Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 13 Οκτωβρίου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου

🗓️  Σαν σήμερα 13 Οκτωβρίου -

Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου.
📇 Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

54 Ο Νέρων ανε­βαί­νει στο ρωμαϊ­κό θρό­νο. Η Αγριπ­πί­να δηλη­τη­ριά­ζει τον άνδρα της τον Κλαύ­διο A’, κάνο­ντας με αυτόν τον τρό­πο Ρωμαίο Αυτο­κρά­το­ρα τον 17χρονο γιο της Νέρωνα.

1307 Με εντο­λή του Γάλ­λου βασι­λιά, Φιλίπ­που του Ωραί­ου, συλ­λαμ­βά­νο­νται ο Μέγας Μάγι­στρος Ζακ ντε Μολά και χιλιά­δες μέλη του Τάγ­μα­τος των Ναϊ­τών. Υπο­βάλ­λο­νται σε βασα­νι­στή­ρια και “ομο­λο­γούν” ότι είναι αιρε­τι­κοί, ενώ λίγους μήνες αργό­τε­ρα θα καούν στην πυρά. Είναι Παρα­σκευή και 13 και από τότε αυτή η μέρα θεω­ρεί­ται ότι φέρ­νει γρουσουζιά.

1792 Ο Τζορτζ Ουά­σινγ­κτον θέτει το θεμέ­λιο λίθο για την κατα­σκευή του Λευ­κού Οίκου, που θα γίνει η επί­ση­μη κατοι­κία όλων των Προ­έ­δρων των ΗΠΑ.

1882 Πέθα­νε ο Ζοζέφ Αρτίρ Κοντ Ντε Γκο­μπι­νό, Γάλ­λος διπλω­μά­της, θεω­ρη­τι­κός του ρατσι­σμού και της λευ­κής υπε­ρο­χής μέσα από το βιβλίο του «Δοκί­μιο για την ανι­σό­τη­τα των ανθρω­πί­νων φυλών» (1855). (Γεν. 14/7/1816)

1884 Η ώρα Γκρί­νουιτς καθιε­ρώ­νε­ται ως βάση υπο­λο­γι­σμού της παγκό­σμιας ώρας.
Ο Μέσος χρό­νος Γκρί­νουιτς (Greenwich Mean Time, GMT — Greenwich Time), είναι ο τοπι­κός μέσος χρό­νος του πρώ­του μεσημ­βρι­νού της Γης (που περ­νά­ει από το Γκρί­νουιτς της Αγγλί­ας) και από όπου αρχί­ζει η μέτρη­ση του γεω­γρα­φι­κού μήκους στη Γη, (ανα­το­λι­κό ή δυτικό).
Έτσι, μέσω της (φαι­νο­με­νι­κής) διά­βα­σης του δίσκου του Ήλιου απ΄ αυτόν (και από το ομώ­νυ­μο αστε­ρο­σκο­πείο, σε γεω­γρα­φι­κό μήκος 0° 0′ 0″) καθο­ρί­ζε­ται το σημείο έναρ­ξης των ζωνών ώρας του κόσμου.

Greenwich clockσσ. |> Ο παρα­πά­νω προσ­διο­ρι­σμός δεν έχει να κάνει με το σύστη­μα μέτρη­σης του χρό­νου από το «δικό μας» Γρη­γο­ρια­νό ημε­ρο­λό­γιο, όπου το ηλια­κό έτος των 365,242199 ημε­ρών (~+1/4 της ημέ­ρας από το Ιου­λια­νό) «διορ­θώ­νε­ται» μέσω του δίσε­κτου κάθε τέσ­σε­ρα χρόνια.
Εγκυ­κλο­παι­δι­κά να πού­με πως ‑για την ακρί­βεια, ακό­μη και αυτό διορ­θώ­νε­ται με αφαί­ρε­ση μιας ημέ­ρας κάθε ~129 χρό­νια μέσω του πολ­λα­πλού αλγό­ριθ­μου «αν-τότε» |> if [έτος δεν είναι διαι­ρε­τό με 4] then |> [είναι ένα συνη­θι­σμέ­νο έτος] + else if [έτος δεν είναι διαι­ρε­τό με 100] |> then [είναι ένα δίσε­κτο έτος] + else if [έτος δεν είναι διαι­ρε­τό με 400] then [είναι ένα συνη­θι­σμέ­νο έτος] |> else-τότε και μόνο τότε [είναι ένα δίσε­κτο έτος] 

1904 Σκο­τώ­θη­κε στη Σιά­τι­στα της Φλώ­ρι­νας, σε μάχη με τους Τούρ­κους, ο Παύ­λος Μελάς, από τους πρω­τερ­γά­τες του Μακε­δο­νι­κού Κομιτάτου.

1905 Ιδρύ­ε­ται το πρώ­το Σοβιέτ των εργα­τών στην Αγία Πετρού­πο­λη της Ρωσί­ας, στο οποίο εκλέ­γε­ται πρό­ε­δρος ο Λέων Τρό­τσκι.ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΑ ΣΟΒΙΕΤ🎈  Η Πετρού­πο­λη είναι πια στα χέρια των εργα­τών! με τις επα­να­στα­τι­κές εξε­λί­ξεις να τρέ­χουν καθημερινά…
✔️  Στις 14 Οκτώ­βρη, στο προ­ε­δρείο της Εκτε­λε­στι­κής Επι­τρο­πής του Σοβιέτ της Μόσχας είχαν εκλε­γεί απο­κλει­στι­κά μπολσεβίκοι.
✔️  Στις 16 Οκτώ­βρη, το Σοβιέτ του Σαρά­τοφ πήρε από­φα­ση να κηρύ­ξει «απο­φα­σι­στι­κό αγώ­να» ενά­ντια στην πολι­τι­κή της Προ­σω­ρι­νής Κυβέρνησης.
✔️  Την ίδια μέρα, το Σοβιέτ του κυβερ­νεί­ου του Βλα­ντι­μίρ απο­φά­σι­σε ότι θεω­ρεί την Προ­σω­ρι­νή Κυβέρ­νη­ση και όλα τα κόμ­μα­τα που την υπο­στη­ρί­ζουν προ­δο­τι­κά απέ­να­ντι στην υπό­θε­ση της επα­νά­στα­σης και υπο­χρέ­ω­σε όλα τα Σοβιέτ του κυβερ­νεί­ου Βλα­ντι­μίρ ν’ αγω­νί­ζο­νται απο­φα­σι­στι­κά κατά της Προ­σω­ρι­νής Κυβέρνησης.
✔️  16–24 Οκτώ­βρη συνέρ­χε­ται το 1ο Παν­σι­βη­ρι­κό Συνέ­δριο των Σοβιέτ στο Ιρκού­τσκ, που ανάγ­γει­λε το πέρα­σμα της εξου­σί­ας στα Σοβιέτ και εξέ­λε­ξε Κεντρι­κή Εκτε­λε­στι­κή Επι­τρο­πή των Σοβιέτ Σιβη­ρί­ας (Τσε­ντρο­σι­μπίρ).

1912 Κατά τον Α’ Βαλ­κα­νι­κό Πόλε­μο, οι Σέρ­βοι κυριεύ­ουν τα Σκόπια.

Santuário de Fátima com a Capelinha das Aparições o Monumento ao Coração de Jesus e a Basílica de Nossa Senhora do RosárioFátima1917 - Κατά τις ειδή­σεις 70.000 άνθρω­ποι γίνο­νται μάρ­τυ­ρες του «θαύ­μα­τος του Ήλιου» στη Φάτι­μα της Πορτογαλίας.
Η Fátima –σήμε­ρα πολι­τειού­λα ~10.000 κατοί­κων στην κεντρι­κή ορει­νή ενδο­χώ­ρα, 187 χλμ Ν. του Πόρ­το — 123 χλμ Β της Λισ­σα­βό­νας, έχει ιστο­ρία 1000 σχε­δόν χρό­νων από τότε που μια μου­σουλ­μά­να πρι­γκί­πισ­σα που ονο­μα­ζό­ταν έτσι, βαφτί­στη­κε ως Oureana προ­κει­μέ­νου να παντρευ­τεί τοπι­κό κόμη.
Στις 13 Μαΐ­ου 1917, όταν τρία παι­διά βοσκών (7–10 ετών), είδαν –λένε όρα­μα την Πανα­γιά σ’ ένα λαμπρό σύν­νε­φο που τα ενη­μέ­ρω­σε πως θα εμφα­νι­ζό­ταν στο ίδιο σημείο κάθε 13 του μήνα, ως τον Οκτώ­βριο –σαν σήμε­ρα, κάλε­σε σε μετά­νοιες για τη σωτη­ρία των αμαρ­τω­λών, ενώ τους έδω­σε και τρεις προφητείες.
Έτσι συγκε­ντρώ­νο­νταν όλο και περισ­σό­τε­ροι πιστοί, αλλά τίπο­τε δεν γινό­ταν όμως τα παι­διά την «έβλε­παν» λέγο­ντας πως όλοι οι υπό­λοι­ποι είναι άπι­στοι και γι αυτό τυφλοί.
Τα παι­διά πάντα προ­α­νήγ­γει­λαν ότι στην τελευ­ταία εμφά­νι­σή της, στις 13-Οκτ θα γινό­ταν ένα θαύ­μα, που θα έπει­θε τους πάντες και τότε 10άδες χιλιά­δες «είδαν» τον ήλιο να «χορεύ­ει», σε χρώ­μα­τα ουρά­νιου τόξου (χωρίς βρο­χή).Santuário de FátimaΌσο για τις τρεις προ­φη­τεί­ες, αυτές έμει­ναν μυστι­κές για «το πλή­ρω­μα του χρό­νου». Η πρώ­τη περιέ­γρα­φε μία κόλα­ση του Δάντη, η 2η «με ακρί­βεια» …το τέλος του πρώ­του παγκό­σμιου και την έναρ­ξη του δευ­τέ­ρου κι η 3η (απο­κα­λύ­φθη­κε από τον Πάπα Ιωάν­νη Παύ­λου Β’ ‑Βοϊ­τί­λα το Πάσχα του 2000), αφο­ρού­σε στην από­πει­ρα δολο­φο­νί­ας του από τον Τούρ­κο «γκρί­ζο λύκο» Μεχ­μέτ Αλί Αγκ­τζά, κατά την επέ­τειο του θαύ­μα­τος, στις 13 Μαΐ­ου 1981, στην Πλα­τεία του Αγί­ου Πέτρου της Ρώμης, ενώ άλλοι «ερμη­νευ­τές» συμπλη­ρώ­νουν ότι περι­γρά­φει με ακρί­βεια το τέλος του κόσμου…
Η Fátima έχει μετα­βλη­θεί σε χρι­στια­νι­κή Μέκ­κα με εκα­τομ­μύ­ρια πιστούς να συρ­ρέ­ουν κάθε χρό­νο και να πάρουν νερό από την πηγή (ή καλύ­τε­ρα να μπουν ολό­κλη­ροι στα νερά της) που ώ…ω του θαύ­μα­τος εμφα­νί­στη­κε σε ανύ­πο­πτο χρό­νο ικα­νή να θερα­πεύ­σει κάθε ασθέ­νεια (προς το παρόν πλην Covid).
City Hall of FátimaSanctuary of Fátima – Online transmissions Pilgrims of Fátima  (μερι­κά από τα Official website)

Μαρξ το όπιο του λαού

1914 Στη Νότια Αφρι­κή, οι Μπό­ερς, με επι­κε­φα­λής τον στρα­τη­γό Κρί­στιαν Ντε Γου­έτ, δια­δη­λώ­νουν ενα­ντί­ον της επι­βο­λής του βρε­τα­νι­κού στρα­τιω­τι­κού νόμου.

1921 Γεν­νή­θη­κε ο διά­ση­μος Γάλ­λος ηθο­ποιός και τρα­γου­δι­στής, Ιβ Μοντάν

1923 Η Άγκυ­ρα ανα­κη­ρύσ­σε­ται από την τουρ­κι­κή Εθνο­συ­νέ­λευ­ση πρω­τεύ­ου­σα του τουρ­κι­κού κοσμι­κού κρά­τους. Η μετα­κί­νη­ση της πρω­τεύ­ου­σας από την Κων­στα­ντι­νού­πο­λη στην Άγκυ­ρα απο­φα­σί­στη­κε από τον Κεμάλ Ατατούρκ.

1925 Γεν­νή­θη­κε η πολι­τι­κός και πρω­θυ­πουρ­γός της Βρε­τα­νί­ας, βαρό­νη Μάρ­γκα­ρετ Χίλ­ντα Θάτσερ το γένος Ρόμπερτς, η επο­νο­μα­ζό­με­νη και «σιδη­ρά κυρία».

1930 Η Ελλη­νί­δα Αλί­κη Διπλα­ρά­κου, «Μις Ευρώ­πη 1930», εκλέ­γε­ται στη 2η θέση «Μις Υφή­λιος 1930» στα καλ­λι­στεία του Ρίο Ντε Τζα­νέι­ρο (Βρα­ζι­λία).Aliki Diplarakou Lady Russell Miss Europe

 

Μανιά­τισ­σα από «επώ­νυ­μο» σόι, γεν­νη­μέ­νη το 1912 ανα­δεί­χτη­κε 18χρονη μις Ελλάς και μετά μις Ευρώ­πη στο Παρί­σι σε ηλι­κία  ετών, το 1930. Την ίδια χρο­νιά με ανδρι­κά ρού­χα και παρα­βί­α­σε το άβα­το του Αγί­ου Όρους, και το συμ­βάν έγι­νε πρω­το­σέ­λι­δη είδη­ση –μέχρι και το περιο­δι­κό Time ανα­φέρ­θη­κε σε αυτήν για «τον ρόλο των γυναι­κών στην ιστο­ρία» το 1953.

1934 Αρχί­ζουν τα έργα εξω­ραϊ­σμού του Πεδί­ου του Άρε­ως με την κατε­δά­φι­ση των στρα­τώ­νων του Ιππι­κού και τη μετα­φο­ρά των προ­σφυ­γι­κών συνοικισμών.

1934 Γεν­νή­θη­κε η Ελλη­νί­δα τρα­γου­δί­στρια με τη διε­θνή καριέ­ρα, Νάνα Μούσχουρη

1936 Στα γρα­φεία της Γενι­κής Ασφά­λειας Πει­ραιά δολο­φο­νεί­ται με βασα­νι­στή­ρια ο χημι­κός Μήτσος Μαρου­κά­κης, στέ­λε­χος του ΚΚΕ (902.gr)

1943 Β’ Παγκό­σμιος Πόλε­μος: Η Ιτα­λία έχο­ντας αλλά­ξει “στρα­τό­πε­δο” κηρύσ­σει τον πόλε­μο στην πρώ­ην σύμ­μα­χό της στον Άξο­να, τη Γερμανία.

1944 Ενώ ο λαός της πρω­τεύ­ου­σας συνέ­χι­ζε τους πανη­γυ­ρι­σμούς από την προη­γού­με­νη μέρα για την απε­λευ­θέ­ρω­ση, στον Πει­ραιά ο ΕΛΑΣ έδι­νε μάχες ενα­ντί­ον των Γερ­μα­νών για τη σωτη­ρία των λιμε­νι­κών εγκα­τα­στά­σε­ων, της «Ηλε­κτρι­κής Εται­ρεί­ας» (ΠΑΟΥΕΡ) και όλων των εργο­στα­σί­ων. Στην ηρω­ι­κή και νικη­φό­ρα για τον ΕΛΑΣ «μάχη της Ηλε­κτρι­κής» έχα­σαν τη ζωή τους 11 παλικάρια.

Η Μάχη της Ηλε­κτρι­κής – Σαν σήμε­ρα 13 Οκτω­βρί­ου 1944

1944 Ο Κόκ­κι­νος Στρα­τός απε­λευ­θε­ρώ­νει τη Ρίγα, πρω­τεύ­ου­σα της Λετονίας.

1946 Η Ασφά­λεια κλεί­νει τα γρα­φεία του ΕΑΜ Μακε­δο­νί­ας — Θρά­κης στην Θεσσαλονίκη.

1951 Παρα­ση­μο­φο­ρεί­ται από τους Γάλ­λους με το Σταυ­ρό της Λεγε­ώ­νας της Τιμής για τη δρά­ση της στη Βόρεια Αφρι­κή κατά τον Β’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο η Μάρ­λεν Ντίντριχ.

1951 — Γεν­νιέ­ται ο ηθο­ποιός Αντώ­νης Καφε­τζό­που­λος.

 

1955 Τρο­με­ρές καται­γί­δες σε Αττι­κή και Θεσ­σα­λία προ­κα­λούν το θάνα­το 30 ανθρώ­πων και αφή­νουν άστε­γους εκατοντάδες.

1960 Γεν­νή­θη­κε ο τρα­γου­δι­στής Βασί­λης Λέκκας.

1967 Γεν­νιέ­ται ο μεγά­λος Κου­βα­νός αθλη­τής Javier Sotomayor [Sanabria] (Χαβιέρ Σοτο­μα­γιόρ), του άλμα­τος εις ύψος και ο κάτο­χος του παγκό­σμιου ρεκόρ (2.45 μέτρα).
Υπήρ­ξε επα­νει­λημ­μέ­να παγκό­σμιος πρω­τα­θλη­τής, τόσο στον ανοι­χτό όσο και στον κλει­στό στί­βο και κέρ­δι­σε χρυ­σό και αση­μέ­νιο μετάλ­λιο σε Ολυ­μπια­κούς αγώ­νες (το 1992 και το 2000 αντί­στοι­χα) και κέρ­δι­σε 10άδες μετάλ­λια και διακρίσεις.
Έκα­νε τα πρώ­τα του βήμα­τα στον στί­βο όταν ήταν πολύ νέος ‑10 ετών ήδη στο άλμα εις ύψος, αν και προ­τι­μού­σε το σπριντ, στα 13 με προ­πο­νη­τής Carmelo Benítez έκα­νε 1,65 μ.,στα 14 ξεπέ­ρα­σε τα δύο μέτρα.
Με υπο­τρο­φία στην αθλη­τι­κή ακα­δη­μία Escuela Superior de Perfeccionamiento Atlético (ESPA), το 1984, και σε ηλι­κία 16, έκα­νε παγκό­σμιο ρεκόρ νέων με 2,33 μ. στην Αβάνα.
Το 1986 στο πρώ­το παγκό­σμιο πρω­τά­θλη­μα νέων της Αθή­νας, κατέ­λα­βε την πρώ­τη θέση με άλμα 2,25 ενώ ένα χρό­νο νωρί­τε­ρα στο Παγκό­σμιο Πρω­τά­θλη­μα Κλει­στού Στί­βου κατέ­λα­βε τη 2η θέση με 2,30, ενώ την ίδια χρο­νιά ‑19χρονος έσπα­σε το παγκό­σμιο ρεκόρ νέων με 2,36 μ
Το 1987 στους Πανα­με­ρι­κα­νι­κούς της Ινδια­νά­πο­λης, κατέ­κτη­σε την πρώ­τη θέση με 2,32
Δεν συμ­με­τεί­χε στους Ολυ­μπια­κούς Αγώ­νες του Λος Άντζε­λες 1984 και της Σεούλ 1988, λόγω μη συμ­με­το­χής της Κού­βας, ωστό­σο το 1988, έκα­νε νέο παγκό­σμιο ρεκόρ με άλμα 2,43 στη Σαλα­μάν­κα της Ισπανίας.

Το 1992, στους Ολυ­μπια­κούς της Βαρ­κε­λώ­νης, κέρ­δι­σε το χρυ­σό μετάλ­λιο με ρεκόρ 2,34 «παι­χνι­δά­κι» πλέ­ον για το επί­πε­δό του, αλλά ανέ­φι­κτο για τους υπόλοιπους.
Είχε μεγά­λη εμπι­στο­σύ­νη στον εαυ­τό του, άφη­νε τα «χαμη­λά» (οι αντί­πα­λοι του ξεκι­νού­σαν από 2,20–2,25 ενώ ο ίδιος από 2,28–2,30 και παραπάνω).
Μετά το θάνα­το του αγα­πη­μέ­νου του δασκά­λου, ο Guillermo de la Torre, έγι­νε προ­πο­νη­τής του. Μετά από τραυ­μα­τι­σμούς και απο­θε­ρα­πεί­ες, ξανα­βρή­κε τον ρυθ­μό του και επέ­στρε­ψε στα ρεκόρ και τις δια­κρί­σεις: Μεξι­κό 1990 (χρυ­σός), Πανα­με­ρι­κα­νι­κοί Αγώ­νες στην Αβά­να ’91 (χρυ­σός), Παγκό­σμιο πρω­τά­θλη­μα Τόκιο ’91 (αση­μέ­νιο), Παγκό­σμιο πρω­τά­θλη­μα κλει­στού στί­βου Τορό­ντο ’93 (χρυ­σός), Ολυ­μπια­κοί αγώ­νες Βαρ­κε­λώ­νης ’92 (χρυ­σός) κά.

1970 Ο Παντε­λής Γκί­νης, καπε­τά­νιος καλυ­μνιώ­τι­κου σπογ­γα­λιευ­τι­κού, κατα­θέ­τει στην Εισαγ­γε­λία αίτη­ση κατά­σχε­σης δίσκου της εται­ρί­ας Λύρα που περιέ­χει την πασί­γνω­στη επι­τυ­χία του νεα­ρού τρα­γου­δο­ποιού Διο­νύ­ση Σαβ­βό­που­λου Ντιρ­λα­ντά, διεκ­δι­κώ­ντας την πατρό­τη­τα της σύνθεσης.

1971  Γεν­νή­θη­κε ο αρσι­βα­ρί­στας Πύρ­ρος Δήμας.

1972 Αερο­πλά­νο στο οποίο επι­βαί­νει μια ομά­δα ράγκ­μπι της Ουρου­γουά­ης συντρί­βε­ται στις Άνδεις. Αρκε­τοί από τους επι­βά­τες εντο­πί­ζο­νται σώοι 72 ημέ­ρες αργό­τε­ρα, αλλά όπως ομο­λο­γούν κατέ­φυ­γαν στον κανι­βα­λι­σμό, προ­κει­μέ­νου να επι­βιώ­σουν. Η απί­στευ­τη ιστο­ρία τους έχει μετα­φερ­θεί δύο φορές στη μεγά­λη οθόνη.

1977 Κατά την πτή­ση από τη Μαγιόρ­κα στη Φραν­κφούρ­τη 2 άντρες και 2 γυναί­κες κατα­λαμ­βά­νουν ένα αερο­πλά­νο της Λου­φτ­χάν­σα, με 86 επι­βά­τες. Απαι­τούν την απε­λευ­θέ­ρω­ση 11 Γερ­μα­νών και 2 Τούρ­κων κρα­του­μέ­νων. Ο πιλό­τος δολο­φο­νεί­ται, ωστό­σο όλα τα μέλη του πλη­ρώ­μα­τος και οι επι­βά­τες απο­μα­κρύ­νο­νται με ασφά­λεια, μετά από επι­χεί­ρη­ση στη Σομα­λία στις 17 Οκτω­βρί­ου. Ένας αερο­πει­ρα­τής επιζεί.

1980 Η Κού­βα ανα­κοι­νώ­νει γενι­κή αμνη­στία για όλους τους Αμε­ρι­κα­νούς, που βρί­σκο­νται σε φυλα­κές της χώρας.

1985 Πέθα­νε ο κομ­μου­νι­στής και δια­κε­κρι­μέ­νος Έλλη­νας χαρά­κτης, Α. Τάσ­σος (πραγ­μα­τι­κό όνο­μα Ανα­στά­σιος Αλεβίζος)
Ο Α. Αλε­βί­ζος εντά­χθη­κε στην ΟΚΝΕ το 1930 και κατό­πιν στο ΚΚΕ. Τα πρώ­τα του ζωγρα­φι­κά σχέ­δια δημο­σιεύ­θη­καν στο περιο­δι­κό «Νέοι Πρω­το­πό­ροι» το 1932, ενώ στη συνέ­χεια στο ίδιο περιο­δι­κό δημο­σιεύ­θη­καν χαρα­κτι­κά του καθώς και το κεί­με­νό του «Ξυλο­γρα­φία: Η Τέχνη των μαζών». Στη διάρ­κεια της Κατο­χής και της ΕΑΜι­κής Εθνι­κής Αντί­στα­σης, ο Τάσ­σος δού­λε­ψε στην Επι­τρο­πή Δια­φώ­τι­σης της ΚΟΑ με καθο­δη­γή­τρια την Ηλέ­κτρα Απο­στό­λου. Η προ­σφο­ρά του στον παρά­νο­μο Αντι­στα­σια­κό Τύπο ήταν μεγά­λη, ενώ συμ­με­τεί­χε και στο σημα­ντι­κό­τε­ρο έντυ­πο του οργα­νω­μέ­νου αγώ­να, το λεύ­κω­μα ΕΑΜ — ΕΛΑΣ, που κυκλο­φό­ρη­σε στις 25 Μάρ­τη 1943.
Το 1944 πήρε μέρος στην πανελ­λή­νια έκθε­ση στην οποία συμ­με­τεί­χαν οι εικα­στι­κοί του ΕΑΜ και φυλα­κί­στη­κε για 40 μέρες στις φυλα­κές «Αβέ­ρωφ» μαζί με τους Κεφαλ­λη­νό, Κορο­γιαν­νά­κη και Κανά. Συμ­με­τεί­χε επί­σης το 1945 στα λευ­κώ­μα­τα «Για τη χιλιά­κρι­βη τη λευ­τε­ριά» και «Θυσια­στή­ριο της λευ­τε­ριάς». Το 1945 επί­σης, ιδρύ­θη­κε από το ΚΚΕ η εκδο­τι­κή εται­ρεία «Τα Νέα Βιβλία» όπου ο Τάσ­σος ανέ­λα­βε καλ­λι­τε­χνι­κός υπεύθυνος.
Κατά τη δεκα­ε­τία του 1960 η θεμα­το­γρα­φία του άρχι­σε να επι­κε­ντρώ­νε­ται στην από­δο­ση της ανθρώ­πι­νης μορ­φής με στα­δια­κή εγκα­τά­λει­ψη του χρώ­μα­τος και στρο­φή στο ασπρό­μαυ­ρο. Ιδιαί­τε­ρη και ξεχω­ρι­στή στιγ­μή στην καλ­λι­τε­χνι­κή δημιουρ­γία του Τάσ­σου απο­τε­λεί η εικο­νο­γρά­φη­ση των εξω­φύλ­λων των δίσκων της Σωτη­ρί­ας Μπέλλου.
Κατά την περί­ο­δο της δικτα­το­ρί­ας των συνταγ­μα­ταρ­χών, έζη­σε αυτο­ε­ξό­ρι­στος εκτός Ελλά­δας και φιλο­τέ­χνη­σε έργα κοι­νω­νι­κής δια­μαρ­τυ­ρί­ας κατα­γρά­φο­ντας γεγο­νό­τα που τον συγκλό­νι­σαν. Tο 1978 με αφορ­μή την σύγκλη­ση του 10ου Συνε­δρί­ου του ΚΚΕ ‑του πρώ­του νόμι­μου μετά το 1945- ο Τάσ­σος κυκλο­φό­ρη­σε το λεύ­κω­μα «Δέκα επι­λο­γές από την ποί­η­ση του Γ. Ρίτσου» και τη «Χαρα­κτι­κή» του.

Τάσ­σος, Οι δια­κό­σιοι της Πρω­το­μα­γιάς του ’ 44, ξυλογραφία

Τάσ­σος (Ανα­στά­σιος Αλεβίζος)

Έκθεση ΚΚΕ 100 Χρονα Περισσός ΔΕΚ 2020 Τάσσος Αναστάσιος Αλεβίζος

1992 Αερο­πλά­νο της Air France κάνει τον γύρο του κόσμου σε χρό­νο ρεκόρ 33 ωρών και 1 λεπτού για επι­βα­τι­κή πτήση.

1993 Ορκί­ζε­ται η κυβέρ­νη­ση του ΠΑΣΟΚ, που αριθ­μεί 43 μέλη, με πρω­θυ­πουρ­γό τον Ανδρέα Παπανδρέου.

1995 Κερ­δί­ζει το Νόμπελ Ειρή­νης ο Τζό­ζεφ Ρότμπλαντ, ο πυρη­νι­κός φυσι­κός, που αφιέ­ρω­σε τη ζωή του στην κατάρ­γη­ση της ατο­μι­κής βόμ­βας, στην κατα­σκευή της οποί­ας είχε βοη­θή­σει ο ίδιος. Την ίδια μέρα η Γαλ­λία απορ­ρί­πτει τις εκκλή­σεις για τον τερ­μα­τι­σμό των πυρη­νι­κών δοκι­μών στο Νότιο Ειρηνικό.

1995 Αίρε­ται το εμπάρ­γκο της Ελλά­δας προς την πρώ­ην Γιου­γκο­σλα­βι­κή Δημο­κρα­τία της Μακεδονίας.

1999 Ο πλη­θυ­σμός της γης σύμ­φω­να με τον ΟΗΕ φτά­νει τα έξι δισεκατομμύρια.

2010 Απε­γκλω­βί­ζο­νται οι πρώ­τοι από τους 33 παγι­δευ­μέ­νους εργα­ζό­με­νους σε ορυ­χείο στην έρη­μο Ατα­κά­μα (Χιλή). Η επι­χεί­ρη­ση διά­σω­σης των εργα­τών που για 69 ημέ­ρες βρί­σκο­νται στα έγκα­τα της γης, σε βάθος 622 μέτρων θα διαρ­κέ­σει περί­που 48 ώρες.
Όλα ξεκί­νη­σαν όταν στις 5‑Αυγ-2010, σημειώ­θη­κε μια κατάρ­ρευ­ση σε βάθος 400 μέτρων στο ορυ­χείο του Σαν Χοσέ με απο­τέ­λε­σμα οι 33 να εγκλω­βι­στούν 200 μέτρα χαμη­λό­τε­ρα, μέσα σε μια στοά.
Τις πρώ­τες 17 μέρες δεν είχαν καμία επα­φή με τον έξω κόσμο, ζού­σαν στο μισο­σκό­τα­δο τρώ­γο­ντας μικρές μερί­δες από τα τρό­φι­μα που είχαν μαζί τους πιστεύ­ο­ντας πως έφτα­σε το τέλος. 2010 Ορυχείο Χιλή

Στις 22-Αυγ τα σωστι­κά συνερ­γεία τους εντό­πι­σαν και ξεκι­νά­ει η τιτά­νια προ­σπά­θεια για τον απε­γκλω­βι­σμό τους, που όταν ολο­κλη­ρώ­θη­κε έγι­νε κυριο­λε­κτι­κά showbiz, με τον πρό­ε­δρος της Χιλής Σεμπα­στιάν Πινιέ­ρα να τους αγκα­λιά­ζει σε στη­μέ­νη τελετή.
Πάντως παρά την τερά­στια προ­βο­λή της πρω­το­φα­νούς επι­χεί­ρη­σης διά­σω­σης των εργα­τών (και για τα τεχνι­κά χαρα­κτη­ρι­στι­κά της) που ολο­κλη­ρώ­θη­κε με τον καλύ­τε­ρο τρό­πο, παρά την τερά­στια χαρά και ανα­κού­φι­ση που έφε­ρε σε όλο τον χιλιά­νι­κο λαό και σε εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώ­πους σε όλο τον πλα­νή­τη, δεν θα πρέ­πει ξεχα­στούν οι άθλιες συν­θή­κες κάτω από τις οποί­ες δίνουν την μάχη του μερο­κά­μα­του οι μεταλ­λω­ρύ­χοι σε μια χώρα που η πλου­το­κρα­τία κερ­δί­ζει αμύ­θη­τα ποσά απο την εξό­ρυ­ξη του φυσι­κού πλούτου.
Στα­χυο­λο­γού­με αυτή την βαρ­βα­ρό­τη­τα, απο­τέ­λε­σμα της καπι­τα­λι­στι­κής εκμε­τάλ­λευ­σης και της έλλει­ψης στοι­χειω­δών μέτρων για την ασφά­λεια της ζωής των εργατών:
• Στο πρώ­το εξά­μη­νο του 2010, 31 μεταλ­λω­ρύ­χοι σκο­τώ­θη­καν σε όλα τα ορυ­χεία της χώρας,
• από 1990 — 2005 στα κάτερ­γα-ορυ­χεία της Χιλής έχουν δολο­φο­νη­θεί 742 εργάτες,
• το 2008 στο ορυ­χείο Σαν Χοσέ, αυτό όπου εγκλω­βί­στη­καν τον Αύγου­στο οι 33 εργά­τες, είχαν σκο­τω­θεί δυο μετά από κατάρ­ρευ­ση στοών,
• οι εται­ρεί­ες προ­τι­μούν να πλη­ρώ­νουν γελοία πρό­στι­μα της τάξης των 2500 δολα­ρί­ων για ελλεί­ψεις παρά να πάρουν ουσια­στι­κά μέτρα, ακό­μα και στοι­χειώ­δη όπως αγω­γούς εξα­ε­ρι­σμού με σκάλες,
• το όριο ηλι­κί­ας συντα­ξιο­δό­τη­σης για τους μεταλ­λω­ρύ­χους είναι τα 65 όταν τα συν­δι­κά­τα διεκ­δι­κούν τα 55 χρόνια.

2010 Πεθαί­νει ο τρα­γου­δι­στής Κώστας Καφάσης.

2016 Πέθα­νε ο Ντά­ριο Φο ένας από τους σημα­ντι­κό­τε­ρους καλ­λι­τέ­χνες και δια­νο­ού­με­νους – σκη­νο­θέ­της, ηθο­ποιός και συγγραφέας
Από το 1952, ο Ντά­ριο Φο, μαζί με τη γυναί­κα του ηθο­ποιό Φράν­κα Ράμε, γρά­φει, σκη­νο­θε­τεί και ερμη­νεύ­ει, στο δικό του θέα­τρο και την τηλε­ό­ρα­ση αμέ­τρη­τα θεα­τρι­κά έργα και μικρά σατι­ρι­κά κεί­με­να. Το 1962 το έργο τους για τον Χρι­στό­φο­ρο Κολόμ­βο ενο­χλεί ακρο­δε­ξιές ομά­δες και προ­κα­λεί βίαιες επιθέσεις. 

Ντά­ριο Φο, μια πολι­τι­κή φιγού­ρα κυρί­αρ­χη στο ευρω­παϊ­κό θέατρο

2020

Σαν σήμερα 13 Οκτ 2020

Με συλ­λα­λη­τή­ρια σε πόλεις όλης της χώρας Ομο­σπον­δί­ες, Εργα­τι­κά Κέντρα και Συν­δι­κά­τα, μαζί με πλή­θος μαζι­κών φορέ­ων, στέλ­νουν μήνυ­μα αγώ­να «για την προ­στα­σία της υγεί­ας του λαού και των δικαιω­μά­των του», μήνυ­μα κλι­μά­κω­σης της πάλης απέ­να­ντι στην επί­θε­ση κυβέρ­νη­σης — κεφα­λαί­ου, για να μην πλη­ρώ­σουν για μια ακό­μα φορά την κρί­ση οι εργα­ζό­με­νοι και ο λαός.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο