Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 14 Μαρτίου 🤔 Τί έγινε στον τόπο μας και στον κόσμο;

Σαν σήμερα 🔥 14 Μάρτη _
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία 
και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

44 πΧ. Τη νύχτα πριν τη δολο­φο­νία του Ιου­λί­ου Καί­σα­ρα, ο Κάσκας και ο Κάσ­σιος απο­φα­σί­ζουν να αφή­σουν ζωντα­νό τον Μάρ­κο Αντώνιο.

1489 Η βασί­λισ­σα της Κύπρου, Κατε­ρί­να Κορ­νά­ρο, που­λά­ει το βασί­λειό της στους Βενε­τούς και ανα­χω­ρεί από το νησί. Αρχί­ζει η περί­ο­δος της Βενε­το­κρα­τί­ας στην Κύπρο, που θα λήξει το 1571 με την κατά­λη­ψη της Μεγα­λο­νή­σου από τους Οθωμανούς.

1492 Η βασί­λισ­σα Ισα­βέλ­λα της Ισπα­νί­ας δια­τάσ­σει τους 150.000 Εβραί­ους του βασι­λεί­ου της να γίνουν Χρι­στια­νοί, δια­φο­ρε­τι­κά θα απελαθούν.

1794 Ο Αμε­ρι­κα­νός Eli-Whitney (Ιλάι Γουίτ­νεϊ _1765-1825) , κατο­χυ­ρώ­νει την πρώ­τη εκκοκ­κι­στι­κή μηχα­νή επε­ξερ­γα­σί­ας βαμ­βα­κιού, την οποία είχε εφεύ­ρει ένα χρό­νο νωρί­τε­ρα. Μέχρι τότε ο δια­χω­ρι­σμός των ινών από τους σπό­ρους γινό­ταν με το χέρι

1804 Γεν­νή­θη­κε ο αυστρια­κός συν­θέ­της, Γιό­χαν Στράους

1826 Απερ­γία κηρύσ­σουν οι εργα­ζό­με­νοι στο Τυπο­γρα­φείο της Διοί­κη­σης, ζητώ­ντας την κατα­βο­λή δεδου­λευ­μέ­νων, μεσού­σης της Επα­νά­στα­σης. Πρό­κει­ται για την πρώ­τη νεο­ελ­λη­νι­κή απερ­για­κή κινη­το­ποί­η­ση, όπως σημειώ­νουν οι ιστο­ρι­κοί του εργα­τι­κού κινήματος.

1879 Γεν­νιέ­ται ο Γερ­μα­νός φυσι­κός, Αλμπερτ Αϊν­στάιν, «πατέ­ρας» της θεω­ρί­ας της σχε­τι­κό­τη­τας, για την οποία βρα­βεύ­τη­κε με Νόμπελ το 1921.

albert

1883 πέθα­νε ο Καρλ Μαρξ, γερ­μα­νός ιδρυ­τής του επι­στη­μο­νι­κού σοσια­λι­σμού, συγ­γρα­φέ­ας, μαζί με τον Φρί­ντριχ Εγκελς, του «Κομ­μου­νι­στι­κού Μανιφέστου»

Καρλ Μαρξ: Επί­και­ρος όσο ποτέ άλλοτε

1900 — Το Δολά­ριο ΗΠΑ _$ εισά­γε­ται στον Χρυ­σό Κανό­να (gold standard): είναι το πρώ­το σύστη­μα συναλ­λαγ­μα­τι­κών ισο­τι­μιών, σύμ­φω­να με το οποίο το νόμι­σμα ήταν μετα­τρέ­ψι­μο σε χρυ­σό σε ορι­σμέ­νη τιμή και αντί­στρο­φα και επι­τρε­πό­ταν η ελεύ­θε­ρη εξα­γω­γή του χρυ­σού στο εξω­τε­ρι­κό. Τα νομί­σμα­τα είχαν μια κεντρι­κή ισο­τι­μία ένα­ντι του χρυ­σού και με βάση αυτή την ισο­τι­μία προ­έ­κυ­πταν οι διμε­ρείς ισο­τι­μί­ες των νομι­σμά­των. Ήταν δηλα­δή ένα σύστη­μα στα­θε­ρών συναλ­λαγ­μα­τι­κών ισο­τι­μιών. Οι ΗΠΑ προ­σχώ­ρη­σαν στο σύστη­μα το 1879, το οποίο λει­τούρ­γη­σε μέχρι τον Α’ Παγκόσμιο.Μετά από αυτόν παρα­τη­ρή­θη­κε ευρεία δια­κύ­μαν­ση των νομι­σμά­των σε σχέ­ση με την τιμή του χρυ­σού και παρεμ­βά­σεις των κερ­δο­σκό­πων στο μηχα­νι­σμό. Το σύστη­μα τρο­πο­ποι­ή­θη­κε με τις συμ­φω­νί­ες του Bretton Woods, το 1944, ενώ το νόμι­σμα των ΗΠΑ ήταν το μόνο που παρέ­μει­νε μετα­τρέ­ψι­μο σε χρυ­σό μέχρι το 1971.

Bretton Woods _ Ιου­λιος, 1944

1905  Στην Αγγλία, ιδρύ­ε­ται η ποδο­σφαι­ρι­κή ομά­δα της Τσέλσι.

1926 Ένα τρέ­νο πέφτει από γέφυ­ρα σε ποτα­μό της Κόστα Ρίκα, με απο­λο­γι­σμό 248 νεκρούς και 93 τραυματίες.

1933 Γεν­νή­θη­κε ο Michael Caine (Μάικλ Κέιν) Άγγλος ηθοποιός

1934 Γεν­νή­θη­κε  ο Νίκος Ξανθόπουλος

Νίκος Ξαν­θό­που­λος: Ταπει­νός, αλλά όχι κατα­φρο­νη­μέ­νος και σίγου­ρα ένας άντρας με καρδιά

Ανα­κοί­νω­σή του ΚΚΕ για τον θάνα­το του Νίκου Ξανθόπουλου

1934 Πέθα­νε ο Δημή­τριος Αιγι­νή­της, Έλλη­νας αστρο­νό­μος. (Γεν. 10/7/1862)

Απο­σπά­σμα­τα από την ιστο­ρι­κή συναυ­λία του ΚΚΕ για τον Σταύ­ρο Ξαρ­χά­κο (VIDEO)

1938 Γεν­νιέ­ται ο συν­θέ­της Σταύ­ρος Ξαρ­χά­κος.

Σταύ­ρος Ξαρ­χά­κος: Το μόνο κόμ­μα που έχει τα κότσια να κάνει την υπέρ­βα­ση είναι το ΚΚΕ (ΒΙΝΤΕΟ)

1942 Στη Δημο­σιο­νο­μι­κή Συν­διά­σκε­ψη Γερ­μα­νί­ας — Ιτα­λί­ας στη Ρώμη για την πολε­μι­κή οικο­νο­μία, απο­φα­σί­ζε­ται η Ελλά­δα να καλύ­πτει τα έξο­δα του στρα­τού κατο­χής στην επι­κρά­τειά της μέχρι του ποσού του 1,5 δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ου δραχ­μών μηνιαί­ως και το υπερ­βάλ­λον να ανα­γνω­ρί­ζε­ται ως δάνειο της Ελλά­δας προς τη Γερ­μα­νία και την Ιτα­λία (Ανα­γκα­στι­κό Δάνειο)

1949 Ο Κώστας Μπα­σα­κί­δης γεν­νη­μέ­νος στη Βρο­μό­βρυ­ση Μεσ­ση­νί­ας, μια από τις πιο ηρω­ι­κές μορ­φές του ΔΣΕ στη Πελο­πόν­νη­σο έπε­σε ηρω­ι­κά μαχό­με­νος στο ύψω­μα Δρα­κο­βού­νι, όταν είχαν τελειώ­σει και οι σφαί­ρες του πιστο­λιού του. Ανθυ­πο­λο­χα­γός του Εθνι­κού Στρα­τού απο­χώ­ρη­σε όταν δια­πί­στω­σε το βρώ­μι­κο ρόλο που έπαι­ζε και ανα­δεί­χτη­κε σε έναν από τους λίγους πρω­το­πό­ρους αγω­νι­στές που κατόρ­θω­σαν να βάλουν τα θεμέ­λια της δημιουρ­γί­ας του ΔΣΕ στη ΝΑ Πελο­πόν­νη­σο. Έμει­νε πιστός στο ΚΚΕ και στα ιδα­νι­κά του εκπλή­ρω­σε όλες τις απο­στο­λές παρά το ξεκλή­ρι­σμα της οικο­γέ­νειάς του
Δεί­τε 902.gr _Απο­κα­λυ­πτή­ρια μνη­μεί­ου στο ανταρ­το­χώ­ρι της Κερ­πι­νής για τους μαχη­τές της περιό­δου 1940-’49 

1944 Γεν­νή­θη­κε η Μαρί­ζα Κωχ

Μαρί­ζα Κωχ: Αφιέ­ρω­μα σε μια πολύ σπου­δαία _μουσικοπαιδαγωγό _συνθέτρια _στιχουργό _τραγουδίστρια …

1957 Οι βρε­τα­νι­κές αποι­κια­κές αρχές απαγ­χο­νί­ζουν στην Κύπρο το 19χρονο αγω­νι­στή Ευα­γό­ρα Παλληκαρίδη

1959 Στην Ιτα­λία, ο Αλντο Μόρο εκλέ­γε­ται επι­κε­φα­λής του Χρι­στια­νο­δη­μο­κρα­τι­κού Κόμματος.


Η ιστο­ρι­κή φωτο­γρα­φία ‑μια από τις πολ­λές του Berlinguer με τον χρι­στια­νο­δη­μο­κρά­τη Άλντο Μόρο (Aldo Moro), που δολο­φο­νή­θη­κε (μια ακό­μη προ­βο­κά­τσια) από τις Ερυ­θρές Ταξιαρ­χί­ες στη Ρώμη (9 Μαΐ­ου 1978)

1964 Δικα­στή­ριο στο Ντά­λας βρί­σκει τον Τζακ Ρού­μπι ένο­χο για τη δολο­φο­νία του Λη Χάρ­βεϊ Όσβαλντ, φερό­με­νου ως δολο­φό­νου του Τζον Φιτζέ­ραλντ Κένεντι.

1965 Εγκαι­νιά­ζε­ται η νέα λαχα­να­γο­ρά στου Ρέντη

1973 Στη δημο­γρα­φι­κή επε­τη­ρί­δα του ΟΗΕ ανα­φέ­ρε­ται ότι, σύμ­φω­να με στοι­χεία του 1971, ο πλη­θυ­σμός της Γης ανέρ­χε­ται σε 3,7 δισε­κα­τομ­μύ­ρια και ότι ένα στα δύο άτο­μα του παγκό­σμιου πλη­θυ­σμού είναι Ασιάτης.

1978 Το Ισρα­ήλ εισβάλ­λει στο Λίβανο

livanos

1980 Στην Πολω­νία, η πτή­ση 7 της LOT συντρί­βε­ται κατά την τελι­κή προ­σέγ­γι­ση κοντά στη Βαρ­σο­βία, σκο­τώ­νο­ντας 87 άτο­μα, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης μίας 14μελούς αμε­ρι­κα­νι­κής ομά­δας πυγμαχίας.

1991  Έξι Ιρλαν­δοί, που είχαν κατη­γο­ρη­θεί εσφαλ­μέ­να για τη βομ­βι­στι­κή επί­θε­ση σε παμπ στο Μπέρ­μιγ­χαμ στη Βρε­τα­νία, το 1974, ελευ­θε­ρώ­νο­νται μετά από 16 χρό­νια στη φυλα­κή. Πρό­κει­ται για τους “Εξι του Μπέρ­μιγ­χαμ”, την πολύ­κρο­τη υπό­θε­ση που έθε­σε σοβα­ρά ερω­τη­μα­τι­κά γύρω από τη λει­τουρ­γία της βρε­τα­νι­κής αστυ­νο­μί­ας και δικαιοσύνης.

1992  Η εφη­με­ρί­δα «Πράβ­ντα», κάπο­τε όργα­νο του Κομου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης, ανα­στέλ­λει την κυκλο­φο­ρία της.

1997 Πέθα­νε ο Αυστρια­κός σκη­νο­θέ­της Fred Zinnemann (Φρεντ Τσί­νε­μαν, γενν. 29-Απρ-1907), κάτο­χος δυο Όσκαρ Σκη­νο­θε­σί­ας κι άλλων πέντε υπο­ψη­φιο­τή­των. Φημί­ζε­ται για τις ται­νί­ες: Το τρέ­νο θα σφυ­ρί­ξει τρεις φορές (High Noon, 1952), Όσο υπάρ­χουν άνθρω­ποι (From Here To Eternity, 1953), Ένας άνθρω­πος για όλες τις επο­χές (A Man For All Seasons, 1953) Η Μέρα του τσα­κα­λιού (The Day Of The Jackal, 1973).

1998 Με παράλ­λη­λη υπο­τί­μη­ση της δραχ­μής κατά 14% η Ε.Ε. εγκρί­νει ομό­φω­να την είσο­δο του ελλη­νι­κού εθνι­κού νομί­σμα­τος στον Μηχα­νι­σμό Στή­ρι­ξης Ισο­τι­μιών, ανοί­γο­ντας το δρό­μο για την είσο­δο της χώρας στο ευρώ.


2022:
1. Ο λαός της Ουκρα­νί­ας πλη­ρώ­νει τους αντα­γω­νι­σμούς των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ με τη Ρωσία.
2. Τα γεγο­νό­τα απο­δει­κνύ­ουν το ιστο­ρι­κό πισω­γύ­ρι­σμα που συντε­λέ­στη­κε πριν 30 χρό­νια με την ανα­τρο­πή του σοσια­λι­σμού και τη διά­λυ­ση της ΕΣΣΔ.
3. Ο ιμπε­ρια­λι­στι­κός πόλε­μος στην Ουκρα­νία κρί­κος στην αλυ­σί­δα των πολέ­μων και των ιμπε­ρια­λι­στι­κών επεμ­βά­σε­ων των προη­γού­με­νων χρό­νων. Ο κίν­δυ­νος μιας πιο γενι­κευ­μέ­νης πολε­μι­κής αντι­πα­ρά­θε­σης είναι σήμε­ρα πιο ορατός.
4. Τα πολε­μι­κά διαγ­γέλ­μα­τα των ηγε­τών της ΕΕ που είναι συνέ­νο­χοι στο έγκλη­μα στην Ουκρα­νία φανε­ρώ­νουν τον αντι­δρα­στι­κό χαρα­κτή­ρα της λυκοσυμμαχίας.
5. Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, με ουσια­στι­κή συναί­νε­ση των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, κλι­μα­κώ­νει την εμπλο­κή της χώρας που γίνε­ται θύτης και ο λαός μας θύμα.
6. Καμιά εμπλο­κή! Να μην πλη­ρώ­σει ο λαός τον πόλε­μο! Αυτό είναι το πατριω­τι­κό και διε­θνι­στι­κό καθή­κον. Ανοί­γου­με τον δρό­μο για να δώσει τη διέ­ξο­δο η εργα­τι­κή — λαϊ­κή πάλη!

Από­φα­ση της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του ΚΚΕ για τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο στην Ουκρανία

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο