Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τί έγινε στον κόσμο και στην Ελλάδα σαν σήμερα 25 Μαρτίου;

Σαν σήμερα 25η Μαρτίου -
Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου. 
Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία

421 Παρα­δο­σια­κή ημε­ρο­μη­νία ίδρυ­σης της “Γαλη­νο­τά­της” Βενετίας.

1634 Φτά­νουν στο Μέρι­λαντ των ΗΠΑ οι πρώ­τοι άποικοι.

1655 Ο Κρί­στιαν Χόι­χενς ανα­κα­λύ­πτει τον Τιτά­να, τον μεγα­λύ­τε­ρο δορυ­φό­ρο του Κρόνου.
Ο Τιτά­νας (Titan ή Saturn VI) είναι ο δεύ­τε­ρος μεγα­λύ­τε­ρος δορυ­φό­ρος στο ηλια­κό μας σύστη­μα, μετά τον δορυ­φό­ρο Γανυ­μή­δη του πλα­νή­τη Δία και πήρε το όνο­μα Τιτά­νας από τους τιτά­νες που ήταν αδέλ­φια του Κρό­νου. Στην ατμό­σφαι­ρα του κυριαρ­χεί άζω­το και υδρο­γο­νάν­θρα­κες (η βάση για τα αμι­νο­ξέα _ απα­ραί­τη­τα για να δημιουρ­γη­θεί ζωή), που του δίνουν μια θολή πορ­το­κα­λί από­χρω­ση. Η ατμό­σφαι­ρα του πιστεύ­ε­ται από τους επι­στή­μο­νες, ότι μοιά­ζει πολύ σε μορ­φή με αυτή της Γης στα πρώ­τα στά­δια δημιουρ­γί­ας της, πριν εμφα­νι­στεί δηλ. ζωή στον πλα­νή­τη. Ο Τιτά­νας όμως είναι πολύ μακρύ­τε­ρα από τον Ήλιο, κι έτσι οι χαμη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες στην επι­φά­νειά του δεν επι­τρέ­πουν (απ’ όσο ξέρου­με) την εμφά­νι­ση κάποιας μορ­φής ζωής.

1771 Γεν­νή­θη­κε ο Παλαιών Πατρών Γερ­μα­νός, κατά κόσμον Γεώρ­γιος Κόζης, ο μητρο­πο­λί­της που ο θρύ­λος (κακώς) θέλει να έχει υψώ­σει το λάβα­ρο της Ελλη­νι­κής Επα­νά­στα­σης. (Θαν. 30/5/1826)

1821 linardatou

1807 Ο Γεώρ­γιος Κάνινγκ, από τους ένθερ­μους υπο­στη­ρι­κτές της ελλη­νι­κής ανε­ξαρ­τη­σί­ας, γίνε­ται υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών στην Αγγλία. Προς τιμήν του υπάρ­χει η πλα­τεία Κάνιγγος.

1807 Καταρ­γεί­ται το δου­λε­μπό­ριο στη Βρε­τα­νι­κή Αυτοκρατορία.

1811 Ο Percy (Bysshe) Shelley (Πέρ­σι Σέλ­λεϋ) απο­βάλ­λε­ται από το Πανε­πι­στή­μιο της Οξφόρ­δης λόγω της έκδο­σης του φυλ­λα­δί­ου «Η ανα­γκαιό­τη­τα του Αθεϊσμού».

1821 Επέ­τειος της Επα­νά­στα­σης του 1821. Η ημε­ρο­μη­νία αυτή καθιε­ρώ­θη­κε αργό­τε­ρα και δεν αντα­πο­κρί­νε­ται στην ιστο­ρι­κή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα ως ημε­ρο­μη­νία έναρ­ξης της Επα­νά­στα­σης, αφού ο μεν Α. Υψη­λά­ντης (αρχη­γός της Φιλι­κής Εται­ρί­ας) κήρυ­ξε Επα­νά­στα­ση στη Μολ­δο­βλα­χία από τις 22 Φεβρουα­ρί­ου, στη δε Πελο­πόν­νη­σο ο Φιλι­κός Π. Καρα­τζάς ύψω­σε τη σημαία της Επα­νά­στα­σης στην Πάτρα στις 21 Μαρ­τί­ου (ακο­λού­θη­σε η Καλα­μά­τα στις 22/3, κ.α.).

kinima upsilanti

1838 Γιορ­τά­ζε­ται για πρώ­τη φορά επι­σή­μως, με διά­ταγ­μα του βασι­λιά Όθω­να, η επέ­τειος της 25ης Μαρ­τί­ου 1821.

1881 Γεν­νιέ­ται ο Ούγ­γρος συν­θέ­της και πια­νί­στας Béla (Viktor János) Bartók (Μπέ­λα Μπάρ­τοκ , πέθα­νε  26-Σεπ-1945) .Θεω­ρεί­ται ένας από τους σημα­ντι­κό­τε­ρους συν­θέ­τες του 20ού αιώ­να και, μαζί με τον Φραντς Λιστ, ο μεγα­λύ­τε­ρος Ούγ­γρος συν­θέ­της. Η συλ­λο­γή και ανα­λυ­τι­κή μελέ­τη της λαϊ­κής μου­σι­κής τον κατα­τάσ­σουν στους ιδρυ­τές της εθνομουσικολογίας.

1884 Εγκαι­νιά­ζε­ται στην Αθή­να το μεγα­λύ­τε­ρο θερα­πευ­τή­ριο των Βαλ­κα­νί­ων, ο «Ευαγ­γε­λι­σμός της Θεο­τό­κου»  (γνω­στού σήμε­ρα ως «Ευαγ­γε­λι­σμός»). Η πρώ­τη εισα­γω­γή ασθε­νούς θα γίνει στις 13 Απριλίου

1894 Ξεκι­νά­ει η πρώ­τη σημα­ντι­κή πορεία δια­μαρ­τυ­ρί­ας ανέρ­γων στις ΗΠΑ και κατα­λή­γει την 1η Μαΐ­ου στη Ουάσινγκτον.

1896 Ανή­με­ρα της 75ης επε­τεί­ου από την έναρ­ξη της Επα­νά­στα­σης του ’21, αρχί­ζουν στην Αθή­να οι πρώ­τοι σύγ­χρο­νοι Ολυ­μπια­κοί Αγώ­νες, σύμ­φω­να με το Ιου­λια­νό ημε­ρο­λό­γιο (6η Απρι­λί­ου σύμ­φω­να με το Γρη­γο­ρια­νό). Την ιδέα ανα­βί­ω­σης των Ολυ­μπια­κών Αγώ­νων είχε πρώ­τος ο Γάλ­λος βαρώ­νος, Πιέρ ντε Κουμπερτέν.

1907 Γεν­νή­θη­κε ο συλ­λέ­κτης έργων τέχνης Αλέ­ξαν­δρος Ιόλας

1908 Γεν­νή­θη­κε ο Σερ Ντέι­βιντ Λην (David LeanΝτέι­βιντ Λην, πέθα­νε – 16-Απρ-1991) Άγγλος σκη­νο­θέ­της, σενα­ριο­γρά­φος, μοντέρ και παρα­γω­γός. Κατά τη διάρ­κεια της καριέ­ρας του βρα­βεύ­τη­κε με δύο Όσκαρ και ήταν υπο­ψή­φιος άλλες εννέα φορές. Επί­σης βρα­βεύ­τη­κε με τρεις Χρυ­σές Σφαί­ρες και Χρυ­σή Άρκτο από το Φεστι­βάλ του Βερο­λί­νου. Το 1990 έλα­βε τιμη­τι­κό βρα­βείο από το Αμε­ρι­κα­νι­κό Ινστι­τού­το Κινη­μα­το­γρά­φου για τη συνο­λι­κή προ­σφο­ρά του. Έχο­ντας γνω­ρί­σει παγκό­σμια ανα­γνώ­ρι­ση και επη­ρε­ά­σει το έργο πολ­λών μετα­γε­νέ­στε­ρων συνα­δέλ­φων του, τον θυμό­μα­στε για τη δημιουρ­γία επι­κών ται­νιών μεγά­λης κλί­μα­κας, όπως Η γέφυ­ρα του Ποτα­μού Κβάι (1957), Ο Λόρενς της Αρα­βί­ας (1962), Δόκτωρ Ζιβά­γκο (1965) και Το πέρα­σμα στην Ινδία (1984).

1911 Η φωτιά που ξέσπα­σε στο εργο­στά­σιο παρα­γω­γής ενδυ­μά­των Triangle Shirtwaist στην Νέα Υόρ­κη είχε ως απο­τέ­λε­σμα να χάσουν τη ζωή τους 146 άνθρω­ποι, κυρί­ως Εβραί­ες και Ιτα­λί­δες εργά­τριες, ηλι­κί­ας από 14 έως 23 ετών. Άλλες απαν­θρα­κώ­θη­καν ή πέθα­ναν από ασφυ­ξία, άλλες πήδη­σαν από τα παρά­θυ­ρα και σκο­τώ­θη­καν στο πεζο­δρό­μιο καθώς μια πόρ­τα που οδη­γού­σε στις σκά­λες ήταν κλει­δω­μέ­νη από τους ιδιο­κτή­τες και δεν υπήρ­χαν έξο­δοι κιν­δύ­νου, ενώ οι σκά­λες της πυρο­σβε­στι­κής έφτα­ναν μέχρι τον έκτο όρο­φο. Οι ιδιο­κτή­τες της εται­ρεί­ας που δικά­στη­καν το 1914 για αυτήν την πολύ­νε­κρη τρα­γω­δία αθω­ώ­θη­καν. Η ευθύ­νη τους περιο­ρί­στη­κε στην κατα­βο­λή μιας ελά­χι­στης χρη­μα­τι­κής απο­ζη­μί­ω­σης. Μετά την κατα­στρο­φή και την διε­θνή κατα­κραυ­γή, η κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ, ανα­γκά­στη­κε να λάβει μέτρα, για την βελ­τί­ω­ση των συν­θη­κών εργασίας.

«Αύριο θα κάνει ξαστεριά»

1914 Γεν­νή­θη­κε ο χαρά­κτης Τάσ­σος :
Από το 1930 είχε εντα­χθεί στο ΚΚΕ, αρχι­κά στην ΟΚΝΕ και αργό­τε­ρα ως πλή­ρες μέλος. Με την κήρυ­ξη του Ελλη­νοϊ­τα­λι­κού Πολέ­μου, ο ίδιος και μερι­κοί άλλοι μαθη­τές του Κεφαλ­λη­νού, φιλο­τέ­χνη­σαν προ­πα­γαν­δι­στι­κές αφί­σες για την εμψύ­χω­ση του ελλη­νι­κού λαού. Στα χρό­νια της Κατο­χής, εντά­χθη­κε στην ΕΠΟΝ και στο ΕΑΜ Καλ­λι­τε­χνών, για να συνε­χί­σει την δημιουρ­γία προ­πα­γαν­δι­στι­κού υλι­κού κατά των κατα­κτη­τών. Μετά την απε­λευ­θέ­ρω­ση, άρχι­σε να ασχο­λεί­ται και με άλλα θέμα­τα πέρα από τον πόλε­μο, όπως γυμνά, νεκρές φύσεις και πορ­τρέ­τα, ενώ ταυ­το­χρό­νως άρχι­σε να χρη­σι­μο­ποιεί και χρώ­μα στις ξυλο­γρα­φί­ες του.Μεγάλο κομ­μά­τι της δημιουρ­γί­ας του Τάσ­σου αφο­ρά το βιβλίο και τις γρα­φι­κές τέχνες. Ήδη από το 1939, με την απο­φοί­τη­σή του, έφτια­χνε εξώ­φυλ­λα και εικο­νο­γρα­φή­σεις για το λογο­τε­χνι­κό περιο­δι­κό Νέα Εστία. Αμέ­σως μετά την απε­λευ­θέ­ρω­ση, ανέ­λα­βε την καλ­λι­τε­χνι­κή διεύ­θυν­ση στον εκδο­τι­κό οίκο «Τα Νέα Βιβλία» που ίδρυ­σε το ΚΚΕ το 1945. Κατά την περί­ο­δο της Δικτα­το­ρί­ας στο Πετα­λί­δι Μεσ­ση­νί­ας συνέ­χι­σε την καλ­λι­τε­χνι­κή του παρα­γω­γή και μετά την κατάρ­ρευ­σή της, εξέ­θε­σε το 1975, 70 έργα του από εκεί­να τα χρό­νια στην Εθνι­κή. Το 1977 εκλέ­χτη­κε πρό­ε­δρος της Πανελ­λή­νιας Πολι­τι­στι­κής Κίνη­σης ΠαΠοΚ που στό­χευε στην ανά­πτυ­ξη της πνευ­μα­τι­κής ζωής στην επαρ­χία της χώρας. Συνέ­χι­σε να εργά­ζε­ται σκλη­ρά μέχρι τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες της ζωής του. Πέθα­νε στην Αθή­να στις 13-Οκτ-1985.

1914 Ιδρύ­ε­ται ο αθλη­τι­κός σύλ­λο­γος Άρης Θεσσαλονίκης

1914 Γεν­νιέ­ται ο Αμε­ρι­κα­νός καθη­γη­τής γεω­πο­νί­ας Νόρ­μαν Μπόρ­λογκ, βρα­βευ­μέ­νος με Νόμπελ το 1975 για τη συνει­σφο­ρά του στην ανά­πτυ­ξη ποι­κι­λιών υψη­λής από­δο­σης και άλλες και­νο­το­μί­ες που εισή­χθη­σαν στον ανα­πτυσ­σό­με­νο κόσμο. Η «πρά­σι­νη επα­νά­στα­ση» εκτι­μά­ται ότι έσω­σε περί­που 1 δισε­κα­τομ­μύ­ριο ανθρώ­πους από τη λιμοκτονία

1917 Πέθα­νε Σπύ­ρος Σαμά­ρης ή Σαμα­ράς ή Σαμά­ρας, κερ­κυ­ραί­ος μου­σουρ­γός, που μελο­ποί­η­σε τον «Ολυ­μπια­κό Ύμνο» σε ποί­η­ση Κωστή Παλα­μά. (Γεν. 17/11/1861)

1918 Πέθα­νε ο Claude-Achille Debussy (Κλωντ Ντε­μπυ­σί, γενν. 22 Αυγ-1862) Γάλ­λος συνθέτης

1921 Γεν­νή­θη­κε η Σιμόν Σινιο­ρέ, Γαλ­λί­δα ηθοποιός

1924 Η Βου­λή κηρύσ­σει έκπτω­τη τη δυνα­στεία των Γλύξ­μπουργκ και ανα­κη­ρύσ­σει την Ελλά­δα προ­ε­δρευο­μέ­νη κοι­νο­βου­λευ­τι­κή δημο­κρα­τία. Με ανα­κοι­νω­θέν του (28/3) το Σοσια­λι­στι­κό Εργα­τι­κό Κόμ­μα Ελλά­δας (Κομ­μου­νι­στι­κό) καλεί τους εργα­ζό­με­νους να πάρουν δρα­στή­ριο μέρος στο σχε­τι­κό δημο­ψή­φι­σμα, που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στις 13/4 και έβγα­λε 70% υπέρ της αβα­σί­λευ­της δημοκρατίας.

1932 Γίνο­νται από την κυβέρ­νη­ση του Ανδρέα Μιχα­λα­κο­πού­λου τα απο­κα­λυ­πτή­ρια του Μνη­μεί­ου του Άγνω­στου Στρα­τιώ­τη, στην πλα­τεία μπρο­στά στα παλιά Ανά­κτο­ρα της σημε­ρι­νής Βουλής.

1935 Ο Αδόλ­φος Χίτλερ δηλώ­νει ότι, η ΕΣΣΔ απο­τε­λεί άμε­ση απει­λή για την ειρή­νη στην Ευρώπη.

1938 Εκπέ­μπει στις 22:00 ο Ραδιο­φω­νι­κός Σταθ­μός Αθη­νών (μετέ­πει­τα ΕΙΡ) σε μήκος κύμα­τος 499,2 μέτρα (661 χιλιό­κυ­κλοι) και με αφορ­μή την Εθνι­κή Επέ­τειο μετα­δί­δε­ται διάγ­γελ­μα του βασι­λιά Γεωρ­γί­ου Β’. Ο ίδιος θα εγκαι­νιά­σει τον σταθ­μό επί­ση­μα δύο μήνες μετά, στις 21 Μαΐ­ου. Πρό­κει­ται για τον πρώ­το ελλη­νι­κό ραδιο­φω­νι­κό σταθ­μό στα μεσαία κύμα­τα. Το στού­ντιο βρί­σκε­ται στο Ζάπ­πειο και ο πομπός είναι ισχύ­ος 15 κιλο­βάτ. Η κεραία τοπο­θε­τεί­ται από τη γερ­μα­νι­κή εται­ρεία Τελε­φούν­κεν στα Νέα Λιόσια.

1938 Η πιο βαριά ήττα της Εθνι­κής Ελλά­δας από την Ουγ­γα­ρία με 11–1 στη Βου­δα­πέ­στη για τα προ­κρι­μα­τι­κά του Παγκο­σμί­ου Κυπέλλου.

1942 Επ’ ευκαι­ρία της εθνι­κής επε­τεί­ου του 1821 πραγ­μα­το­ποιεί­ται μαχη­τι­κή εκδή­λω­ση του Αθη­ναϊ­κού λαού κατά της Κατοχής.

1942 Γεν­νή­θη­κε η Aretha (Louise) Franklin (Αρί­θα Φράν­κλιν _πέθανε 16-Αυγ 2018), Αμε­ρι­κα­νί­δα τρα­γου­δί­στρια συν­θέ­τρια και πια­νί­στρια, γνω­στή ως «Βασί­λισ­σα της Σόουλ».Ήταν φημι­σμέ­νη για τις σόουλ ηχο­γρα­φή­σεις της, αλλά είχε τρα­γου­δή­σει επί­σης τζαζ, ροκ, blues, ποπ, γκό­σπελ, μέχρι και όπε­ρα. Ήταν ευρέ­ως ανα­γνω­ρι­σμέ­νη για το γεμά­το πάθος ερμη­νευ­τι­κό της στυλ και τις φωνη­τι­κές της δυνα­τό­τη­τες. Η Φράν­κλιν ήταν η δεύ­τε­ρη πιο πολυ­βρα­βευ­μέ­νη γυναί­κα στην ιστο­ρία των βρα­βεί­ων Γκρά­μι. Είχε κερ­δί­σει 20 βραβεία

Πέθα­νε η «βασί­λισ­σα» της Soul, η Αρί­θα Φράνκλιν

1943 Πάνω από 300.000 λαού ξεχύ­νο­νται στους δρό­μους της Αθή­νας γιορ­τά­ζο­ντας την εθνι­κή επέ­τειο του 1821. Ακο­λου­θούν σφο­δρές συγκρού­σεις με τις δυνά­μεις Κατο­χής, με απο­τέ­λε­σμα πάνω από 100 νεκρούς και τραυ­μα­τί­ες. Ανά­λο­γες εκδη­λώ­σεις — δια­δη­λώ­σεις πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν σε όλη τη χώρα.

parelasi katoxi

1945 Γεν­νή­θη­κε ο τρα­γου­δι­στής Γιώρ­γος Μαργαρίτης

1946 εγκαι­νιά­ζε­ται ο Ραδιο­φω­νι­κός Σταθ­μός Θεσ­σα­λο­νί­κης, με φορη­τό πομπό πάνω σε αυτο­κί­νη­το. Λίγο και­ρό αργό­τε­ρα θα δια­κό­ψει τη λει­τουρ­γία του, για να εγκα­τα­στα­θεί μόνι­μα το Μάρ­τιο του 1947

1954 Η Σοβιε­τι­κή Ένω­ση παρα­χω­ρεί κυριαρ­χία στο ανα­το­λι­κό τμή­μα της Γερ­μα­νί­ας. Σύμ­φω­να με τις απο­φά­σεις της Διά­σκε­ψης του Πότσ­δαμ (1945) προ­βλέ­πο­νταν η διαί­ρε­ση της ηττη­μέ­νης Γερ­μα­νί­ας σε περιο­χές ευθύ­νης υπό τις ΗΠΑ — Αγγλία — Γαλ­λία — ΕΣΣΔ με σκο­πό τη δημιουρ­γία ενός ενιαί­ου γερ­μα­νι­κού κρά­τους, απο­στρα­τιω­τι­κο­ποι­η­μέ­νου και απο­να­ζι­στι­κο­ποι­η­μέ­νου. Ακο­λού­θως, ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλ­λία έλεγ­χαν στρα­τιω­τι­κά το δυτι­κό τμή­μα της Γερ­μα­νί­ας, ενώ η ΕΣΣΔ το ανα­το­λι­κό τμή­μα. Ανά­λο­γος κατα­με­ρι­σμός έγι­νε και για το Βερο­λί­νο. Ωστό­σο, ΗΠΑ, Αγγλία και Γαλ­λία δεν είχαν καμιά πρό­θε­ση για την επα­νέ­νω­ση της Γερ­μα­νί­ας, ενώ παράλ­λη­λα ενέ­τει­ναν τις υπο­νο­μευ­τι­κές ενέρ­γειες και δρά­σεις στο ανα­το­λι­κό τμή­μα. Ενέρ­γειες που εντέ­λει οδή­γη­σαν στη διχο­τό­μη­ση της χώρας.

1954 Κατα­σκευά­ζε­ται η πρώ­τη έγχρω­μη τηλε­ό­ρα­ση από την RCA (12 ιντσών)

1955 Γερ­μα­νός αρχαιο­λό­γος ανα­κα­λύ­πτει στην Ολυ­μπία το καλού­πι, που χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε για την κατα­σκευή του τερά­στιου αγάλ­μα­τος του Ολυ­μπί­ου Διός.

1957 Υπο­γρά­φε­ται στη Ρώμη η Συν­θή­κη για την ίδρυ­ση της ΕΟΚ από τη Δυτι­κή Γερ­μα­νία, Γαλ­λία, Ιτα­λία, Βέλ­γιο, Ολλαν­δία και Λουξεμβούργο.

1983 Ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν δια­τάσ­σει την εισβο­λή στη Γρενάδα.

1990 Από πυρ­κα­γιά σε παρά­νο­μο κοι­νω­νι­κό όμι­λο, με την ονο­μα­σία «Ευτυ­χι­σμέ­νη Γη», στη Νέα Υόρ­κη, χάνουν τη ζωή τους 87 άτομα.

1992 — Βρε­τα­νοί επι­στή­μο­νες βρί­σκουν το μεγα­λύ­τε­ρο τέλειο αριθ­μό (2 756839 ‑1 * 2 756839). Στη θεω­ρία των αριθ­μών, «τέλειος» _ perfect – parfait – perfecto – perfetto είναι ένας θετι­κός ακέ­ραιος που ισού­ται με το άθροι­σμα των θετι­κών διαι­ρε­τών του, εξαι­ρου­μέ­νου του ίδιου του αριθ­μού. Για παρά­δειγ­μα, το 6 έχει διαι­ρέ­τες 1, 2 και 3 (εξαι­ρου­μέ­νου του εαυ­τού του), και 1 + 2 + 3 = 6, άρα το 6 είναι τέλειος αριθ­μός. Ο επό­με­νος τέλειος αριθ­μός είναι το 28, αφού 1 + 2 + 4 + 7 + 14 = 28. Το άθροι­σμα των διαι­ρε­τών ενός αριθ­μού, εξαι­ρου­μέ­νου του ίδιου του αριθ­μού, ονο­μά­ζε­ται άθροι­σμά του, επο­μέ­νως τέλειος αριθ­μός είναι αυτός που ισού­ται με το άθροι­σμά του. Ισο­δύ­να­μα, τέλειος αριθ­μός είναι ένας αριθ­μός που είναι το ήμι­συ του αθροί­σμα­τος όλων των θετι­κών διαι­ρε­τών του συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του εαυ­τού του. Αυτός ο ορι­σμός είναι αρχαί­ος, εμφα­νί­ζε­ται ήδη από τα Στοι­χεία του Ευκλεί­δη (μαθη­μα­τι­κή πραγ­μα­τεία που απο­τε­λεί­ται από 13 βιβλία — 300 π.Χ) συλ­λο­γή από ορι­σμούς, όπου εμφα­νί­ζε­ται πρώ­τη φορά ο όρος «τέλειος» = ιδα­νι­κός ή πλή­ρης αριθμός.

1999 Ανα­κά­λυ­ψη (από Αυστρα­λούς) των παλαιο­τέ­ρων ιχνών ζωής σε βρά­χο στη Δυτι­κή Αυστρα­λία (βακτή­ρια-ηλι­κί­ας 3,5 δισ. ετών).

2002 Σει­σμι­κή δόνη­ση μεγέ­θους 6,2 βαθ­μών της κλί­μα­κας Ρίχτερ (5,9 σύμ­φω­να με το Κέντρο Γεω­λο­γι­κών Ερευ­νών στο Κολο­ρά­ντο των ΗΠΑ) πλήτ­τει το βορειο­α­να­το­λι­κό Αφγα­νι­στάν, με απο­τέ­λε­σμα να σκο­τω­θούν του­λά­χι­στον 2.000 άτο­μα, άλλα 4.000 να τραυ­μα­τι­στούν και περί­που 20.000 σπί­τια να καταστραφούν.

2004 Αρχί­ζουν συνο­μι­λί­ες για το Κυπρια­κό, στην Λου­κέρ­νη της Ελβετίας.

2004 «Η Φλό­γα μας ενώ­νει τον κόσμο». Με το σύν­θη­μα αυτό πραγ­μα­το­ποιεί­ται στην Αρχαία Ολυ­μπία η Αφή της Ολυ­μπια­κής Φλό­γας. Λίγο μετά τις 12 το μεση­μέ­ρι η πρω­θιέ­ρεια, Θάλεια Προ­κο­πί­ου, ανά­βει την Φλό­γα στο Ναό της Ήρας, σε μία άκρως μυστα­γω­γι­κή τελε­τή. Παρα­δί­δει τη Φλό­γα στον πρώ­το λαμπα­δη­δο­δρό­μο, τον πρω­τα­θλη­τή του ακο­ντι­σμού, Κώστα Γκα­τσιού­δη, η οποία ξεκι­νά έτσι το μεγά­λο της ταξί­δι στα πέρα­τα της γης για να επι­στρέ­ψει στο Ολυ­μπια­κό Στά­διο της Αθή­νας στις 13 Αυγούστου.

1821: Η επα­νά­στα­ση και οι απαρ­χές του ελλη­νι­κού αστι­κού κράτους

2021 Συνε­χί­ζο­νται οι εκδη­λώ­σεις του ΚΚΕ για τα 200 χρό­νια από την Επα­νά­στα­ση του 1821: ανα­γκαία η κατά­κτη­ση της δια­λε­κτι­κής — υλι­στι­κής αντίληψης

Η οικο­νο­μι­κή ανά­πτυ­ξη πριν την Επα­νά­στα­ση, η δια­μόρ­φω­ση της ελλη­νι­κής αστι­κής τάξης

2024 Ανα­κοί­νω­ση του ΚΚΕ για την 25η Μάρ­τη: γίνε­ται ανα­φο­ρά στις κινη­τή­ριες κοι­νω­νι­κές δυνά­μεις της επα­νά­στα­σης στις πολι­τι­κές και ιδε­ο­λο­γι­κές πηγές έμπνευ­σής της και στη συγκρό­τη­ση της Φιλι­κής Εται­ρεί­ας ως απα­ραί­τη­του φορέα της επα­να­στα­τι­κής αλλαγής.
Επι­ση­μαί­νε­ται, μετα­ξύ άλλων, ότι «η Επα­νά­στα­ση όχι μόνο σάρω­σε τη φαι­νο­με­νι­κά παντο­δύ­να­μη Οθω­μα­νι­κή Αυτο­κρα­το­ρία, αλλά είχε και τη δική της συμ­βο­λή στην ευρω­παϊ­κή δια­δι­κα­σία επι­κρά­τη­σης της καπι­τα­λι­στι­κής εξου­σί­ας, απο­δει­κνύ­ο­ντας στην πρά­ξη ότι τα πισω­γυ­ρί­σμα­τα της ιστο­ρί­ας είναι προσωρινά».

Ανα­κοί­νω­ση του ΚΚΕ για την επέ­τειο της 25ης Μαρτίου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο