Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τι έγινε στον κόσμο και στον τόπο μας σαν σήμερα 1η Φλεβάρη;

Σαν σήμερα 🤔  1η Φεβρουαρίου
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία 
και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

1327 Ο έφη­βος Εδουάρ­δος Γ΄ στέ­φε­ται βασι­λιάς της Αγγλί­ας, αλλά η χώρα κυβερ­νά­ται από τη μητέ­ρα του, Ισα­βέλ­λα, και τον ερα­στή της, Ρογή­ρο Μόρτιμερ.

1411 Υπο­γρά­φε­ται η Πρώ­τη Συν­θή­κη Ειρή­νης του Τόρουν στο Μονα­στι­κό Κρά­τος των Τευ­τό­νων Ιπποτών.

1713 Κατό­πιν δια­τα­γής του Οθω­μα­νού σουλ­τά­νου, συλ­λαμ­βά­νε­ται στο Μπέ­ντερ της Μολ­δα­βί­ας ως ανε­πι­θύ­μη­τος ο βασι­λιάς Κάρο­λος ΙΒ΄ της Σουηδίας.

1793 Πόλε­μοι της Γαλ­λι­κής Επα­νά­στα­σης: Η Γαλ­λία κηρύσ­σει τον πόλε­μο στο Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο και την Ολλανδία.

1814 Εκρή­γνυ­ται το ηφαί­στειο Μαγιόν στις Φιλιπ­πί­νες, σκο­τώ­νο­ντας περί­που 1200 άτο­μα, στην πιο κατα­στρο­φι­κή έκρη­ξη του ηφαιστείου.

1861 Αμε­ρι­κα­νι­κός Εμφύ­λιος Πόλε­μος: Το Τέξας απο­σχί­ζε­ται από τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες Αμερικής.

1862 Ξεσπά στο Ναύ­πλιο επα­νά­στα­ση κατά της βασι­λεί­ας του Όθωνα.

1865 Ο Αβρα­άμ Λίν­κολν υπο­γρά­φει τη 13η Τρο­πο­λο­γία του Συντάγ­μα­τος των Ηνω­μέ­νων Πολιτειών.

1884 Εκδί­δε­ται ο πρώ­τος τόμος (A‑Ant) του Αγγλι­κού Λεξι­κού της Οξφόρδης.

1887 Ο Χάρ­βεϊ Γουίλ­κοξ τεμα­χί­ζει και που­λά τη γη του, έκτα­σης 500 στρεμ­μά­των, σε οικό­πε­δα, τα οποία στη συνέ­χεια θα απο­τε­λέ­σουν το Χόλιγουντ.

1891 Γεν­νιέ­ται ο Γιάν­νης Κορδάτος.

1893 Ο Τόμας Έντι­σον ολο­κλη­ρώ­νει στο Νιου Τζέρ­σεϊ την κατα­σκευή του πρώ­του κινη­μα­το­γρα­φι­κού στούντιο.

1894 Γεν­νιέ­ται ο  Τζον Φορντ, Αμε­ρι­κα­νός σκη­νο­θέ­της και παραγωγός

1896 Κάνει πρε­μιέ­ρα στο Τορί­νο η όπε­ρα Λα Μπο­έμ, υπό τη διεύ­θυν­ση του νεα­ρού Αρτού­ρο Τοσκανίνι.

1901 Γεν­νιέ­ται ο Αμε­ρι­κα­νός ηθο­ποιός Κλαρκ Γκέιμπλ.

1902 Στην Ελλά­δα, το Υπουρ­γείο Στρα­τιω­τι­κών δια­τά­ζει την κατά­σχε­ση των μετα­φρά­σε­ων του Ευαγγελίου.

1914 Επι­δί­δε­ται στην ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση η δια­κοί­νω­ση των Μεγά­λων Δυνά­με­ων για τα νησιά του Αιγαί­ου και την Ήπει­ρο, βάσει της οποί­ας παρα­χω­ρού­νται στην Ελλά­δα τα κατε­χό­με­να από την Τουρ­κία νησιά του Αιγαί­ου, εκτός Ίμβρου, Τενέ­δου και Καστελόριζου.

1918 Η Μόσχα ορί­ζε­ται πρω­τεύ­ου­σα του σοβιε­τι­κού κρά­τους. Έως τότε πρω­τεύ­ου­σα ήταν η Πετρούπολη.

1924 Το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο ανα­γνω­ρί­ζει την Ε.Σ.Σ.Δ.

1929 Οι μεταλ­λω­ρύ­χοι του Λαυ­ρί­ου κηρύσ­σουν απερ­γία που θα διαρ­κέ­σει μέχρι τις 16 του Μάρ­τη και εξε­λίσ­σε­ται σε μια από τις πιο μαχη­τι­κές απερ­γί­ες αυτής της περιό­δου. Τελι­κά η απερ­γία λύθη­κε στις 16/3 με νίκη των απερ­γών και την ικα­νο­ποί­η­ση όλων των αιτη­μά­των τους: επα­να­πρό­σλη­ψη όλων των απο­λυ­θέ­ντων, ανα­γνώ­ρι­ση του σωμα­τεί­ου τους, ίδρυ­ση ταμεί­ου συντά­ξε­ων και αύξη­ση ημε­ρο­μι­σθί­ων κατά 10%.

1931 Γεν­νή­θη­κε ο Μπό­ρις Γιέλ­τσιν, ο πρώ­τος Ρώσος Πρό­ε­δρος μετά την ανα­τρο­πή της Σοβιε­τι­κής Ένωσης

1936 Πεθαί­νει ο στρα­τιω­τι­κός και πολι­τι­κός Γεώρ­γιος Κον­δύ­λης. Διε­τέ­λε­σε Πρω­θυ­πουρ­γός της Ελλά­δας (1/10–30/11/1935), θέση στην οποία αυτο­διο­ρί­στη­κε έπει­τα από πρα­ξι­κό­πη­μα. Στη διάρ­κεια της σύντο­μης θητεί­ας του επα­νά­φε­ρε το βασι­λιά με νόθο δημο­ψή­φι­σμα (στο δημο­ψή­φι­σμα αυτό «ψήφι­σαν» 97,88% υπέρ της βασι­λευο­μέ­νης δημο­κρα­τί­ας και 2,12% υπέρ της αβασίλευτης).

1940 Πεθαί­νει ο ποι­η­τής και πεζο­γρά­φος Ζαχα­ρί­ας Παπαντωνίου.

papantoniou

1942 Β΄ Παγκό­σμιος Πόλε­μος: Ο Βίντ­κουν Κουί­σλιγκ διο­ρί­ζε­ται πρω­θυ­πουρ­γός στην κατε­χό­με­νη από τους Γερ­μα­νούς Νορβηγία.

1946 Ο εκπρό­σω­πος της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης στον ΟΗΕ Αντρέι Γκρο­μί­κο, μιλώ­ντας για το ελλη­νι­κό ζήτη­μα στη Γενι­κή Συνέ­λευ­ση του Οργα­νι­σμού, καταγ­γέλ­λει ότι αιτία της κατά­στα­σης στην Ελλά­δα είναι η παρου­σία των βρε­τα­νι­κών στρα­τευ­μά­των και απαι­τεί, εκ μέρους της σοβιε­τι­κής κυβέρ­νη­σης, την άμε­ση και χωρίς όρους απο­χώ­ρη­σή τους

1960 Τέσ­σε­ρις μαύ­ροι φοι­τη­τές πραγ­μα­το­ποιούν την πρώ­τη από τις κατα­λή­ψεις που θα γίνουν σε εστια­τό­ρια του Γκρίν­σμπο­ρο της Βόρειας Καρολίνας.

1964 Οι Beatles έχουν την πρώ­τη τους Νο 1 επι­τυ­χία στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες Αμε­ρι­κής με το I Want to Hold Your Hand.

1965 Συλ­λαμ­βά­νο­νται από την Αστυ­νο­μία της ο Μάρ­τιν Λού­θερ Κινγκ και άλλοι 766 δια­δη­λω­τές, ενώ ένας μαύ­ρος δια­δη­λω­τής δολο­φο­νεί­ται εν ψυχρώ με μια σφαί­ρα στο στο­μά­χι, έπει­τα από βίαιη διά­λυ­ση πορεί­ας στην πόλη Μάριον.

antiratsistiko kinima

1966 Πέθα­νε ο Αμε­ρι­κα­νός ηθο­ποιός Μπά­στερ Κίτον

1968 Μία από τις πιο πολυ­συ­ζη­τη­μέ­νες φωτο­γρα­φί­ες: Ο αρχη­γός της αστυ­νο­μί­ας της Σαϊ­γκόν Nguyen Ngoc Loan εκτε­λεί εν ψυχρώ με το πιστό­λι του έναν Βιετκόνγκ.

vietnam3

1974 Πυρ­κα­γιά σε 25όροφο κτί­ριο στο Σάο Πάο­λο της Βρα­ζι­λί­ας έχει ως απο­λο­γι­σμό 191 νεκρούς και 300 τραυματίες.

1975 Γεν­νή­θη­κε η αθλή­τρια Κατε­ρί­να Θάνου

1977 Εφαρ­μό­ζε­ται η εγκύ­κλιος, σύμ­φω­να με την οποία όλα τα δημό­σια έγγρα­φα στην Ελλά­δα θα συντάσ­σο­νται πλέ­ον στη Δημοτική.

1979 Ο Ιρα­νός αγια­το­λάχ Ρου­χο­λάχ Χομεϊ­νί επι­στρέ­φει στην Τεχε­ρά­νη μετά από σχε­δόν 15 χρό­νια εξορίας.

1991 Σύγκρου­ση αερο­σκα­φών σε διά­δρο­μο του Διε­θνούς Αερο­δρο­μί­ου του Λος Άντζε­λες έχει ως απο­τέ­λε­σμα το θάνα­το 34 ατό­μων και τον τραυ­μα­τι­σμό άλλων 30.

1992 Ο Αμε­ρι­κα­νός Πρό­ε­δρος Τζορτζ Μπους και ο Ρώσος ομό­λο­γός του Μπό­ρις Γιέλ­τσιν υπο­γρά­φουν τη Δια­κή­ρυ­ξη του Καμπ Ντέι­βιντ, με την οποία μπαί­νει και επί­ση­μα τέλος στον Ψυχρό Πόλεμο.

2003 Μετά από 15 ημέ­ρες στο διά­στη­μα για την απο­στο­λή STS 107, το δια­στη­μι­κό λεω­φο­ρείο «Κολούμπια»(OV 102 Columbia), τo πρώ­το δια­στη­μι­κό λεω­φο­ρείο που βγή­κε από την ατμό­σφαι­ρα (είχαν προη­γη­θεί τα πει­ρα­μα­τι­κά Pathfinder και Enterprise, τα οποία πραγ­μα­το­ποί­η­σαν μόνο δοκι­μές) καί­γε­ται και δια­λύ­ε­ται στην ατμό­σφαι­ρα πάνω από το Τέξας των ΗΠΑ, κατά τη διάρ­κεια της επα­νει­σό­δου, στοι­χί­ζο­ντας τη ζωή στους 7 επι­βαί­νο­ντες του, ανά­με­σα τους κι ο πρώ­τος Ισραη­λι­νός αστρο­ναύ­της. Αιτία της κατα­στρο­φής ένα κομ­μά­τι ενός εκ των δύο Βοη­θη­τι­κών Πυραύ­λων Υγρών Καυ­σί­μων (SRB) που χρη­ση­μο­ποιού­νται κατά την εκτό­ξευ­ση, το οποίο ξεκόλ­λη­σε και χτύ­πη­σε το δεξί φτε­ρό του Κολού­μπια, ανοί­γο­ντας οπή, η οποία προ­κά­λε­σε λαν­θα­σμέ­νο ελιγ­μό κατά την επα­νεί­σο­δο, οδη­γώ­ντας έτσι το κινού­με­νο με περί­που 17.000 km/h λεω­φο­ρείο στην καταστροφή.

2004 Στους 244 ανέρ­χε­ται ο αριθ­μός των νεκρών προ­σκυ­νη­τών που ποδο­πα­τού­νται μέχρι θανά­του κατά τη διάρ­κεια τελε­τουρ­γι­κού, με το οποίο ολο­κλη­ρώ­νε­ται το ετή­σιο προ­σκύ­νη­μα των πιστών στη Μέκ­κα. Ο αριθ­μός των τραυ­μα­τιών ξεπερ­νά τους διακόσιους.

2014 Πέθα­νε ο Μαξι­μί­λιαν Σελλ, Αυστρια­κός ηθο­ποιός και σκηνοθέτης

2022 Ομά­δα εγκλη­μα­τιών δολο­φο­νούν τον 19χρονο φίλα­θλο του Άρη Άλκη Καμπα­νό στην περιο­χή Χαρι­λά­ου της Θεσ­σα­λο­νί­κης. Η άγρια δολο­φο­νία του συγκλο­νί­ζει την κοι­νή γνώ­μη, φέρ­νο­ντας ξανά στην επι­και­ρό­τη­τα το ζήτη­μα της οπα­δι­κής βίας.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο