν η Ζώνη ενδια­φέ­ρο­ντος του Τζό­να­θαν Γκλέι­ζερ και τα Πεσμέ­να φύλ­λα του Άκι Καουρισμάκι.

Οι 10 (+2)
καλύτερες ταινίες του 2023

Οι Δολο­φό­νοι των Ανθι­σμέ­νων Φεγγαριών

Οι 3 καλύ­τε­ρες ελληνικές


  • Πίσω από τις θημω­νιές της Αση­μί­νας Προέδρου
  • Black stone του Σπύ­ρου Ιακωβίδη
  • Φόνισ­σα της Εύας Νάθενα

Οι ται­νί­ες της εβδομάδας

Ται­νί­ες Πρώ­της Προ­βο­λής: Υπαρ­ξια­κές αγω­νί­ες, σάτι­ρα, ξιφο­μα­χί­ες, παι­δι­κές φιλί­ες και Τζέι­σον Στέι­θαμ ‑Φωτο_Βίντεο

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο